×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Облаци, но без дъжд по морето, идеално е за плаж
  • 66-годишен чешки турист се удави в Приморско
  • Интензивен трафик по граничните ни пунктове3 часа Интензивен трафик по граничните ни пунктове
  • Пожарът в Гърция до нашата граница продължава да гори
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Инвалиди обречени на смърт заради ТЕЛК! Любим актьор е затворен между четири стени в Бургас


Инвалиди обречени на смърт заради ТЕЛК! Любим актьор е затворен между четири стени в Бургас
Никога няма да стана от леглото, но поддържам духа си и интелекта си живи и бодри, споделя актьорът Георги Стайков
16 Юни 2024, Неделя, 22:00 ч.
Автор: Флагман.Бг, снимки: pavelandreev.bg

Прикован съм на легло, споделя Георги Стайков, когото всички познават като Ростислав от „Вчера“ и заради него „Клетва“ на Кирил Маричков се превърна в хит

"Хора с увреждания остават без лични асистенти заради забавени с месеци преосвидетелствания от ТЕЛК." Това алармира пред "България Днес" Валентина Тошкова, член на управителния съвет на сдружение "Общност Мостове".

Голяма част от хората, ползващи ТЕЛК, са трудноподвижни или приковани на легло и ако няма кой да ги обслужва, ще имат много проблеми, като може дори да загинат, пише bgdnes.bg.

След като разбрали за проблема, представители на неправителствената организация са изпратили гневни писма до всички заинтересовани институции, но до момента от държавните служители няма адекватна реакция. От Министерството на здравеопазването върнали отговор проформа, който гласял, че ще пренасочат сигнала на неправителствената организация по компетентност. Служител на Министерството на социалната политика и труда се свързал по телефона с представител на сдружението и в неформален разговор потърсил по-подробна информация.

"От агенцията за социално подпомагане все още нямаме отговор", сподели Валентина Тошкова.

По нейни думи случаите на обречените на смърт инвалиди са много и растат с всеки изминал ден. За тях доброволците от "Общност Мостове" научават от потърпевшите, които сами ги търсят за помощ.

"С нас последно се свързаха един човек от Пазарджик, друг от село Лесново, община Елин Пелин, но истината е, че не разполагаме с пълна статистика колко хора в цялата страна в момента заради бюрократични спънки са в тежко положение и нямат до себе си асистент", сподели Тошкова.

Тя настоява, че забавянето от два месеца може да бъде фатално за хората в нужда, защото някои от тях са приковани към легло и са в напълно безпомощно състояние.

"Уведомлението за оценка изисква време, комисията има право на едномесечен срок за издаде документа, а личните асистенти се назначават от общините винаги на първо число и така се получават двумесечен луфт, който може да бъде пагубен за инвалидите", настоява Тошкова и допълва: "На местно ниво самите служители бюрократизират процедурата, защото от Агенцията по социално подпомагане (АСП) са спуснали ясни инструкции и общинарите се крият зад техните срокове и не влизат в положение на хората в неравностойно положение, дори не се опитват да осъзнаят в каква безизходица ги поставят".

От сдружението обясняват, че случаите на прекъсване на личната помощ на хора с увреждания ще нарастват, ако комисиите, които са отговорни за преосвидетелстванията, не се забързат.

Оказва се, че това не е единственият проблем пред хората с ТЕЛК и техните болногледачи.

"Омръзна ми животът да ме унижава, институциите да ме унижават, да ме унижава кой ли още не! Не стига ли, че съдбата ме е унижила достатъчно?". Думите са на Ина Маринова, която от 21 г. по стечение на обстоятелствата завинаги е останала вкъщи като личен асистент на своето специално дете.

"Когато спрях да мога да извеждам сама дъщеря си заради много стълби пред входа, заради тежестта му плюс специализирана количка, което прави общо 80 кг, със сестра ми се шегувахме, че съм затворник между четири стени", разказва столичанката и продължава: "Сега, когато получих от съдбата възможност да съм на село с дъщеря си, тя да е навън по цял ден, да се чувства щастлива и свободна на двора, пак сестра ми ме бъзикаше, че минавам на лек затворнически режим. И точно така стана".

Столичната община "Подуяне", която се явява работодател на Ина, която е на трудов договор към нея като асистент на своята дъщеря, е пуснала уведомление до кмета на селото, в което в момента Ина живее, да минава и да осъществява проверки дали майката извършва съвестно дейността.

"Служителите на общината нямат вина, дори и на тях им беше унизително да ми съобщят присъдата", разказва Ина и допълва: "Нищо не търся, нищо няма да променя, просто искам да се изпразня емоционално от обидата и огорчението, дори не обвинявам хората от общината за това".

Според нея общината като доставчик на социалната услуга асистент не разполага с обучен човешки ресурс и не може да предложи на родителите в нейното положение външен асистент, така че: "Аз като майка да работя като нормалните хора, затова съм асистент на детето си, защото няма кой! И да ми правят проверка дали съм на работното си място и как се справям, е направо нелепо", категорична е Ина и продължава:

"Парадоксално е, че по закон трябва да си взема отпуск и общината много добре знае, че когато си попълвам дните на отпуск, то е проформа и за тях това не е проблем. Факт е, че неотлъчно и по 24 часа съм до детето си. Не разбирам обаче, ако отпуските не са проблем, защо има проблем, когато съм на село? Въпросът къде сме с дъщеря ми е проформа, защото аз съм с детето ежесекундно, денонощно, Защо, мамка му, трябва да се уведоми кметът, че затворник на име Ина е дошъл в селото и трябва да ме проверява? Та това е крайно унизително!" - категорична е Ина.

Обидно срамните 600 лева, които големият български актьор Георги Стайков получава от държавата, са крайно недостатъчни за човек като него, който от четири години се бори с коварното заболяване прогресивна множествена склероза и живее затворен между четирите стени на апартамент в Бургас. Преди време, за да получи скромната пенсия, носителят на десетки филмови награди и отличия заплаши държавата със съд в Страсбург и раздвижи чиновниците да му отпуснат месечната милостиня.

"Прикован съм на легло, не мога да ставам", каза преди дни пред "България Днес" любимецът на поколения киномани. За него се грижи кинезитерапевтът Ибрям Хаджиали.

"Животът е такъв, какъвто е, и ние трябва да го приемаме. Никога няма да стана от леглото, но поддържам духа си и интелекта си живи и бодри", каза още актьорът от шедьовъра "Вчера".

Непримирим, изключително ерудиран, с чест, достойнство, гордост и борбен дух, като героя си от филма "Вчера", Георги Стайков не хленчи, не се оплаква, не търси съжаление, не пада духом и е реалист: "Няма човек, който да се е измъкнал от множествената склероза. Аз няма да съм изключение".

Приятели, актьори, почитатели и добри българи се включиха в дарителската кампания "Да помогнем на актьора Георги Стайков" на линка pavelandreev.bg.

В нея дарение са направили режисьорът Владимир Щерянов, Николай Зиколов, актьорите Валентин Ганев и Мариан Бачев и много други приятели и почитатели на Стайков.

Дарителската кампания е активна още 199 дни и всеки, който има желание и възможност, може да се включи в набирането на средства за големия български актьор в нужда Георги Стайков и да напише в платформата своето пожелание към него.

"Успех, Великане! Дано да успеем да ти помогнем по начина, по който ти ни помагаше като актьор! Поклон!", е написал дарителят Добрин Маринов в платформата.

Екип на "България Днес" се свърза с пресцентъра на Министерството на здравеопазването и попита: "Колко българи инвалиди в момента са без асистент заради забавена процедура? Какви мерки са предприети, за да се предотврати неудобството за хората в неравностойно положение след изпратеното писмо със сигнали от потърпевши от сдружение "Общност Мостове" и какви са ходовете на държавната и общинска администрация, за да се избегнат тези неудобства, които са изключително тежки за инвалидите?". Отговорът бе: "Моля, изпратете вашето запитване в писмен вид. Не можем да се ангажираме с отговори в днешния ден". От Министерството на труда и социалната политика след писмено и устно запитване по същите въпроси обещаха да се свържат с "България Днес" с отговори в рамките на същия ден.

Пресцентърът на Агенцията за социално подпомагане също поиска въпросите в писмен вид по мейл, но оттам обясниха, че няма такива случаи на инвалиди, които са останали без асистирана помощ заради бюрократично забавяне. И разясниха: "Инвалидите си подават 3 месеца по-рано заявление, ние според постановление на РЗИ издаваме оценката за ден-два, не за месец, така поне ми казват колегите. После хората в неравностойно положение си вземат оценката от нас и си я подават в общината. Не сме наясно какви са законовите срокове общините да се произнесат, питайте тях". От агенцията не са наясно, че едномесечният срок за отговор, предоставен от тях за общинарите, се спазва масово от общините и обрича инвалидите.


В категории: Бургас , Животът


Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari
Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari 22/07/2024, Понеделник 16:13 0
12
Коментара по темата
12.
Инвалид
17.06.2024 07:40:17
0
13
Флагман пристанището за свободен достъп е забранено за инвалиди.Плащаш по 2 лв. на час ивлизаш. Моля Ви проверете.Впаркингите в града е 3 часа безплатно.
11.
Ю Ф
17.06.2024 07:37:32
0
10
При по малко от 50 процента гласували, касиране на изборите.
10.
Иван
17.06.2024 06:15:04
0
16
Тези от ТЕЛК СА ЗА ЖИВО ДРАНЕ.....
9.
Тельо
17.06.2024 03:58:03
3
15
Системата ни убива. Хайде да спрем да гласуваме, за да управлява дпс, те поне са напълно евроатлантически ориентирани и ще оправят държавата, както дори ""царят"" не успя! Хайде да уплашим политиците като им покажем че вече нямаме доверие на институциите, няма какво да се обърка. Направо да ги спрат тези малоумни избори и да си разделят гроб и дпс парламента и да си работят. Всяка неделя е важна, а всяка неизпита бутилка е спестено удоволствие, което няма как да се върне.
8.
До 7
17.06.2024 03:21:19
20
12
Айде малко по внимателно с животинските епитети по отношение на не гласуващите,
Нещастник.
7.
T
17.06.2024 00:46:27
13
19
Говедата които не гласуват да знаят че утре и на тях или на техни близки може да се случи ! Чакайте старите курви да ви помогнат .
6.
*********
17.06.2024 00:05:23
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
Ако
16.06.2024 23:51:01
1
31
Ако беше мангал щеше да взима всичко от държавата ама нали е Българин и хуй
4.
Гялина
16.06.2024 23:04:43
0
17
Унизително е ! Дори когато ти изписват от отделението ортеза-ЗКаса решава ,че нямаш нужда. Дават ти картонче за кола, след като минах операции ,химиотерапии и прочие. Тогава бях здрава?
3.
Българин
16.06.2024 22:56:16
2
17
Започва избиването на собственици с частни болници ще изчистен фашиския боклук . Ние пазители на българския пенсионер инвалид и българския народ родолюбец
2.
1
16.06.2024 22:39:38
2
41
На тези,които наистина имат нужда не им дават правото на личен асистент,а който има връзки получава пари,без дори да си мръдене пръста .И се възползва от всички облаги,които се полагат.Но даже и проверка не може да се направи,защото имат човек,който ги предупреждава.
1.
Чочо
16.06.2024 22:09:42
0
19
Георги Стайков е актьора. Престанете да пишете глупости.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават й 12 хил. лв. заплата, за да отиде да работи за тях Дават й 12 хил. лв. заплата, за да отиде да работи за тях Нова тв предлага солидно възнаграждение на Натали Трифонова, за да отиде в екипа им  Жълти петна под мишниците на дрехите - това е начинът да ги премахнете Жълти петна под мишниците на дрехите - това е начинът да ги премахнете Жълтите петна под мишниците са грозни, но това не означава непременно, че имате проблеми с хигиената Екшън пред заведение! Мъж удари с бутилка уиски 16-годишно момче Екшън пред заведение! Мъж удари с бутилка уиски 16-годишно момче Непълнолетният е настанен в болница - с рани по носа и главата Дъщерята на футболната легенда Камата отново е пред олтара, вече е Стоичкова-Трайкова Дъщерята на футболната легенда Камата отново е пред олтара, вече е Стоичкова-Трайкова Мика и любимият й са подписали в тесен кръг Забравен сак блокира района на летището Забравен сак блокира района на летището Полетите не са засегнати 62-годишна надрусана шофьорка блъсна 2-годишно дете и избяга 62-годишна надрусана шофьорка блъсна 2-годишно дете и избяга Детето е транспортирано в болница Джигит качи мацка в колата си и се хвали с мощно шофиране (ВИДЕО) Джигит качи мацка в колата си и се хвали с мощно шофиране (ВИДЕО) Той шофира с над 230 км/ч в тунел "Железница" Кошмарно е движението по пътя Карнобат-Айтос Кошмарно е движението по пътя Карнобат-Айтос Магистралата бе затворена заради разсипан чакъл и трафикът се отклонява по вътрешния път Ето кой ще е служебен премиер, ако мандатите са неуспешни Ето кой ще е служебен премиер, ако мандатите са неуспешни Във всички случаи предсрочните избори отиват най-малко началото на октомври, смята Пламен Киров 13-годишно момче блъсна с електрическа тротинетка дете в Несебър след заплахи 13-годишно момче блъсна с електрическа тротинетка дете в Несебър след заплахи Връхлетял е с триколката умишлено, макар че не се познават със сина ми, каза Александър Иванов
Злобни и невъзпитани: първа акция на победилите във Франция крайнолеви глобалисти Злобни и невъзпитани: първа акция на победилите във Франция крайнолеви глобалисти Депутатите на Новия народен фронт нарушиха вековна парламентарна традиция Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari Колата все още е покрита с камуфлажно фолио Полска евродепутатка към Урсула фон дер Лайен - мястото ви е в затвора, не начело на ЕК Полска евродепутатка към Урсула фон дер Лайен - мястото ви е в затвора, не начело на ЕК Вие сте отговорна за всяко изнасилване, нападение и трагедия, причинени от притока на нелегални имигранти, каза в лицето й Ева Заянцковска-Херни Мошеникът Джо Байдън не е годен за президент, а Харис ще я победя още по-лесно, зарече се Тръмп Мошеникът Джо Байдън не е годен за президент, а Харис ще я победя още по-лесно, зарече се Тръмп Той се изкачи до президентския пост само чрез лъжи и фалшиви новини, коментира кандидатът не републиканците Доналд Тръмп вреден за Европа и НАТО? Надежда Нейнски очаква жена да го бие Доналд Тръмп вреден за Европа и НАТО? Надежда Нейнски очаква жена да го бие Ще е израз на комплекс това да следим какъв ще е изхода от американските избори, за да наредим собствения си политически живот, призна тя И семейство Клинтън застана зад Камала Харис И семейство Клинтън застана зад Камала Харис Бил и Хилари се надяват вицето на Байдън да е номинацията на демократите за президент Зеленски не е във възторг от оттеглянето на Байдън, но уважава решението му Зеленски не е във възторг от оттеглянето на Байдън, но уважава решението му Той съобщи, че Украйна е подсилила своята противовъздушна отбрана с още една система "Пейтриът", доставена от Германия Тръмп нямал представа как да сложи край на войната в Украйна Тръмп нямал представа как да сложи край на войната в Украйна Това разкри негов бивш съветник по националната сигурност Камала Харис била луда смешница, но най-подходяща да смени Байдън Камала Харис била луда смешница, но най-подходяща да смени Байдън Трудно ми е да повярвам, че демократите на конгреса така глупаво ще се самоубият, коментира пък политологът Дмитрий Евстафиев Подводни течения носят Тръмп към Белия дом, но глупаците от ЕС ще пълнят каца без дъно Подводни течения носят Тръмп към Белия дом, но глупаците от ЕС ще пълнят каца без дъно Вицето на чичо Дончо е върл противник на войната в Украйна и салфетката се носи на повърхността, но бедна България ще дава по 50 млн. евро 
Николай ДЕНКОВ Николай ДЕНКОВ Пеевски се опитва да бъде единствения деребей в държавата Виц на деня Виц на деня - Брат, аз оставих с 10 кинта повече.
- Брат, аз оставих с 20 кинта повече!!!
Сервитьорката:
- Не стигат 315 лева.
Виц на деня Виц на деня - Искам да ти кажа нещо, но ме е срам!
- Наистина ли? Аз също! Хайде да го кажем заедно, 3-2-1...
- Обичам те!
- Имаш сопол на носа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Избягвайте целувките по тъмно. Не всичко което има бузи е лице...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори