×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Хубавият хляб започва да мухлясва на третия ден, твърди експерт
  • Разбиха печатница за фалшиви банкноти в Шумен, създавани с хартия за дюнери
  • Ремонтират „Дунав мост” от румънска страна
  • Байдън обяви план за разширяване на достъпа до безплатни продукти за контрацепция
  • Директорът на НАСА е на посещение у нас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Като държавен университет сме длъжни да създаваме кадри, които да допринасят за развитието на България


Като държавен университет сме длъжни да създаваме кадри, които да допринасят за развитието на България
Искаме да обучаваме не само български студенти, а и да привлечем такива от чужбина, най-вече от Азия и Африка, каза ректорът на държавното висше учебно заведение в Бургас
14 Юни 2024, Петък, 12:10 ч.
Автор: Флагман.БГ

Бъдещето на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” е широкопрофилно - да се развива в много направления, смята ректорът на ВУЗ-а проф. д-р Христо Бозов

Проф. Христо Бозов е със специалности по анестезиология и реанимация и по военна токсикология, с придобити специализации в САЩ и Белгия. Работил е като лекар на подводница във ВМС. Управлявал е бившата Военноморска болница във Варна. От 2004 г. заема академичната длъжност „доцент“, а от 2015 г. – „професор“. В същата година става и ръководител Катедра по анестезиология, морска и интензивна медицина към ВМА. 5 години проф. Бозов е зам.-кмет по здравеопазване и социални дейности на Община Варна. Два пъти е удостояван с държави награди: нагръден знак „За вярна служба под знамената“ – 3-та степен през 1998 г. и 1-ва степен през 2008 г.

Проф. Бозов е председател на Българското научно дружество по обществено здраве. Бургазлии го познават като успешен мениджър на Комплексен онкологичен център – Бургас и ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, където в първата си година от мандата регистрира една от най-успешните години за университета.

- Проф. Бозов, вие проведохте активна кандидатстудентска кампания в Област Бургас. Какви са очакванията Ви?

- Ние проведохме кампания във всички общини на Област Бургас. Срещнахме се с ученици и учители, кметове и зам.-кметове, директори на училища, кандидат-студенти. За първи път излязохме от пределите на Област Бургас, като направихме кампания и в град Сливен. През изминалата година приехме 1110 студенти, сега очаквам да надминем тази бройка. Вярвам, че и с активната помощ на всички колеги, които участваха в кампанията ще успеем да привлечем повече студенти в нашия университет.

- Повишил ли се е броят на приетите студенти за мандатната Ви година? Очаквате ли нови кандидати от чужбина?

- Значително се повиши, въпреки намалената раждаемост в страната и това, че сега кандидатстват по-малко студенти отколкото през предишни години. През учебната 2023/2024 година успяхме да приемем с 10% повече студенти от България. А за първа година започнахме да приемаме и в чуждоезиково обучение - 52-ма студента от 17 държави, които учат медицина при нас.

- Подписахте меморандуми за сътрудничество с два университета от Република Турция. Каква е бъдещата Ви визия и амбиция за сътрудничество с други висши учебни заведения?

- Предпочитаме да си сътрудничим освен с университетите в България и с нашите съседи. По тази причина първото ни посещение беше в Тракийски университет в град Одрин, с който университет подписахме меморандум за сътрудничество и вече подготвяме съвместна научна конференция за студенти и преподаватели.

След това дойдоха в Бургас колегите от най-големия държавен университет в Турция – Анкарският университет, с които подписахме споразумение за сътрудничество. Сега проучваме възможностите за сътрудничество с университети в Гърция и Румъния. Към този момент сме се насочили основно към балканските държави, но работим и с всички университети по света. Подписахме 29 споразумения за сътрудничество с университети по програма Еразъм+, която е за студентска и преподавателска мобилност.

Насърчаваме мобилността и на нашите студенти по медицина, които имат обмен и пребивават в други държави. Там те изкарват по един месец практика през лятото. Съответно студенти от тези държави, по линия на Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ) - Бургас, ще дойдат в нашия университет и в Бургаските болници. Тази година очакваме обмен през лятото на над 10 студенти по студентска мобилност на АСМБ.

- Говорите за ремонт на част от сградния фонд на университета, разкажете ни повече.

- Успяхме да се класираме в програма на Министерство на образованието и науката за ремонт за студентски общежития. Знаете, че имаме три големи общежития на 14 етажа и вече приключи обществената поръчка за ремонт на блок номер 2. Скоро ще започне цялостен му ремонт с целсъздаване на по-благоприятни битови условия за нашите студенти. Ще направим и цялостно покритие на студентските общежития с интернет. През тази година възстановихме и  със столовото хранене на студенти и преподаватели.

С отпуснати средства за капиталови разходи от МОН съвсем скоро започваме ремонт и на Колежа по Туризъм. Той е определящ за развитието на туризма в България. Ние ще инвестираме много в ремонтни дейности там, защото идеята ни е да обучаваме не само български студенти, а и да привлечем такива от чужбина, най-вече от Азия и Африка, които след това да останат и да работят в туристическата индустрия, която страда от хроничен недостиг на кадри.

- След успешното развитие на медицината, Вие избрахте да развивате и фармацията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Какво предстои? Какъв е административният път и кога очаквате да стане реалност Фармацевтичният факултет?

- По отношение на Факултета по Фармация работим в две посоки. Едната е акредитация на факултета, за което ние вече имаме готовност, като следващата седмица ще внесем всички необходими документи в Националната агенция по оценяване и акредитация. Получихме подкрепящи писма от министъра на образованието и науката и от министъра на здравеопазването. Силно се надяваме, че ще минем успешна акредитация на факултета. Другата посока, в която работим е сградният фонд. Архитектите от архитектурното бюро, които спечелиха обществената поръчка са на финала. Това ще бъде една прекрасна сграда с площ от 13 хил. кв. м., с много голяма съвременна библиотека, с модерни учебни зали и лаборатории за разработване на лекарства и козметични продукти. Важното е, че чрез Факултета по фармация ние ще допринесем за развитието на фармацевтичната индустрия в Бургас, като по този начин ще създадем работни места и ще имаме едно съвременно „ноу хау“ на една от най-важните индустрии в света – фармацията.  

- От всичко постигнато за тази една година кое считате за най-голям успех?

- Много неща направихме заедно с колегите. Преминахме успешна институционална акредитация и увеличихме капацитета. Успяхме да увеличим и заплатите на академичния и неакадемичния състав, броя на младите хова в Университета. За мен много голям успех бе създаването на студентския център, който от една занемарена постройка се превърна в истински бижу. Центърът разполага с 80 места, с възможност студентите да се събират, да генерират идеи, да учат в него по най-съвременните начини. Мястото разполага с безплатен интернет, книжарница, библиотека, техника за провеждане на събития. Горд съм, че студентите успяха да изградят този център с доброволен труд, което е чудесен пример за студентската общност. Огромно удовлетворение е за мен, че те сами, и с малка подкрепа от ръководството, успяха да направят студентския център една от емблемите на Университета.

Другото важно нещо, което се случи в последната година е създаването на три музейни експозиции - на химията, на педагогиката и на медицината. Чрез тях ние показваме уважение към миналото и трасираме пътя от настоящето към бъдещето. Но за мен като Ректор най–същественото е духът, който цари при нас – дух на вдъхновение, иновативност и съзидателност на всички нива.

- Каква е Вашата бъдеща визия за развитието на университета?

- За мен той трябва да се развива като широкопрофилен университет. Към момента интересът към медицинските специалности нараства, но аз смятам, че университетът има огромен потенциал и във всички останали сфери на развитие. Местата за педагогическите специалности се запълват на 100 %. Ние можем да се усъвършенстваме успешно и в сфери, които за съжаление в момента са по-слабо развити. Например химическата промишленост, компютърните специалности, транспорта, машиностроенето, електрониката, икономиката, управлението, които да заемат едно достойно място в обучението на нашите студенти.

Мисля, че в един момент и медицината, и педагогиката, които са ни силните специалности в момента, ще забавят развитието си и на преден план ще излязат други съвременни, хибридни специалности, свързани с бизнеса и индустрията. Ние като държавен университет сме длъжни да създаваме кадри, които да допринасят за развитието на икономиката в нашата държава като икономисти, предприемачи, машиностроители, електроинженери, въобще във  всички сфери, в които може да се произвежда и да се продава в този огромен и богат пазар – Европейския съюз. Така ще може в държавата ни да влизат пари от производство и от данъците на хората, които се занимават с него. Знаем, че от тези данъци се издържа и самото висше образование. Ние като академичен състав трябва да дадем максимално полезни знания и умения на нашите студенти, така че те да бъдат много добри предприемачи, индустриалци и производители.

- Вие сте изключително ангажиран човек. Разкажете ни как прекарвате свободното си време?

- Спортът и колоезденето са нещата, които ми помагат да разпусна от ежедневното натоварване. Обичам да карам колело по крайбрежната алея от Морската градина до кв. „Сарафово“ и след това обратно. Другото нещо, което ме разтоварва и ми харесва да практикувам е тенис на корт. За мен това са начините, чрез които тялото и нервната система се поддържат в добра кондиция. Казвам го не само като ангажиран човек, но и като лекар и призовавам всеки един да спортува, защото спортът е здраве.

 


В категории: Темида , Бургас


Флагман.БГ България е с най-ниския държавен дълг в ЕС България е с най-ниския държавен дълг в ЕС 22/10/2024, Вторник 21:00 3
България Всички новини
Пишман дилър от "Меден рудник" се изпусна от страх пред ченгетата, изхвърли торба с марихуана Пишман дилър от "Меден рудник" се изпусна от страх пред ченгетата, изхвърли торба с марихуана Покрай него „изгоряха” и още двама, с които били заедно в най-големия бургаски комплекс Айтос празнува Димитровден с грандиозен концерт Айтос празнува Димитровден с грандиозен концерт Общината е подготвила богата програма, която започна още на 16 октомври и ще продължи до края на месеца Пожарна служба в Сунгурларе и ремонт на Ришкия проход - приоритети на кандидат-депутата Чани Стойчев Пожарна служба в Сунгурларе и ремонт на Ришкия проход - приоритети на кандидат-депутата Чани Стойчев Чани Стойчев  е добре познато име в политическите среди, той е бивш кмет на село Прилеп, където управлява успешно два мандата, а в момента е общински съветник Опитният представител на бизнеса Тошко Желев: Инж. Петър Кънев е лидерът, който ще ни изведе от хаоса в политиката Опитният представител на бизнеса Тошко Желев: Инж. Петър Кънев е лидерът, който ще ни изведе от хаоса в политиката Той е категоричен, че Петър Кънев е на правилното място и позиция и с времето се е доказал като професионалист в бизнеса си и като политик има безспорни качества Визия и вдъхновение: Първият випуск от програмата „Здравен асистент“ на УМБАЛ „Дева Мария“ се дипломира успешно Визия и вдъхновение: Първият випуск от програмата „Здравен асистент“ на УМБАЛ „Дева Мария“ се дипломира успешно Програмата ще продължи и следващата година с обучението на 50 нови специалисти Откриха супермодерна и съвременна детска градина в сунгурларското село Грозден Откриха супермодерна и съвременна детска градина в сунгурларското село Грозден Сградата разполага със спални помещения, учебна дейност, детски кът, площадки и санитарни помещения за нуждите на 72 деца Ужасяваща смърт застигна Петър Ужасяваща смърт застигна Петър Паднал върху бетонна площадка Андрей Рунчев ще наблегне над икономическото развитие на Бургас в бъдещото Народно събрание Андрей Рунчев ще наблегне над икономическото развитие на Бургас в бъдещото Народно събрание В новите индустриални зони, залегнали в управленската програма на ГЕРБ-СДС, залагаме на високотехнологични зелени производства с висока добавена стойност, каза кандидатът за народен представител под №105 в листата на Коалицията Проф. Иво Христов с вълнуваща лекция този четвъртък в Бургас Проф. Иво Христов с вълнуваща лекция този четвъртък в Бургас Събитието пред бургаската публика е с вход свободен Апартаментите в София поскъпнаха със 142% Апартаментите в София поскъпнаха със 142% Русе е на второ място в класацията
Затвориха попуярна пицария в Германия, сервирала пица с кокаин Затвориха попуярна пицария в Германия, сервирала пица с кокаин Заведението предлагало "Пица №40" в менюто, която е съдържала наркотика Дирят изчезнал българин в Гърция Дирят изчезнал българин в Гърция Снимката му днес е публикувана от централните издания, телевизиите също се включиха в акцията по издирване Инфарктна нощ в Молдова! С по-малко от процент надделяват евроатлантиците Инфарктна нощ в Молдова! С по-малко от процент надделяват евроатлантиците Президентът Мая Санду твърди, че Русия влага пари и други средства да накара хората да гласуват с "не" Съкровище на „Хизбула” в бункер под болница Съкровище на „Хизбула” в бункер под болница Израел обвини групировката, че укрива стотици милиони долари там, а от ръководството на лечебното заведение отричат тези твърдения Изобретиха летяща пазарска количка Изобретиха летяща пазарска количка Апаратът може да се движи по терени, недостъпни за конвенционалната количка Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Той е част от групата през периода 1978-1981 г. Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи "Чуй ме с жест" – картини, които говорят в сърцето на Бургас Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Певецът крещял и искал да бъде разпознат Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Юлия Навалная ще се кандидатира за държавен глава  Внучката на медиен магнат стана истинска дама Внучката на медиен магнат стана истинска дама Шарлот Фройд заряза мъжа си наркоман и размъкнатите дрехи
Бойко Борисов Бойко Борисов Въпросът е да победим така, че да направим правителство Виц на деня Виц на деня - Аз спя с мъжа ми три пъти седмично.
- А аз 1 път.
- Но ти нямаш мъж!
- Мислех, че за твоя говорим...
Виц на деня Виц на деня Пешо кара колата. Жена му все мърмори:
- По-бавно!
Тъщата опонира:
- По-бързо!
Накрая Пешо губи търпение:
- Край! Стига! Кой кара колата?! Ти или майката ти?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако внуците ви се скарат не за апартамента, а за казана за ракия, не си живял напразно!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори