×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Като държавен университет сме длъжни да създаваме кадри, които да допринасят за развитието на България


Като държавен университет сме длъжни да създаваме кадри, които да допринасят за развитието на България
Искаме да обучаваме не само български студенти, а и да привлечем такива от чужбина, най-вече от Азия и Африка, каза ректорът на държавното висше учебно заведение в Бургас
14 Юни 2024, Петък, 12:10 ч.
Автор: Флагман.БГ

Бъдещето на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” е широкопрофилно - да се развива в много направления, смята ректорът на ВУЗ-а проф. д-р Христо Бозов

Проф. Христо Бозов е със специалности по анестезиология и реанимация и по военна токсикология, с придобити специализации в САЩ и Белгия. Работил е като лекар на подводница във ВМС. Управлявал е бившата Военноморска болница във Варна. От 2004 г. заема академичната длъжност „доцент“, а от 2015 г. – „професор“. В същата година става и ръководител Катедра по анестезиология, морска и интензивна медицина към ВМА. 5 години проф. Бозов е зам.-кмет по здравеопазване и социални дейности на Община Варна. Два пъти е удостояван с държави награди: нагръден знак „За вярна служба под знамената“ – 3-та степен през 1998 г. и 1-ва степен през 2008 г.

Проф. Бозов е председател на Българското научно дружество по обществено здраве. Бургазлии го познават като успешен мениджър на Комплексен онкологичен център – Бургас и ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, където в първата си година от мандата регистрира една от най-успешните години за университета.

- Проф. Бозов, вие проведохте активна кандидатстудентска кампания в Област Бургас. Какви са очакванията Ви?

- Ние проведохме кампания във всички общини на Област Бургас. Срещнахме се с ученици и учители, кметове и зам.-кметове, директори на училища, кандидат-студенти. За първи път излязохме от пределите на Област Бургас, като направихме кампания и в град Сливен. През изминалата година приехме 1110 студенти, сега очаквам да надминем тази бройка. Вярвам, че и с активната помощ на всички колеги, които участваха в кампанията ще успеем да привлечем повече студенти в нашия университет.

- Повишил ли се е броят на приетите студенти за мандатната Ви година? Очаквате ли нови кандидати от чужбина?

- Значително се повиши, въпреки намалената раждаемост в страната и това, че сега кандидатстват по-малко студенти отколкото през предишни години. През учебната 2023/2024 година успяхме да приемем с 10% повече студенти от България. А за първа година започнахме да приемаме и в чуждоезиково обучение - 52-ма студента от 17 държави, които учат медицина при нас.

- Подписахте меморандуми за сътрудничество с два университета от Република Турция. Каква е бъдещата Ви визия и амбиция за сътрудничество с други висши учебни заведения?

- Предпочитаме да си сътрудничим освен с университетите в България и с нашите съседи. По тази причина първото ни посещение беше в Тракийски университет в град Одрин, с който университет подписахме меморандум за сътрудничество и вече подготвяме съвместна научна конференция за студенти и преподаватели.

След това дойдоха в Бургас колегите от най-големия държавен университет в Турция – Анкарският университет, с които подписахме споразумение за сътрудничество. Сега проучваме възможностите за сътрудничество с университети в Гърция и Румъния. Към този момент сме се насочили основно към балканските държави, но работим и с всички университети по света. Подписахме 29 споразумения за сътрудничество с университети по програма Еразъм+, която е за студентска и преподавателска мобилност.

Насърчаваме мобилността и на нашите студенти по медицина, които имат обмен и пребивават в други държави. Там те изкарват по един месец практика през лятото. Съответно студенти от тези държави, по линия на Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ) - Бургас, ще дойдат в нашия университет и в Бургаските болници. Тази година очакваме обмен през лятото на над 10 студенти по студентска мобилност на АСМБ.

- Говорите за ремонт на част от сградния фонд на университета, разкажете ни повече.

- Успяхме да се класираме в програма на Министерство на образованието и науката за ремонт за студентски общежития. Знаете, че имаме три големи общежития на 14 етажа и вече приключи обществената поръчка за ремонт на блок номер 2. Скоро ще започне цялостен му ремонт с целсъздаване на по-благоприятни битови условия за нашите студенти. Ще направим и цялостно покритие на студентските общежития с интернет. През тази година възстановихме и  със столовото хранене на студенти и преподаватели.

С отпуснати средства за капиталови разходи от МОН съвсем скоро започваме ремонт и на Колежа по Туризъм. Той е определящ за развитието на туризма в България. Ние ще инвестираме много в ремонтни дейности там, защото идеята ни е да обучаваме не само български студенти, а и да привлечем такива от чужбина, най-вече от Азия и Африка, които след това да останат и да работят в туристическата индустрия, която страда от хроничен недостиг на кадри.

- След успешното развитие на медицината, Вие избрахте да развивате и фармацията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Какво предстои? Какъв е административният път и кога очаквате да стане реалност Фармацевтичният факултет?

- По отношение на Факултета по Фармация работим в две посоки. Едната е акредитация на факултета, за което ние вече имаме готовност, като следващата седмица ще внесем всички необходими документи в Националната агенция по оценяване и акредитация. Получихме подкрепящи писма от министъра на образованието и науката и от министъра на здравеопазването. Силно се надяваме, че ще минем успешна акредитация на факултета. Другата посока, в която работим е сградният фонд. Архитектите от архитектурното бюро, които спечелиха обществената поръчка са на финала. Това ще бъде една прекрасна сграда с площ от 13 хил. кв. м., с много голяма съвременна библиотека, с модерни учебни зали и лаборатории за разработване на лекарства и козметични продукти. Важното е, че чрез Факултета по фармация ние ще допринесем за развитието на фармацевтичната индустрия в Бургас, като по този начин ще създадем работни места и ще имаме едно съвременно „ноу хау“ на една от най-важните индустрии в света – фармацията.  

- От всичко постигнато за тази една година кое считате за най-голям успех?

- Много неща направихме заедно с колегите. Преминахме успешна институционална акредитация и увеличихме капацитета. Успяхме да увеличим и заплатите на академичния и неакадемичния състав, броя на младите хова в Университета. За мен много голям успех бе създаването на студентския център, който от една занемарена постройка се превърна в истински бижу. Центърът разполага с 80 места, с възможност студентите да се събират, да генерират идеи, да учат в него по най-съвременните начини. Мястото разполага с безплатен интернет, книжарница, библиотека, техника за провеждане на събития. Горд съм, че студентите успяха да изградят този център с доброволен труд, което е чудесен пример за студентската общност. Огромно удовлетворение е за мен, че те сами, и с малка подкрепа от ръководството, успяха да направят студентския център една от емблемите на Университета.

Другото важно нещо, което се случи в последната година е създаването на три музейни експозиции - на химията, на педагогиката и на медицината. Чрез тях ние показваме уважение към миналото и трасираме пътя от настоящето към бъдещето. Но за мен като Ректор най–същественото е духът, който цари при нас – дух на вдъхновение, иновативност и съзидателност на всички нива.

- Каква е Вашата бъдеща визия за развитието на университета?

- За мен той трябва да се развива като широкопрофилен университет. Към момента интересът към медицинските специалности нараства, но аз смятам, че университетът има огромен потенциал и във всички останали сфери на развитие. Местата за педагогическите специалности се запълват на 100 %. Ние можем да се усъвършенстваме успешно и в сфери, които за съжаление в момента са по-слабо развити. Например химическата промишленост, компютърните специалности, транспорта, машиностроенето, електрониката, икономиката, управлението, които да заемат едно достойно място в обучението на нашите студенти.

Мисля, че в един момент и медицината, и педагогиката, които са ни силните специалности в момента, ще забавят развитието си и на преден план ще излязат други съвременни, хибридни специалности, свързани с бизнеса и индустрията. Ние като държавен университет сме длъжни да създаваме кадри, които да допринасят за развитието на икономиката в нашата държава като икономисти, предприемачи, машиностроители, електроинженери, въобще във  всички сфери, в които може да се произвежда и да се продава в този огромен и богат пазар – Европейския съюз. Така ще може в държавата ни да влизат пари от производство и от данъците на хората, които се занимават с него. Знаем, че от тези данъци се издържа и самото висше образование. Ние като академичен състав трябва да дадем максимално полезни знания и умения на нашите студенти, така че те да бъдат много добри предприемачи, индустриалци и производители.

- Вие сте изключително ангажиран човек. Разкажете ни как прекарвате свободното си време?

- Спортът и колоезденето са нещата, които ми помагат да разпусна от ежедневното натоварване. Обичам да карам колело по крайбрежната алея от Морската градина до кв. „Сарафово“ и след това обратно. Другото нещо, което ме разтоварва и ми харесва да практикувам е тенис на корт. За мен това са начините, чрез които тялото и нервната система се поддържат в добра кондиция. Казвам го не само като ангажиран човек, но и като лекар и призовавам всеки един да спортува, защото спортът е здраве.

 


В категории: Темида , Бургас


Флагман.БГ Зловещо: Нов масов гроб откриха в Ирак Зловещо: Нов масов гроб откриха в Ирак 14/07/2024, Неделя 21:20 1
Флагман.БГ Има ли грешка в охраната на Тръмп Има ли грешка в охраната на Тръмп 14/07/2024, Неделя 19:00 1
България Всички новини
Кой е Томас Матю Крукс - стрелецът по Доналд Тръмп? Кой е Томас Матю Крукс - стрелецът по Доналд Тръмп? Заподозреният беше застрелян от агенти на Тайните служби секунди след като откри огън по бившия президент Скандал с архива за предателите на Левски! Патриоти ще протестират на рождения ден на Апостола Скандал с архива за предателите на Левски! Патриоти ще протестират на рождения ден на Апостола  Кой се опитва да скрие истината? Писателят Иван Тренев съди Община Карлово  Взрив в Свети Влас, изгоря автомобил Взрив в Свети Влас, изгоря автомобил Очевидци коментираха, че се запалил от жегата, а след него се възпламенила и друга кола Змия ухапа пенсионер Змия ухапа пенсионер Той е решил да потърси медицинска помощ след като отокът се увеличил Кои политически сили биха водили преговори за втория мандат Кои политически сили биха водили преговори за втория мандат  Предстои президентът да връчи папката на ПП-ДБ Извънредно! Откриха обезобразен труп на млад мъж в дома му край кв. Сарафово Извънредно! Откриха обезобразен труп на млад мъж в дома му край кв. Сарафово На мястото преди минути пристигна екип на полиция Огнен ад край Варна, затварят магистрала заради пожар Огнен ад край Варна, затварят магистрала заради пожар  Сериозно е положението в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол Тръмп след опита за покушение: Злото няма да победи! Обичам Америка Тръмп след опита за покушение: Злото няма да победи! Обичам Америка Молим се за възстановяването на тези, които бяха ранени, и пазим в сърцата си паметта на гражданина, който беше толкова ужасно убит, каза още той Стотици хора умират мистериозно заради Хилъри и Бил Клинтън Стотици хора умират мистериозно заради Хилъри и Бил Клинтън В безкрайния списък има политици, адвокати, лекари и дори 12 бодигарди, пазили бияшият президент през годините 20 000 флакона райски газ задържаха и бургаските полицаи по Южното Черноморие 20 000 флакона райски газ задържаха и бургаските полицаи по Южното Черноморие Продавачите на нитро провеждат негативна кампания в мрежата срещу ОДМВР-Бургас, но проверките ще продължат през целия сезон
Булка позволи на младоженеца да прави тройка с шаферките в първата брачна нощ Булка позволи на младоженеца да прави тройка с шаферките в първата брачна нощ Още от самото начало на връзката си Джорджия и партньорът й Бен се договорили, че могат да правят секс с други хора Двамата най-богати мъже в САЩ подкрепиха Тръмп след опита за покушение Двамата най-богати мъже в САЩ подкрепиха Тръмп след опита за покушение Илон Мъск циментира прехода си към дясната политика Свилен Спасов: Стрелбата в САЩ ще мобилизира подкрепата на републиканците Свилен Спасов: Стрелбата в САЩ ще мобилизира подкрепата на републиканците Интересно ще е дали Доналд Тръмп ще стане още по-агресивен или покушението ще приглуши ненавистта му към противниците Масова стрелба в Германия, има загинали Масова стрелба в Германия, има загинали  Нападателят е ловец Българи с 3 медала на Международна олимпиада по биология, достойно представяне на ученик от Бургас Българи с 3 медала на Международна олимпиада по биология, достойно представяне на ученик от Бургас Явор Банов от ППМГ Бургас се размина само на крачка от отличията Фицо: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен Фицо: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен Сега ще станем свидетели на разговори за необходимостта от помирение, умиротворяване и опрощаване, коментира словашкият премиер  Китай и Русия могат да парализират Интернет Китай и Русия могат да парализират Интернет Предаването на данни става стратегически важно, оттук и фокусът върху инфраструктурата, която поддържа комуникациите Стрелецът срещу Тръмп се гордеел, че е хомосексуалист, мразел републиканците Стрелецът срещу Тръмп се гордеел, че е хомосексуалист, мразел републиканците 20-годишният Томас Матю Крукс се определял като върл последвател на пагубното движение Black Live Matters Путин засилва хибридната си война срещу Европа Путин засилва хибридната си война срещу Европа Русия води безнаказано своята "сенчеста" война и без подходящо възпиране поведението ѝ само ще се влошава Може ли Украйна да обърне хода на войната? Foreign Policy с много тревожен анализ Може ли Украйна да обърне хода на войната? Foreign Policy с много тревожен анализ Анализаторите са скептични, че обявените тази седмица мерки могат да променят нещата на фронта
Илхан АНДАЙ, анализатор Илхан АНДАЙ, анализатор Наследникът на Пеевски до Доган е с прякор на хищник - Вълка Виц на деня Виц на деня Блондинка се обажда на приятелка:
- Знаеш ли, вчера съвсем близо до нас откриха автомивка. Колко удобно! Мога и пеша да отида
Виц на деня Виц на деня След семеен скандал:
- Край, напускам те! Отивам си обратно при мама!
- Късно е, тя преди малко дойде тук. Напуснала баща ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една блондинка влязла в интернет и на успяла да излезе.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори