×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Хубавият хляб започва да мухлясва на третия ден, твърди експерт
  • Разбиха печатница за фалшиви банкноти в Шумен, създавани с хартия за дюнери
  • Ремонтират „Дунав мост” от румънска страна
  • Байдън обяви план за разширяване на достъпа до безплатни продукти за контрацепция
  • Директорът на НАСА е на посещение у нас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Четири инцидента в басейни и водоеми за дни, отговорността обаче - за всички и за никого


Четири инцидента в басейни и водоеми за дни, отговорността обаче - за всички и за никого
Старши спасителят на Северния плаж Петър Русев обясни какви са правилата за басейните
13 Юни 2024, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА видео: Димитър КИРЯКОВ

Дори посетителите на водни площи са длъжни да не допускат във водата деца под 12-годишна възраст без придружител

Четири инцидента са станали във водни басейни и водоеми през последните дни, но кой носи отговорността за осигуряването на безопасността на посетителите? Флагман.бг провери какви са законовите правила, а отговорът се оказва сложен – всички и накрая никой.

В Чл. 36 от  Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване е записано, че дори посетителите на водни площи са длъжни да не допускат във водата деца под 12-годишна възраст без придружител.

В правилата е записано, че един спасителен пост се препоръчва на басейни за обществено ползване с дължина до 25 m или с повърхност до 312,5 m2. И не по-малко от два спасителни постове на басейни за обществено ползване с дължина над 25 m или повърхност над 312,5 m2; А на плувни комплекси и водни паркове се разкрива не по-малко от един спасителен пост за всеки от съставните им басейни, според установените правила.

По Наредба работното време на спасителите е от 8.00 - 18.00 часа, но пък не е конкретизирано кой е задължен да назначи такива в хотела или обществения басейн, който стопанисва. Така се стига до трагедията вчера, при която оставено без надзор 4-годишно момиченце от Ахелой се удави в басейна на семеен хотел в Черноморец, докато баща му е на работа.

В цитираната Наредба, която постановява реда за ползване и осигуряване на безопасността на водните басейни, е записано, че „на максимално обезопасяване подлежат басейните за обществено ползване и водните площи или участъци от тях, за които са спазени изискванията на Наредба № 5 за управление качеството на водите за къпане и които се използват за къпане, плуване, водни спортове и водноатракционни услуги."

15-годишно момиче се удави след падане в напоителен канал

Трагедия! 4-годишно момиченце се удави в басейна на скъп хотел в Черноморец

Инцидент в басейн в Слънчев бряг, борят се за живота на дете от Литва

На обезопасяване подлежат още басейните за обществено ползване и водните площи или участъците от тях, които се използват за къпане, плуване, водни спортове или извършване на водноатракционни услуги, или които са лесно и обществено достъпни, или за които областният управител е издал предписание за обезопасяване.

Максималното обезопасяване се извършва чрез поставяне и поддържане на обозначителни табели, съдържащи съответните забранителни, предупредителни и/или информационни знаци, флагова сигнализация, плаващи знаци и осигуряване на водноспасителна дейност, се казва още в документа.

Но каква е заплатата на един спасител и защо обикновено собствениците на малки апартхотели си я спестяват? Един лайфгард трябвало да получава не по-малко от 2000 лв., независимо къде работи, коментираха пред Флагман.бг експерти.

Кой трябва да контролира изпълняват ли се установените в Наредбата правила – вероятно това е РЗИ, но дали пък е възможно институция, която има около 20 служители за цялото Южно Черноморие, да се заеме и с това?

Репортер на Флагман.бг разговаря със старши спасителя на Северния плаж Петър Русев по темата. Той спасява човешки животи от много години и може би няма човек, който да е бил на плаж в Бургас и поне веднъж да не го е виждал. Петър Русев е бил спасител и на басейн в началото на своята кариера и казва, че там човек се дави много по-лесно, както и в сладководните водоеми.

Ето какво каза той, след като узна от Флагман.бг за четири инцидента във водни съоръжения за обществено ползване – един в Слънчев бряг с 6-годишно дете, което бе спасено от две други, един в Стара Загора и един в Пазарджик с 15-годишно момиче, което се удави в напоителен канал през последните дни. Трагедията с детето в Черноморец е последният, който стана повод Флагман.бг да провери как са установени правилата по закон и кой отговаря за контрола.

 


В категории: Бургас


Флагман.БГ България е с най-ниския държавен дълг в ЕС България е с най-ниския държавен дълг в ЕС 22/10/2024, Вторник 21:00 3
10
Коментара по темата
10.
До 292
15.06.2024 15:05:06
0
4
Имаш предвид също така че водата трябва да се сменя повече от един път в годината? Хмм това не би им харесало на собствениците нито пък на разните там ""зелени""
9.
292
14.06.2024 10:48:50
0
6
Куцо, кьораво и сакато откри басейни, в които дава достъп на хора срещу пари. Въпросът за хигиената няма да го коментирам, защото от липсата и не се умира веднага. Но това, че сигурността на такова съоръжение се обезпечава само в определено работно време, въпреки че е достъпно постоянно е абсолютен абсурд. Басейните трябва да са поднадзорни съоръжения, с постоянно осигуряване на контрол над риска, който е определен за всеки от тях конкретно. Който иска да къса билетчета или да си качва звездите, оттам тарифите и за целта е открил басейн трябва да е длъжен да осигури непрекъснато водно спасяване и възможност за оказване на незабавна медицинска помощ. Всичко друго е ала-бала.
8.
Сталин дъ сталион
14.06.2024 07:25:05
2
6
Ако някой се дави- пребийте го, за да не го прави друг път. Бой до подуване!
7.
Салвадор
14.06.2024 00:23:53
0
9
Родителите са длъжни да следят децата си непрекъснато. За родителска безотговорност в Норвегия отнемат децата директно от скапаните родители. И не само в Норвегия. Никой не е длъжен да слага до всеки неадекватен човек , голям или малък , спасител или полицай или доктор. Личната отговорност е на първо място.
6.
Фекрет Стораро
13.06.2024 22:02:55
5
3
трябва да им сложат тестове за наркотици преди и след работа, и всичко ще се оправи!
5.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
13.06.2024 21:59:32
3
12
Казусът със спасителите бил сложен ! Е както всичко в тази шибана демокрация има вратички за измъкване. Едно че спасители има само по документи, друго че за нищо не стават. Няма ги никъде. Или ги ползват за всичко друго, общи работници, билетчета да късат и какво ли не, но самите и те не стоят там където им е мястото и не гледат нищо. Пълна жмел. Скоро пищяха ,че няма и желаещи
4.
C
13.06.2024 21:14:06
1
16
Не си оставяйте децата без надзор на такива места ,та дори и пет спасителя да има !
3.
Няма проблем, брат,
13.06.2024 20:10:58
3
6
имам добри адвокати, обясняват ми че ще има контра жалба по три параграфа - за обида, за набеждаване и за уронване на престижа . И за тва :
-Защо не отидеш на басейн ?
-Защо не поговориш с чатбота Наталия ?
Мерси че общуваме
2.
За новините на флагман Керяков
13.06.2024 19:34:47
7
2
Щото ако са удавя ше трява тебе да съдят
1.
Хей ХХ,
13.06.2024 19:03:29
4
23
защо не отидеш да разпуснеш малко на някой басейн ?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пишман дилър от "Меден рудник" се изпусна от страх пред ченгетата, изхвърли торба с марихуана Пишман дилър от "Меден рудник" се изпусна от страх пред ченгетата, изхвърли торба с марихуана Покрай него „изгоряха” и още двама, с които били заедно в най-големия бургаски комплекс Айтос празнува Димитровден с грандиозен концерт Айтос празнува Димитровден с грандиозен концерт Общината е подготвила богата програма, която започна още на 16 октомври и ще продължи до края на месеца Пожарна служба в Сунгурларе и ремонт на Ришкия проход - приоритети на кандидат-депутата Чани Стойчев Пожарна служба в Сунгурларе и ремонт на Ришкия проход - приоритети на кандидат-депутата Чани Стойчев Чани Стойчев  е добре познато име в политическите среди, той е бивш кмет на село Прилеп, където управлява успешно два мандата, а в момента е общински съветник Опитният представител на бизнеса Тошко Желев: Инж. Петър Кънев е лидерът, който ще ни изведе от хаоса в политиката Опитният представител на бизнеса Тошко Желев: Инж. Петър Кънев е лидерът, който ще ни изведе от хаоса в политиката Той е категоричен, че Петър Кънев е на правилното място и позиция и с времето се е доказал като професионалист в бизнеса си и като политик има безспорни качества Визия и вдъхновение: Първият випуск от програмата „Здравен асистент“ на УМБАЛ „Дева Мария“ се дипломира успешно Визия и вдъхновение: Първият випуск от програмата „Здравен асистент“ на УМБАЛ „Дева Мария“ се дипломира успешно Програмата ще продължи и следващата година с обучението на 50 нови специалисти Откриха супермодерна и съвременна детска градина в сунгурларското село Грозден Откриха супермодерна и съвременна детска градина в сунгурларското село Грозден Сградата разполага със спални помещения, учебна дейност, детски кът, площадки и санитарни помещения за нуждите на 72 деца Ужасяваща смърт застигна Петър Ужасяваща смърт застигна Петър Паднал върху бетонна площадка Андрей Рунчев ще наблегне над икономическото развитие на Бургас в бъдещото Народно събрание Андрей Рунчев ще наблегне над икономическото развитие на Бургас в бъдещото Народно събрание В новите индустриални зони, залегнали в управленската програма на ГЕРБ-СДС, залагаме на високотехнологични зелени производства с висока добавена стойност, каза кандидатът за народен представител под №105 в листата на Коалицията Проф. Иво Христов с вълнуваща лекция този четвъртък в Бургас Проф. Иво Христов с вълнуваща лекция този четвъртък в Бургас Събитието пред бургаската публика е с вход свободен Апартаментите в София поскъпнаха със 142% Апартаментите в София поскъпнаха със 142% Русе е на второ място в класацията
Затвориха попуярна пицария в Германия, сервирала пица с кокаин Затвориха попуярна пицария в Германия, сервирала пица с кокаин Заведението предлагало "Пица №40" в менюто, която е съдържала наркотика Дирят изчезнал българин в Гърция Дирят изчезнал българин в Гърция Снимката му днес е публикувана от централните издания, телевизиите също се включиха в акцията по издирване Инфарктна нощ в Молдова! С по-малко от процент надделяват евроатлантиците Инфарктна нощ в Молдова! С по-малко от процент надделяват евроатлантиците Президентът Мая Санду твърди, че Русия влага пари и други средства да накара хората да гласуват с "не" Съкровище на „Хизбула” в бункер под болница Съкровище на „Хизбула” в бункер под болница Израел обвини групировката, че укрива стотици милиони долари там, а от ръководството на лечебното заведение отричат тези твърдения Изобретиха летяща пазарска количка Изобретиха летяща пазарска количка Апаратът може да се движи по терени, недостъпни за конвенционалната количка Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Той е част от групата през периода 1978-1981 г. Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи "Чуй ме с жест" – картини, които говорят в сърцето на Бургас Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Певецът крещял и искал да бъде разпознат Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Юлия Навалная ще се кандидатира за държавен глава  Внучката на медиен магнат стана истинска дама Внучката на медиен магнат стана истинска дама Шарлот Фройд заряза мъжа си наркоман и размъкнатите дрехи
Бойко Борисов Бойко Борисов Въпросът е да победим така, че да направим правителство Виц на деня Виц на деня - Аз спя с мъжа ми три пъти седмично.
- А аз 1 път.
- Но ти нямаш мъж!
- Мислех, че за твоя говорим...
Виц на деня Виц на деня Пешо кара колата. Жена му все мърмори:
- По-бавно!
Тъщата опонира:
- По-бързо!
Накрая Пешо губи търпение:
- Край! Стига! Кой кара колата?! Ти или майката ти?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако внуците ви се скарат не за апартамента, а за казана за ракия, не си живял напразно!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори