×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нужна е постоянна изборна администрация и ценз в Секционните комисии


Нужна е постоянна изборна администрация и ценз в Секционните комисии
РИК-Бургас е една от най-големите Комисии, но за пореден път преброихме всички протоколи първи, каза Фани Семерджиева
10 Юни 2024, Понеделник, 18:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Имахме секции, които се наложи да заплашваме с полиция, за да дойдат да предадат резултатите

- Г-жо Семерджиева, дълго броене беше. Минаха повече от 24 часа от началото на изборния ден. Как се чувствате?

- Наистина беше дълго. Отчитането на резултатите стартира в 23 ч. вчера, тъй като секционните комисии доста се позабавиха с пристигането им до РИК. Това е разбираемо, обемът на работа, който трябваше да свършат изобщо не беше малък - брояха се хартиени и машинни бюлетини за Европарламент и за Народно събрание, в същото време и преференции за двата избора. Правили сме двоен избор, но при последните, които организирахме - за НС и за президент, единият преференциален вот липсваше. Трудно беше за хората. Някои от секциите, които участваха в обученията, бяха насочени да си проверят протоколите в създадената система от ЦИК и тези, които го направиха, бяха без нито една грешка. Надявам се да си получат и бонуса от 25 лв., въпреки че до момента не е ясно каква ще е системата за отчитане на безгрешните протоколи.

- Но имаше доста, сякаш нехайно попълнени протоколи, заради което имаше известно забавяне.

- Това се дължи основно на два фактора. Членовете на комисиите се сменят често и в последния момент. От години се настоява да има постоянна изборна администрация, да има някакъв ценз за хората в Секционните комисии. Сега единстввеното изискване е да владеят български език, но все пак се работи с числа и са нужни елементарни познания за това коя политическа сила каква е. Идваха протоколи, които бяха изписани добре на чернова, но когато се стигна до белова, бяха записани резултатите на съвсем други партии. ЦИК много настоява да няма грешки и зачерквания в протоколите, но когато е очевидно, че резултатът от черновата е преписан грешно, няма как да не се направи корекция. Слаба е и заинтересоваността на хората в комисиите. Голяма част от тях отиват, само за да получат възнаграждение, а не да участват активно в работата. Комисиите в областта са 7 и 9-членни, но на практика капацитетът е не повече от 4 човека. Това създава тези неразбории в отчитането на резултатите.

- Имаше ли изнервени хора, както в предходни години?

- Не. Смея да твърдя, че приключихме сравнително бързо, предвид факта, че бяхме в двойни избори, с двоен протокол, с преференции и машинно плюс хартиено гласуване. На местните избори също приключихме по същото време - около 22 ч. Обработката в РИК-Бургас не е бавна, организацията е много добра. Всички бяха настанени в зала „Арена Бургас” без да чакат в автобуси, без да мъкнат тежки чували. На 340 секции - горе-долу половината от общия брой, Община Бургас беше организирала да се взимат чувалите и да се предават резултатите. Хората бяха доволни, ръкопляскаха, когато се освободеше трибуна. Беше осигурена и приятна музика. При нас всичко се случи много добре. Областна управа също съдействаха за осигуряването на залата. Но това, което се случва на места по секциите е притеснително.

- Какво всъщност се случи в тези по-малки секции, където имаше забавяния?

Преминалите през обучението членове на СИК бяха перфектни в предаването на протоколите, каза председателят на РИК-Бургас Фани Семерджиева

- Имахме секции, които се наложи да заплашваме с полиция, за да дойдат да предадат резултатите. Тръгват си и отказват да дойдат при нас. Имахме такива ситуации в Руен, Несебър, Созопол. Разбираемо е ако например на председател му стене лошо, да бъде заменен с друг член. Но да откажеш категорично да се появиш? Да настояваш, че даже един член може да предаде резултати? Това е несериозно. Много нерви изпотрошихме, за да ги накараме да бъдат в състава, в който трябваше да предадат.

- Как беше организиран транспортът от по-отдалечените от областния център общини? Имаше ли проблеми там?

-Транспортът беше осъществен добре за разстоянията, на които се намираха. Но идвайки тук, те се бавеха при нас, в ЦИК, защото протоколите им не са коректно изработени. Почти нямаше интерес към обученията в Руен, Сунгурларе, Айтос, въпреки финансовия стимул за тях. Затова е сложно. А сментие, които партиите правят в последния момент, водят до това, че няма как хората да се подготвят за това, което ги очаква в днешния ден.

- Санкционирани ли бяха тези членове на СИК, които не си вършеха правилно работата?

- Санкцията се касае в това, че те бяха отстранени от комисията и няма да могат да си получат възнагражденията. Имаме и други механизми за налагане на наказания, защото те са длъжностни лица, но процедурата отнема време. Затова решихме да се самосезираме, да ги санкционираме по този начин и да знаят занапред, че това несериозно поведение няма да се толерира. Не може един да работи, а друг да се заяви, че е дошъл на място и да си тръгне.

- Какво бихте казали на всички хора в РИК-Бургас, които успяха за толкова кратко време да свършат толкова голям обем работа?

- Първо искам да благодаря на всички. Областният управител проф. Мария Нейкова положи наистина неимоверни усилия от първия ден, в който застъпи като областен управител, да осигури тази зала. Община Бургас оказа изключителна подкрепа към нас - каквото сме поискали, това сме получили. Министерството на вътрешните работи си свърши задачата чудесно - охрана, съдействие. Най-вече благодарности на членовете на Районната избирателна комисия и нашите сътрудници, които бяха железни. Не на последно място Информационно обслужване, от които в най-скоро време очакваме да видим обработени на 100% резултати. И отново да се похвалим, че като една от най-големите Районни избирателни комисии, ние приключихме първи.


В категории: Бургас , Избори 2024


Почина бивш общински съветник
Почина бивш общински съветник 17/06/2024, Понеделник 11:37 1
България Всички новини
Наглост! Плащат се по 1700 лв. на търтеи у нас, ето каква е схемата Наглост! Плащат се по 1700 лв. на търтеи у нас, ето каква е схемата 4664 българи получават средно по 1664 лева обезщетения по европейски регламент в България Украинецът Юри задигна парите, часовниците и колекционерското уиски на бургаско семейство от жк. "Изгрев" Украинецът Юри задигна парите, часовниците и колекционерското уиски на бургаско семейство от жк. "Изгрев" 46-годишният чужденец живеел във Варна, в Бургас дошъл, за да краде - попаднал на "златна мина" с един удар Всяка домакиня ще си навлече голяма беля, ако не знае значението на тези символи Всяка домакиня ще си навлече голяма беля, ако не знае значението на тези символи Знаете ли, например, че кетчупът трябва винаги да е в хладилника Най-популярните графити артисти в България с уникален проект в община Царево Най-популярните графити артисти в България с уникален проект в община Царево В село Лозенец вече няколко сгради са изрисувани с тематични графити, посветени на морето и лятото Мъж плаши с бомба, ако не излекуват майка му Мъж плаши с бомба, ако не излекуват майка му Звъннал на спешния телефон в полицията Двоен ръст на разкритите нарколаборатории в страната Двоен ръст на разкритите нарколаборатории в страната За престъпления, свързани с нелегалната миграция, са задържани общо 224 незаконно пребиваващи чужденци ПП отказа да се срещне с ГЕРБ: Вашият подход няма как да доведе до управление ПП отказа да се срещне с ГЕРБ: Вашият подход няма как да доведе до управление Няма да участваме в преговорите за съставяне на правителство, казват от партията Буйни хора и много настроение белязаха 15-годишнината на фестивала „Хоро край поморийския бряг“ Буйни хора и много настроение белязаха 15-годишнината на фестивала „Хоро край поморийския бряг“ Още дълги години, ръка за ръка и в ритъма на танца, да успявате във всяко свое ново начинание, но никога да не прекъсват традицията, пожела кметът на Поморие на участниците  Спипаха над 20 000 „маркови“ стоки на МП Лесово Спипаха над 20 000 „маркови“ стоки на МП Лесово Дрехите, чантите и маратонките е трябвало да стигнат до Сърбия  Иванчева уж трябва да е в затвора, а се появи в студиото на бТВ Иванчева уж трябва да е в затвора, а се появи в студиото на бТВ „В сряда си тръгвам обратно за Сливен с автобуса", обясни бившата кметица 
Милионерите в САЩ са повече от населението на България Милионерите в САЩ са повече от населението на България Те са се увеличили с 500 хил. за една година 17-годишна почина след "целувката на смъртта" 17-годишна почина след "целувката на смъртта" Ариана Рей Делфс от Флорида починала заради тежка инфекциозна мононуклеоза, причинена от вируса Епщайн-Бар ГЕРБ-СДС кани на срещи партиите по график ГЕРБ-СДС кани на срещи партиите по график Поредността е определена според електоралната тежест показана на последните избори Защо Даниел Бачорски е съсипан Защо Даниел Бачорски е съсипан Брат му е в комуна  Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна  Конференцията за мир, която се проведе в Швейцария, приключи Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани  Пострадали за няколко души Пари за Овена, любов за Близнаците, а Ракът да внимава с храната! Пари за Овена, любов за Близнаците, а Ракът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 17 юни 2024, понеделник  Разярена пътничка се съблече и мина гола през летище Разярена пътничка се съблече и мина гола през летище  Персоналът в ступор Лошите мисли и чувства ли ни носят бедствията? Астролог зове да не обвиняваме ХААРП, а да се молим Лошите мисли и чувства ли ни носят бедствията? Астролог зове да не обвиняваме ХААРП, а да се молим Колкото по-бездуховно и неуважително подхождаме към по-напредналите в развитието си спрямо нас същества, толкова по-мощни ще са страданията и бедствията Актриса показа фигурата си по бански три седмици след раждането Актриса показа фигурата си по бански три седмици след раждането  Тя показва стегната фигура с плосък корем
Петър ВИТАНОВ, евродепутат: Петър ВИТАНОВ, евродепутат: Атмосферата в БСП е отровена Виц на деня Виц на деня - Прощавайте, къде е главният ви готвач?
- Отиде отсреща да хапне и веднага ще се върне!
Виц на деня Виц на деня Нарушител обяснява на катаджия:
- Бях под въздействия на психотропни същества...
- Казва се "вещества".
- Не, имам предвид жената и тъщата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На оптимиста му харесва да живее. На песимиста му се налага.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори