Парени бирени сладки – по-вкусни от масленките и толумбите! Колкото повече седят, толкова по-вкусни стават
Колкото повече стоят, толкова по-вкусни стават
Биренките ( бирените сладки ) са едни от любимите постни сладкиши у дома, които редовно се приготвят с и без повод. Простички за направа, но с много добър вкус. Колкото повече стоят, толкова по-вкусни стават. Ето какво ви трябва за рецептата:
Необходими продукти:
550 гр. брашно
1 бакпулвер
1 супена лъжица захар
чаена лъжичка сол
200 мл олио
200 мл бира
малко орехи
За сиропа:
1,5 чаши захар (300 г)
1,5 чаши вода (300 мл)
1 ванилова захар
малко лимон
100 г смлени орехи за поръсване
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се слагат 550 г брашно, 1 пакетче бакпулвер (10 г), 1 супена лъжица захар и щипка сол. Разбъркайте, за да се изравнят съставките. Добавете 1 чаша (200 ml) олио и 1 чаша (200 ml) бира към сместа от сухи съставки.
Разбърква се с лъжица до получаването на хубаво тесто, след което продължава да се меси на ръка. Тестото бързо става компактно благодарение на олиото и бирата. Не трябва да е нито много меко, нито много твърдо.
Не е нужно да го оставяте да втасва или да почива, можете да го оформите веднага. От тестото се късат парчета колкото орех. От всяко парче оформете топка, която сплескайте с длани, в средата сложете по един орех и отново оформете топка.
Така оформените сладки подредете в тава, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20 минути. Щом леко покафенеят, значи са готови.
Докато сладките се пекат, пригответе сиропа: сложете на огъня 1,5 чаши (300 г) захар, 1,5 чаши (300 мл) вода и пакетче ванилова захар. Когато сиропът заври, оставете да поври още 5-6 минути. Изключете и добавете няколко резенчета лимон.
И сладките, и сиропът трябва да са горещи. Извадете тавата от фурната и я оставете да се охлади за 3-4 минути. След това сложете всяка сладка в сиропа за 20 секунди от едната страна и още 20 секунди от другата страна. Оваляйте напоените сладки в смлени орехи.
Освен смлени ядки можете да използвате и кокос, смлени бисквити или нещо по ваш избор. Оставете ги да изстинат напълно, след което сервирайте.
Тази популярна храна е забранена в ръчния багаж на самолетите – ето защо
САЩ нанесоха въздушни удари в Нигерия срещу позиции на ИДИЛ след нападения срещу християни
Вицепрезидентът на Стефановден в Истанбул
Над 3,7 милиона лева за „Българската Коледа”: Даренията растат в подкрепа на тежко болните деца
Пи Диди иска незабавно освобождаване от затвора: Адвокатите му обжалват присъдата по обвинения в склоняване към проституция
Какви витамини влияят на мозъчната функция и как недостигът им води до когнитивни проблеми
Булка поиска развод три дни след сватбата, защото съпругът й е импотентен
Най-необичайните и уникални коледни базари в света: Пещери, планини и еротични пазари
Събор на Пресвета Богородица: Имен ден на Давид, Дарина и Йосиф
Горещият шоколад и костите: Как да се насладим на любимата напитка без да вредим на здравето
Коледни традиции от Европа: Необичайни обичаи и празнични ритуали
2026 ще е годината на Червения огнен кон! Ще "изгори" всичко старо и ще пренареди живота ни
