Парени бирени сладки – по-вкусни от масленките и толумбите! Колкото повече седят, толкова по-вкусни стават
Колкото повече стоят, толкова по-вкусни стават
Биренките ( бирените сладки ) са едни от любимите постни сладкиши у дома, които редовно се приготвят с и без повод. Простички за направа, но с много добър вкус. Колкото повече стоят, толкова по-вкусни стават. Ето какво ви трябва за рецептата:
Необходими продукти:
550 гр. брашно
1 бакпулвер
1 супена лъжица захар
чаена лъжичка сол
200 мл олио
200 мл бира
малко орехи
За сиропа:
1,5 чаши захар (300 г)
1,5 чаши вода (300 мл)
1 ванилова захар
малко лимон
100 г смлени орехи за поръсване
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се слагат 550 г брашно, 1 пакетче бакпулвер (10 г), 1 супена лъжица захар и щипка сол. Разбъркайте, за да се изравнят съставките. Добавете 1 чаша (200 ml) олио и 1 чаша (200 ml) бира към сместа от сухи съставки.
Разбърква се с лъжица до получаването на хубаво тесто, след което продължава да се меси на ръка. Тестото бързо става компактно благодарение на олиото и бирата. Не трябва да е нито много меко, нито много твърдо.
Не е нужно да го оставяте да втасва или да почива, можете да го оформите веднага. От тестото се късат парчета колкото орех. От всяко парче оформете топка, която сплескайте с длани, в средата сложете по един орех и отново оформете топка.
Така оформените сладки подредете в тава, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20 минути. Щом леко покафенеят, значи са готови.
Докато сладките се пекат, пригответе сиропа: сложете на огъня 1,5 чаши (300 г) захар, 1,5 чаши (300 мл) вода и пакетче ванилова захар. Когато сиропът заври, оставете да поври още 5-6 минути. Изключете и добавете няколко резенчета лимон.
И сладките, и сиропът трябва да са горещи. Извадете тавата от фурната и я оставете да се охлади за 3-4 минути. След това сложете всяка сладка в сиропа за 20 секунди от едната страна и още 20 секунди от другата страна. Оваляйте напоените сладки в смлени орехи.
Освен смлени ядки можете да използвате и кокос, смлени бисквити или нещо по ваш избор. Оставете ги да изстинат напълно, след което сервирайте.
![](/news/2024/07/26/tn/172200462522535.png)
![](/news/2024/07/26/tn/172200433563793.jpg)
![](/news/2024/07/26/tn/172199989922872.jpg)
![](/news/2024/07/26/tn/172199101346363.jpg)
![](/news/2024/07/26/tn/172198790271634.jpg)
![3 извинения, с които оставате в токсични връзки](/news/2024/07/26/tntn/172200018688856.jpg)
![](/files/tn/155292215956025.jpg)
![Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха](/news/2024/07/26/tn/172198790271634.jpg)
![Неща, от които да не ви е неудобно пред партньора](/news/2024/07/26/tntn/172200003345791.jpg)
![4 зодии, за които август ще е невероятен](/news/2024/07/26/tntn/172199989922872.jpg)
![Защо да ядете червено цвекло, докато сте бременна](/news/2024/07/26/tntn/172200036663159.jpg)
![Неочаквани фактори, водещи до изтощение и умора](/news/2024/07/26/tntn/172200052323084.jpg)
![Лека лятна манджа от леля Плумка от село Стоилово](/news/2024/07/26/tntn/172200076158265.jpg)
![Андреа призна, че няма мъж](/news/2024/07/26/tntn/172200098348792.jpg)
![Миле Китич пие като смок](/news/2024/07/26/tntn/172200129360929.jpeg)
![Издирват 36-годишната Зоя Маджарова от ж.к. "Меден рудник"](/news/2024/07/26/tntn/172201215946322.jpg)
![](/files/tn/155292215956025.jpg)
![Слагам малко кисело мляко, сладко от буркан и правя най-лесния десерт](/news/2024/07/26/tn/172200462522535.png)
![Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж](/news/2024/07/26/tntn/172200433563793.jpg)