×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бизнесът дава заплата 5000 лв. за такъв майстор, но няма


08 Юни 2024, Събота, 14:40 ч.
Автор: Флагман.бг

В момента има обяви за стругари и фрезисти с по 4-5 хиляди лв. заплата, но такива кадри се намират трудно

Повече свобода за училищата, по-голяма гъвкавост при създаването на специалности, за да не изостава драматично образованието от развитието на технологиите, както и непрестанно повишаване на компетентностите на педагогическите специалисти - това бяха част от препоръките, които отправиха представители на бизнеса и директори към просветното министерство на традиционната кръгла маса за образованието, организирана от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

"Висшите училища могат да създават свои специалности, но училищата не могат. МОН трябва да вземе отношение и да направи промени в реда за създаване на специалности в средното образование. Там е мястото за създаването им, в университетите се подготвят хора за ръководни позиции, а нас ни трябва и хора, които да работят", това коментира Спас Иванов, управляващ директор в Baseline Cyber Security. По думите му в момента има обяви за стругари и фрезисти с по 4-5 хиляди лв. заплата, но такива средни кадри се намират трудно.

"За да преподаваме специалността киберсигурност например, ни е нужен типов учебен план. Сега можем да преподаваме по нея в рамките на факултативните и избираеми часове, но няма да създадем специалисти по киберсигурност, а хора, които просто поназнайват от киберсигурност", поясни Маргарита Янакиева, директор на професионалната гимназия по високи технологии "А. С. Попов" в София. По думите й пътят до изработването на подобни планове е дълъг и тромав и дори да се случи скоро, до създаването на подобни специалисти ще минат поне 7-8 години. Според нея професионалното образование в България е изминало дълъг път и за разлика от преди 4-5 г. вече се търси както от родителите, така и от бизнеса, но пред развитието му остават две предизвикателства - непрекъснатото повишаване на компетентностите на учителите и мотивирането на учениците. "Ако новите постижения не се интегрират в образованието, ще загубим безвъзвратно потенциала на бъдещите специалисти", коментира и Митко Узунов, създател на Клуба по киберсигурност в гимназията.

Един от най-преките пътища за това е представители на бизнеса да влязат в университетите и да преподават на студентите своите знания, каквато възможност дава законът за висше образование и от която се възползват някои висши училища, стана ясно на дискусията. Подобна практика има Висшето училище по телекомуникации и пощи, в което част от лекциите се водят от експерти от практиката, които също така участват в създаването на учебните планове и дори съдържанието по различните специалности. "25% от академичния ни състав паралелно работи в едни от най-големите телекомуникационни и ИТ компании", посочи проф. Миглена Темелкова, ректор на ВУТП и председател на Съвета на ректорите. По думите й чистите специалисти вече няма да носят тази принадена стойност, която са носили досега, затова и бъдещето е на интердисциплинарните специалности, които са възможни чрез обединение на ресурсите на няколко университета. Такива във ВУТП има няколко - телемедицина, софтуерно проектиране в медицината, комуникационни системи за организация на въздушното пространство, но акредитацията на всяка от тях е отнела по 1.5 г. "Има нужда от по-голяма бързина от Националната агенция за оценяване и акредитация, когато се предлага иновативен образователен продукт, иначе той остарява", посочи тя. Според нея само когато има споделяне на ресурси и сътрудничество с бизнеса, може да се очаква добър краен резултат, т.е. качествено обучени кадри, някои от които още във втори курс получават двойно по-високо възнаграждение от това на асистентите, които им преподават.

"Кадри има, колкото и да се говори за трудностите по намирането им. Те са по-фокусирани и с по-голяма подготовка. Виждаме обаче забавяне в учебните програми и в налагането на новости", коментира Иво Русев, главен търговски директор на Telelink Business Services. Той разказа за създадената към компанията TBS Академия, в която се попълват "дупките" в знанията на младите хора. "Всяка програма обхваща първоначално 120 човека през първите 3 месеца. Вторите 3 месеца остават 20 човека, на 20% от които предлагаме работа, т.е. потенциалът е доста голям", коментира той.

"Ако чакаме МОН да даде политиката, която да ни даде нужните кадри, няма да стане. Бизнесът трябва да търси училищата, а не чрез МОН да попадаме в омагьосан кръг", коментира директор от Стара Загора, който активно си сътрудничи с различни фирми. "Имаме нужда от повече свобода да избираме международни академии за обучение и достъп до учебно съдържание, което се осъвременява на всеки 3-6 месеца", призова негова колега от Бургас. МОН трябва да направи така, че преподавателите в училище да не си сменят професиите, разочаровани от заплащането. трябват ни преподаватели, които да адаптират начина на мислене на новото поколение ученици. Бизнесът пък трябва да поощрява служителите си да преподават в университетите. Издирваме хора, които да дойдат и да разкажат за реалния си опит, те умират от смях, когато трябва да се разпишат срещу възнаграждението, което го очаква", коментира проф. Сотир Сотиров от университет "Асен Златаров" в Бургас.

ВИЗИЯ

"Работна група в МОН е изработила визия за дигиталното образование, която очаква одобрение", съобщи зам.-министърът на образованието Наталия Митева. Акцент в нея са новите роли в образователната система - например на технологичните специалисти в училищата, каквито следва да стават някои от зам.-директорите, а не просто ръководителите на компютърните кабинети. "Дигиталната грамотност, информационно-медийната грамотност и грамотността при използването на изкуствен интелект са трите базови грамотности, които трябва да притежават учениците и те трябва да се интегрират хоризонтално през всеки учебен предмет", посочи още Митева, напомняйки, че точно такава е философията на новите учебни програми, чиято визия готви в момента МОН и чието създаване ще отнеме години. По думите на зам.-министъра има нужда и от създаване на Агенция за дигитално образование, тъй като в момента няма силен екип, който да извърши очакваната дигитална трансформация.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие 20/06/2024, Четвъртък 18:40 0
Флагман.БГ Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час 20/06/2024, Четвъртък 17:20 6
Ергенът Алек изчезна безследно
Ергенът Алек изчезна безследно 20/06/2024, Четвъртък 15:20 4
29
Коментара по темата
29.
Бате Гойко
10.06.2024 21:53:14
0
15
Здравейте!От Пловдив съм с механотехникум,весше и 24 години стаж на универсални и ЦПУ стругове и фрези!Такива заплати,няма и в София!Авторите,най вероятно са взели изватка от Германия и то за гастарбайтери!Нека търсенето на кадри-продължи!След Киргистан, Таджикистан и Непал са наред: Бангладеш,Бирма и Сомалия!!!Успех!
28.
стугар от бмф порт бургас
10.06.2024 15:32:40
0
22
аз съм стругар в пристанището и аз тази заплата от 5000лв я взимам но само че за 4 месеца
27.
Georgi
10.06.2024 07:35:08
1
14
Къде ги дават тия заплати.......
0877787288
26.
Няма заплати от 5000 лв за фрезист
10.06.2024 05:23:57
0
14
Няма заплата по 5000 лв за фрезист, а би трябвало да е такава заплата. Накрая на месеца, след като се работил по 6 дни,при 5 дневна работна седмица по договор получаваш 1500, рядко 2000 лв. И не ти се плаща извънредният незаконен труд в съботите, и часовете след осмият работен час. Ако заплатата е 5000 лв, при 8 часов работен ден и 5 дневна работна седмица-както е по закон, естествено кандидати ще има. При тези цени 5000 лв за честен труд на фрезист(тоест това е чиста сума след данъци и осигуровки около 3700 лв) е нормално, но не се плащат такива заплати.
25.
въпрос
10.06.2024 05:14:55
1
10
Защо не обучите украйнските бежанци от хотелите да са фрезисти и стругари? Две години из спа хотелите на плажа, не е ли време да почнат да работят?
24.
Цветомир Георгиев
09.06.2024 19:55:07
0
19
Пълна лъжа в Стара Загора фрезистите вземат по 1500 лева.
23.
Няма значение
09.06.2024 18:22:50
0
25
Съсипаха цяло поколение квалифицирани кадри с опит от соца , като собствениците на приватизираните предприятия след 1989 г
. от соца се гавтеха с работниците давайки им мижави заплати...сега търсят такива кадри..е от къде?
22.
Аз
09.06.2024 18:06:57
0
19
... също мога да ти обещая и 10 000 еуро заплата... и обява мога да пусна , примерно за стругар за 10 000 euro на месец , и в jobsa и в алото.. .. .. .. .. ...
... Обаче!...
... колко и кога ще получите , на практика не зависи от Вас !
Тва е БГ работодателя ( и хотелиер също)!
... Тоя филм го гледаме от десетки години!

...
Бъдете живи и здрави!
21.
Ивайло
09.06.2024 15:52:25
0
27
Незнам колко реално дават тези заплати.Аз съм завършил това,но не съм чувал за реална такава заплата.
20.
Някой
09.06.2024 14:28:41
5
20
Абе стига с тези фалшиви статии то не бяха автомеханици с 5000 младежи с по 4000 сега стругари 5000 направете статия как служителя да е коректен и да си заработва коректно заплатата с подобаваща производителност .
19.
Чичо Гошо
09.06.2024 13:51:43
6
20
Да внесат укри, те са най работни, по работни от тях не съм виждал. Каквото им е останал построено от соца - това е, друго не са пипнали
18.
Не агитирай другите
09.06.2024 13:42:07
0
14
Заминавай да ставаш стругар ще ти дадат 5 хил лева.
17.
Гошо
09.06.2024 13:02:26
0
25
5000 друг път 2500-3300
Другото е ,че вече няма учители кой да ги научи тези деца.Ама нали това е целта на занаята - прост и непродуктивен народ
16.
А де
09.06.2024 11:43:31
0
23
В училищата и да отворят такива специалност за стругари и фрезисти няма кой да ги научи.Това е занаят.Не ми се мисли какво ще е след 5 години.
15.
Крас
09.06.2024 10:35:05
0
50
Прав е колегата всички търсят стругари уж за ,3000,5000лв като идеш на място 1500лв за това нямат работници.Работодатели научете се да плащате.
14.
Папиханус
09.06.2024 10:17:04
1
34
Стругарството не е моето,исам да съм евродупетат.
13.
LAWRENCE UNGUN
09.06.2024 08:11:43
0
32
Очевидно има проблем с компанията за заплатата, ако вашата компания наистина е вярна и честна и не лъже хората, никой няма да се откаже с тази сума пари.. така че проблемът е в компанията, а не в хората, които работят в компанията.. Така че спрете да лъжете хората
12.
Кво стана с
09.06.2024 07:49:31
0
25
Нвпалците и кндийците не идват ли те последните като нашите индуси най много от стругарски секеджем разбират.
11.
Бургас,морето и измислените бизнесмени
09.06.2024 05:33:23
1
62
Аз съм стругар,фрезист,механо шлосер със 7 разряд и 18,9 месеца стаж и работа по тези професии.2023 година октомври месец почнах работа като фрезист на ЦПУ в една от измислените промишлени зони на Бургас със заплата по договор 3200 глева на 8 часа на ден.Така беше първите две седмици,след това специалист по всичко-и на механо ножовка,и монтажник,и доставчик,че нямало кой,нямало специалисти,сега търсели .Дойде 24-ти-време за превод на заплатата и хоп-1520 лева.На въпроса ми къде са другите ми пари и извънредния ми труд,отговора беше,че и на него не са му платили.Но аз бях произвел и доставил много неща ,а пари няма.Работих 2 месеца и до тук. Все още ми дължи 3000 лева и не знам как ще си ги взема,но тази работа повече няма да я работя и по-горе обявените заплати никой никога няма да ги вземе.
10.
Dhd
08.06.2024 19:41:08
0
20
Ot 6ri lanka i nepal nali vnesahte
Denkof vi gi donese
9.
Търсене-предлагане?
08.06.2024 19:29:53
2
19
Щом няма да пробвам с 10-15 хилки, ако пак няма - да вдигат още!
8.
Реалист
08.06.2024 19:20:07
1
26
През учебната 1990-1991 всички шестокласници заедно момчета и момичета, имахме часове по трудово обучение и трябваше да имаме оценка на струг, затова на малки групи по 12-15 деца ходехме в завода три поредни седмици по 2-3 часа, на струговете, накрая на четъртата седмица се явявахме на изпит за оценка, дадоха ни за изпита да правим резби всеки ученик с различен размер резба за да си настрои сам струга
7.
Питащ
08.06.2024 18:06:27
2
52
Защо унищожиха средното техническо образование?
6.
6
08.06.2024 17:55:12
6
17
Lajat, za zavar4icite govoriha sa6toto predi 10 god i suma narod se yurna na kursove za zavar4ici po 2000 lv za kurs, posle se okaza 4e nikoi ne tarsi nikakvi zavar4ici a ako im trqbva 4ovek ve4e pazara e prepalnen i davat 1000 lv
5.
Яна
08.06.2024 16:54:42
2
38
Преди 10 години някъде гледах по тв жена стругарКаза,че закриват паралелката.Обвсни,че в Бг няма кадри и след време тези хора ще са високо платени.Явно идват тези времена.
4.
Abe
08.06.2024 16:31:52
23
6
Аланколу, кви 20 хий леа даваж? виждал ли си 20К на хартия? имаш мозак за 5 копейки
3.
Йокин
08.06.2024 16:31:28
1
47
Heпалците,ИЗКАРВАТ, ПОВЕЧЕ КАТО ШЕРПИ!!!ПРЕДИ ПЕДЕСЕТ години,завърших у-ще за стругааро-фрезист.Осем год.работих,по професията.Напуснах,щото ДРУГАРИТЕ,ПЛАЩАХА,ЖЪЛТИ стинки.И сега е тъй.ОБЕЩАВАНЕТО,НЕ Е КАТО ДАВАНЕТО!!!
2.
АНАЛизатор
08.06.2024 16:23:20
3
32
Малко като циганска сватба с тва наддаване пък после нищо!
Аз давам 20к заплата пък за журналист!
1.
Бургазлията
08.06.2024 15:29:56
1
76
Лъжат.
4-5 хиляди само ако си директор, за общаците фърлят по 1300-1500 лв + 200 ваучери и работиш шест дена в седмицата , а се водиш на 5 дневна по 8 часа.
Само гаври . За туй да си търсят непалци и киргизи .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Събитието започва в 18.00 часа с представяне на кулинарната книга „Кухнята на баба и проклетото ѝ внуче“ Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Във форума като специални гости участват представляващият Висшия съдебен съвет съдия Боян Магдалинчев, конституционният съдия проф. д.ю.н. Атанас Семов У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС Най-високите ценови равнища са регистрирани в Дания Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” За този проект се говори още от 2018 г. и вече можеше да е готов, ако не беше пандемията и политическата нестабилност Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Дружеството изпълнява и дейности за подземно полагане на общо 55 км въздушни електропроводи Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Около великденските празници сладкарницата на Петкова предизвика големи спорове в мрежата заради цените, които беше сложила за козунаци Бизнесът търси под дърво и камък такива работници у нас Бизнесът търси под дърво и камък такива работници у нас В същото време през месец май заявените в бюрата по труда свободни работни места са 11 400 при над 15 000 през април Изборите оголиха грозна истина - партия с 9 333 гласа блокира магистрала "Черно море" Изборите оголиха грозна истина - партия с 9 333 гласа блокира магистрала "Черно море" България трябва да отхвърли зеления рекет и да върне нормалния хармоничен баланс между човека и природата Въвеждат временна организация на движението за Черешова задушница в Бургас Въвеждат временна организация на движението за Черешова задушница в Бургас Ето какви са указанията за пътния трафик Внимавайте с дюнера, кетчупа и майонезата по морето Внимавайте с дюнера, кетчупа и майонезата по морето Притеснява ме нарастването на случаите на болни от варицела, каза инфекционистът
Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Има и трима ранени при атаката Летящи хлебарки превзеха Гърция Летящи хлебарки превзеха Гърция Местните власти правят всичко възможно да се справят с проблема И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище У нас отделни училища също започнаха да въвеждат ограничения Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Деца са били евакуирани от летни лагери в Източна Атика Путин пристигна във Виетнам Путин пристигна във Виетнам Съединените щати разкритикуваха властите в Ханой, не трябвало да дават платформа за насърчаване на неговата агресивна война Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей  Стоунхендж Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей Стоунхендж Лятното слънцестоене се отбелязва край Стоунхендж Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Паметникът в Южна Англия е част от световното наследство на ЮНЕСКО Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет При някои хора такава болка се появява след дълъг работен ден и изчезва след добра почивка
Георги БЛИЗНАШКИ Георги БЛИЗНАШКИ Рая Назарян да не е царицата, заради която започва Троянската война?

Виц на деня Виц на деня - Добър ден! Нямам интернет.
- С рутер ли сте?
- Не. С баджанака сме.
Виц на деня Виц на деня На сватба. Млад метълист към DJ:
- Пусни нещо за пого!
След минута.
- Специално за Пого и компания - Софи Маринова...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Масово сбиване на две враждуващи фамилии в циганската махала, ескалира в сватба.Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори