×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пожар на площ около 4000 декара по склоновете и билото на планината Пъстрина край Монтана
  • Какво ще е времето днес, вижте ТУК
  • От 8 ч. до 14:30 ч. ще бъде ограничено движението на МПС над 3,5 т в участък от пътя Габрово - Шипка за събор на Бузлуджа
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

XX Международен фестивал за православна музика в Поморие започна с благословия и благодарност


05 Юни 2024, Сряда, 21:19 ч.
Автор: Флагман.БГ

Алексиев благодари на новия духовен пастир Сливенския митрополит Арсений за благословията над събитието

С благословията на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений днес в Поморие беше открито XX издание на Международния фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть“. Един от най-мащабните форуми за църковна музика у нас отново събира в града стотици талантливи изпълнители от България, Сърбия, Молдова и Австрия.

По традиция събитието започна с литийно шествие и водосвет, отслужен  oт Н.В.Пр. Сливенски митрополит Арсений, в съслужение с Н.В.Пр. Старозагорски митрополит Киприан, духовници от страната и гости на фестивала.

Официалното начало бе дадено от кмета Иван Алексиев: Вече 20 години, в рамките на няколко фестивални дни, Поморие се оглася от молитвени песнопения във възхвала на Бог и света Богородица – нещо, което ни учи на смирение, доброта, почит и уважение. Затова съм радостен и горд, че този форум го има и днес, въпреки трудностите и превратностите на времето.

Алексиев благодари на новия духовен пастир Сливенския митрополит Арсений за благословията над фестивала, като в знак на признателност му връчи плакет с покровителя на Поморие свети Георги Победоносец. В речта си кметът направи и своеобразен поклон в памет на митрополит Иоаникий – дългогодишен патрон и вдъхновител на „Св.Богородица – Достойно есть“.

Сред достойните деятели заслужено се нареди и Йорданка Туджарова – музикален и организационен директор от първото фестивално издание. За своята дългогодишна пламенна вяра и за неизмеримата енергия, вложена в създаването на всяко издание, Туджарова получи благодарствено писмо и почетен плакет на Община Поморие.

Кметът Алексиев заедно с Таня Никлева, още един значим член на фестивалния секретариат, връчиха грамоти и акварели на храм „Свето Рождество Богородично“ на доказали се във времето приятели на фестивала. Сред тях бяха председателят на НЧ „Просвета 1888“ Милчо Талев, Старозагорският митрополит Киприан, протойерей Борис Георгиев, многократно участвали хорови състави и други.

Специален гост на събитието бе проф. Мирослав Попсавов – майстор на звуковата иконопис в България, специалист по теология и музика. Сред гостите на откриването беше и кметът на община Бургас Димитър Николов, който поднесе поздравите си към всички участници и организатори и присъства на първия фестивален концерт. Поздрави бяха поднесени и от името на областния управител проф.д.н. Мария Нейкова.

В рамките на петте фестивални дни от 5 до 9 юни жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на концертна програма от въздействащи солови и хорови изпълнения, както и да се докоснат до лика на Божията майка, а именно до иконата, чието име носи фестивалът. Кметът на община Поморие Иван Алексиев получи разрешението на Светия Синод  за това  иконата да напусне пределите на храм „Св. Александър Невски“ в столицата и да бъде изложена за поклонение в поморийската църква „Свето Рождество Богородично”.

Вижте програмата до 9 юни:

06.06./четвъртък/

– Акустични репетиции по график.

– 18.00 – II фестивален концерт.

    Десислава Младенска и Силвия Младенска – Ботевград, България, кат. 2
    Детски хор при ПСЦПД – Панчево, Сърбия, кат. 3
    N choir – Виена, Австрия, кат. 3
    Камерен хор „Лавиринт“ – Зайчар, Сърбия, кат. 3

– 20.00 – Открита сцена – пред храма  (НЧ „Просвета-1888“)

07.06. /петък/

– Акустични репетиции по график.

– 11.30 – Среща на диригентите и ръководители на съставите, фестивалния секретариат, гости и журналисти в Градската художествена галерия „Дечко Стоев“.

– 18.00 – III фестивален концерт.

    Хор „Ave Musica” – София, България, кат. 3
    Хор на учителките – Добрич, България, кат. 3
    Смесен хор „Орфей“ при НЧ „Развитие-1869“- Враца, България, кат. 3
    Дамски хор „Ренесанс“ при Академията за музика, театър и пластични изкуства – Кишинев, Молдова, кат. 3
    Представителен хор на Старозагорска епархия „Св. апостол Карп“ – България, кат. 1

– 20.00 – Открита сцена – пред храма  (НЧ „Просвета-1888“)

08.06. /събота/

– Акустични репетиции по график.

– 10.00 – 12.00 – Репетиция на Сборен фестивален хор «Достойно есть» в залата на НЧ „Просвета-1888“.

– 16.00 – IV фестивален концерт.

    Православен хор „Св. Климент Охридски” – София, България, кат. 1
    Вокална формация „Мелос“ – Севлиево, България, кат. 3
    Хор „Покров на Пресвета Богородица“ при храм „Покров Богородичен“- София, България, кат. 3
    Мъжки хор „Стефка Благоева“ – Пловдив, България, кат. 3
    Академичен камерен хор „Гаудеамус” при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”- Пловдив, България, кат. 3

– 18.00 – V фестивален концерт.

    Академичен народен хор – Пловдив, България, кат. 3
    Панчевско сръбско църковно-певческо дружество – Панчево, Сърбия, кат. 1
    Смесен хор при Патриаршеска катедрала „Св. Александър Невски“ – София, България, кат. 1
    Сборен фестивален хор „Достойно есть“

– 20.00 – Открита сцена – пред храма  (НЧ „Просвета-1888“)

09.06 /неделя/

– 8.00 – Утреня в храм „Рождество на Пресвета Богородица“

– 9.00 – Св. Божествена Литургия – в храм „Рождество на Пресвета Богородица“, в Старинен храм „Преображение Господне“ – Поморие с участие на хорове от Фестивала.

– 11.30 – Заключителен концерт. Официално закриване на фестивала.




В категории: Поморие


Флагман.БГ Кой е човекът с розовия халат Кой е човекът с розовия халат 27/07/2024, Събота 12:20 0
България Всички новини
Кой е човекът с розовия халат Кой е човекът с розовия халат Той се превърна в интернет сензация Пилешки бутчета с локум: страхотна рецепта за тези, които се чудят какво да сготвят днес Пилешки бутчета с локум: страхотна рецепта за тези, които се чудят какво да сготвят днес Ето как да ги приготвите Брутална катастрофа на АМ "Тракия" с моторист, пътят за Бургас е блокиран, съобщава се за загинали Брутална катастрофа на АМ "Тракия" с моторист, пътят за Бургас е блокиран, съобщава се за загинали По първоначални данни мотористът и спътничката му са загинали  Спасители евакуират човек с изкълчен глезен от хижа Синаница Спасители евакуират човек с изкълчен глезен от хижа Синаница Условията за туризъм в планините днес са много добри Бивш министър: Няма правило да чакат 24 часа след взрив, влиза се веднага Бивш министър: Няма правило да чакат 24 часа след взрив, влиза се веднага Валентин Радев разказа какво се е случило във фаталния следобед Германците идвали у нас на почивка, защото просто им харесвало Германците идвали у нас на почивка, защото просто им харесвало Разказ за нашата страна през очите на двама чужденци от  Висбаден Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря Проф. Ивайло Копрев посочи, че загиналият преподавател поставял безопасността на първо място Светлана вече не е Гущерова и милионерска снаха, вече е Василева от Търговище Светлана вече не е Гущерова и милионерска снаха, вече е Василева от Търговище Плеймейтката си смени фамилията Социалистите „превземат“ Бузлуджа Социалистите „превземат“ Бузлуджа До 14:30 ч. ще бъде ограничено движението на автомобили над 3,5 тона по участък от пътя I-5 Габрово – Шипка заради провеждането на събора Пращат ни касова бележка за бензин на телефона Пращат ни касова бележка за бензин на телефона При зареждане на гориво в автомобил касовата бележка да може да бъде електронна, предлагат депутати
Семейство Симпсън предсказва следващия американски президент Семейство Симпсън предсказва следващия американски президент Първата жена президент е показана още през 2000 г. Проливни дъждове причиниха скъсване на язовирна стена в Русия Проливни дъждове причиниха скъсване на язовирна стена в Русия Властите евакуираха няколко близки селища Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г.
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори