×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Созопол ще има любимо място за снимки – две магаренца, Общината търси скулптор с конкурс


Созопол ще има любимо място за снимки – две магаренца, Общината търси скулптор с конкурс
Бронзовите скулптури ще бъдат позиционирани на т.нар. Магарешки площад след реконструкцията му 
03 Юни 2024, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

В процедурата на общината могат са участват, както професионални скултори и художници, които са се доказали като имена на българската култура, така и студенти със свои произведения и проекти

Едва ли има созополчанин, чието любимо място от детството не е Магарешкият площад –на пръв поглед малко място, запазило духа от онези времена, място, което носи сантимент, но и толкова харесвано и посещавано и сега.

Площадът съвсем скоро ще бъде обновен за около 1 млн. лв. В бюджета на Общината са заложени средствата за реконструкцията, която ще стартира веднага след летния сезон. Междувременно стана ясно, че то ще се сдобие и с нови скулпури – две магаренца. 

Общината е стартирала конкурс за скулптурна композиция. В него могат да участват както професионални скултори и художници, които са се доказали като имена на българската култура, така и студенти със свои произведения и проекти. Идейният проект трябва да отговаря на изискванията на техническата спецификация, а именно реалистично представяне на две фигури на магаренца. И не трябва да е в противоречие със средата, в която ще бъдат ситуирани. Нужно е авторът да се съобразява с прилежащите обеми на екстериора и активната пешеходна зона и отредената зелена площ, пише още в текста на конкура. 

Класиралият се на първо място ще получи 1000 лева награда, 800 лева са предвидени за второто място и 600 – за третото.

На победителя ще се възложи изготвяне на технически проект, изграждане и монтаж на скулптурите след сключването на договора. Общата стойност на средствата, за проектиране, изграждане и монтаж на паметника са в размер до 88 000 лв. лева с ДДС. Срокове и условия за участие може да видите тук.

Защо магарета на Магарешкия площад? 

Това място носи странното име Магарешки площад, тъй като е известно с това, че навремето хората там са си връзвали магаретата. Именно затова се е превърнало в емблемата на Созопол. Пространството освен със зелени площи, разполага и с детска площадка. Харесвано е както на местните, така и на туристите. Община Созопол иска да облагороди района, за да стане още по-красив и приветлив. А скулпурите ще са новото любимо място за снимки.
 


В категории: Созопол


Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
18
Коментара по темата
18.
До Номер 13
05.06.2024 09:15:17
0
4
Тихомир Янакиев дава на хората, които искаха да го свалят от власт! Той не мисли за своите хора и скоро ще си носи последствията! Срамота е това нещо! Кмете кмете даваш на хората, които ти искаха главата.
17.
*********
05.06.2024 00:43:36
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
*********
04.06.2024 22:29:46
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
15.
*********
04.06.2024 21:30:24
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
Панайот Василев Рейзи
04.06.2024 17:46:46
0
6
По мое време може да беше всичко но аз никога не разделях хората , на гърци, турци равадинци или българи! Хората в Созопол са озлобени но те си избраха човек комунист служест на Аспасия и Любо Милионера! Стигнахте до там Васко Палячото да ви командва града! Не мога да простя и на Даниела Стоянова толкова много любов сме правили и съм я карал по скъпи хотели и екскурзии! А тя сега станала партиен член на БСП! Явно има нещо гнило както говорят хората!
13.
До номер 8 Кьоравия
04.06.2024 16:45:43
0
6
Много си прав истина е това което казваш! Сега дали е за една бутилка водка или 50 лева не мога да кажа но човека е барман по професия много е вероятно да е алкохолик, какво разбира от паркинги и гаражи! Може и да си ги избира по това кой е грък и кой тракиец и за това да не давя паркоместата! То вече делението е на макс!
12.
Магнитски толуп
04.06.2024 16:31:07
1
3
Обещавам ви повече златни кюлчета в моя Джоб, Булгаря гласувайте за. Мен толупа на народа за вас високи цени и ниски заплати...
11.
Созополски бадарак
04.06.2024 15:32:22
0
9
Шшш кмете,
Аре по-сериозно!
Вместо да ни направиш една хубава беседка, на нас бадараците от магарешкия, с пейки за да може да пукаме на воля без да ни вали дъжда, ти си тръгнал да даваш близо 90 бона за някакви крастави магарета, Не те ли е срам малко?
Я по сериозно!
За какво те избрахме а ?
10.
*********
04.06.2024 14:38:04
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
*********
04.06.2024 14:25:04
0
44
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
Кьоравия
04.06.2024 14:11:00
0
9
Много ни интересува нас кой къде си е връзвал магарето навремето! Тихомир Янакиев да види сега че местните му хора, където гласуваха за него няма къде да си паркират колите! Неговият подчинен Теодосий Глосов раздава парко места на наши и ваши за 50 лева и 1 бутилка водка! В новия град над 20 семейства останаха без парко места в стария град същата работа!
7.
Васко Клоуна
04.06.2024 13:58:41
0
13
Сестрата на кмета живее там а спонсора му Любо Милионера има ресторант! Нека да се направи да им е красиво отпред!
6.
Пламен
04.06.2024 13:40:09
0
24
Да вече даже се знае как ще изглежда склуптората.
Две магарета мъжко и женско си правят малки магаренца!
Безродници!
5.
Мария
04.06.2024 13:28:06
0
42
Кмете,кмете нямаш срам!
Какво толкова ценно има на и около този магарешки площад,чe толкова пари ще хвърлиш на вятъра?
Да не би дядо ти да си е вързвал там магарето и имаш носталгия?
Можеше нещо по добро да се измисли и то в стария град,където хората да го гледат.
Еее надмина Рейзи!Гордей се!
4.
Иван
04.06.2024 13:22:08
0
35
Вместо да се ремонтират улици и да се дават пари за социални дейности,ето това се прави. Със сигурност вече е нагласен конкурса за Бахчеванов.
3.
Ужас
04.06.2024 08:53:25
0
17
Тоя град е станал пълен ужас окупиран от мутри.
2.
Аполонията
03.06.2024 21:44:03
35
28
Къв град-какви глупости, бездушието и безхаберието обезличават всичко,усвояване и на масата,а?!
-Засранци
1.
Морски дракон
03.06.2024 21:05:46
0
16
Площадът съвсем скоро ще бъде обновен за около 1 млн. лв.!!!!
Толкова много пари за такова нещо?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори