×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

От МФ очакват да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината


От МФ очакват да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
Инфлацията към този момент е единственият от критериите, които страната не покрива, отчете Методи Методиев
28 Май 2024, Вторник, 12:00 ч.
Автор: Тодор БЕЛЕНСКИ

Заместник-министърът на финансите потвърди отново, че България може да поиска извънреден конвергентен доклад веднага щом е покрила всички номинални критерии за членство в еврозоната

По линия на инфлацията моделите на Министерството на финансите показват, че България ще покрие този критерий за влиизане в еврозоната до края на годината. Това обяви Методи Методиев, заместник министър на финансите, в рамките на провеждащата се днес конференция "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия". Събитието е подготвено съвместно от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българо-хърватския бизнес клуб и в сътроудничество с ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси на България в Загреб Мирела Тасева. 

Последните данни за инфлацията потвърждават тенденцията за спад, но понижението още не е достатъчно, посочи Методиев. Той потвърди отново, че България може да поиска извънреден конвергентен доклад веднага щом е покрила всички номинални критерии за членство в еврозоната. Инфлацията към този момент е единственият от критериите, които страната не покрива.

Припомняме,че спopeд дoгoвopa зa yчpeдявaнe нa EC нивoтo зa цeнoвa cтaбилнocт, ĸoeтo eднa дъpжaвa-ĸaндидaт зa евpoзoнaтa нe тpябвa дa пpeвишaвa, ce фopмиpa ĸaтo cpeднo apитмeтичнo oт paвнищaтa нa тpитe cтpaни c нaй-ниcĸa инфлaция oт EC и ĸъм тяx ce пpибaвят 1.5 пpoцeнтни пyнĸтa. За април 2024-а трите държави от еврозоната с най-ниска инфлация, според Евростат, са Латвия - 0.4%, Финландия - 0.6% и Италия - 0.9 процента.

Средата база за критерия изчислена въз основа на тези показатели 0.633% и като прибавим към тях 1.5 процентни пункта се получава, че нашата годишна инфлация в края на април не бива да надхвърля 2.133%, а според последните данни на Евростат тя е 2.5 процента.

Хърватия бе приета в Еврозоната при положение, че надвишаваше инфлационния критерий с.5 процентни пункта. Само, че това превишение се получи след като тя години наред се вместваше в критерия и надхвърлянето дойде заради големите плащания свързани с COVID кризата. А при нас е точно обратното. Ние перманентно не се вместваме в критерия за ценова стабилност и ако за месец, или три се вместим в него, това по скоро ще е изключение отколкото правило. И тази тенденция се отчита при вземане на окончателното решение за приемането на дадена държава в еврозоната. В конвергентните доклади винаги се говори за устойчивост на резултатите по отделните критерии.

Заместник-министър Методиев посочи още, че има всички предпоставки Законът за въвеждане на еврото да бъде разгледан и гласуван от Народното събрание до края на лятото.Законът за въвеждане на еврото, който се подготвя през последната година и половина и за чиято подготовка е черпен опит от Хърватия, е част от националното законодателство и като такъв не е обект на оценка от страна на Европейската комисия в редовния конвергентен доклад, уточни Методиев. Законът за Българската народна банка обаче е част от този процес и заместник министърът изрази увереност, че докладът за България ще даде положително становище за съответствието на законодателството ни. 


В категории: Политика


Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
13
Коментара по темата
13.
Бай....към предната статия
28.05.2024 20:16:34
8
4
Остров Св. Кирик и Атия ще станат "курорти" за "туристи" от НАТО !
12.
Някой
28.05.2024 16:46:58
11
9
България може да покрие изискванията, но бойко няма да даде, защото още не си е изпрал парите. А и някакъв кръг политици не искат да влезем в еврозоната, защото трябва да сме близо до руzия
11.
Курягин
28.05.2024 15:19:22
12
9
ЩЕ ПОКРИЕТЕ НА МАЙКА СИ П...ТА...
10.
Опасни са, ей!
28.05.2024 14:44:21
5
20
Вчера Кирил Петков каза, че е скачал с парашут. Пак лъже. Хвърлиха го с парашут.
Абе, изумителен е Киро! Разясни връзката между екстремните спортове и политиката. Пеевски като пръдне, и на Киро му се изправя платното. Горещ ветър му дай на тоя игуанодон!
Тая сутрин пък бившият премиер Мики Маус вика, че ДАНС се занимавали с компромати. Мен, ако питаш, майка му и баща му на Денков се занимават с компромати. Против човечеството. Ако си бяха седели мирни, нямаше до оня ден да ни е управлявал плъх, ама те – секс, та секс!
9.
Ум царува, ум робува...Ум белия делфин
28.05.2024 14:22:16
7
13
Няма начин да не покрием изискванията щом като има политици, които работят и докато спят. Или поне така прочетох в някаква съседна рекламна статия. Не политици, с делфини... Работят и докато спят... Абе да не би да спят докато работят?
8.
Деница
28.05.2024 14:14:19
12
7
Методи Методиев който уж завършил финанси в Шотландия, но владее едва английски език и той самия признава, че е на работно ниво. Постъпва като експерт в МФ през 2010 г и през 2014 вече е в ръководството и има кариера, за която други служители могат да мечтаят дори след 30 години служба и десетки специализации и курсове.... умно момче, не е калинка, не!
7.
292
28.05.2024 14:00:16
1
10
Та и аз очаквам, ама вчера тегля пари от банкомат и гледам - таксата вдигната точно със 100%.
6.
ПП-ДБ далеч от властови позиции
28.05.2024 13:59:30
4
22
Последните данни за инфлацията се потвърждава тенденцията за спад...
Хероин за 1 млн. лева откриха митничари на Капитан Андреево.
Махнаха се ПП Променливите Пудели и държавата постепенно се оправя!
5.
„промяната“ носи със себе си само разруха
28.05.2024 13:50:13
6
28
Има една голяма част от хората, които искат да бъдат излъгани красиво, искат да им се обещае нещо! ПП-ДБ лъжат, гледат в очите и лъжат. Виждал съм много лъжци. Тези просто така са устроени явно!
Киро иска но не може, Асен може ама по обратния начин, Корни има мерак, но до там, въпреки че има по-големи топки от Асеня!
Само Бойко може и знае как да ни изкара от кашата забъркана от мекеретата на капиталци!
Ако ще да се спукате от всякъде, няма друг, който да може да върне стабилността на България!
4.
ТБС
28.05.2024 13:21:29
25
5
И аз ги чакам, надявам се, да ги покрием с два тона пръст, тези, дето си ги мислят имбецилизмите. Все пак от София ще атакуват Русия. Успех бе педераси, дупка за вас има, но не е луксозна.
3.
Е, каквото им
28.05.2024 13:13:34
22
4
е нужно, това ще изфабрикуват. А и имаме дебеееели сталински връзки.
2.
XAXXAAXA
28.05.2024 12:43:58
23
9
Tia Sinia Balgaria normalni li sa e , kak shte vzemesh toia nehranimaiko Milen Georgiev hahahah, tva e pulen avtogol
1.
аз
28.05.2024 12:33:08
26
11
Тони стораро кога стана заместник-министърът на финансите?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори