×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт


Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт
Все повече се засилват сигналите, че и двамата са далеч по-склонни на диалог, отколкото преди шест месеца
27 Май 2024, Понеделник, 10:57 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

В Швейцария на 15 юни се очаква среща на повече от 80 държави, където Русия нямало как да излъже

„За всички нас ще бъде удоволствие да установим мир”, заяви украинският президент в свое обръщение от Харков, записано по време на работно пътуване на 24 май 2024 г., допълвайки, че съвместно с Швейцария подготвяли такава среща на върха на 15 юни. Според него, на такава среща, на която ще присъстват повече от 80 държави, които вече са потвърдили своето участие, Русия нямало как да излъже. 

Украинският президент Володимир Зеленски призова и президентите на САЩ Джо Байдън, и на Китай Си Дзинпин, да се присъединят, за да може ангажиментите, които евентуално ще бъдат поети там, да бъдат спазени. На тази етап липсва потвърждение от тяхна страна, а Русия е отказала да участва.

В последните дни западните медии активно коментират, че и лидерът на Русия Владимир Путин искал мир, а самият той заяви преди дни, че страната му е готова да прекрати войната, но при сегашните фронтови линии. Това обаче не кореспондира с реалните действия на Кремъл, който през последните 6 месеца действа още по-настъпателно, откриха се и нови фронтове. 

Проблемите пред Русия и Путин

са много и от различно естество. Освен че макар и мудно САЩ постоянно одобряват различни финансови пакети за милиони долари в помощ на Украйна, буквално преди броени дни, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 24 май, че държавите - членки на НАТО, трябва да обмислят отмяна на ограниченията за използване от Украйна на оръжия, предоставени от Запада, за да може страната да нанася удари по военни цели в Русия.

Макар Русия безспорно да разполага и с финансов, и с човешки ресурс, санкциите дават своето отражение и тежестта върху руската икономика става все-осезаема, особено за обикновения руснак. Сред санкциите са и редица ограничения върху вноса и износа, както и над 210 млр. евро блокирани активи на Централната банка на Руската Федерация в ЕС, отделно са замразените средства на частни лица. 
САЩ имат план да използват замразени руски активи за Украйна и макар европейските страни да не са единодушни, защото вероятно европейските данъкоплатци ще трябва да изкупят парите, ако после изплащането на дълга на Украйна бъде забавено от нейните кредитори, по този начин ще бъде осигурен заем до 50 милиарда долара за страната.

Макар мобилизацията в Русия да върви постоянно и с пълни темпове, колкото по-дълго продължава даден военен конфликт, неминуемо, толкова повече нараства и недоволството сред хората. Хиляди убити, още повече осакатени, за които реализацията след завръщането им от фронта е почти невъзможна, все повече брожения. Ако се стигне до ескалация на конфликта, това означава нови и нови бойци, което ще удари и по рейтинга на Владимир Путин. Едно са снимките, статиите и пропагандата, които демонстрират висок дух и подкрепа на действията на управляващите, друго са хилядите върнати в ковчези млади момчета и почернените им семейства. 

Освобождаването от длъжността заместник-министър на отбраната на Руската федерация на отговарящия за логистиката армейски генерал Дмитрий Булгаков е поредният сигнал, че са налице проблеми пред Кремъл. Дългогодишният министър на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу също наскоро се раздели с поста си. Тези промени, извършени в момент на поредната мобилизация в страната, за да се даде нов тласък на офанзивата в Украйна, говори за необходимостта от нова тактика и свежи сили.
И макар на последните избори старият-нов президент да победи убедително, реалните проблеми, които са под повърхността, са доста по-различни от вота с предизвестен победител.

Проблемите през Зеленски и Украйна

Във все повече западни медии се прокарва тезата, че вероятното мирно решение на конфликта може би ще е по-възможно без Владимир Зеленски начело на Украйна. Макар мандатът му официално да изтече на 20.05, той остава на поста. Президентски избори трябваше да има през март, но парламентът не ги насрочи, защото страната е във военно положение – в края на ноември всички групи и партии в украинския парламент да се съгласиха изборите да бъдат отложени за толкова време, колкото извънредното положение продължава, плюс шест месеца. Тогава напълно единодушни, но през последните месеци критиците все по-често упрекват украинския президент, че се оправдава с войната, за да си гарантира максимално оставане на поста.

Спада и подкрепата за него сред самите украинци. Проучване на Центъра Разумков показва, че нивото на доверие в президентската власт е спаднало от 71% през 2023 г. до 26% в момента. 

В Киев ситуацията е доста усложнена. Отстраняването на вече бившия главнокомандващ на украинските въоръжени сили Валерий Залужний от президента, както и предшествалите ги редица спорове между двамата, включително и предупрежденията на Залужни, че Украйна е напреднaла само със 17 километра за близо половин година, увеличиха черните облаци, надвиснали над Зеленски. 

От месеци не кой да е, а кметът на Киев Виталий Кличко упреква Зеленски, че заради неговите действия Украйна върви към авторитаризъм и в страната почти не са останали независими институции. Кличко подкрепи и Залужни, коментирайки, че на фронта са в безизходица.

Друг, вероятно още по-сериозен проблем пред украинския президент е, че доскоро категорично заставащите зад него ЕС и САЩ, говорят и действат все по-умерено. Това не означава подкрепа за Путин, но означава, че се наблюдава сериозен спад в подкрепата за Зеленски сред съюзниците на Украйна

Самият той зачестява с упреците към „бавното предоставяне” на оръжия за страната му.

Пред украинския президент стои и заплахата, ако войната продължи до ноември, когато са президентските избори в САЩ, и на тях начело на страната застане Доналд Тръмп, подкрепата за страната му, в частност за него, рязко да намалее. Бившият американски президент нееднократно е демонстрирал, че тази тема не е приоритет за него и лесно би могъл да сложи край на войната в рамките на 24 часа, като настоява украинският президент Володимир Зеленски и руският му колега Владимир Путин да се споразумеят - което обаче, според много наблюдатели, по-скоро означава Русия да запази завладените вече територии от Украйна. Наскоро Зеленски заяви и че не се нуждае от "примитивните" идеи Доналд Тръмп за прекратяване на войната.

Вижда ли се краят?

Истината е, че и украинските, и руските войски са изтощени от войната, а проблемите и за двете страни се задълбочават все повече – все по-често на фронта са изпращани запасняци, мотивацията сред бойците намалява – неминуемо при по-дълги военни конфликти. Надеждите на западните лидери, че Зеленски може(ше) да бъде този фактор, който да доведе до детронирането на Путин, все повече намаляват, пропорционално с намаляването на подкрепата за него от страна на същите партньори. И САЩ, и Германия (които са основен фактор в ЕС) все пак са на мнение, че рано или късно трябва да се стигне до разговори.
Все повече се засилват, дори и на неофициално ниво, сигналите, че и двете страни са далеч по-склонни отколкото преди 6 месеца, да проведат диалог. И ако съвсем доскоро твърдението беше, че войната в Украйна ще свърши, само когато Путин бъде свален от власт, се чуват все повече гласове, които призовават за мирно решаване на конфликта и сядане на масата за преговори.


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ 6 издайнически знака, че той е луд по теб 6 издайнически знака, че той е луд по теб 17/06/2024, Понеделник 22:00 0
Всеки втори лекар у нас е над 55 г.
Всеки втори лекар у нас е над 55 г. 17/06/2024, Понеделник 19:00 5
25
Коментара по темата
25.
до 17
28.05.2024 08:49:00
4
2
Тя Русия вече две години е пред пълен икономически и военен срив,и резултата е повече от видим :) Украйна славно отстъпва а Русия позорно и срината я следва хаха Малоумник!
24.
Бургазлията
27.05.2024 18:36:13
9
8
Мир е ясно , че ще има един ден , но Русия ще си остане изолирана и в 19 век и след войната , а цял свят ще окаже помощ на Украйна да се възстанови .
Санкциите за Путлерова Русия ще останат , търговия с нея няма да има , така че каквито и розови сънища да имат русоробите за победа ... няма победа!
23.
Дрън дрън ярина
27.05.2024 16:16:49
4
10
Бургас се напълни с
Ямболски Уругвайци Странджански Глигани
Сливенски Кавали Карнобатски Шилета и Айтоски Мисири
22.
Кирил Петков и малката бензиностанция
27.05.2024 16:12:47
5
10
Путин ще ги съсипе ,къде тръгват срещу свойте братя тъпите украйнци
21.
15 до 19
27.05.2024 16:00:34
5
9
Да ни е неудобно?
Ами аз съм дежурния биполярник според който славянаката азбука е руска, а Кирил и Методий са гърци. Пак според мен в САЩ избухна гражданска война и тръгна разпад, Европа замръзна, англичаните изядоха катериците в парковете и изгориха пейките, защото Путин им спря кранчето. Пак аз мобилизирах българите, защото моята рашан армия изби милиони натовски войски в Украйна и Русия отдавна воюва с НАТО и Галактиката, като това не ми пречи да разсъждавам как предстои война на НАТО срещу Русия.
Пак според мен Русия отдавна победи и едновременно с това бълвах фантазии как Тръмп спира помоща за Украйна и Русия ще победи.
Абе то си е диагноза, ама ще си пишем тука на руската азбука създадена от гръцките братя Кирчо и Мето и кот такоа.
20.
Без ментета , моля
27.05.2024 15:35:38
9
15
Аааааааа ха ха ха ха ха ! Някои трансДжендърясали Евродегенерати още си живеят в приказката , че Путин можел да бъде свален от власт . 'Ми хайде свалете го тогава бе ? К'ъв Ви е проблемът ? Ама Русия видите ли била в икономически срив ... Алоооо ???? Да ме прощавате , ама НЕ Русия има колкосален НЕИЗПЛАТИМ дълг , а тъкмо САЩ имат такъв . Който вече расте не в аритметична , а в Геометрична прогресия . Хората които са ходили на училище в НРБ чудесна разбират какво значи това , ама Вие ментетата със сигурност не сте от тях . И що постоянно дъвчете Китай , та Китай ? Амииии ... Народна Република Китай ИЗОБЩО НЕ Е на Ваша страна ! И Другарят Си Дзин Пин даде много ясно това да се разбере от целия свят ИЗРИТВАЙКИ КАТО КРАСТАВО КУЧЕ Марсулата Вон Дер Лайнен ! Скоро поднебесната ще си върне Тайван , а това означава само едно - КРАЙ на Европейското автомобилно производство . Щото ЕС няма откъде да вземе други такива чипове . Предстоят интересни времена , и НЕ Е Путин този , на който дните са преброени - Запомнете го !
19.
До 15
27.05.2024 15:27:37
10
12
Не ви ли стана неудобно с несъстоятелните опорки? Кога тоя знаменит БРИКС в който няма нито една състоятелна валута ще си пусне неговата валута, която ще събаря долара и еврото? Колко пъти вече местите датата и защо всичките държави от тоя БРИКС продължават да търгуват с долари, включително и гнома от Кремъл, дето много държеше да му се плаща в рубли? Или вече не помните? Ще обясниш ли как една държава като Етопия, където населението гладува и икономиката й е с размерите на икономиката на Бургас плаши цивилизования свят? Колкото до Дончо - докъде стигна гражданската война в САЩ, която гордо обявихте баламурниците, които получавате ерекция от американския Костадин? Питам и отговори не очаквам.
18.
алоо,алоо
27.05.2024 15:27:31
8
14
Спрете да рекламирате този артист от Украйна ,като президент видяхме какво направи с Украйна и народа и ТЕ ще го осъдят по най справедливия начин .
17.
До 15
27.05.2024 15:23:31
11
11
обективно?
По-големи глупости рядко се чуват!
61 млрд. долара, колкото Америка дава на Украйна е военният бюджет на рашия за 2020.
Тази помощ дойде с прякото съгласие на Тръмп!
рашките са пред пълен икономически и военен срив, поради което на путлер все по-често му се налага да пътува до северна корея!
Да пълзи по корем, по-точно.
Добър момент би било за удар по северна корея, ако достатъчно отслабят защитата си, помагайки на рашките.
Времето на путлер изтича!
Предполагам, че скоро ще го гътнат, за да не прави повече поразии.
16.
*********
27.05.2024 15:21:40
4
2
Коментарът беше изтрит от модератор.
15.
Обективно и без злоба
27.05.2024 15:13:22
11
20
За все повече хора , става ясно , че Украйна няма никакъв шанс. Просто загубата на жива сила и техника вече е толкова голяма , че никакви милиарди не могат да ги заменят , поне в близките 10-15 години . А дотогава мача ще е свирен - нямайте съмнение . В момента Руската армия настъпва по всички фронтове ; Мобилизираните насила Украинци СЕ ПРЕДАВАТ масово , а Зеленски просто е нелигитимен , защото му изтече мандата БЕЗ да е имало никакви избори . Запада започва да нервничи , защото вижда , че налятите в Украйна милиарди НЯМА как да му се върнат ; На САЩ ще им трябва немалко време да произведат нови оръжия , но такова време също няма . Тотално неадекватния Байдън изобщо не знае къде се намира ,
а междувременно БРИКС се разшири с още една многомилионна Държава - Етиопия . Пълния провал на Бенямин Натаняху вече е даже съдебен факт , А Доналд Тръмп набира космическа скорост , и явно единствено и само физическото му ликвидиране може да го върне на бял кон в Белия дом . Както се вижда - картинката хич не е розова нито за САЩ , нито за ЕС . Живота обаче се оказва , че е такъв какъвто сам си го направиш . Така , че свиквайте ...
14.
РОССИЯНЕ
27.05.2024 14:28:16
10
12
Вам нужно освобождать Москву,а не Украйну !
13.
Дернев
27.05.2024 14:18:53
3
12
И още нещо, понеже нещо ми съ обади биполярката. Мир не може да има, защото воюват Русия и Украйна, а Украйна прие закон, че преговори, само след изтегляне на руск армия, а Путин не е съгласен.
Така че да живее шизофренията, и в никакъв случай не проверявайте, дали и двете страни дрънкат едно и също вече 2 години за 101ви път.
Всичко останало е теченшоколадМинети за бавноразвиващи смукачи.
Оръжейните концерни заложиха десетки милиарди за години напред.
Украйна чака авиация и още по-далекобойно оръжие и парите са гласувани и отделени за години напред, за снаряди, арта и всичко друго.
Бърже у психото, марш.
12.
Батальон Азов
27.05.2024 14:09:34
16
8
На Ботокс Путьо ше му опутим пиздеца
11.
Ватенка
27.05.2024 14:01:11
17
3
Колкото по-дълго продължи войната, толкова повече славянска измет ще бъде избита по фронтовете - в това число и руснаци, и украинци. Дай-боже тоя конфликт да продължи още поне 10-тина години! Браво на г-н Владимир Путин, изпълнява съвестно плана на г-н Джордж Сорос :)
10.
До 9
27.05.2024 14:00:43
14
3
Толкова си прост, че е удоволствие да те чете човек. Още малко и ще ти свършат мъките.
9.
До Дернев
27.05.2024 13:33:55
4
25
Троле, договор с Русия не струва и хартията, на която е написан - Бисмарк преди 140 години. Европейците това го бяха позабравили и им се наложи да си го припомнят по трудния начин.
Глупостта, която се опитваш да прокараш вече е правена - мюнхенското споразумение от 1938г. С цел омиротворяване на агресора, английският премиер Чембърлейн подписва бутафорен мир. При завръщането си в Лондон обявява доволно, че е донесъл мир. И досега е исторически пример за нефелен глупак. Помнят се и думите на Чърчил към Чембърлейн - "имаше избор - позор или война. Избра позора, но ще получиш и войната".
8.
До 7
27.05.2024 13:31:38
2
11
Да вземем да изключим и педофилите от ООН, доказано са за разстрел, това трябваше да стане и с ОН, ама само се пребрандираха.
7.
Дернев
27.05.2024 11:49:07
20
25
Не може бъдещето на Европа да се решава извън Европа. То не трябва да зависи от политиката на САЩ или Китай към Европа. Просто Европа трябва да стане като тях, силна и поради това независима. А това е възможно само в обединена Европа за европейците зад която да стоят две армии на Русия и тази на СЕЩ, които ние трябва да създадем.
За целта ЕС спира всякаква помощ за Украйна и остават Русия и Украйна да разрешат проблемите си за създаване на мирни условия в Европа за сключване на военен договор с Русия за общоевропейска сигурност. ЕС/СЕЩ трябва да помогнат на Русия да изгради действащо ОНД, което е едно от условията, гаранция за независимост на Европа в условията на глобализацията. Същевременно замразяване всякакви дейности по линията на НАТО, освен такива които ООН и само ООН изисква. Европа за европейците ще е гарант за нуждата от и авторитета на ООН.
Но първо мир в Европа. Сега и веднага. От нас европейците зависи само.
6.
Самюел Клеменс
27.05.2024 11:45:40
10
12
Еничарите евроби мечтаят да имат топки, да имат куража да отидат в Украдна. Ще си я гледакат през Старлинка. КЕКW
5.
1
27.05.2024 11:32:50
16
12
Испания планира да изпрати ракети за противовъздушна отбрана Patriot и танкове Leopard в Украйна като част от пакет от военна помощ на стойност 1,13 милиарда евро, обявен през април, съобщи вестник El Pais в понеделник, позовавайки се на свои източници.

Според информацията, Испания ще прехвърли на Украйна повече от 10 зенитни ракети Patriot и 19 модернизирани германски танка Leopard 2A4. Освен това, пакетът включва произведени в Испания оръжия, включително оръжия за борба с дронове и боеприпаси, цитира Ройтерс изданието.
4.
XX
27.05.2024 11:23:17
8
26
До 2

"Все едно Хитлер като е стигал на 40 км от Москва да иска мир при признаване на завладените територии за негови..." - нямаше да получи. Наполеон даже влезе в Москва и вътре е Москва чакаше някой да дойде и да преговарят за мир.
Е, никой не дойде... та трябваше да бяга да си спасява кожата.
3.
XX
27.05.2024 11:20:20
16
47
Относно делата които Украйна води срещу Русия от 2014 до 2022 година, Русия беше оправдана по всички с изключение на едно: че не е помогнала достатъчно при разследването на МН-17.
Отделно, целият свят видя, че Украйна не спазва договорите подписани от самата нея.
И пак отделно, вече 6 дни Зеленски не е президент на Украйна.
факти.
2.
Маневри
27.05.2024 11:17:55
17
19
Явно и двете страни считат, че могат да отчетат някакви успехи и да се прегрупират за следващата война.
Все едно Хитлер като е стигал на 40 км от Москва да иска мир при признаване на завладените територии за негови и да се смята, че този мир е добър и не е подготовка за война.
Явно сме по-глупави и мекушави от предишните поколения.
1.
Марян Мазния
27.05.2024 11:14:36
19
75
Цял свят,намрази украинците,и преди войната не бяха особенно харесвани,но след сблъсака,с тяхната безпардонност и нахалство,все по рядко се чуват хубави думи за тях...
Дано по-скоро свърши тази война!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургаска майка побесня, синът й направи страшна глупост, която ще й струва 9000 лв. Бургаска майка побесня, синът й направи страшна глупост, която ще й струва 9000 лв. 15-годишният подкара трактор в парка до ОЗК "Арена" и заби го в дърво 6 издайнически знака, че той е луд по теб 6 издайнически знака, че той е луд по теб Психолог обясни как да познаеш, че мъжът наистина те харесва По тези неща ще разпознаете атрактивната жена По тези неща ще разпознаете атрактивната жена Ето кои са признаците Топ 5 на най-мистичните жени според астрологията Топ 5 на най-мистичните жени според астрологията Ето кои са те  Земетресение разлюля Пловдив (СНИМКА) Земетресение разлюля Пловдив (СНИМКА) Епицентърът му е бил на 5 км от Асеновград, на 15 км от Пловдив и на 150 км от София Рецепта за млечен крем с череши и ягоди Рецепта за млечен крем с череши и ягоди Вкусен и освежаващ плодов десерт за нула време Доматеният сок без сол е полезен за сърцето Доматеният сок без сол е полезен за сърцето Консумацията му е ефективна в различни възрастови групи Спипаха 11 мигранти на АМ "Тракия", изгоряха с по 3000 евро Спипаха 11 мигранти на АМ "Тракия", изгоряха с по 3000 евро Сред трафикантите има българи и сърби Очакваме ръст на туристите с 10 % Очакваме ръст на туристите с 10 % Имаме много чужденци – рано-рано се превърнахме в интернационален град, отбеляза още преди фактическия старт на сезона кметът Тихомир Янакиев Задържаха психичноболния, нападнал дете с нож Задържаха психичноболния, нападнал дете с нож Прокуратурата постанови незабавното му отвеждане в лечебно заведение
Избирателите са гладни не за политически тези, а за истински хора, които казват истината Избирателите са гладни не за политически тези, а за истински хора, които казват истината 24-годишен кипърец без политически опит и без официална диплома за висше образование става част от ЕП, след като получи внушителна подкрепа  Футбол с екстри: Германия спешно търси проститутки да обслужват Евро 2024 Футбол с екстри: Германия спешно търси проститутки да обслужват Евро 2024 Феновете масово търсят жрици на любовта, британците са мераклии номер 1 Извънредно от Бъкингам! Лекарите на Чарлз в бойна готовност Извънредно от Бъкингам! Лекарите на Чарлз в бойна готовност Монархът взе решение, което променя живота му Милионерите в САЩ са повече от населението на България Милионерите в САЩ са повече от населението на България Те са се увеличили с 500 хил. за една година 17-годишна почина след "целувката на смъртта" 17-годишна почина след "целувката на смъртта" Ариана Рей Делфс от Флорида починала заради тежка инфекциозна мононуклеоза, причинена от вируса Епщайн-Бар ГЕРБ-СДС кани на срещи партиите по график ГЕРБ-СДС кани на срещи партиите по график Поредността е определена според електоралната тежест показана на последните избори Защо Даниел Бачорски е съсипан Защо Даниел Бачорски е съсипан Брат му е в комуна  Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна  Конференцията за мир, която се проведе в Швейцария, приключи Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани  Пострадали за няколко души Пари за Овена, любов за Близнаците, а Ракът да внимава с храната! Пари за Овена, любов за Близнаците, а Ракът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 17 юни 2024, понеделник 
Петър ВИТАНОВ, евродепутат: Петър ВИТАНОВ, евродепутат: Атмосферата в БСП е отровена Виц на деня Виц на деня - Прощавайте, къде е главният ви готвач?
- Отиде отсреща да хапне и веднага ще се върне!
Виц на деня Виц на деня Нарушител обяснява на катаджия:
- Бях под въздействия на психотропни същества...
- Казва се "вещества".
- Не, имам предвид жената и тъщата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На оптимиста му харесва да живее. На песимиста му се налага.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори