×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как НАТО ще възпира Русия? Йенс Столтенберг заговори в София за мир и за повече пари за отбрана


Как НАТО ще възпира Русия? Йенс Столтенберг заговори в София за мир и за повече пари за отбрана
С помощта на НАТО украинците си върнаха 50 процента от територията, окупирана от руснаците, каза Йенс Столтенберг
27 Май 2024, Понеделник, 09:52 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Живеем в по-опасен свят, призна генералният секретар

Основната цел на НАТО не е да се бори срещу войната, а да я предотвратява, за да може да се гарантира мирът, за да се гарантира, че атака на една държава ще предизвика отговор от целия алианса. Това каза в откриването на Парламентарната асамблея на НАТО в София  генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„Целта е мирът и това се прави чрез възпиране и отбрана. Имаме агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова, заплахите към тези страни и трябва да направим много повече", добави той.

„Във Вашингтон ще можем да демонстрираме пред целия свят, че когато се съгласим, че са ни нужни повече сили, нови способности, за да изпълняваме това. Добрите новини са, че виждаме, че нашите съюзници предоставят повече сили. Те инвестират в нови военни способности и увеличават готовността ни“, заяви генералният секретар на НАТО. 

По думите му НАТО се променя, НАТО реагира и се адаптира на променящия се свят.

„Швеция вече е сред нас като пълноправен член на НАТО. Добре дошли!“, възкликна той от трибуната, а след това изтъкна, че през юли на срещата на върха във Вашингтон ще се чества 75-ата годишнина на най-силния алианс в историята на човечеството“, изтъкна той.

„Той е толкова успешен, защото успяхме да се обединим въпреки въпреки разликите. Успяхме да се приспособим. Сега живеем в по-опасен свят - НАТО трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността", коментира Столтенберг.

„Втората основна тема на срещата на върха във Вашингтон ще е Украйна. Ние видяхме атаката в мола в Харков с много жертви. Това е още един пример на бруталността на тази война. Тя трябва да спре. Русия трябва да спре да напада една суверенна държава. Това не недопустимо“, добави той.

„Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ на Украйна. Аз съм благодарен за това“, изтъкна генералният секретар на НАТО. 

Той коментира, че с подкрепата на алианса украинците са успели да освободят 50% от територията, която е била окупирана от руснаците в началото на т.нар. специална военна операция. 

„Трябва да помним откъде започнахме през февруари 2022 г.! Тогава повечето експерти смятаха, че Русия ще контролира Киев след дни и след седмици цяла Украйна. Това не стана. Украинците с военната подкрепа на съюзниците на НАТО освободиха 50 на сто от територията. Те успяха да потопят много от руските кораби в Черно море, отвориха коридор, нанесоха големи загуби на руските сили. Това са важни печалби и победи за украинските сили, а ние помогнахме за това“, добави той.

„Проблемът е обаче, че през последните месеци не предоставихме на Украйна онова, което обещахме. Европейските съюзници, които обещаха 1 млн. боеприпаси, не са предоставили нужните количества и едва миналия месец министрите на отбраната на страните от НАТО се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски. Той каза, че са нужни ПВО системи. Освен Германия, която представи една „Пейтриът“, останалите не изпълниха ангажиментите си“, каза Столтенберг.

Той коментира, че без доставката на тези оръжия, ще е много трудно на украинците да защитават земята си. 

„Те няма да могат да се справят на бойното поле и това има своите последици. Това прави ситуацията трудна и виждаме въздушните удари. Нужно е да се засили затова отбраната. Има изявления от няколко съюзници. 60 млрд. евро повече помощ има за Украйна, но забавянето и недоставянето на обещаното е причината, поради която аз предложих да се договорим за по-голяма роля на НАТО за помощ на Киев“, заяви генералният секретар на НАТО.

Украинците трябва да разполагат със силите, необходими, за да се защитят от Русия, както и да възпрат по-нататъшна руска агресия, подчерта той.

 

Служебният премиер Димитър Главчев пък заяви на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО в София, че членството на България в пекта е гаранция за сигурност.

„То предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност. Членството на България в НАТО беше цивилизационен избор, беше мощен стимул за осъществянето на важни реформи и допринесе за развитието на мира и просперитета в страната", коментира той.

По думите му драстично влошената среда на сигурност след началото на руската военна агресия срещу Украйна доказа, че нашите най-базови права и свободи могат да бъдат поставени под въпрос.

"Поставени под сериозна заплаха. НАТО е неизменен гарант за сигурност и просперитет. Трябва да останем ангажирани с подкрепата ни за Украйна и да инвестираме много повече за отбрана. Трябва да продължим да следваме този курс на високи амбиции във Вашингтон. Украйна следва да заеме централно място", коментира Димитър Главчев.

Той поясни, че подобряването на оперативната съвместимост на украинските сили ще осигури мост към бъдещото членство.

"Очакваме да се обърне внимание и на Западните Балкани. Украйна се превърна в защитник на цяла Европа. Подкрепата на Украйна и възстановяването на суверенитета е съществено за установяване на траен мир в Европа. България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна колкото е необходимо. Предоставихме помощ - политическа, военна, хуманитарна", добави Димитър Главчев.

Според него НАТО следва да продължи да изпраща ясно послание и да съдейства за засилване на устойчивостта.

"Гарантирането на необходимите ресурси е ключово. Дезинформацията и други хибридни заплахи застрашават нашата устойчивост. В тази връзка предложението за изграждане на център за устойчивост на демокрацията придобива все по-голямо значение. Историческо постижение на НАТО е запазването на мира. През 2025 г. Парламентарната асамблея ще чества 70 години от създаването си нека се радваме да сме част от Алианса и с готовност да си сътрудничим още по-тясно", каза още Димитър Главчев.
 

 


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ 6 издайнически знака, че той е луд по теб 6 издайнически знака, че той е луд по теб 17/06/2024, Понеделник 22:00 0
Всеки втори лекар у нас е над 55 г.
Всеки втори лекар у нас е над 55 г. 17/06/2024, Понеделник 19:00 5
19
Коментара по темата
19.
Капитана
28.05.2024 16:08:45
0
2
Аз съм български офицер от запаса, само чакам момента някой да ме призове за война с Русия и да ми даде автомат с 2 мешки патрони и пускам филма ''Пътят към София'', след което на жълтите павета ще гледате филма ''Ние сме на всеки километър'' и резко ще се пролее жълтопаветна кръв с песен на уста...Нас червеното знаме роди ни...
18.
XX
27.05.2024 15:21:31
3
1
Бульгарске жекиджии и про'с'тасе, скоро не ми е начесана халката и съм станал нервен. Пътят на България е един и ясно определен, към демокрация и напредък в Европейския съюз и НАТО.
17.
XX
27.05.2024 13:45:20
2
1
До 6

"Много си смела МА, зад клавира. Я се покажи на улицата и го заяви на висок глас!" - и КВО?
Плевнелиев, да не говорим за Паси, при ВСЯКА изява го казват (пък и не само те). Нещо да се е случило, освен, че про'с'таците ПАК си гласувате да ви командват отвън срещу МРЗ.

Прочети пост №8. напълно е прав.
16.
XX
27.05.2024 13:42:40
3
2
До 9

"Тоя болния педерунгел още ли ни го пробутвате ?" - ВСЕКИ ден по 3 часа трябва да е в медиите на про'с'таците, дет с огромно мнозинство ВСЕКИ път гласуват ТОЙ да ги командва.
15.
XX
27.05.2024 13:40:30
2
1
До 5 "Ще стане весело ако някой от самоизвисилите се педерасти ни вкара война с Русия. "

Първо, защо "самоизвисилите се"? По един или друг начин ВИЕ си ги избирате да ви ръководят.
У нас 85% всеки път гласуват за тях.
Факт.

Второ, какво лошо има да защитите НАТО във война с Русия? нали ЗА ТОВА гласувате? 85% всеки път гласуват Брюксел и Вашингтон да командват България и са горди с това.
Факт.

И трето - ДА, ще е весело (поне за мен). Защото това е единственият начин България да се отърве от неграмотните и некадърни про'с'таци дет гласуват да ги командват отвън срещу една МРЗ. факт.
14.
12
27.05.2024 11:01:25
13
7
12 капут бегай проссия външни кенефи
13.
12
27.05.2024 11:00:27
18
8
копейкаджии капути къде е флота проссия а на дъно превзехте ли Киев нищо не сте превзели пълен провал хахаа
12.
34 трилиона 581 билиона долара
27.05.2024 10:58:57
8
15
Става въпрос за американски държавен дълг от 34 трилиона 581 билиона долара в момента. Затова се търси "изход" към Трета Световна Война, след която този дълг ще се нулира... заедно с хората...
"МЪЛНИЯ! Шефът на НАТО поиска в София Западът да разреши колективно на Украйна да обстрелва цели на Руска територия"
https://bnews.bg/malniya-shefat-na-nato-poiska-v-sofiya-zapadat-da-razreshi-kolektivno-na-ukrajna-da-obstrelva-czeli-na-ruska-teritoriya/
11.
Марк Твен
27.05.2024 10:50:57
8
18
75 години
0 военни успехи
Х убити овчари, козари, талибани
1 успешно бягство на колесник (Афганистан)
Първата среща на нато с истинска армия беше преди 3 години. Още гледаме
10.
ХааааХа
27.05.2024 10:49:42
7
17
Западо надупените малоумни, суполиви мекокитковци пак се развихрили тук. Такава тъпотия неземна няма никъде
9.
ХааааХа
27.05.2024 10:47:58
7
23
Тоя болния педерунгел още ли ни го пробутвате ? Тази НАТОвска гнида въобще не е в час с мозъка си
8.
мда
27.05.2024 10:41:56
24
12
Копейките се плюнчат и вдигат пара в нета, помним как нямаше да мръднат от моча ако тръгнели да го събарят. Копейкин обра дивидента от малоумниците, направи си снимките и замина. Къде е моча бе, руски подметки? Една тенекия не можахте да опазите, щели сте да подпуквате. Кой ще подпукате, пийте си ментака в панелките и мишкувайте да не ядете шамари.
7.
Az
27.05.2024 10:27:06
11
25
ИЗВРАТЕНИ ДЖЕНДЪРИ
СЛАВА РОССИИ
6.
До 4
27.05.2024 10:25:08
6
16
Много си смела МА, зад клавира. Я се покажи на улицата и го заяви на висок глас!
5.
ТБС
27.05.2024 10:23:01
13
20
Ще стане весело ако някой от самоизвисилите се педерасти ни вкара война с Русия. Това е момента, който очаквам, за да ги подпукаме безнаказано, заради всичко, което ни причиниха в последните 30 години. Малоумните еврогейци да си седнат на сфинктерите в някоя дупка и да се траят, времето им наближава.
4.
7
27.05.2024 10:22:55
24
10
3 а бе кой го брои тая путлер подметка орбан да излиза в Унгария протести 32 Държави НАТО единни
3.
участващи във войната и неучастващи
27.05.2024 10:17:40
11
13
Преди дни унгарският премиер В. Орбан разкри, че страната му преоценява ролята си в НАТО поради нежелание да се присъедини към подготвяната война срещу Русия.
Според Орбан в НАТО вече е създаден подготвителен комитет, като страните от НАТО ще бъдат разделени на "участващи (във войната) и неучастващи"!
Става въпрос за ядрена война с Русия.
В кой кюп ще бъде сложена България? Това сега трябва да определят НАТО и слугите му в България.
Български СМИ:
"България официално иска да изгради Черноморски щаб на НАТО!"
https://bnews.bg/balgariya-oficzialno-iska-da-izgradi-chernomorski-sthab-na-nato/
Гръцки СМИ:
Развитие-бомба: Комитетът на НАТО за готовност за война е създаден за война с Русия – Унгария преразглежда ролята си в Алианса
Б.Орбан: „Това не е нашата война – ние не искаме да умрем“
https://tinyurl.com/4r49zch4
Руски ракети са насочени към британски бази във Фолкленд, Африка, Гибралтар – Русия: „Ще бъдат бомбардирани, ако Киев ни удари с британски оръжия“
"Дадохме нота на британския посланик - Ултиматумът е налице"
https://tinyurl.com/yvee2s97
Член на британския парламент: „Вече сме във война с Русия; Те няма да кажат на хората до юли или август“
https://tinyurl.com/52d87ahz
2.
2
27.05.2024 10:17:09
19
15
А бе къде избяга флота рф а на дъно
1.
1
27.05.2024 10:14:18
28
13
Америка Австралия Япония Канада и Европа 32 Държави а не кочина кат проссия с външни кенефи
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургаска майка побесня, синът й направи страшна глупост, която ще й струва 9000 лв. Бургаска майка побесня, синът й направи страшна глупост, която ще й струва 9000 лв. 15-годишният подкара трактор в парка до ОЗК "Арена" и заби го в дърво 6 издайнически знака, че той е луд по теб 6 издайнически знака, че той е луд по теб Психолог обясни как да познаеш, че мъжът наистина те харесва По тези неща ще разпознаете атрактивната жена По тези неща ще разпознаете атрактивната жена Ето кои са признаците Топ 5 на най-мистичните жени според астрологията Топ 5 на най-мистичните жени според астрологията Ето кои са те  Земетресение разлюля Пловдив (СНИМКА) Земетресение разлюля Пловдив (СНИМКА) Епицентърът му е бил на 5 км от Асеновград, на 15 км от Пловдив и на 150 км от София Рецепта за млечен крем с череши и ягоди Рецепта за млечен крем с череши и ягоди Вкусен и освежаващ плодов десерт за нула време Доматеният сок без сол е полезен за сърцето Доматеният сок без сол е полезен за сърцето Консумацията му е ефективна в различни възрастови групи Спипаха 11 мигранти на АМ "Тракия", изгоряха с по 3000 евро Спипаха 11 мигранти на АМ "Тракия", изгоряха с по 3000 евро Сред трафикантите има българи и сърби Очакваме ръст на туристите с 10 % Очакваме ръст на туристите с 10 % Имаме много чужденци – рано-рано се превърнахме в интернационален град, отбеляза още преди фактическия старт на сезона кметът Тихомир Янакиев Задържаха психичноболния, нападнал дете с нож Задържаха психичноболния, нападнал дете с нож Прокуратурата постанови незабавното му отвеждане в лечебно заведение
Избирателите са гладни не за политически тези, а за истински хора, които казват истината Избирателите са гладни не за политически тези, а за истински хора, които казват истината 24-годишен кипърец без политически опит и без официална диплома за висше образование става част от ЕП, след като получи внушителна подкрепа  Футбол с екстри: Германия спешно търси проститутки да обслужват Евро 2024 Футбол с екстри: Германия спешно търси проститутки да обслужват Евро 2024 Феновете масово търсят жрици на любовта, британците са мераклии номер 1 Извънредно от Бъкингам! Лекарите на Чарлз в бойна готовност Извънредно от Бъкингам! Лекарите на Чарлз в бойна готовност Монархът взе решение, което променя живота му Милионерите в САЩ са повече от населението на България Милионерите в САЩ са повече от населението на България Те са се увеличили с 500 хил. за една година 17-годишна почина след "целувката на смъртта" 17-годишна почина след "целувката на смъртта" Ариана Рей Делфс от Флорида починала заради тежка инфекциозна мононуклеоза, причинена от вируса Епщайн-Бар ГЕРБ-СДС кани на срещи партиите по график ГЕРБ-СДС кани на срещи партиите по график Поредността е определена според електоралната тежест показана на последните избори Защо Даниел Бачорски е съсипан Защо Даниел Бачорски е съсипан Брат му е в комуна  Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна  Конференцията за мир, която се проведе в Швейцария, приключи Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани  Пострадали за няколко души Пари за Овена, любов за Близнаците, а Ракът да внимава с храната! Пари за Овена, любов за Близнаците, а Ракът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 17 юни 2024, понеделник 
Петър ВИТАНОВ, евродепутат: Петър ВИТАНОВ, евродепутат: Атмосферата в БСП е отровена Виц на деня Виц на деня - Прощавайте, къде е главният ви готвач?
- Отиде отсреща да хапне и веднага ще се върне!
Виц на деня Виц на деня Нарушител обяснява на катаджия:
- Бях под въздействия на психотропни същества...
- Казва се "вещества".
- Не, имам предвид жената и тъщата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На оптимиста му харесва да живее. На песимиста му се налага.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори