×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тази диета намалява риска от хронични проблеми


23 Май 2024, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

И не забранява въглехидратите

Може би най-известен с виното и морските си дарове, географският регион близо до Испания и Португалия е приветстван за предлагането на здравословен начин на хранене, известен като Атлантическа диета. Според последните проучвания, тя се свързва със значително по-нисък риск от хронични здравословни проблеми в сравнение с други части на света.

Какво представлява Атлантическата диета
Атлантическата диета се отнася до традиционните диетични модели на хората, живеещи в северозападна Испания и северна Португалия. Този хранителен модел набляга на зеленчуци, плодове, зърнени храни, боб, зехтин, ядки, морски дарове и малки количества вино и млечни продукти.

Още по-добрата новина е за любителите на месо, картофи и всякакви въглехидрати. Атлантическата диета, известна още като Южноевропейската атлантическа диета, съдържа много от тях. Основната група тук включва хляб, ориз, тестени изделия и картофи, като практикуващите ядат по шест до осем дневни порции. След нишестето, ядките са с приоритет, а именно кестени, орехи, бадеми и лешници, след това зехтин, млечни продукти, риба и морски дарове, постно месо и яйца. Друга важна характеристика на Атлантическата диета са използваните техники за готвене – задушаване, варене, скара и печене, които са по-здравословната алтернатива на пърженето.

Освен че се фокусира върху видовете храни за ядене и как се приготвят, тази диета насърчава общите хранителни навици и сезонното хранене. Проучванията показват, че хората, които се хранят в компания по-често, се чувстват по-щастливи и са по-удовлетворени от живота, имат доверие в другите, ангажирани са с местните общности и имат повече приятели, на които могат да разчитат за подкрепа. Консумирането на храни, които са в сезона, от друга страна, гарантира разнообразна диета и продукти, които са най-богати на хранителни вещества и аромати.

Какви са ползите
Подобрено метаболитно здраве
Метаболитното здраве е свързано с фактори като тегло, кръвно налягане, метаболизъм и кръвна захар. Оптималното ниво тук означава, че тялото може да смила и абсорбира хранителни вещества от храната, която ядете, без нездравословни скокове на кръвната захар, възпаление и инсулин, а изследванията показват, че Атлантическата диета може да бъде полезна именно за здравето на метаболизма.

Според изследване в Испания, 42% от участниците са по-малко склонни да изпитат метаболитен проблем, ако следват Атлантическата диета. Те са имали намалени нива на затлъстяване и LDL холестерол, както и намалена обиколка на талията. Според учените, ефектите на тази диета вероятно се дължат на високия прием на растителни храни и здравословни мазнини като зехтин. Атлантическата диета също така може да насърчи по-здравословен метаболитен профил поради своите фибри, антиоксиданти и други хранителни вещества.

Насърчаване здравето на сърцето
Поради акцента на Атлантическата диета върху омега-3 мастните киселини от риба и морски дарове, тя може да помогне за понижаване на нивата на триглицеридите и повишаване на HDL (добрия) холестерол. Всъщност здравните специалисти препоръчват на всички възрастни да ядат риба поне два пъти седмично за по-добро сърдечносъдово здраве. След това идва ред на мононенаситени мазнини като зехтин, които Атлантическата диета предлага. Те са с високо съдържание на антиоксиданти и помагат да защитите холестерола си от окисляване. Мононенаситените мазнини, открити в зехтина, също осигуряват хранителни вещества, които помагат за развитието и поддържането на клетките на тялото ви.

Подкрепя дълголетието
Експертът по дълголетие Дан Бютнер може и да не е преброил областите на Испания или Португалия в своето изследване на Синята зона (области на света с най-дълго живеещо население), но се оказва, че може би е трябвало да го направи. Според скорошни проучвания, Атлантическата диета е свързана с по-нисък риск от смъртност при по-възрастни хора в сравнение с други части на света. Едно проучване, публикувано през февруари 2024 г., измерва участниците, които са спазвали диетата, срещу тези, които не са го правили, и е открило пряка връзка с дълголетието. Това вероятно се дължи на фокуса върху високо антиоксидантни и противовъзпалителни храни като пресни продукти, бобови растения, зехтин, мазни морски дарове и от време на време чаша вино.


Как да следвате диетата
Атлантическата диета се фокусира върху приоритизирането на цели храни, сезонни съставки и социално хранене, което я прави положителен и устойчив модел. За повечето от нас, освен ако лекарят ви не е препоръчал друго, яденето на храни с повече плодове, зеленчуци, постно месо, морски дарове, бобови растения/варива и здравословни мазнини (като зехтин) насърчава здравето и може да доведе до по-добро контрол на кръвната захар, подобрено здраве на мозъка, по-нисък холестерол и кръвно налягане и много други. Заредете се с мазна риба (като аншоа и сардини), сезонни продукти, щадящи червата нишестета като картофи и хляб с квас и зехтин. Ключът също е доброто качество, а не преработените или конвенционалните храни, така че изберете месо като свинско и агнешко и млечни продукти като яйца и сирене – всички органични, хранени с трева и местни, когато е възможно.

Диетолозите също така съветват да намалите консумацията на червено месо. Прекаляването с него е свързано с по-висок риск от хронични заболявания. Винаги говорете с вашия лекар или диетолог, за да намерите подходящата диета, която работи най-добре за вас. Тя трябва да ви кара да се чувствате добре, да функционирате правилно и да постигате целите с теглото си.

Източник: Tialoto.bg




Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Завърши международният турнир по плажен хандбал на "Кико бийч" Слънчев бряг Завърши международният турнир по плажен хандбал на "Кико бийч" Слънчев бряг Всички деца, посетители на плажа в Слънчев бряг по време на изданието на турнира, имаха възможността да вземат участие и да се запознаят с атрактивния плажен спорт Нанесоха тежък удар на принц Хари и Меган Нанесоха тежък удар на принц Хари и Меган Кейти Пери и Орландо Блум са отказали поканата за петия рожден ден на Арчи Посрещаме най-ранното слънцестоене от 228 г. насам Посрещаме най-ранното слънцестоене от 228 г. насам  През последния уикенд на юни полумесецът ще попадне в една линия със Сатурн, Марс и Юпитер Грандиозен фолклорен концерт в Айтос! Хиляди българи пленени от магията на „Славееви нощи“ Грандиозен фолклорен концерт в Айтос! Хиляди българи пленени от магията на „Славееви нощи“ Вижте как градът се превърна в столица на изкуството В Созопол дадоха старт на летния сезон, очакват ръст на туристите с 10 % В Созопол дадоха старт на летния сезон, очакват ръст на туристите с 10 % Най-добрата новина за мен ще е ако няма лоши новини за българското Черноморие през лятото, каза кметът Тихомир Янакиев  Заради това предаване Геро изхвърли 20 години в коша Заради това предаване Геро изхвърли 20 години в коша Благодарение на новото предаване на Нова телевизия „Скрита самоличност“ актьорът отнася големи критики даже за собствените си умения на сцената Първите непалски работници вече са тук, запалатата им е 500 евро Първите непалски работници вече са тук, запалатата им е 500 евро За новите служители е осигурено настаняване, транспорт и храна Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид "Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу", откровен е евродепутатът Има ли преврат в БСП? Атанас Зафиров заговори за събор на помирение Има ли преврат в БСП? Атанас Зафиров заговори за събор на помирение Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята избраният за временен председател на БСП, изтъкна временният председател на БСП  „Парашутист“ в листите обединил БСП, зоват Корнелия Нинова да се махне и от парламента „Парашутист“ в листите обединил БСП, зоват Корнелия Нинова да се махне и от парламента  Иван Таков коментира как тя издигнала младежкия лидер от СДС Калоян Методиев вместо бившия председател на Младежкото БСП в Гоце Делчев
Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Бившият полковник американските ВВС Бейли Удуърд проговори за тайното съоръжение Тя заключи приятеля си в куфар и го остави да умре в мъки Тя заключи приятеля си в куфар и го остави да умре в мъки Разследващите открили видеозапис на мобилния й телефон, показващ какво наистина се е случило Той беше бащата на секс телефона "Бялата лисица", но го разстреляха с 4 куршума Той беше бащата на секс телефона "Бялата лисица", но го разстреляха с 4 куршума Дълги години Толев работи в сферата на телекомуникациите – първо в БТК, после в първия частен мобилен оператор „Цитрон” Зеленски е най-великият търговец сред политиците, живели някога, обяви Тръмп Зеленски е най-великият търговец сред политиците, живели някога, обяви Тръмп Всеки път, когато идва в страната ни, той я напуска с 60 милиарда долара, а връщайки се иска още толкова, отсече бившият US президент "Ислямска държава" взе заложници руски полицаи "Ислямска държава" взе заложници руски полицаи Обвиняемите, които са взели заложници, са обвинени в тероризъм Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Издирват стрелец в германската столица Бой по улиците на Париж след протест срещу крайната десница във Франция Бой по улиците на Париж след протест срещу крайната десница във Франция 21 000 полицаи мобилизирани, за да спрат размириците Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война, обяви Фон дер Лайен Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война, обяви Фон дер Лайен Трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир, каза председателката на Европейската комисия  Зеленски ще отправи предложения за мир на Русия. Зоват Русия да върне на Украйна Запорожката АЕЦ Зеленски ще отправи предложения за мир на Русия. Зоват Русия да върне на Украйна Запорожката АЕЦ  Омиротворителите в Швейцария настояват и за достъп до пристанищата на Азовско море, но в Москва няма кой да ги чуе Близнаците да внимават с парите, а Овенът и Козирогът да не пренебрегват здравето си! Близнаците да внимават с парите, а Овенът и Козирогът да не пренебрегват здравето си! Хороскоп за деня – 16 юни 2024, неделя
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори