×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • От 7 юни започва изплащането на пенсиите , обезщетенията за безработица - на 17 юни
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас се превърна в емблема на уикенд туризма


Бургас се превърна в емблема на уикенд туризма
Тази година целим да привлечем туристи от Полша, Великобритания и Средна Европа, градът се позиционира добре на чуждестранния пазар, каза директорът на ОП „Туризъм” към Община Бургас Радовеста Стюърт
21 Май 2024, Вторник, 12:32 ч.
Автор: Димитър КИРЯКОВ

В края на настоящата седмица дните ще са посветени на абитуриентите и на 24 май, каза Радовеста Стюърт

Радовеста Стюърт е директор на създаеното преди няколко години Общинско предприятие „Туризъм”. Тя пое важния пост през 2019 г. и от тогава рекламата  на Бургас като туристическа дестинация се подобри значително, таргетирайки страни от Европа и важния вътрешен пазар. Стюърт бе шеф на дирекция „Младежки дейности” в Община Бургас и пиар на Регионалния исторически музей. Разговаряме с нея във връзка с продължаващите и вече утвърдили се тематични уикенди, за да разберем какво предстои тази година в туристическата програма на общината.

- Г-жо Стюърт, тематичните уикенди в Бургас се наложиха като запазена марка на града. Какво предстои през тази година в  това направление?

- Бургас се превърна в емблема на уикенд туризма за 4 години. Идеята с тематичните уикенди възникна през 2020 г. - първата от пандемията - когато туризмът беше в най-ниската си точка. Оригиналната концепция беше да рекламираме Бургас на вътрешния пазар, който тогава беше най-силен заради редица ограничения за международните пътувания. Наложихме успешно този модел и наистина често срещам хора от вътрешността на страната, които знаят много добре за тематичните уикенди и често дори мои познати ме питат с интерес какво предстои.

Много от оригиналните концепции ще се завърнат и тази година. Ще има етно и миден уикенд, които са едни от най-успешните. Разбира се, всички очакват и SPICE уикендът, който съчетаваме с превърналия се също в традиционен фестивал на музиката от 90-те. Програмата тази година ще продължи най-малко до края на септември, а най-вероятно и до средата на октомври. В края на седмицата предстои тематичен уикенд, свързан с 24 май - Деня на буквител. В петък ще има празнични шествия, а ден по-рано - на 23 май, абитуриентите ще преминат по централните улици на града. Това е наистина много интересно, особено за чуждестранните туристи, но в същото време е чудестно и за родителите на дванадесетокласниците, и за самите младежи.

- През последните години започна една доста успешна и таргетирана маркетинг кампания, която цели да представи Бургас пред чуждестранния турист. На туристи от кои държави ще се наблегне тази година?

- Основен наш таргет са държавите от Средна Европа, както и Полша, и Великобритания. Това са нашите партньори по програмата на Министерството на туризма за реклама на Българското Черноморие. Крайната ни цел е да постигнем дълготраен положителен ефект. Като се позиционираме в Европа тази година, очакваме ефектът да бъде видим следващия сезон. Вече обаче виждаме ефект от кампанията ни през 2024 г., защото отсега стана ясно, че има около 10% ръст на записванията от Великобритания за Лято 2025.

- Говори се за удължаване на летния сезон, който по традиция продължава едва 3 месеца. Възможно ли е това и каква е идеята на ОП „Туризъм”?

- Летният сезон продължава до края на септември и дори до средата на октомври. Това е така поне според туроператорите, тъй като до тогава има чартъри и редовни полети. Идеята ни е да удължим сезона, използвайки крилата му в двете посоки - късна пролет и ранна есен. Говорим за месеците април-май и септември-октомври. Желанието ни е те да са изпълнени със събития, които да помогнат да се напълнят местата за настаняване в Бургас. Това може да стане по няколко начина. Вече имаме наложени успешни практики, които помагат. Една от тях е организирането на спортни събития. Наскоро измина Световната купа по акробатика, заради която в Бургас дойдоха над 800 международни състезатели. ОЗК „Арена” е най-големият закрит плувен басейн в България и там също се провеждат редица събития - както национални, така и международни. Не бива да забравяме, че и градът ни има огромен потенциал като дестинации за тренировъчни лагери.

- Ченгене скеле също е доста предпочитана дестинация, откакто бе извършен ремонта и изграждането на Културния комплекс. Предстои ли нещо там?

- Тази година всъщност той ще е „черешката на тортата”. Комплексът се разраства все повече, а с добавянето на новата зона за wakeboarding интересът към него е още по-голям. Там се предлагат различни услуги, които събират туристи от всички възрастови групи. Очакваме старта на големия триатлон. Ще кажа само, че предстоят много културни мероприятия, концерти на известни български музиканти, театрални постановки и пиеси и още. Ще ги обявим скоро. Истината е, че това се оказа много успешен модел през миналата година.

Остров Света Анастасия пък е най-сериозната туристическа дестинация на Бургас. Точно затова и там сме подготвили богата програма, която ще включи много концерти. Ще видим на сцена Белослава, а за пръв път островът ще посрещне и култовия изпълнител и поет Папи Ханс.


В категории: Бизнес , Бургас


Флагман.БГ Този актьор най-накрая показа дъщеричката си Този актьор най-накрая показа дъщеричката си 03/06/2024, Понеделник 13:00 0
Флагман.БГ Заловиха шофьор с близо 4 промила алкохол Заловиха шофьор с близо 4 промила алкохол 03/06/2024, Понеделник 11:59 0
12
Коментара по темата
12.
Да избягаш от Бургас
22.05.2024 14:25:30
1
4
И кого лъжем сега?! Тази жена си е повярвала в експертността!!! То няма инфраструктура за туризъм в града. За какво, за кое да дойде някой?! Дори и търговските обекти намалиха драстично работата си. Младите хора от града нямат работа! Родителите им се примиряват с ниското заплащане! За какви туристи говори тази жена?! Участваха в един проект в едно с всички черноморски общини и дадоха едни пари на туроператори, които да рекламират дестинацията ,което до сега си правеха по дефолт и за собствена сметка. Сега просто си спестиха тези разходи. Рекламират си хотели, с които имат договори!
11.
радини вълнения
22.05.2024 13:42:40
1
3
Кого лъжеш с това интервю.Може би го правиш за пред кмета дето всички го лъжат по веригата.Острова е един кинеф без ремонт,мръсно,без подръжка.Кухня отврат,бира скара.Като всичко общинско!Общи приказки който говориш само да имаш трибуна!Ако не беше от герб отдавна да са ти намазали ските!
10.
Въпрос
22.05.2024 09:40:20
1
6
Като сме толкова атрактивни с всякакъв вид агракции, защо се наблюдават туристи, които са се скупчили и държейки телефоните си се чудят кой път да хванат (към кой атракцион). Тази суматоха продължи час като същите преминаха над 5 пъти по Богориди все така чудейки се как са взели решение да посетят Бургас. Единствен +, че бяха си купили някоя дрешка от мол.Нищо чудно, че и авиокомпаниите не искат да летят до тук. А парите събирани от кметове и хотилиери е добре да се инвестират в по добър продукт и тогава може би авиокомпаниите сами ще предпочетат да летат до Бургас.
9.
Бургазлия
21.05.2024 21:23:17
0
0
Ми какъв да е , като само през уикенда няма синя зона!
8.
Герба
21.05.2024 17:33:33
3
22
Бургас е един западнал град. Тези уикенди го потвърждават. Да се радваме, че дошли 5 заблудени от Ямбол и Сливен. Голямо постижение. Зелен уикенд! Колко туриста дойдоха за този зелен уикенд? Пълен смях, летен Никулден, морска гара уикенд за кемпери с 20 човека присъстващи. Госпожата от герб калинки може да ги приказва на някой друг.
7.
Има нещо такова...
21.05.2024 17:16:21
2
4
за огромно съжаление и неудобство на местното население. Понякога хората се оплакват, че парижани били по-груби от останалите французи. Ами как да не са груби като цяла година им се петлявят досадни туристи в краката! Хората не могат да се разходят на спокойствие дори в кварталните си градинки. Та по тази причина, аз пък често ходя да досаждам на околните градчета. ;-)
6.
Това е един човек
21.05.2024 15:37:06
1
16
Тази г-жа е един човек, който и най-близките ѝ уж колеги мразят открито. Защо ли?
5.
малчуган с IQ 155
21.05.2024 15:26:09
2
8
24 май шопите ще гялят ухото с Boris Breja-TOP техноDJ ва Еврапа а БургаШ отново ЩЕ приемие динозаврите на поп рок ,диско музиката дъртия черен еврейн Кравиц вече тоталише пенсионер
4.
Тони
21.05.2024 14:37:12
4
19
Алкохола не прощава г-жо
3.
И
21.05.2024 13:59:53
5
37
И кой хотел, моля да ми кажете, се радва на уикенд туристите? Не е нормално през седмицата хотелът ти да стои празен и да се напълни за петък и събота. Уикенд туризмът не носи приходи, а калкулира загуби. Като хотелиер естествено ще гледам да уплътня базата си и уикенд туристите ще бъдат отсвирени.
А да не отваряме приказка за това че туриста няма къде да паркира. Всичко е зелена зона. За какво му е да идва в Бургас? Само главоболия да си създава.
2.
Фара
21.05.2024 13:33:13
6
38
Haзначени заплатаджии .
1.
Факт
21.05.2024 13:20:32
34
8
Едно от добрите неща, които се случват в града.Браво!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тричленно семейство да си приготви от 2000 до 7000 лева за седмица на морето Тричленно семейство да си приготви от 2000 до 7000 лева за седмица на морето От началото на юни до към 20-25-ти цените са 43 евро на човек на ден All inclusive. После вече стават 51-53 евро за юли и август, казват хотелиери Би Би Си: Ружа Игнатова е плащала по 200 бона на месец на Таки за охрана Би Би Си: Ружа Игнатова е плащала по 200 бона на месец на Таки за охрана Христофорос Аманатидис е кръстник на дъщерята на най-известната измамничка Пиян шофьор заби колата си в чадъра на магазизин в Черноморец Пиян шофьор заби колата си в чадъра на магазизин в Черноморец Дрегерът му посочил 1,89 промила алкохол в кръвта Този актьор най-накрая показа дъщеричката си Този актьор най-накрая показа дъщеричката си Малката Алина е на 8 месеца и навръх 1 юни Ненчо Балабанов се престраши да покаже момиченцето Ето я програмата на първия Черноморски международен литературен фестивал в Бургас Ето я програмата на първия Черноморски международен литературен фестивал в Бургас В рамките на трите дни на фестивала ще има 3 литературни четения, няколко професионални срещи, посветени на преводите, книгоиздаването и литературните контакти между страните   Син закла баща си и се хвърли пред влака Син закла баща си и се хвърли пред влака Според запознати младият мъж често е употребявал наркотици и дори бил лекуван в клиника Дебора зачеркна Георги: Той за мен не съществува, сякаш няма човек, а стена Дебора зачеркна Георги: Той за мен не съществува, сякаш няма човек, а стена Разпитите на свидетели продължават и през днешния ден Румен Радев: Устойчивото развитие на Западните Балкани зависи от България Румен Радев: Устойчивото развитие на Западните Балкани зависи от България Държавният глава удостои председателя на Културно-информационния център „Босилеград“ Иван Николов с орден „Стара планина“ първа степен Кървава трагедия! Син закла баща си и се хвърли под влака Кървава трагедия! Син закла баща си и се хвърли под влака Пробол го в сънната артерия в къщата му Ето къде, кога и на какви безплатни обучения в Бургас можете да запишете децата Ето къде, кога и на какви безплатни обучения в Бургас можете да запишете децата Тази година програмата ще се проведе  в седем различни етапа
Заради честите инциденти - ще седим залепени за седалките по време на полет Заради честите инциденти - ще седим залепени за седалките по време на полет По-често опасно друсане заради промени в климата Първата жена президент на Мексико е с български корени Първата жена президент на Мексико е с български корени Те бягат от България в началото на 1940-те, за да избягат от Холокоста Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия  Пет деца са сред ранените Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Израел също не е дал официален отговор Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Тенисистът ни победи световния номер 8 Хуберт Хуркач Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му   Пострадалият пътувал с половинката си и детето им с фолксваген Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай, който предложи свой мирен план за конфликта, смята, че все още не са налице подходящи условия за неговото уреждане Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Загина един човек, а осем души са ранени Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате От дискусията за Ергенът Алек става ясно не само, че той е бил наясно със ситуацията и с девойките в шоуто от самото начало, но и това при коя искал да бъде точно Тя е 46 години, а изглежда на 20 Тя е 46 години, а изглежда на 20 Мария Илиева е в страхотна форма
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня - Сийке, какво ново?
- Най-после моят спря да ми изневерява.
- Така ли?! И от кога?
- Утре стават 40 дни.
Виц на деня Виц на деня - Синът ми е студент, ама едва го издържам!
- Почакай, да завърши, тогава да видиш, инженер как се издържа.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За тези, които обичат слабите и стройни жени - помнете, че дебела змия няма!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори