×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българите бедни, но не щат под наем - 85% живеят в собствено жилище


17 Май 2024, Петък, 19:39 ч.
Автор: Флагман

85% имат свой апартамент, в Европа процентът е под 70

Българите може да са направо бедняци в сравнение с европейците от развитите държави, но бият по един показател - обитаването на собствени жилища. Дори хората с най-ниски доходи, още по времето на соца, купуваха собствени апартаменти, които тогава бяха на далеч по-ниски цени.  

Известно е, че страстта към собственост в Европа не е толкова силна и особено младите хора, които се изнасят от семейните апартаменти, живеят под наем. Българите обаче нямат нито настройката, нито възможностите да наемат добри и комфортни жилища под наем и предпочитат да затънат в кредити, но да имат собствен апартамент. 

Според последния доклад на Европейската комисия, докато в свое жилище живеят средно под 70% от европейците, в България този процент е 85, показва рубриката "Числата на седмицата". Това ни отрежда седма позиция в класацията по това дали жилището е наше или е под наем, пише pariteni.bg.

Като цяло, челните места заемат държави от бившия Източен блок. Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния – цели 95%. А Германия пък е единствената в общността, където населението живее повече под наем, отколкото в собствен имот. Това ѝ отрежда и последното място.

Класация, изготвена от платформата за събиране на данни Statista, изчислява съотношението между цената на жилищата и дохода на глава от населението, като разделя първото на второто. Средният коефициент е 124. Всичко над това число показва, че ръстът в цените на жилищата в дадената държава изпреварва този на доходите и определя нивото на трудност, което жителите ѝ имат при закупуването на имот. 

Най-скъпо да си купят собствен дом е в Люксембург, Португалия и Чехия, а последни в класацията са България и Румъния. Това означава, че от целия ЕС, най-достъпни спрямо дохода са жилищата именно у нас и в северната ни съседка.

България е на първо място в класацията за най-голям процент от населението, който не може да си позволи да отоплява дома си. При средна стойност от 9% за държавите членки, процентът българи, в чиито домове е студено, е повече от два пъти по-голям – 22 и половина. След нас са Кипър и Гърция. А огромния проблем, който ние имаме, за други е нищожен. Едва 1% от финландците например, които са и последни в класацията, нямат възможност да си осигурят топлото.

И още една доста конфузна челна позиция за страната ни. Тя се отнася до жилищата, в които няма вътрешна тоалетна, душ и баня. Доста малък е процента за Европа – един и половина. У нас обаче, той е 7, което ни отрежда второ място в класацията, заедно с Латвия.

Макар да сме далеч от 21-те процента на Румъния, виждаме, че в държави като Германия, Люксембург, Малта, Нидерландия и Швеция дори не са чували за съществуването на такъв проблем.

Според средната европейска стойност на един човек са пада по малко над стая и половина, а средния брой на членовете в едно домакинство е 2,3. На най-много пространство вкъщи се радват в Малта, а най-многобройни са домакинствата в Словакия. Може би именно поради тази причина, те живеят и най-натясно.

Домакинствата в България оказва се, са точно толкова големи, колкото е средната стойност за Европа. За съжаление обаче, в класацията, която показва с какво пространство разполага всеки един от нас вкъщи, България се нарежда в края.

В къща или апартамент? Отговорът на този въпрос е, че при европейците това разпределение е почти по равно. Включително и у нас са малко повече българите, които живеят в къща, отколкото тези, които са в апартамент. 

В държави като Ирландия, Нидерландия и Хърватия обаче, това съвсем не е така. Там масово предпочитана е къщата. В Ирландия например близо 90% от населението живее така. Най-непопулярни са къщите в Испания - ползват ги едва една трета от гражданите.




11
Коментара
Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
11
Коментара по темата
11.
Реалист
18.05.2024 08:56:15
0
6
Всъщност данните са невярни, но неразбирам защо ни лъжат!
Реалността е такава, ромите са български граждани те живеят в незаконни построики, това означава че нямат собствено жилище. Ромите съвсем не са малка прослойка, едно 30% от българския народ. Не малко българи също нямат собствено жилище и са под наем.
Тоест би трябвало реалните цифри да сочат около 55% от българите имат собствено жилище.
А и ако 85% от българите имаха собствено жилище, как оцеляват армията от хиляди български брокери на имоти???
10.
До 9
18.05.2024 08:20:44
0
6
Ни щем бе сирсемино! Няма да пипаш култовата медия, да не се случи нещо с тузарското ти лъскаво возило :D
9.
Бибитков
17.05.2024 23:00:01
1
7
Факман за 200 лева ,пускате всяка седмица тъпата статия,колко ви струва всичко да ви купя и затворя за винаги.Простотия до простотия за малко пари,толкова ли сте закъсали и плиткоумни?
8.
Ами
17.05.2024 22:39:21
5
14
при " лошият" социализъм всеки имаше апартамент и всеки втори,вила! Ток, вода и парно,два три лв.месечно ! А такива като повечето Христо Иванов, Соломон Паси и Иво Инджев примерно,безплатно учение в СССР и много други привелегии ...
7.
До 5
17.05.2024 22:13:54
3
10
Ни щем! Исками евровизия и фентанил
6.
Ddddd
17.05.2024 21:52:43
9
5
Слабите времена раждат силни хора, силните хора създават слаби и така. Кръговрат. Когато през комунизма е било добре съответно е създал слаби хора който днес берат плодовете на миналото.
5.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо
17.05.2024 21:47:36
6
25
Бях още дете , когато си играех от сутрин до вечер по панелните строежи , които бяха практически навсякъде около новопостроената ни детска градина . Такова огромно строителство от такива национални мащаби не съм виждал дори във филмите ! Това обаче не беше филм , а съвършена реалност в НРБ в средата на 70-те години от 20-ти век . Златното време на Бай Тошо , когато Държавата ГРАДЕШЕ за хората и в името на Народа , а после раздаваше новопостроените апартаменти на дотирани от самата нея цени ! Ето например , нашетп 4-членно семейство се сдоби с двустаен панелен апартамен от 62 кв.м. за смешните дори и тогава 7500 лева ! При това с практически безлихвен заем от ДСК и 20 години разсрочено плащане ! За капак на всичко , работните места тогава бяха ГАРАНТИРАНИ от Държавата , нямаше нито безработни , нито пък изгонени заради невъзможност да си плащат вноските ! Таквози нещо днес няма дори и в научно фантастичните филми ! Ноооооооо ... Банани наистина нямаше ( тоест имаше , но само по коледа ) ...
4.
Хаха
17.05.2024 21:16:58
2
17
Като са под наем, по-богати ли ще са бе, евроатлантически подлоги?
3.
Кой ни ще уа
17.05.2024 20:34:49
1
8
Кът ни ще да уиза, подпри го ма, той ше си уезе, ще ни ще, де ши иди дагоев
2.
LOL
17.05.2024 20:30:31
1
23
Гладни и нагли пишман брокерчета! Всеки ден взеха да я пускат тая молитва! ;-)
1.
Жечо Станков
17.05.2024 19:55:31
1
17
еми като са бедни как да си плащат наема и разходите ве ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори