×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Всеки пети българин умира преди да навърши 65 години
  • Почитаме Емилия - светицата, основала първия девически манастир
  • Хороскопа си за деня четете тук
  • Питбулът-убиец от Варна хапел наред, експертиза на съдебен лекар решава съдбата му
  • 12 съдебни заседатели решават дали Тръмп да влезе в затвора, а Илон Мъск се гласи да му е съветник
  • Бедствено положение в Тексас! Части от връхлетяния от бури щат остават без ток с дни
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование


Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование
Президентът се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища в България
16 Май 2024, Четвъртък, 13:06 ч.
Автор: Тодор БЕЛЕНСКИ

Това е поредна критика на държавния глава към организациите, които промениха Конституцията

"Партиите, които промениха Конституцията и заложиха нов член – 23-и, според който образованието, науката и културата са висша национална ценност, забравиха или неволно пропуснаха да променят и бюджета, а това поражда съмнения в искреността на силните думи, записани в Конституцията." Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с представители на Съвета на ректорите на висшите училища в България по повод изразеното недоволство и заявената готовност за протести в сектора на висшето образование. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Недоволството, изразено в писмо на Съвета на ректорите до държавния глава, е породено от неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в приетите в Закона за висшето образование промени, според които трудовите възнаграждения на академичния състав на държавните висши училища са фиксирани спрямо средната брутна работна заплата за страната. Представителите на висшите училища у нас посочват също, че през последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват, а трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски.

Президентът изрази тревогата си от процесите в сектора и припомни, че многократно е разговарял с ръководствата на висшите училища в цялата страна за проблемите в българското висше образование, както и за приоритетите и перспективите пред него. Държавният глава заяви пълната си подкрепа за исканията на Съвета на ректорите за достойни възнаграждения и определи образованието и науката като ключови области за развитието на страната ни като модерна европейска държава, основана на демократични принципи, която разполага с високи технологии в индустрията и всяка сфера на икономиката и има ускорен икономически растеж за постигането на по-висок жизнен стандарт. По думите на Румен Радев не бива да се стига до протести, тъй като те не биха изпратили добър сигнал както извън страната, така и в обществото.

„Вашата мисия е изключително важна и тя трябва да бъде подкрепяна от всички български политици, независимо кой е на власт“, заяви държавният глава. Той изрази мнение, че българското общество трябва да застане зад своите висши училища, които днес работят в конкурентната среда на открития европейски образователен и научен пазар. Президентът поздрави ректорите за растящия през последните години брой на научните публикации и на цитиранията на родни учени. По думите му, за да продължи да се развива този процес, са необходими по-добри условия за правене на наука в българските университети. „Силата на един университет е не само да дава силно образование, но и да развива силна наука“, посочи президентът.

Държавният глава подчерта, че висшето образование и науката имат ключова роля и в усилията за преодоляване на демографската криза. „Имаме прекрасни студенти и млади научни работници, които са в чужди водещи университети зад граница и дават своя принос за други държави“, посочи президентът и допълни, че за да останат у нас заетите в науката, трябва да бъдат обезпечени в социално отношение и като условия на труд и работа, за да могат да се отдават на своята преподавателска и научна дейност.

Президентът Румен Радев призова народните представители да намерят решение по исканията на Съвета на ректорите или чрез контрол над служебното правителство, или чрез актуализация на бюджета. „Надявам се същият парламент, който промени Конституцията, така че да има парламентарен контрол и образованието, науката и културата са висша национална ценност, сега да направи така, че да се изпълни законът“, заяви държавният глава. Той посочи, че преди конституционните промени по отношение на служебното правителство е можел да даде бърз отговор на поставените искания, но след спорните поправки в основния закон президентската институция не би могла да гарантира нищо, освен призив към служебния министър-председател въпросът да бъдат приоритетно разгледан. Румен Радев поздрави ректорите, че имат единно мнение в исканията си. „Мисля, че вашият апел в тоналността на кресчендо и пицикато ще бъде разбран и оценен от нашите политици“, посочи още държавният глава.

Визепрезидентът Илияна Йотова подчерта ключовото значение на научната работа в българските университети, чиито проекти изискват обезпечаване при сериозна конкуренция. „Недоумявам защо, при положение, че не само в конституционния текст е промяната, а предишното правителство обяви като свой приоритет българското образование и имаше премиер, който трябва да е от академичните среди, има такова жестоко неглижиране на висшето образование в страната“, посочи вицепрезидентът.


В категории: Политика


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Jane Doe
16.05.2024 14:23:27
0
2
Съгласна съм , първо по-малко висши училища, второ приемни изпити за регулираните специалности и трето, да си огледат преподавателите , не може десет факултета да получават акредидитация с едни и същи преподаватели, които кой знае как работят 10 пъти по осем часа на ден и в десетте факултета и не трябва да се толерири произвеждането на професори и доценти от хора , които са написали две статии и половина някъде си, включително в сензеционната преса.
2.
ПРОМЕНКАДЖИЯ
16.05.2024 14:22:02
2
4
Радев да си прибере вересиите дето ни докара с вдигнатия си юмрук - Кирчо, Асен, Лена, Христо, Наско и другите ШАРЛАТАНИ.
1.
работа работа работа
16.05.2024 13:29:20
1
6
Трябва РЕДУЦИРАНЕ и забрана за откриване на нови ВУЗове с НЕнужни НЕактуални и НЕпотребни паралелки и "пещурни"специалности
Прекалено много брак,жмел,шума
При постояно НАМАЛЯВАЩО население да се откриват НОВИ ВУЗове,да се ТОЧАТ милиони за повишение и заплати за да се "отжлежда" по стара СОЦ практика ПОСЛУШНА нахранена НЕнужна на Обществота интелигенция
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Андреа Иванова се готви за втора операция на бюста, иска по 1200 кубика във всяка гърда Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Вижте програмата Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Законът за конфискация дава възможности за произвол, отбелязва съдът в решението си Почина внезапно един от най-красивите българи Почина внезапно един от най-красивите българи Георги Тончев, който беше известен като българския Брад Пит Димче Миладиноски завладял болницата на община Камено Димче Миладиноски завладял болницата на община Камено Вече 2 години този човек получава всеки месец по 12 000 лв. от Общината и пуска жалби във всички възможни институции Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Георги Тончев-Джовани проби като еротичен танцьор и умря едва на 50 години Тихомир Янакиев: Созопол е готов за Лято 2024 Тихомир Янакиев: Созопол е готов за Лято 2024 Осигурени са допълнителни 24 командировани полицаи за юли и август, 15 униформени ще осъществяват контрол с патрулка и пеша Кината у нас не искат гей филма, в който ром обладава българин Кината у нас не искат гей филма, в който ром обладава българин Кметът на София в сблъсък с протестиращи, поискаха му оставката Кметът на София в сблъсък с протестиращи, поискаха му оставката Терзиев не пожела да отиде до средата на пътното платно, заради което гражданите започнаха да скандират „Оставка“ Хванали бай Тошо на калъп край морето Хванали бай Тошо на калъп край морето Бившият първи бил хванат от жена си в резиденция Евксиноград
След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu Какво се случва в РС Македония, докато ни хвърлят прах в очите с къщата на Талев Какво се случва в РС Македония, докато ни хвърлят прах в очите с къщата на Талев Българският народ има една хубава приказка - след дъжд качулка
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня Чък Норис пита дете:
- На колко годи и си?
- На 11.
- Аз на твоите години бях на 12.
Виц на деня Виц на деня Адвокат към обвиняем:
- Имате ли алиби за времето на престъплението?
- Да, в долари и в евро?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жената е като катаджия. Реши ли да се заяде с теб, винаги ще намери за какво.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори