Хрупкаво и здравословно: 3 лесни рецепти за еър фрайър
Обикновено в кухнята никога не ни достига пространство. А дори и да имаме предостатъчно, често то е затрупано с всякакви пособия за готвене.
Еър фрайърът обаче е от уредите, за които задължително трябва да намерите място.
Ако не знаете какво представлява, представете си устройство, което комбинира в себе си качествата на печка, фритюрник и скара. Само че за разлика от печката, той работи по-бързо, а за разлика от фритюрника - не изисква огромни количества вредна мазнина.
Нагревателните елементи са разположени в горната част на машината и са придружени от голям, мощен вентилатор, който завърта горещия въздух в компактно пространство. Резултатът обикновено е хрупкав, сочен и най-вече с по-малко мазнина.
С еър фрайър може да се приготви почти всичко - от замразени храни до всякакъв вид меса, зеленчуци и дори десерти.
Ето и три лесни и бързи варианта от нас за вкусните неща, които всички обичаме.
Пролетни рулца със зеленчуци
Идеален вариант за предястие или дори основно ястие за вегетарианци.
Съставки:
2 с.л. царевично брашно
1 с.л. тъмен соев сос
1 ч. л. мед
1 ч. л. олио
1 с.л. растителна мазнина
450 гр. микс от зеленчуци за готвене
8 големи или 16 малки кори за пролетни рулца
2 с.л. олио
Смесете 1 супена лъжица царевично брашно със соевия сос, след което добавете меда и сусамовото олио.
Загрейте 1 с.л. олио в тиган, запържете за 30 секунди зеленчуците и после прибавете към тях соса. Подправете с малко сол и черен пипер и задръжте на огъня още малко, докато, зеленчуците омекнат леко. Прехвърлете цялата смес в купа и я оставете да изстине.
Разбъркайте останалото царевично брашно с лъжица вода.
Вземете една от приготвените кори и сложете в нейния център част от зеленчуците. Завийте на руло и го намажете със сместа с царевично брашно и вода. Повторете същото и с останалите кори.
Наредете няколко от готовите рула в еър фрайъра и ги изпечете на 200 градуса за 12 минути, като ги обръщате на всеки 6 минути, за да се опекат и от двете страни.
Рибай стек
Получава се крехко, понеже еър фрайърът дава възможност за лесно регулиране на времето, така че телешкото да се изпече по точния начин.
Съставки:
2 телешки рибай пържоли с дебелина около 3 см
1 с. л. мазнина
сол и черен пипер
Подсушете месото хубаво и го намажете с малко мазнина, докато оставите еър фрайърът да се загрее предварително за 2 минути на 200 градуса. Може да овкусите пържолите със сол и черен пипер на вкус.
Поставете ги в кошницата и ги оставете да се пекат за 6 минути, след което ги обърнете и ги печете за още 2 минути. За това време би трябвало да бъдат изпечени на ниво rare до medium rare.
Оставете ги още две минути, ако обичате пържолите си средно изпечени и за още 2, ако ги предпочитате добре изпечени.
Пържени картофи
Към месото винаги вървят и картофки. Тези може да са пържени, но не и в същинския смисъл на думата, тъй като не се изисква огромно количество олио.
Съставки:
3-4 картофа
2 с.л. лъжици олио
сол
Картофите се обелват, измиват и нарязват на пръчици. Отново се измиват, за да се премахнат всички остатъци от нишесте и се заливат с вряла вода. Оставете ги така за 10-15 минути, захлупени с капак.
След това отново ги изплакнете и подсушете добре. Намажете ги с олиото и ги оставете в кошницата на фрайъра на 180 градуса за 20-25 минути. Хубаво е кошницата да не се препълва, тъй като така картофките ще изискат повече време за готвене и няма да са хрупкави, а по-скоро сварени.
Разбърквайте ги от време на време и след това гарнирайте с тях телешките пържоли за един чудесен обяд.
Нов световен трансферен футболен рекорд?
Ад за 400 български семейства заради „Магнитски“, стотици санкционирани от банките се развеждат
Известна като "кукла Барби" почина при много мистериозни обстоятелства
Влизаме ли неподготвени в еврозоната? Гечев каза кога ще се нормализират цените
Шофьор на ученически автобус почина зад волана
Русия предизвика драмата на дербито Локо - Ботев
Анджелина Джоли посети Украйна с бронирана жилетка
Лео Меси ще играе на километри от България?
