×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Унгария блокира 6.9 млрд. евро военна помощ за Украйна
  • Силни бури в САЩ отнеха живота на 22 души
  • Папуа Нова Гвинея евакуира 7900 души заради заплаха от свлачище
  • Пожар пламна в сградата на Община Кресна
  • Китай блокира "екстравагантни" акаунти на инфлуенсъри
  • Откриха хероин за над 1 милион лева на „Капитан Андреево“
  • Софтуерен проблем на Централна гара в София е довел до отменяне и закъснение на влакове
  • Украйна и Белгия подписаха споразумение за сигурност
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Безумие! Стотици хиляди българи притежават пистолет, пушка...


14 Май 2024, Вторник, 19:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Населението намалява, оръжията се увеличават

Близо 700 хиляди оръжия са регистрирани в службата за контрол на общоопасните средства в МВР и въпреки намаляването на населението те нарастват през последните години. А инцидентът с детето на Явор Божанков не е единствен през последните години. Последният подобен случай беше във Враца на 13 април. Тогава 11-годишно момче взе въздушната пушка на дядо си от двора и неволно простреля в главата 2-годишното си братче.

Пневматичните оръжия се регистрират в МВР, въпреки че няма процедура за разрешително за притежанието им. Дядото стрелял с нея да гони гаргите.

Малкото дете бе оперирано в “Пирогов” и лекарите три седмици се бориха за живота му в реанимацията на болницата, изписано бе едва преди дни.

Ситуацията е подобна на тази с оръжието на бизнесмена Димитър Бонзов, който оставил револвера си без надзор в двора на къщата, докато близките празнували. Имало няколко деца, едно от които - това на Божанков, стреляло неволно. Личното оръжие на Бонзов е законно.

Дори да бъде обвинен за причиняване на средна телесна повреда и предоставяне на оръжие на
малолетно, наказанията в тези случаи са условни присъди според съдебната практика у нас. Особено при хора с чисти досиета, какъвто е Димитър Бонзов.

При обвинение разрешителното му ще бъде отнето. Пистолетът вече е иззет като доказателство по делото му, но няма да може да носи други оръжия. В закона за огнестрелните оръжия ясно са посочени забраните за носенето им.

Недопустимо е откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност. Това важи особено за масови мероприятия - спортни, политически, културни, синдикални и други.

Забранено е влизането с оръжие в заведения, както и в църкви и манастири.

От тази година с промяна в закона не може да се ходи с пищов и в лечебни заведения, училища, университети.

Законът наказва също и носенето им след употреба на алкохол и наркотици.

В случая с бизнесмена Бонзов той е бил в дома си в Арбанаси, а не на обществено място, но е нарушил другата важна разпоредба на закона - за съхранението на пистолета, който, както стана ясно, е бил с патрон в цевта и свален предпазител, оставен на достъпно място.

Оръжията се съхраняват в метални каси, които са неподвижно закрепени и заключващите се. Това важи за физически лица на постоянния им или настоящ адрес.

Когато огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват по настоящ адрес, физическите лица подават заявление за уведомяване до районното управление на МВР.


 


В категории: Животът


15
Коментара
Любовен хороскоп за юни
Любовен хороскоп за юни 28/05/2024, Вторник 20:59 0
15
Коментара по темата
15.
Хан Курабиан
15.05.2024 10:57:03
0
1
Пропуснал да спомене лекарите. Вероятността в Щатите да умрете от лекарска грешка е 10 пъти повече отколкото да умрете от огнестрелна рана.
14.
Хан Курбан
15.05.2024 07:20:56
1
9
Защо “безумие”!?! Кое е безумното? Според мен 1 инцидент на 700 000 е много добра статистика - това е 0.00001429%!!! Ако направите подобно “изследване” с автомобилите и инцидентите с тях, ще поискате забрана на автомобилите ИЗОБЩО!
13.
Флегмани
15.05.2024 07:19:08
1
4
Безумна ви е медията и простите ви безсмислени статии!И правите внушения или пишите лъжи!
12.
Не е ли странно?
15.05.2024 07:06:34
0
8
На мен ми е странно е как при 700 хил. лични оръжия, никой не е очистил политик до момента.

P S. Ловците в България са над 130 000. Някои от тях имат по 4-5 оръжия. Има и много хора, които са били военни и т.н. които също имат оръжие... Защо се учудвате че имало 700 хиляди оръжия?
11.
Кую
15.05.2024 07:06:31
1
3
Излиза, че само аз нямам. Купувам направо гранатомет. Кви са тия пищови и пушки.
10.
ТБС
15.05.2024 01:31:34
0
10
Защо за е безумие? Съвсем нормално е в тази шибана държава да се притежава законно оръжие. Тея тънки намеци, че не трябва си ги заври отзад. Даже задължително всяко едно семейство трябва да има поне едно. А това че педерастите не могат да възпитат малките си паразити и им дават оръжие не е наш проблем.
9.
До 6
15.05.2024 00:19:52
0
5
Имах предвид, че по-добре да се насочат усилията върху улесняване на достъпа до правото на притежание на огнестрелно оръжие за гражданите, а не да се пишат закони, които или да не се прилагат или да спират единствено тези, които спазват изобщо закона. Ама така или иначе това са приказки, защото има план и никой не го е еня какво мислят гражданите. Те ченгесарята нямат кой знае до каква степен думата, какво остава за обикновените хора.
8.
свакови
14.05.2024 23:09:01
1
11
Не е проблем че българите имат оръжие . Проблем е че в по-голямата си степен са малоумни . Пример => последният инцидент = > вземаш си близо двукилограмов пищов , значи сериозна заплаха се чака , тва нещо и през бронежилетка ще те потроши . И понеже си малоумен , отивайки до клекалото на външния кенеф , го подпираш отвънка .
………Тва .честно си е сюжет за филм ….
Ще ви призная , че съм дърт , ходил съм в казарма , тогава бе задължителна . Първо , много важно научено провило - Внимава се с малоумните , държат се под око / заключват се в гардеробчета , пращат се да бягат някъде и т.н /
Сега , да ме извиняват психиатрите , ма чиляка не е за патлак => изборът на калибър , събитието на което го носи , терминът “ външен кенеф “ …
В дейностите ангажирани с оръжие системата не е демократична , просто не става равноправие там . И за тва на такъв типаж се казва - не ставаш брат , дискриминираме те , ходи да се оплакваш , ма патлак няма за теб .
7.
До 6
14.05.2024 22:54:44
1
8
Да бъдем реалисти, защото темата е сериозна. Проблемът е в липсата на достъп за нормалните хора до оръжие, а не че връзкари, ченгета и престъпници имат. Първото ще превърне второто в много по-голям проблем с времето, както е по цял свят: Англия, Австралия, Германия и др.
6.
Да се приеме
14.05.2024 21:25:53
5
11
Всеки осъждан по наказателният кодекс да му бъде отнемано оръжието!И ДА НЯМА ПРАВО ДА ЗАКУПУВА И ИЗПОЛЗВА ТАКОВА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ЧАСТНА ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ ИЛИ ЛОВ!НАПРАВЕТЕ ГО!
5.
Bobcat
14.05.2024 20:37:45
0
5
И аз търся да намеря да има за бъдното време
4.
Arsenal
14.05.2024 20:37:26
0
5
Казанлъшките елфи трябва да работят.
3.
св. Бойко на митето баща му
14.05.2024 20:33:17
0
6
Сваляйте ги от поршетата вече. И там пищачетата да не забравите. Само куките и нашите ора ще имат, че то иначе малко страшничко, трябва да се съобразяваме с народо иначе, това е много важно
2.
Някой
14.05.2024 20:09:20
0
18
И защо да е "безумие" притежаването на оръжие???
1.
Га га га гааааа
14.05.2024 19:39:34
2
8
Ако се случи такъв инцидент с моето дете ще ги поря идиотите като риби преди още да подадат сигнала на 112
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ексклузивно! Флагман разкри коя е следващата булка от сватбата на Мани - звезда от Плейбой е! Ексклузивно! Флагман разкри коя е следващата булка от сватбата на Мани - звезда от Плейбой е! Марина Байчева очаква втората ѝ рожба да се появи на бял свят през лятото, бебчето е плод на любовта ѝ с щастливеца Жоро Строят нова спортна зала в бургаския жк „Меден рудник” за 1.8 млн.лв. Строят нова спортна зала в бургаския жк „Меден рудник” за 1.8 млн.лв. Обществената поръчка вече е в ход, очаква се да бъде избран изпълнител до края на юни Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Вижте още фрапиращи изцепки на зрелостниците  Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Сигналът е подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Предимства на предплатените пакети са, че няма такса при презареждане и включват мегабайти в роуминг за пътувания в чужбина Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Близо 140 деца изпълниха градинката до НЧ „Светлина 1939“ в квартал „Свети Георги“ Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти На родителите на непълнолетните лица са съставени актове за административно нарушение Жестока трагедия на пътя Жестока трагедия на пътя Товарен и лек автомобил са се сблъскали челно при разклона за село Ралево на пътя Плевен-Ловеч Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Форумът ще се проведе на 29 и 30 май в Конгресния център до Морска гара
Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Запазено е стълбището, по което Кевин се спускаше с шейна Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida" Превърнаха резиденцията на президента в хотел Превърнаха резиденцията на президента в хотел Състои се от 6 просторни стаи, от които се разкрива зашеметяваща гледка към природата Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Въпреки натиска Будапеща ще продължава да блокира военната помощ за Украйна   Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Заедно трябва да изградим нова концепция за обща сигурност, каза той 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури  През уикенда лошото време отне живота на най-малко 23 души Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Израел веднага обяви, че отзовава своите пратеници в Дъблин и Осло Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия  Взривове разтърсиха контролирания от Москва Луганск
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня - Ех, колко е хубава пролетта, ама лошото е, че започват да излизат гадините. Днес например видях змия и гущер.
- Аз пък видях бившия си!
Виц на деня Виц на деня - Тате, може ли да гледам Евровизия?
- Не! Пусни си порно, като всички нормални деца!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори