×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас 


Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас 
От ВМРО-ДПМНЕ ще чакат да дойде "някой разумен премиер на България, с когото могат да разговарят"
12 Май 2024, Неделя, 18:30 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Знаете ли кои са ОМО „Илинден” и как реагират нашите управляващи на новоизбраните управляващи в РСМ

Днес (бел.авт. – неделя) новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва и встъпи в длъжност на церемония в парламента в Скопие. На изборите тя спечели убедително срещу Стево Пендаровски и ще бъде първата жена, избрана на поста в РСМ.

Коя е Гордана Силяновска-Давкова?

Тя е кандидатура на националистическата и определяна като проруска и просръбска ВМРО-ДПМНЕ. Рoдена е на 11 май 1953 г. в Охрид, тогавашна Югославия. Макар сама да споделя, че детството и е преминало с много деца от България, тъй като е учела в училище "Георги Димитров", където е изучавала български автори като Елин Пелин, е крайно настроена срещу страната ни.

Професор по конституционно право, експерт по избори към ООН и заместник-председател на групата на независимите експерти по местно самоуправление към Съвета на Европа. През 1990г. е кандидат за депутат от коалицията Съюз на реформаторските сили на Македония – част от Съюза на реформаторските сили на Югославия на тогавашния югославски премиер Анте Маркович, а сред една от посочените основни цели на формацията е запазване на целостта на Югославия. Тоест, сегашната заклета националистка, която стана „майка на нацията”, спечелвайки с лозунги срещу българи, гърци и прочее, същата, която се очаква да защитава независимостта на страната си, е била против създаването на независима Македония
(видеото от дебата през 1990г. ).

Нищо учудващо, с оглед на филията, която и до ден днешен всички македонци изпитват към сатрапа Тито, към бивша Югославия, към всичко сръбско.

Какво ни вълнува нас, ще попитате

Разбира се, с оглед на политическата обстановка у нас, на този етап – почти нищо. Или по-точно, кой е президент на РСМ, кои ще са управляващите, каква посока ще поеме страната след тези избори – определено е второстепенна тема за почти всеки българин. По-скоро, това е въпрос в развитие, защото с нейното избиране и с победата на ВМРО ДПМНЕ, идват още по-трудни времена за отношенията с югозападната ни съседка.

Макар по време на първото си публично обръщение като победителка на втория тур тя да заяви, че ще бъде "президент на всички граждани, на всички етноси, на партийни членове, на тези, които не са в партии...", допълвайки, че "Трябва да започнем да се разбираме, да си помагаме, не да посягаме към вето, а към подкрепа", с което визираше страната ни, още по време на дебатите с Пендаровски, нееднократно подчерта, че:

1. Няма нужда статутът на българите в Северна Македония да бъде споменаван в Конституцията, защото „техните права и в момента са гарантирани” – абсолютна подигравка, защото заплахите срещу всеки, самоопределил се като българин в РСМ, са ежедневни, зачестява и физическата саморазправа. Самият факт, че традиционно подкрепящите РСМ САЩ, в Доклада на Държавния департамент, посочват, че в страната има системно расово и етническо насилие и дискриминация над българите, споменат е и побоят над Християн Пендиков, както и закриването на наши културни клубове

2. Сложи край на „извиването на ръцете от българите” – отново абсолютна лъжа, с която за пореден път се опитват да се изкарат в ролята на жертва, притискана от злодея България

3. Ще ревизира и Договора за приятелство и добросъседство с България, който им е „нанесъл сериозни щети” – поредното деклариране, че няма да спазва приетите вече уговорки с нас

4. Ще договори „нови, по-добри условия за членство в ЕС” – това, макар да звучи комично, крие своите рискове, защото все още от страна на ЕС (а и САЩ) има сериозна подкрепа за присъединяването им към Съюза, която подкрепа често рефлектира върху нашата позиция.

5. Конституционните промени можело да бъдат приети сега, но да започнат да се спазват и осъществяват едва след като страната им влезе в ЕС – опитват се да изхитрят както ЕС, така и нас, защото случи ли се това, нито Съюзът, още по-малко ние, ще можем да ги накараме да изпълнят обещанията си постфактум. Това е по-скоро невъзможно, защото искането на дамата и издигналата я ВМРО-ДПМНЕ за "отложено влизане в действие на конституционните промени", беше вече отхвърлено от Брюксел

6. Цялата ѝ кампания премина под шапката на антибългарското говорене, като страничен наблюдател би предположил, че ние сме им обявили война, а те се опитват да запазят целостта на страната си – буквално. Важните теми за корупцията, безработицата, инфлацията, бяха оставени на заден план

Не бяха пощадени и други съседи на РСМ, като Силяновска заяви, че макар с Преспанското споразумение да беше прието гръцкото условие към името на страната да бъде добавено "северна”, тя нямало да го използва в официалните си речи. Гърците реагираха веднага и остро, а едно от първите им действия беше демонстративното напускане на тяхната посланичка при полагането на клетвата на Силяновска, когато втората употреби Македония, вместо Северна Македония.

Но най-скандалното, за което призова Силяновска, е, "Признаване на македонците в Пиринска Македония - малцинство, което с десетилетия е малтретирано и е преминало през страшни мъчения и голготи”. Тук вече се намесват не просто лъжата и твърденията, че в България има подобен етнос, но има и припокриване с исканията на организация, отдавна призната за сепартатистка и забранена от нашия Конституционен съд – ОМО „Илинден”.

Кои са ОМО „Илинден”?

ОМО „Илинден” е създадена на 28.02.1998г. с цел да дестабилизира Пиринския край, като провежда „македонизация” на българите, живеещи от векове по тези места. Организацията е базирана на сръбскокоминтерновската лъжа за „македонизма”. От години се опитват да се регистрират, за да могат и официално да проповядват антибългаризъм.

В мотивите за произнесеното решение за противоконституцонността на ОМО, нашият съд посочва, че от декларираните цели на организацията, произтичат и заплахи за националата ни сигурност, противоречащи на единството на нацията ни. Макар на практика да говорим за шепа изкукали старчета (буквално), през годините те са легитимирани официално от македонска страна, като дори бившият македонски президент Стево Пендаровски се срещаше с тях.

Проблемът идва и посока на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) към Съвета на Европа, който несъобразявайки се с нашия съд, нееднократно ни натиска да регистрираме ОМО "Илинден", позовавайки се на тезата, че нарушаваме чл. 11 от Конвенцията за правата на човека - свободата на сдружаване, въпреки че в Конституцията ни ясно е записано, че: Чл. 2 (1) „Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания”, както и Чл.11 (4) – „Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт".

Как реагираха нашите управляващи?

Това е същественият въпрос. Към момента, което изключително рядко се случва, от всички парламентарно, а и не само, представени партии, дойдоха остри реакции на думите на Силяновска. Показателно е, че дори ПП/ДБ, които бяха едни от основните апологети, че трябва да направим още отстъпки към съседката ни, бяха основни поддръжници и на т.нар. френско предложение, а Кирил Петков –като министър-председател, изора път до РСМ, сега се противопоставиха на реториката на новия президент.

Но по стар роден обичай, управляващите ни едно говорят, друго правят, особено ако бъдат притиснати отвън. Към момента няма подобни индикации, дори напротив, партньорите им по света са доста обезпокоени от политичарите, които стъпиха на върха, но все още основна цел на държавите в ЕС, и на Щатите, са присъединяването на страните от т.нар. Западни Балкани (сред които е и РСМ), защото регионът е стратегически в съревнованието с Русия и Китай.

Красноречиво е и посланието на лидера на ВМРО/ДПМНЕ Християн Мицкоски, че той и партията му ще чакат „да дойде някой разумен премиер на България, с когото можем да разговаряме“. Под „разумен” е ясно какво има предвид – предател, а за съжаление, не един и двама са родните политици, които през годините са се обръщали и продължават да се обръщат срещу националните ни интереси.


В категории: Политика


10
Коментара по темата
10.
За професионалните качества
15.05.2024 12:45:56
0
0
на флагманските автори.
Специално ли ги избирате, да са по-по-по-най ниско ограмотени? Питайте я Виктория за коя филия пише?
9.
българин
13.05.2024 10:56:24
0
4
Това е просто една изкукуригала баба!
8.
Бургас
13.05.2024 09:09:20
0
8
Дядо й Христо Силянов - чист българин, а тя посръбчена северджанка. Тази е типичен пример за днешен гражданин на РСМ.
7.
До 2,поредния тъпунгер
13.05.2024 07:53:11
1
4
Време е да те приберат в ЦПЗ. На дали знаеш какво означава думата Боцман.
6.
Е на тва е!
13.05.2024 07:49:55
0
11
Голямата грешка на нашите управници е че при разпада на изкуственоно създадената Югославия признаха за държава една изконно българска територия предадена доброволно на Сърбия от българските комунистически предатели. Съдбата на тази териториална област Македония е да се разпадне и прелее в пределите на Албания, Гърция и България. Крайно време е Българските политици и държавници да приемат пробългарска политика на поведение а не само да се боричкат за парчетата баница.
5.
Иван
13.05.2024 00:51:18
1
18
В гърците ми е надеждата. Те нашите с всичко ще са съгласни щом такава е повелята.
4.
Котора
12.05.2024 23:10:57
0
15
Най-добре да дойдат танковете. Да отидът да скопие де.
3.
Тик Ток Маке
12.05.2024 19:52:04
0
34
Каква е тази, президент или узкуфяла кукундрела...Гледайки БайДън са си лика прилика...
2.
Боцмана
12.05.2024 19:16:52
39
7
Браво на македонците, не са като нас еврогейпарадчици и се придържат плътно до Русия и Сърбия, и затова са силна, богата и уредена държава. Путин им даде 5 000 танка, 200 кораба и подводници, ПВО и отделно им изпрати 500 000 руски спецназовци.

Путин върза македонците към рублата и една заплата е 10 000 златни рубли, а един апартамент в столицата е 5 000 златни рубли.
Краварите и евроджендърсовете оцапаха гащите и не припарват до Македония.
1.
интересно
12.05.2024 18:50:14
0
43
Професор по конституционно право, експерт по избори към ООН, ама се заклела да служи на Македония!! Ама такава държава НЯМА! Ще приемат ли България и другите държави тази дама като Президент на РСМ, след като тя се е заклела в друга държава?! Що за професор по конституционно право е това? Потрес!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори