×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас 


Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас 
От ВМРО-ДПМНЕ ще чакат да дойде "някой разумен премиер на България, с когото могат да разговарят"
12 Май 2024, Неделя, 18:30 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Знаете ли кои са ОМО „Илинден” и как реагират нашите управляващи на новоизбраните управляващи в РСМ

Днес (бел.авт. – неделя) новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва и встъпи в длъжност на церемония в парламента в Скопие. На изборите тя спечели убедително срещу Стево Пендаровски и ще бъде първата жена, избрана на поста в РСМ.

Коя е Гордана Силяновска-Давкова?

Тя е кандидатура на националистическата и определяна като проруска и просръбска ВМРО-ДПМНЕ. Рoдена е на 11 май 1953 г. в Охрид, тогавашна Югославия. Макар сама да споделя, че детството и е преминало с много деца от България, тъй като е учела в училище "Георги Димитров", където е изучавала български автори като Елин Пелин, е крайно настроена срещу страната ни.

Професор по конституционно право, експерт по избори към ООН и заместник-председател на групата на независимите експерти по местно самоуправление към Съвета на Европа. През 1990г. е кандидат за депутат от коалицията Съюз на реформаторските сили на Македония – част от Съюза на реформаторските сили на Югославия на тогавашния югославски премиер Анте Маркович, а сред една от посочените основни цели на формацията е запазване на целостта на Югославия. Тоест, сегашната заклета националистка, която стана „майка на нацията”, спечелвайки с лозунги срещу българи, гърци и прочее, същата, която се очаква да защитава независимостта на страната си, е била против създаването на независима Македония
(видеото от дебата през 1990г. ).

Нищо учудващо, с оглед на филията, която и до ден днешен всички македонци изпитват към сатрапа Тито, към бивша Югославия, към всичко сръбско.

Какво ни вълнува нас, ще попитате

Разбира се, с оглед на политическата обстановка у нас, на този етап – почти нищо. Или по-точно, кой е президент на РСМ, кои ще са управляващите, каква посока ще поеме страната след тези избори – определено е второстепенна тема за почти всеки българин. По-скоро, това е въпрос в развитие, защото с нейното избиране и с победата на ВМРО ДПМНЕ, идват още по-трудни времена за отношенията с югозападната ни съседка.

Макар по време на първото си публично обръщение като победителка на втория тур тя да заяви, че ще бъде "президент на всички граждани, на всички етноси, на партийни членове, на тези, които не са в партии...", допълвайки, че "Трябва да започнем да се разбираме, да си помагаме, не да посягаме към вето, а към подкрепа", с което визираше страната ни, още по време на дебатите с Пендаровски, нееднократно подчерта, че:

1. Няма нужда статутът на българите в Северна Македония да бъде споменаван в Конституцията, защото „техните права и в момента са гарантирани” – абсолютна подигравка, защото заплахите срещу всеки, самоопределил се като българин в РСМ, са ежедневни, зачестява и физическата саморазправа. Самият факт, че традиционно подкрепящите РСМ САЩ, в Доклада на Държавния департамент, посочват, че в страната има системно расово и етническо насилие и дискриминация над българите, споменат е и побоят над Християн Пендиков, както и закриването на наши културни клубове

2. Сложи край на „извиването на ръцете от българите” – отново абсолютна лъжа, с която за пореден път се опитват да се изкарат в ролята на жертва, притискана от злодея България

3. Ще ревизира и Договора за приятелство и добросъседство с България, който им е „нанесъл сериозни щети” – поредното деклариране, че няма да спазва приетите вече уговорки с нас

4. Ще договори „нови, по-добри условия за членство в ЕС” – това, макар да звучи комично, крие своите рискове, защото все още от страна на ЕС (а и САЩ) има сериозна подкрепа за присъединяването им към Съюза, която подкрепа често рефлектира върху нашата позиция.

5. Конституционните промени можело да бъдат приети сега, но да започнат да се спазват и осъществяват едва след като страната им влезе в ЕС – опитват се да изхитрят както ЕС, така и нас, защото случи ли се това, нито Съюзът, още по-малко ние, ще можем да ги накараме да изпълнят обещанията си постфактум. Това е по-скоро невъзможно, защото искането на дамата и издигналата я ВМРО-ДПМНЕ за "отложено влизане в действие на конституционните промени", беше вече отхвърлено от Брюксел

6. Цялата ѝ кампания премина под шапката на антибългарското говорене, като страничен наблюдател би предположил, че ние сме им обявили война, а те се опитват да запазят целостта на страната си – буквално. Важните теми за корупцията, безработицата, инфлацията, бяха оставени на заден план

Не бяха пощадени и други съседи на РСМ, като Силяновска заяви, че макар с Преспанското споразумение да беше прието гръцкото условие към името на страната да бъде добавено "северна”, тя нямало да го използва в официалните си речи. Гърците реагираха веднага и остро, а едно от първите им действия беше демонстративното напускане на тяхната посланичка при полагането на клетвата на Силяновска, когато втората употреби Македония, вместо Северна Македония.

Но най-скандалното, за което призова Силяновска, е, "Признаване на македонците в Пиринска Македония - малцинство, което с десетилетия е малтретирано и е преминало през страшни мъчения и голготи”. Тук вече се намесват не просто лъжата и твърденията, че в България има подобен етнос, но има и припокриване с исканията на организация, отдавна призната за сепартатистка и забранена от нашия Конституционен съд – ОМО „Илинден”.

Кои са ОМО „Илинден”?

ОМО „Илинден” е създадена на 28.02.1998г. с цел да дестабилизира Пиринския край, като провежда „македонизация” на българите, живеещи от векове по тези места. Организацията е базирана на сръбскокоминтерновската лъжа за „македонизма”. От години се опитват да се регистрират, за да могат и официално да проповядват антибългаризъм.

В мотивите за произнесеното решение за противоконституцонността на ОМО, нашият съд посочва, че от декларираните цели на организацията, произтичат и заплахи за националата ни сигурност, противоречащи на единството на нацията ни. Макар на практика да говорим за шепа изкукали старчета (буквално), през годините те са легитимирани официално от македонска страна, като дори бившият македонски президент Стево Пендаровски се срещаше с тях.

Проблемът идва и посока на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) към Съвета на Европа, който несъобразявайки се с нашия съд, нееднократно ни натиска да регистрираме ОМО "Илинден", позовавайки се на тезата, че нарушаваме чл. 11 от Конвенцията за правата на човека - свободата на сдружаване, въпреки че в Конституцията ни ясно е записано, че: Чл. 2 (1) „Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания”, както и Чл.11 (4) – „Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт".

Как реагираха нашите управляващи?

Това е същественият въпрос. Към момента, което изключително рядко се случва, от всички парламентарно, а и не само, представени партии, дойдоха остри реакции на думите на Силяновска. Показателно е, че дори ПП/ДБ, които бяха едни от основните апологети, че трябва да направим още отстъпки към съседката ни, бяха основни поддръжници и на т.нар. френско предложение, а Кирил Петков –като министър-председател, изора път до РСМ, сега се противопоставиха на реториката на новия президент.

Но по стар роден обичай, управляващите ни едно говорят, друго правят, особено ако бъдат притиснати отвън. Към момента няма подобни индикации, дори напротив, партньорите им по света са доста обезпокоени от политичарите, които стъпиха на върха, но все още основна цел на държавите в ЕС, и на Щатите, са присъединяването на страните от т.нар. Западни Балкани (сред които е и РСМ), защото регионът е стратегически в съревнованието с Русия и Китай.

Красноречиво е и посланието на лидера на ВМРО/ДПМНЕ Християн Мицкоски, че той и партията му ще чакат „да дойде някой разумен премиер на България, с когото можем да разговаряме“. Под „разумен” е ясно какво има предвид – предател, а за съжаление, не един и двама са родните политици, които през годините са се обръщали и продължават да се обръщат срещу националните ни интереси.


В категории: Политика


Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
10
Коментара по темата
10.
За професионалните качества
15.05.2024 12:45:56
0
0
на флагманските автори.
Специално ли ги избирате, да са по-по-по-най ниско ограмотени? Питайте я Виктория за коя филия пише?
9.
българин
13.05.2024 10:56:24
0
4
Това е просто една изкукуригала баба!
8.
Бургас
13.05.2024 09:09:20
0
8
Дядо й Христо Силянов - чист българин, а тя посръбчена северджанка. Тази е типичен пример за днешен гражданин на РСМ.
7.
До 2,поредния тъпунгер
13.05.2024 07:53:11
1
4
Време е да те приберат в ЦПЗ. На дали знаеш какво означава думата Боцман.
6.
Е на тва е!
13.05.2024 07:49:55
0
11
Голямата грешка на нашите управници е че при разпада на изкуственоно създадената Югославия признаха за държава една изконно българска територия предадена доброволно на Сърбия от българските комунистически предатели. Съдбата на тази териториална област Македония е да се разпадне и прелее в пределите на Албания, Гърция и България. Крайно време е Българските политици и държавници да приемат пробългарска политика на поведение а не само да се боричкат за парчетата баница.
5.
Иван
13.05.2024 00:51:18
1
18
В гърците ми е надеждата. Те нашите с всичко ще са съгласни щом такава е повелята.
4.
Котора
12.05.2024 23:10:57
0
15
Най-добре да дойдат танковете. Да отидът да скопие де.
3.
Тик Ток Маке
12.05.2024 19:52:04
0
34
Каква е тази, президент или узкуфяла кукундрела...Гледайки БайДън са си лика прилика...
2.
Боцмана
12.05.2024 19:16:52
39
7
Браво на македонците, не са като нас еврогейпарадчици и се придържат плътно до Русия и Сърбия, и затова са силна, богата и уредена държава. Путин им даде 5 000 танка, 200 кораба и подводници, ПВО и отделно им изпрати 500 000 руски спецназовци.

Путин върза македонците към рублата и една заплата е 10 000 златни рубли, а един апартамент в столицата е 5 000 златни рубли.
Краварите и евроджендърсовете оцапаха гащите и не припарват до Македония.
1.
интересно
12.05.2024 18:50:14
0
43
Професор по конституционно право, експерт по избори към ООН, ама се заклела да служи на Македония!! Ама такава държава НЯМА! Ще приемат ли България и другите държави тази дама като Президент на РСМ, след като тя се е заклела в друга държава?! Що за професор по конституционно право е това? Потрес!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори