×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Община Бургас излезе с официална позиция по скандала със списание "Море"


10 Май 2024, Петък, 16:51 ч.
Автор: Флагман.Бг

Общинската администрация не смята, че трябва да се намесва в творческия процес

Страсти, но не творчески, се разразиха през последните седмици около издаването на списание "Море". В основата е досегашният му единствен редактор Иван Сухиванов, който според сдружението "Бургаска писателска общност" разпратил подвеждащо писмо до много български интелектуалци, че списанието е пред закриване. Наскоро Флагман.Бг описа подробно ситуацията, като публикува и позицията на сдружението.  Днес свое официално становище публикува и Община - Бургас, от чийто бюджет се финансира "Море". Ето какво пише в него:

На 26 април в Община Бургас бе получено писмо, подписано от проф. Михаил Неделчев, доц. Йордан Ефтимов, Петър Чухов, проф. Кирил Топалов, проф. Александър Шурбанов, проф. Алберт Бенбасат, проф. Пламен Антов и д-р Митко Новков, свързано с промени в литературното списание „Море“.  Официален отговор бе подготвен и изпратен на мейла на проф. Неделчев на 2 май. Тъй като впоследствие същото писмо бе изпратено отново с подписите на още интелектуалци, публикуваме становището на Община Бургас.

Уважаеми интелектуалци,
Благодарим  Ви за загрижеността за бургаското литературно списание „Море“.
Радваме се, че литературният живот в града ни предизвиква толкова силен обществен резонанс и най-вече сред личности с авторитет и силно присъствие в българската литература.
Длъжни сме да ви информираме коректно за фактологията, свързана с избора на ново ръководство на Сдружение „Бургаска писателска общност“ и нов редакционен екип на списание „Море“, съответно и на алманаха.

Със свое решение от 17 декември 2015 г. Общински  съвет – Бургас  дава съгласие от 1 януари на 2016 г. „дейностите по подготовка, списване, редактиране, издаване и организиране на разпространението на сп. „Море“ да бъдат извършвани от Сдружение „Бургаска писателска общност“.
Съветниците са взели демократично и заслужаващо уважение решение да предоставят на творците правото и отговорността автономно да организират целия процес по  издаването на литературното списание.

Следва друго решение на Общински съвет – Бургас от 30.01.2017 г., с което се урежда статутът на редакторите, като тяхната дейност и заплащане също се прехвърлят към Сдружение „Бургаска писателска общност“. Тези решения са в сила и досега. Общинската администрация не смята, че трябва да се намесва в творческия процес.
Подкрепата на местната литературна общност е един от приоритетите в културната политика на Община Бургас, затова в  Бюджет 2024  са предвидени следните средства, които се предоставят на Сдружение „Бургаска писателска общност“: 48 хил. лв. за списание "Море" и сайта на сдружението, 10 хил. лв. за културни прояви в Дом на писателя. Отделно от това 15 хил. лв. са предвидени за Националния конкурс за поезия на името на Христо Фотев, който Община Бургас организира в партньорство с Бургаска писателска общност. Тази година получихме и допълнително финансиране от Министерството на културата, което ни позволи да отбележим достойно 90-ата годишнина от рождението на Христо Фотев с въздействащ спектакъл като част от церемонията по обявяване на победителите.

Община Бургас подкрепя и издаване на книги на бургаски автори чрез едно от направленията на Общински фонд „Култура“.
Междувременно, в началото на март, при спазване на Устава на сдружението, бе избран нов УС и нов председател. Г-н Иван Сухиванов, редактор в списание „Море“, също бе предложен за член на УС, но не събра достатъчно гласове.

С изключително уважение към г-н Сухиванов като поет, белетрист, критик, д-р по литература и редактор на списание „Море“, фокусираме вниманието ви върху факта, че в продължителен период от време издаването на списание „Море“ се извършваше единствено и само от него. През годината преди кончината си изключителният поет Росен Друмев, другият редактор, не бе в състояние да участва пълноценно в процеса по подготовката и издаването на списанието. Това е сериозна и отговорна дейност, зад която е редно да стои екип, да има ясни правила на работа и разпределени отговорности. Извършването на целия обем от работа от един-единствен човек рефлектира върху качеството на продукта и крие рискове от необективност и други грешки. В тази връзка Ви информираме, че след брой 1 за 2024 г. бяха получени сигнали от автори и издателства за използвани текстове и снимки без тяхно съгласие. Оставяме на Вас да прецените какви могат да бъдат последиците от това. Тъй като част от подателите на писмото са в художествения съвет на визирания бр. 1 от 2024 г., резонен е въпросът дали те, в това си качество, са информирани как е съставен броят.

Надявам се, споделяте позицията, че в Бургаската писателска общност има достатъчно подготвени, талантливи и всеотдайни творци, които да гарантират споменатата и от Вас „толкова важна приемственост спрямо Недялко-Йордановото и Христо-Фотевото наследство“.
Едно от решенията на новия Управителен съвет на Бургаска писателска общност  е следващият брой на списание „Море“ да има нови редактори като заедно с това се изготви нова концепция за съдържанието и визията на общинското списание, както и план за неговото популяризиране в национален мащаб. По какъв начин новите редактори ще работят с Иван Сухиванов е въпрос на техен избор и решение.
Призоваваме всички, които проявяват загриженост за марката „Море“, да проявят търпение и да дадат кредит на доверие на новото ръководство и редакторите. Обновяването на едно литературно издание е процес, който изисква усилия и време.  Поемам ангажимент след излизането на бр. 2 за 2024 г. Община Бургас заедно със Сдружение „Бургаска писателска общност“ да организира публично представяне на изданието.
В ръцете на писателската общност е и изборът на художествен съвет. Досега това е ставало по еднолична преценка на единствения редактор /Иван Сухиванов - б. ред./ 
Отново благодарим за интереса към литературния живот в Бургас и да Ви уверим, че Община Бургас ще продължи да подкрепя Сдружение „Бургаска писателска общност“ при спазване на демократичните принципи и зачитане на творческата свобода.


В категории: Бургас


3
Коментара
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 7
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
3
Коментара по темата
3.
*********
15.05.2024 20:56:15
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
2.
SEAHORSE
12.05.2024 17:37:24
0
2
Стига с цензурата,явно и вие сте от20 000хилядниците.Хайде отворете коментар 1 и читателите да определят дали е по темата или не!
1.
*********
12.05.2024 15:04:03
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори