×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност


Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност
При работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време
28 Април 2024, Неделя, 10:58 ч.
Автор: Флагман.бг

Тя е била 637,92 лева миналата година

През 2023 г. линията на бедност общо за страната e 637.92 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 21.3%, а относителният дял на бедното население намалява с 2.3 процентни пункта, съобщиха от НСИ.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 20.6 до 28.5%, или със 7.9 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 45.3%, или с 24.7 процентни пункта.

През 2023 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Монтана и Видин - съответно 446 и 466 лв., а най-високата - в област София (столица) (990 лв.), следвана от областите Варна (736 лв.), Перник (716 лв.) и Кюстендил (702 лева).

Най-висок е относителният дял на бедните за областта в областите Стара Загора - 25.8%, Кюстендил - 24.6%, София (столица) - 22.2%, и Добрич - 22.0%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Габрово – 7.6%, Смолян - 9.6%, Ямбол - 10.7%, и Шумен - 10.9%.

Линията на бедност за 2023 г. нараства спрямо 2022 г. във всички области, с изключение на Ямбол, където се отчита намаление с 9.5 процентни пункта. С най-голямо нарастване са областите Враца (с 42.5%), Сливен (с 27.7%), Смолян (с 26.8%), Хасково (с 26.2%), Благоевград (с 25.9%) и Шумен (с 25.0%).

През 2023 г. област Смолян е с най-нисък относителен дял на бедност за мъжете - 7.9%, а с най-високо равнище е област Добрич - 25.1%. В област Габрово жените са с най-ниско равнище на бедност - 6.5%, при 28.3% за областите Кюстендил и Стара Загора.

Относителният дял на жените, живеещи в риск от бедност, е по-голям с повече от 5 процентни пункта спрямо относителния дял на мъжете в областите Търговище, Кюстендил, София (столица), Перник, Плевен и Стара Загора. В четири области - Силистра, Видин, Добрич и Шумен, относителният дял на бедните мъже е по-голям с повече от 5 процентни пункта от този при жените.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните на възраст 18 и повече години е най-висок сред безработните (56.8% за 2023 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 12.0 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени.

През 2023 г. делът на бедните сред заетите във възрастовата група 18 - 64 години нараства спрямо предходната година с 1.7 процентни пункта - до 11.7%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време.

Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 2.5 процентни пункта по-нисък от този при мъжете. Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование – 66.5%. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява два пъти за лицата с основно образование и над шест пъти за тези със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е най-нисък - 3.2%.Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок е относителният дял на бедните сред домакинствата от двама възрастни с три или повече деца (55.2% за 2023 г.) и от един родител с деца (42.8% за 2023 г.).

Сред едночленните домакинства рискът от бедност при жените е с 2.0 процентни пункта по-висок, отколкото при мъжете. Ако в домакинството живее едно лице над 65 години, рискът от бедност е с 11.8 процентни пункта по-висок от домакинство, в което живее едно лице под 65 години.

От 2015 г. към основния въпросник на изследването е добавен въпрос за етническата принадлежност на лицата в отговор на нарастващата нужда от информация, включително и оценки на бедността, за домакинствата по етнически признак. Анкетираните сами определят етническата си група. Отговорът на този въпрос е доброволен, т.е. ако лицето не желае да посочи към коя етническа група принадлежи, се отбелязва отговор „Не желае да отговори“. Дадена е възможност да се отбележи и отговор „Не се самоопределям“, ако анкетираният не може да определи своята етническа група. Етническата група на децата се определя от родителите. Ако родителите имат различна етническа принадлежност, за децата се регистрира отговорът, който родителите определят по взаимно съгласие.

През 2023 г. най-висок е относителният дял на бедните сред лицата, самоопределили се от ромската етническа група - 65.0%, а най-нисък - сред самоопределилите се от българската етническа група - 14.3%.

Наблюдават се съществени различия в разпределението на бедните от различните етнически групи според икономическата им активност (фиг. 5). Сред бедните от българската етническа група преобладават пенсионерите (45.1%), докато при турската и ромската етническа група най-висок е относителният дял на работещите – (съответно 31.8 и 34.0%). По отношение на безработните лица най-висок е относителният дял на бедните безработни сред ромската етническа група – 30.9%, при 16.3% от турската етническа група и 13.5% от българската етническа група.Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност независимо от етническата принадлежност - и при трите основни етнически групи с нарастване на образователното ниво рискът от бедност за работещите намалява.

Рискът от бедност за хората във възрастовата група 18 - 64 години с начално и без образование е 14 пъти по-висок в сравнение с риска от бедност при лицата с висше образование за българската етническа група и над 46 пъти за турската етническа група (фиг. 6). При самоопределилите се като роми - близо три четвърти от лицата с начално и без образование са бедни, а при лицата с висше образование – 22.3% са в риск от бедност.

В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. До 2020 г. за оценка на материалните лишения на домакинствата се използваха девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги. От 2021 г. се включва нов показател за тежки материални и социални лишения, който показва липсата на необходими и желани предмети за водене на достоен живот. Изчислява се като дял на лицата от населението, които не могат да си позволят 7 от 13 показателя - 6 на индивидуално ниво и 7 на ниво домакинство./БГНЕС
 


В категории: Животът


25
Коментара
25
Коментара по темата
25.
4та национална катастрофа
28.04.2024 23:23:21
0
3
Има една много дълга и устойчива традиция у нас - тази на компромисното битуване. Втората традиция е - очакването на избавление, нещо като осъдени на смърт чакащи помилване. Третата традиция е - неувереността че можеш да управляваш живота си без наместници, посредници, началници. Хайде сега си дайте три минути размисъл , и вижте колко много държите на традициите, и колко малко държите на себе си.
24.
Кинтекс
28.04.2024 19:22:00
0
0
Споко винаги може да стане по лошо.Като едно време като излезете на площадите и почнете да викате,който не скача е червен,който не скача е червен.Другия лозонг беше времето е наше.
23.
Фарскейп!!!!!
28.04.2024 15:48:21
10
2
МИТ или РЕАЛНОСТ са ниските заплати в България ?

Журналистите от сайта, да направят една статия в по ограничен мащаб- да кажем, само по отношение на бургазлии.

Аз лично, от хората които познавам, нито едни не получава по-малко от 2200 чисто.

Дори се замислих за момент, за да сложа най-ниската цифра получаван от човек, а, не по статистика.

Да, разни дистрибутори, шофьори, склададжии и др.неквалифицирани служители, може да получават по 1500-1800 лв., но за една нормална професия, тук в Бургас, заплатата е не по-ниска от 2200-2500ЧИСТО!!!!

Недоволните от ниско възнаграждение, да търсят причината в себе си.
Или скатават по цял ден на бачкане, или не вършат нищо трудоемко и се ровят в нета.

Е, няма как!!
22.
С благодарност към ПП
28.04.2024 15:39:06
6
4
Флагман, не лъжете. Цъфнали сме и сме завързали след управлението на ПП-ДБ! Дефлация, магазините са празни, защото всичко се изкупува веднага. Горивата под левче, защото доставяха евтин руски нефт. Плащат ни за да си включваме радиаторите и електроуредите...
Всичко се увеличи - пенсиите, стандарта, външния дълг(ама това не се брои).
21.
В съпричастност С един
28.04.2024 15:23:39
0
4
от коментиращите!!!! А ве няма ли кой да ги ,,погне" тия зарзаватчии? Къде са институциите? Къде?....Да започнат от борсите!! Ужас!! Пенсионерите искат плодове ,но преглъщат! На децата не може да им се обясни!! Ужас!!....С/у библиотеката и на ул.К. и Методий има пет...пет...пет..зарзаватчии...н.пр.... Ужас!! Продават почернели моркови, отвън касети с мухлясали домати....с цена 1 лв..за свине...насълзени очи на пенсионери...вместо да ги изхвърлят...нали слагат 400% от борсата...фира!... еквилибристики с ягоди...отгоре добре... отдолу УЖАС!!...Касов апарат в касетка!!
Това ще отмени огорченията на клиента...щото всичко отива ,като данъци на паразита... КОЙТО,НЕ ИМ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСА!!
20.
Пак ще си говорим
28.04.2024 15:13:28
0
2
След като крадците ни пуснат на посредниците за ток на свободния пазар. На кой са тези посредници, че не се сещам.
19.
ХХ
28.04.2024 14:04:34
2
3
Браво!

Евроатлантизмът и гласуването за ЕС и НАТО дават резултат. Догодина - всеки трети! Благодарение на ЕС!
18.
Фекрет Стораро
28.04.2024 13:58:02
0
1
няма ли някой сиганин имам фирма за 2 милиона да дръпна кредит и да му я препишем на него
17.
Мда
28.04.2024 13:35:49
0
10
Оле, оле каква новина, по времето на Бойко беше всеки 2/втори/ защото пенсионерите вземаха пенсия по 265лева и не беше ги актуализирал 12 години, така че не ни внушавайте лъжи, защото мафията е превзела всички държавни учреждения без изключение. Но нищо ние сме прости и 5 човека ни разиграват години наред...машала казва Доган
16.
Абориген Балкански
28.04.2024 13:30:20
0
5
Действително в големите градове всеки пети е социално беден/20 % . колкото диаспора намалява в населеното място този процент се увеличава за да достигне до 60% в най- малките населени места / нека всеки прецени към коя категория се асоциира / 80% от работещите зад граница са от малките населени места това е без коментар /
15.
bai kosta
28.04.2024 13:27:03
1
3
Като въведем Еврото ще забогатеем и всички ще караме от BMW нагоре.
14.
До 13
28.04.2024 13:11:08
2
13
Ще ти дам пример....за монтьорите... сервизи...Поисках оферта за смяна ангренажен ремък и съпътстващите механизми....750 лв!!!....Обадих се на приятел в Лозенград....220€ всичко...със същите части и труда...Заредих колата за 60 лв....и...за три часа беше готова!! А тук се правят на важни...,,Остави я и ние ще ти се обадим кога е готова...ама днес няма да е!!
А колата е работна!!....Ама същото трябваше да направиш и с баните...от там материал,покани ги на ,,гости" за 48 часа и си готов...два пъти.. минимум по ниска цена!!....Тук тия,, специалисти "...да го д#ухат!!
13.
Богат-беден
28.04.2024 12:52:37
1
9
В строителния бранщ всички со "бедни". Ако не са на помощи, се осигуряват на минимална. Авторемонтния бранш също. Фаянсаджията преди половин година ми взе 12 бона за 2 бани и мокро за няма и 3 седмици.. Води се безработен. И бедет
12.
За всичко това
28.04.2024 12:44:54
0
14
има вина ОВЧЕДУШИЕТО на народа...В първите редове на 240 са мафия...назад ибрикчии...първите не се интересуват от заплати...вторите ако им измият задниците качествено по15 К...От там тръгва посоката...Зърнари,фотоволтаици... евросубсидии..на зърнарите трябва да се спрат ако не произвеждат 40% зеленчуци от земите им..на фотоволтаиците не трябва да им се дава...да се спре и намали паразитната част на държавния апарат...Закон за регулация цените на всичко...не може най-големите разбойници в малките магазинчета...зарзаватчиите да продават кайсии по 30 лв...как да обясня на внучето...Как да обясня на тоя тъпунгер от долу,че всички собственици на жилища са наследници на родителите ни и разбойници мафиоти крали пари... всички останали ,, собственици " са собственост на банките...и.тн....спирам....Нашумялата тема...няма работници в туризма...нормално...кой ще ви работи ве ...кой?...били ниско квалифицирани и затова не трябва да получават нормална заплата...Ами затова цигани,турци,българи бягат в нормални държави да мият чинии,тоалетни....и за няколко години строят къщи и купуват хубави коли...а тук дали ще могат... наистина спирам...бесен съм!
11.
?
28.04.2024 12:30:33
0
15
А за град Бургас каква е статистиката. Защото тук заплатите са по-зле от Видин и Монтана и хората масово нямат пари и са на кредит
10.
До 8
28.04.2024 12:29:15
2
11
Собственици на цялата обработваема земя са не повече от 5 хиляди човека, другите 6 милиона земя нямат.
Над 50% от българите имат заеми. А тези 100 милиарда са собственост само на няколко стотин човека.
Иди питай всяко семейство с деца дали имат по 640 лв на член от семейството месечен доход след данъци.
9.
Андрешко милионер
28.04.2024 12:19:20
12
6
ма да бе много бедни бее.... всеки с 2-3 жилища. С къща. С земи. Всяка 5-та кола е под 10 годишна. Заведенията пълни. Магазините и те - ако всеки 5ти беше много беден нямаше да могат магазините да държат такива цени. Щом ги държат значи се купува. Много бедни затова Гърция пълна с българи на почивка. Гледам тур агенциите фалираха понеже няма хора ходещи по екскурзии и т.н. и т.н. Само глупости
8.
Индиана
28.04.2024 12:00:34
13
3
В България няма бедни. Над 85 % собственици на земята си и жилищата си без заеми. Към 100 милиарда в банките. Пропагандата бълва идиотизми по България защото такава им е задачата и за това им плащат. Нищо ново. Подобни малоумни простотии пишат и за други държави .
7.
Kiro Breika
28.04.2024 11:38:45
3
2
Nie da my mislim che po statiskita vseki 5 ti Bulgarin e pod liniqta na bednost .
Hora sabudete se i glasuvaite tozi pat !!! Samo tova e spasenieto
Glasuvaite za polkovnik Markov !!!
6.
До 2 ПП ментето
28.04.2024 11:38:21
2
13
За измамата на Лена и Киро с фалшифицирането на подписи и документи се е знаело в ДАНС и Прокуратурата от поне две години.
Как мислите, случайно ли тези двамата авантюристи и престъпници - Бони и Клайд по български, станаха слуги на Пеевски и Борисов и ги изпраха с десетки подписи на Киро Петков под различни законопроекти с тях двамата?
5.
Стефан Бургаски
28.04.2024 11:29:39
7
13
Не знам коя статистика гледате, но заведенията са пълни и хора чакат някой да стане за да седнат на освободената маса... И това не е само по празници... Има нещо криворазбрано в цялата тази "стъкмистика"...
4.
:)))
28.04.2024 11:26:33
3
11
Подкрепете Бачийски! Той ще ви даде средноевропейски заплати! :))))))
3.
Фалшивите ПП-ДБ ограбиха \българия
28.04.2024 11:18:36
7
24
Кирил Петков и Лена Бориславова са фалшификатори!
Значи да назначиш любовницата ти да фалшифицира една камара с документи и да изфабрикуваш дузина подписи на нищо не подозиращи хора плюс да укриваш тази схема с политически чадър, за да те назначат за министър, като въведеш в заблуждение и президент и агенция по вписване и целия държавен апарат.
И тези хора смеят да ни морализаторстват и да говорят за почтеност и реформи.
2.
Работа, работа, работа
28.04.2024 11:12:26
20
17
Главатаря - Тиква ще ви каже, че българина има поне 20000лв спестена пара на влог в банката и на всеки празник ходи на почивка в: Гърция, Турция или Дубай!
А и най-вече се търсят овчари, стига с тези IT-та.
1.
Здрасти
28.04.2024 11:12:18
13
18
Някога, до преди 35-40 години при хората с основно и средно образование не стоеше този въпрос, защото тогава имаше работа за всеки и всеки сам решаваше дали да работи или да не работи. Имаше производства и селско стопанство и там работеха хората с основно и средно образование. Днес се търсят само вишисти...може би именно само вишистите знаят как се държи мотика и как се пълнят буркани в консервните фабрики (примерно) . Няма как една държава да просперира, когато всички искат да седят на бюра и зад компютри. Някой трябва да произвежда и хляб. Затова е батака, защото никой не прави нищо, да просперира държавата. Само чакаме на еврофондове и внос на стоки. Срамота е!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Три наши салати в топ 10 на света, бихме италианската "Капрезе" Три наши салати в топ 10 на света, бихме италианската "Капрезе" Класацията е на кулинарния пътеводител "Тейст Атлас" Полицаи откриха пребито 19-годишно момиче, издирват нападателя Полицаи откриха пребито 19-годишно момиче, издирват нападателя Тя е била отвлечена Триумф на акробати от Бургас в турнира за Световната купа по спортна акробатика Триумф на акробати от Бургас в турнира за Световната купа по спортна акробатика Млади надежди от „Акро Джъмп“ завоюваха златните медали, със сребро пък се окичиха представители на „Черноморец“ и „Орел“ -Айтос Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Ето кои са ТОП 10-те града най-гъсто населени с паралии... 14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" 14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" Петима са пострадали в пътния инцидент Легендарни футболисти блеснаха като тенис звезди в Бургас Легендарни футболисти блеснаха като тенис звезди в Бургас Георги Чиликов и голмайсторът на А група за всички времена Мартин Камбуров продължават напред в VS Sport Open 800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават 800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават Синдикат в Германия съветва внимателно да се информират за своите права Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Не уточняват броя и състоянието на пострадалите. Районът е отцепен от полицейски екипи Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Кандидатите за народни представители от „БСП за България“ обсъдиха с бургазли въпроси за социалната политика и за по-добър живот
Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори