×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа


Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа
За по-малко от 24 часа отбор „Червено”, симулиращ арабската страна, потапя самолетоносач и още 16 кораба, използвайки стари тактики от Втората световна война
24 Април 2024, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят

Най-скъпото военноморско учение в историята на САЩ, проведено в средата на 2002 г., показва нагледно какво би станало при открита война  с държава като Иран, за каквато от няколко седмици вече усилено се спекулира, че е реална възможност. „Предизвикателство Милениум” е името на операцията, струваща 250 млн.долара (над 423 млн.долара, коригирано заради инфлацията), а резултатите от нея са шокиращи.

В учението са се включили 13 500 човека, а Пентагона е работил 2 години, за да организира събитието, провело се в края на юли 2002 г. То е трябвало да симулира открити военни действия по суша и море срещу държава от Близкия изток в Персийския залив. Начело на „вражеските войски”, условно определяни като отбор „Червено”, застава опитният американски генерал Пол ван Рипър. Срещу него, в отбор „Синьо”, се изправя цялата мощ на флот, центриран около един от самолетоносачите на САЩ.

Редно е да се спомене, че ген. Пол ван Рипър е ветеран с над 40 години стаж по това време, който има богат опит в планиране на асиметрични военни операции, които умело успява да приложи и в учението. Крайният резултат е потресаващ и неочакван.

Отбор „Синьо” изпраща ултиматум към врага да се предаде веднага и очаква отговор в следващите 24 часа. Ван Рипър, разбира се,  няма такива намерения и изпраща флот от малки моторни лодки, които веднага да установят локацията на сините. Във втория ден на упражнението войските на ван Рипър стартират неочаквана офанзива с круизни ракети, която успява да изненада врага и да унищожи 16 кораба, сред които самолетоносача, 10 крузера и пет амфибии. Такъв успех, при реални военни условия, е щял да доведе до смъртта на най-малко 20 000 моряци.

Веднага след атаката с круизни ракети огромна армада от малки лодки е изпратена да извърши както конвенционални атаки, така и самоубийствени такива. Те са трудни за засичане от радарите и са толкова неочаквани колкото и предшестващия ги бараж. Това води до още значителни загуби.

Всичко това е било възможно чрез използването на стари, но изпитани тактики от времето на Втората световна война. Асиметричната стратегия на опитния генерал е проработила и защото той е контрирал сложните системи за електронно наблюдение, с които разполага САЩ, като е използвал два безотказни метода - пренасяне на съобщения посредством мотоциклет и даване на заповеди посредством светлинни сигнали. Така, оказва се, най-мощният флот на САЩ, който е очаквал лесна победа срещу регионална сила като Иран или Ирак, е унищожен в рамките на часове. Това, разбира се, не се харесва на ръководството и упражнението е рестартирано.

Този път с нови правила, които значително намалят ефективността на тактиките, водени от ген. Ван Рипър. Всъщност до такава степен, че победата на отбор „Червени” става невъзможна при каквито и да е условия. Отвратен, той се пенсионира преждевременно почти веднага след тренировката и казва: „Нищо не беше научено. Култура, която не е в състояние да мисли здраво и да се тества опита си, няма бъдеще”.

И докато това обучение е проведено преди повече от 20 години, то още има значение и до днес. Защото макар технологиите да са се променили, стратегиите остават аналогични. Защото, както казва още тогава ген. Ван Рипър, нищо не е било научено. Вместо това, условията на учението са били променени по такъв начин, че да гарантират победа на тези, които няма как да победят.

С други думи, в последните над 40 години САЩ са похарчили трилиони за военна техника, която при реални бойни действия има давност от приблизително ден. Става въпрос на практика за скъпи играчки. И щом регионална сила като симулирания Иран може да се справи с цялата мощ на американския флот, използвайки такива стари тактики в асиметрична война, то истинският въпрос е какво би станало при симетрични бойни действия, за които някои ястреби във Вашингтон усилено и открито - гореща война с Русия или Китай?

А за съжаление войната с Иран постепенно се превръща във все по-възможен изход от създалата се ситуация. Напрежението в Близкия Изток расте с всеки изминал ден. Резултатът от такава жестока ескалация и истинска война обаче вероятно няма да е положителен за САЩ и съюзниците.

 


В категории: Политика


27
Коментара по темата
27.
:D
25.04.2024 16:13:02
2
1
Те и за Ирак така говореха... пък каква стана тя.
Да не си докарат накрая нова арабска пролет. Да увисне чалмата на някой стълб.
26.
:)))))))))
25.04.2024 15:01:05
2
0
Предната помощ от 50 млрд много помогна на украинците. Те се мобилизираха, временно си възвърнаха територии като успяха да освободят едно хълмче с 10 храста, изоставено седмица преди това от руснаците :))) Нищо, че месец по-късно хълмчето отново мина под руски контрол :)))
Сега помощта е 60 млрд, вероятно с този по-голям бюджет, ще освободят отново хълмчето с храстите, но този път заедно с нивата до тях :))) Нищо, че пак ще им ги вземат после, важното е да има някакви успехи на бойното поле, все пак САЩ се е намесил. Иначе ще е голям резил.
25.
Limburg
25.04.2024 13:47:48
3
2
Към 22 Джорджет Бушле… Комрад! По времето на пустинна буря в американската армия имаше поколение от истински мъже. Всички помним! Сега другарю има само педеруги, черни, жълти, двуполови , лесбийки и всякакъв психологически сбирщайн от къде ли не. Американската армия е мит. Ако не са оръжия за масово поразяване, които също закъсняват с модернизирането им и поддръжката, USA е с отворени задни бузи при всеки един военен директен конфликт. На ред са Гео - оръжията иначе ….
24.
XX
25.04.2024 12:40:30
3
3
ДО 15

"Като за начало ген Рипър , не се пенсионира и тн !" - така е. Той вече си е бил пенсионер. Просто подава оставка още по време на тренировката, след като му е наредено:
- да изключи радарите си;
- да не стреля по врага;
- да си разкрие позициите.
- да не ползва определени видове оръжия.
Останалото в статията си е 100% вярно.
Та не разбирам какво се напъваш?
23.
22
25.04.2024 11:10:07
0
2
САЩ тайно доставили на Украйна ATACMS с обсег от 300 км. ВСУ и ГУР атакували с тях военното летище Джанкой в Крим

САЩ тайно са доставили на Украйна далекобойни тактически балистични ракети с обсег от 300 км, преди Конгресът да гласува помощта от 61 млрд долари, съобщи Reuters.

Reuters пише, че ракетите са били включени във военната помощ за Украйна за сумата от 300 млн долари, одобрена от президента на САЩ Джо Байдън на 12 март.

ВСУ и ГУР са атакували с тях на 17 април военното летище Джанкой в Крим, което се намира на 165 км от украинската линия на фронта.

Въпросът за това, дали да се доставят тактическите балистични ракетни комплекси с долекобойност от 300 км, беше предмет на обсъждане в администрацията на Байдън в течение на няколко месеци. ATACMS със среден радиус на действие бяха доставени през септември 2023 г.

Пентагонът първоначално беше срещу предаването на Украйна на ракети с далечен радиус на действие, опасявайки се, че това ще нанесе щети на боеготовността на ВС на САЩ. Освен това, имаше опасения, че Украйна ще използва тези ракети за атаки на цели в дълбочината на Русия.

Употребата от Русия на балистични ракети с далечен радиус на действие, доставени от Северна Корея, срещу Украйна през декември и януари, въпреки публичните и частни предупреждения на САЩ, принуди американските чиновници да преосмислят позицията си. Посочено е, че при вземането на решение САЩ са отчитали, че Русия нанася удари по критически важна инфраструктура на Украйна.

В края на януари американските военни са получили "свежи" ракети, излезли от конвейра на Lockheed-Martin, което е покрило възможния дефицит.

В средата на февруари Байдън заедно със съветника за национална сигурност Джейк Съливан, министъра на отбраната Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкен и председателя на Обединения комитет на началниците на щабовете К.К. Браун обсъдили решението.

В този момент задачата се състояла в това как да се платят ракетите. САЩ бяха изчерпали възможностите за финансиране, а ситуацията в Конгреса препятстваше по-нататъшната помощ.

Възможността се появява през март, когато няколко контракта на Пентагона са продадени по занижени цени. Байдън съумява да използва разликата, за да насочи за Украйна помощ в размер от 300 млн долари.

Според чиновник, Байдън казал на своя екип да включи в този пакет финансиране за далекобойната система ATACMS, но да направи това тайно, за да запази оперативната сигурност и Украйна да използва елемента на неочакваност
22.
Джордж Буш
25.04.2024 10:51:35
0
5
Гоше Гоше виж какви ги свършиха американците през пустинна буря и недей дрънка за некви учения
21.
Д
25.04.2024 09:54:12
5
5
Добра русофилска статия дрегари от Флагман.РУ. Само, че при "равни други условия" на практика излиза съвсем друго. видяхме го в Ирак и Либия. А Иран не е нещо по-различно. Освен това, ген. Полв ван Рипър в случая е приложил тактически умения добити от военното дело на САЩ , а не на Иран. Така, че ...айде няма нужда да ни баламосвате с вашите измишльотини!
20.
*********
25.04.2024 09:34:04
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
19.
За 17, 15
25.04.2024 08:19:11
7
6
Уикипедия е отдавна манипулация от Сороските педали, и там е описана само втората част от учението дето трябвало на 1000% да спечелят да не се изложат пред света ,че лъжата за величието ще лъсне.
Това на Иран е командно-щабно учение с реални стрелби. Целта е да се види как ще реагира врага. И се видя - ние истрелваме 25млн.долара, врага харчи 1.2милиарда долара да ни спре. Защо мълчат и не кажат какво са поразили този 1% ракети дето не са свалени. Явно те са най-важни, другите са камуфлаж, унищожени са 5 реални военни обекти. Оказва се, че 4-5 "най-великите" държави, нямаха 100% успеваемост, ами ако врага не само 1държава, а реално ни нападнат 2÷3 какво правим тогава с успеваемостта. .....
18.
*********
25.04.2024 08:07:35
3
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
А,бе РуZчев,
25.04.2024 07:52:23
3
10
Преди седмица къде сте се разсейвал,та не видяхте какво се случи с "коктейла" от ирански ракети и дронове-летящи към Израел?Информирайте се кой ги свали,с колко % успеваемост и т.н.
Уважаевият ви сайт не се чете само от въZторжени дебили. Е,понякога.
16.
Марк Твен
25.04.2024 07:43:23
6
3
БлекРок ще загуби тази война.
15.
Изгубен в превода
25.04.2024 07:34:30
2
7
Георги Русчев , разбирам , че аудиторията ви е необразована , но това което е написано си е чиста лъжа
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Millennium_Challenge_2002
Всеки с по- добър английски или ползващ преводач , ще го разбере .
Като за начало ген Рипър , не се пенсионира и тн !
14.
Открихте Америка
25.04.2024 07:22:57
0
8
Круизни ракети,круизъри. Кой Ви превежда статиите?
13.
АНАЛизатор
25.04.2024 01:54:46
14
16
Aз ще ти кажа какво ще стане при реални бойни действия с руснаците!
Щатите ще разцепят руснаците, единствено ядрените бомби на руснаците им дават паритет!
12.
Иван
25.04.2024 01:50:06
8
16
Пълни глупости! Саддам ги тормози цели осем години и накрая се принудиха да сключат мир. Сега Иран пък щели да доведат до катастрофа САЩ. Видяхме ги иранските дронове и ракети, поне една стигна ли Израел?
11.
до 4
25.04.2024 01:07:37
10
14
Пич говориш глупости.
Трима талибани с по един ръждив пистолет, направиха американците криви.
Събориха най-големите бизнес сгради в Ню Йорк и удариха Пентагона.
Няма недосегаеми. Това не са видеоигри или филми.
10.
до 8
25.04.2024 00:58:08
8
12
Ти си тъпия, брачедка. Англичаните и руснаците се хапаха с репортажи и изявления. Първо англичаните пуснаха репортаж от сибирско село и къщите бяха с външни тоалетни в репортажа казваха, че в Русия няма канализация. После руснаците отвърнаха, че в това село хората живеят до 100 години и се хранят с истинска храна и истинско месо, а не като тях да ядат боклуци и фалшиво месо. От там и говорителката на Москва, каза че в магазините в Англия има само изкуствена храна и боклуци, а откъм истинска храна са празни, т.е. англичаните за да ядат истинско месо, трябва да започнат да ядат катериците от парковете.
Но да , медиите в Европа пуснаха нещо съвсем различно и извадено от контекста. Че нямали храна и щели да ядат катерици. Доста слаба европейска медийна пропаганда.
9.
Хахаха
25.04.2024 00:42:38
17
17
Ще си признаете висчко, ши&ани кравари нещастни. Иран успяха да пробият най-пазената база в света, и то с конски фъшкии. Краварите и чифутите всеки ден си пълнят гащите от страх, знаейки че всичките им защити и радари за ранно известяване са изключително безполезно.

Всеки с реално военно образование знае какво иранците причиниха на чифутите - изсраха ви се в базичката няколко пъти.

Сега нека фащ и чифутите нападнат иранците, та самоубийствения им кръстоносен поход най-накрая да свърши и света да си отдъхне от тези две гнусни, травестирали нацистки палячовци.

Поемайте го в червата, 'щото иранците като ви хванат няма да ви оставят да се измъкнете така лесно.

Такива мишкарски "армии" като педерастите отвъд окена и травеститаните ционисти от хуйзраел никога не е имало.

Видяхме фащиняците какво правят - бият се години с пещерняци и даже не могат да им натиснат. Мятат стотици бомби върху някви "козари", и ефекта е абсолютно никакъв. С единствената разлика, че пещерните козари станаха изключително силни воини. За разлика от травеститските армии ма фащ и онея шибани комични чифути.

Фащ с удоволствие го поемат въвбвсичките отверстия!

Но нали вие всички сте интернет цс войници, без грам военно образование или бойма култура, си мислите, че ще се случи нещо като от холивудските бози. Да, ама не. И иранци ви го доказаха. Да не говорим за лудата пияна руска мечка. Те направо ще ви изядат живи и ще ви изсерат за нула време. Както и се случва в усрайна - няква доброволческа армия отнстрана на Русия, използваща оръжия от студената война ви го начуква в гърляците през гърба.

Айде пуснете си някоя холивудска боза където травестиралата нацийка "побеждава" една обикновена козичка, използвайки 10самолетоносача.

Хахаххаха жалки сте, адски жалки.

За справка: усраинците направили ротация на някви бригади, ама първо изтеглили бригадата на фронта, знаейки че заместващата бригада даже още не е наближила района на боевете. И руската армия без да искала се наместила на техните позиции, и в момента в който нацистите трябвало да заемат вече освободените позиции - го поели отново. Така както го обичат - в червата, и то яката.

Мега жалки комични рекламаджии. Поемайте го час по-скоро, че на целия свят му писна от тея гонорясници отвъд окена.

За ваша информация, така наречената "страна на неограничените възможности" не е енергийно независима от около 2 години, и няма никакъв изглед даже да успее да зарееи с нафта умрелите си военни машинки. Да не говорим, че нужното им ядрено гориво за задвижване на великите им самолетоносачи - идва от Русия. Хахахахаха. Та тея не могат и един камък да изпратят в космоса, без руската мечка да им даде нужните суровини.

Ама вие си гледайте холивуд и си блъскайте вибромасажори по чръвцата.

Бъдете заблудени цял живот. И не забравяйте, че скоро ще ви пратят да се "биете" за тях. Ама не в цс или кол оф дюти...
8.
Брачед
24.04.2024 23:43:22
10
17
Ти нацяло си изплискал легена ве!
Видяхме го Иран, само преди седмица вее тц тц тц.
Какво стана с гражданската война в САЩ и разпада? Не продължи с копейкинските бълнувания!
А британците още ли ядът катериците по парковете щот магазините били празни?
Брачед, ако наистина вярваш в тази фигня вземи потърси специализирана помощ докато е време!
7.
*********
24.04.2024 21:57:22
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
Я
24.04.2024 21:36:23
14
9
Баси забавлението,да пишеш коментар след коментар и да си ги харесваш.Изпушил психопат,саможивец,не е лесна и твойта.
5.
*********
24.04.2024 21:26:39
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
Котора
24.04.2024 21:22:37
29
33
Ха-хаха. Смешни кремълски сънща. Ако решат американците за 48 часа Иран е аут.
3.
До флегмана Русчев
24.04.2024 21:18:44
8
32
Журналисте, липсват ти базисни знания. Иран е арабска държава, колкото ти си анализатор.
2.
*********
24.04.2024 21:17:42
2
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Бургазлията
24.04.2024 21:17:37
16
38
Поглед инфо Русначев се добрал след 20 години до секретни документи :))))))))
Лек , тоз е ебати изкуфелия русороб :)))))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори