×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Унгария блокира 6.9 млрд. евро военна помощ за Украйна
  • Силни бури в САЩ отнеха живота на 22 души
  • Папуа Нова Гвинея евакуира 7900 души заради заплаха от свлачище
  • Пожар пламна в сградата на Община Кресна
  • Китай блокира "екстравагантни" акаунти на инфлуенсъри
  • Откриха хероин за над 1 милион лева на „Капитан Андреево“
  • Софтуерен проблем на Централна гара в София е довел до отменяне и закъснение на влакове
  • Украйна и Белгия подписаха споразумение за сигурност
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами


Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами
Великият Приор на Ордена на тамплиерите в България акад. Румен Ралчев даде ексклузивно интервю за Флагман в навечерието на висшия форум, който ще се проведе в събота
23 Април 2024, Вторник, 18:57 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА, снимки: Иван КОЛЕВ

Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол"

- Ваше Превъзходителство, в конферансната зала на хотел "България" предстои голямо събитие на Ордена на българските тамплиери тази събота. Бихте ли разкрили какво представлява 34-ият Конвент за Велик Приорат – България, както и защо Бургас е избран за домакин?

- Великият Приорат на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим у нас провежда два пъти в годината Конвенти, на които отчита своята дейност. По-важен е пролетният Конвент, който отчита дейността през цялата предходна година. Сега в Бургас ще отчетем 2023 г. Данни от този висш форум на Велик Приорат – България отиват в Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим в ООН, тъй като като асоциирана организация сме длъжни да даваме отчет за нашата работа.

Велик Приорат – България направи своя избор да проведе Конвента в Бургас по няколко причини. Преди 6 години в Бургаския регион се проведе Конвент, за който още се говори сред представителите, които присъстваха. Ние сме длъжници да го проведем отново в Бургас, не само заради добрата база за организиране на подобни събития, с която разполагате в града, но и за да проверим дали нашата Командерия "Св.Димитър" тук може да проведе все още тази блестяща организация. Резултатите, които дава Командерията в Бургас, пораждат респект в другите Командерии в България и това е награда, с оглед на постиженията на бургазлии през предишните години. Не е тайна, че по време на ковид пандемията всички граждански организации по един или друг повод понесоха щети в своите редици, но в Бургас Командерията запази своята структура и активността си. Това е един прекрасен реверанс от всички нас да бъдем посрещнати от нашите братя и сестри на територията на град Бургас.

- Какъв е дневният ред?

- Започването на Конвента се предшества от провеждането на Велик съвет, на който се събират всички командери и велики офицери. Така се провеждат отчетът за 2023 г., финансовият отчет от Великия приор, приемането му, както и на проектобюджет за 2024 г. Приема се и отчет от командерите на Командерии за свършеното през цялата 2023 г. Това е възлов момент в развитието на Великия Приорат, защото всяка година се отчитаме на пролетния Конвент и след това подреждаме дейността занапред.

Избираме и Командерия на годината за 2023 г. Всички проявили се през 2023 г. рицари и дами, които са вложили повече усилия и повече изобретателност в своите изяви, ще бъдат наградени. С оглед на голямата ни активност през миналата година ще бъдат наградени над 80 рицари и дами. Това е радостно, защото показва непрекъснат растеж и надграждане в нашето малко тамплиерско общество. Рутината, която са придобили голяма част от рицарите и дамите, благодарение на дългите години членуване във Велик Приорат-България, вече си казва думата.

Говорят на пресконференция Великите Приори на България, Сърбия и Русия, 2018 г., Свети Влас, Бургаска област 

- Колко рицари и дами предстои да бъдат посветени в тайнството на тамплиерите?

- Основен действащ елемент на всеки Конвент е приемът на рицари и дами, като този път ще бъдат приети 21 души. Това дава свежа струя в нашия състав и възможност за постепенно обновяване и усилване на кръвт, за по-голяма иновативност. Щастлив съм да споделя, че за разлика от другите Велики Приорати, където средната възраст е над 65 години, при нас е около 42-44 години. Това ни прави и най-младият Велик Приорат в света. Ние намерихме начини да привличаме млади хора в полза на християнството и подпомагането му по нашите земи.

На нашия Велик съвет ще разгледаме и инициативата, която поехме от ООН „Жена за жените“ – за изолиране и намаляване на насилието в обществото и в семейство. В тази област ние също се придвижваме много напред, тъй като точно преди седмица имахме Национална кръгла маса. В нея се включиха повече от 60 представители на държавни институции, ведомства и неправителствени организации от цялата страна, както и представители на Ордена на рицарите тамплиери в Република Сърбия и Република С. Македония, а така също и на мисията на ордена в ООН. Кръглата маса прие декларация и получи подкрепителни адреси от: 

– Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България;

– Мария Павлова, министър на правосъдието;

– Проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката;

– Янка Такева, председател на „Синдикат на българските учители“;

– Ваня Кастрева, директор на Столичното РУО;

– Красимир Мартинов, Велик Майстор на Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България

– Великият Командер на OSMTH Джордж Маклийн

– Великите Приори на Великите Приорати Австрия, Аржентина, Нидерландия, Сърбия, Северна Македония и Румъния.

Присъстващите в залата и всички лектори приеха декларация в подкрепа на „Стратегия на Европейската Комисия за равенство между половете за периода 2020 - 2025 г.“ и глобалните цели за устойчиво развитие, формулирани от ООН в посока превенция и защита от насилие във всичките му форми и изразиха своята готовност и ангажимент за предприемане на активни действия за предотвратяване на насилието, основано на пола и борбата с такова насилие в подкрепа и защита на жертвите и търсене на отговорност на извършителите; превенция на всички форми на насилие и агресия сред подрастващите; подкрепа на пострадалите от насилие, чрез разясняване на правата им и предоставяне на правна и психологическа подкрепа; работа в посока запазване ценностите на християнското семейство, културните ценности и традиции в нашата страна; работа в посока издигане авторитета на българското образование.

В името на обществения интерес чрез декларацията, 

ПРИЗОВАВАМЕ

Компетентните държавни органи и ведомства (Президентство, Народно събрание, Министерски съвет и всички министерства), както и заинтересованите неправителствени граждански организации да обединим и с насочени усилия, заедно да работим за даване на отпор и справяне с тези недъзи в обществото.

Нека взаимното уважение и зачитане на личността се превърне в еталон за поведение в нашата страна.

Международната програма „Жена за жените“ е с координатор от OSMTH Анна Попова, член на нашия Орден. 

Анна Попова е велик офицер и велик арбитър на Ордена, ерудирана дама, която е отдадена както на тамплиерството, така и на своята професия като адвокат. Координатор за България е проф. д-р Юлия Николова - велик офицер от Ордена, която работи в екип с командерите Милена Цанкарска и Мариела Павлова. 

- Сред резервациите виждаме много пловдивчани, каква е причината?

- Освен награждаването и приемът на нови рицари и дами, венецът на нашата работа на Конвента ще бъде създаването на нова Командерия в Пловдив – „Филипопол“. По този начин в Пловдив вече ще имаме 2 командерии. Това означава, че Орденът се разширява, а Пловдив заслужаваше да има втора командерия не само защото е голям град, а защото командерията „Улпия“ досега работеше самостоятелно много добре и на база на това взехме решение да разширим дейността със създаването на втора.

- Кои са по-значимите събития, организирани от Великия Приорат - България?

- Приключва тадиционният конкурс за детска рисунка "Рицарят в мен", който от 3 години е разширен и е международен. Тази година освен български деца, в него участват още от Австрия, Испания и Дания. Ние сме много щастливи, че инициативата, която поехме преди години, се пое и от други Велики Приорати и комисията, която заседаваше преди няколко дни, взе своите решения. Днес (вторник) ще издам Указ с имената на победителите в международния конкурс.

В Стара Загора проведохме Духовен събор, който е ежегоден и беше 15-и по ред. На него беше представена книгата на проф. Христо Иванов „Мистерията тамплиери и тамплиерство“ – една изключителна книга, свързана с историята на Ордена. Това беше на практика премиерата на книгата.

Април месец проведохме нашата научна конференция, на която имаше лектори от Ордена и гостуващи такива. Присъстваха трима академици, множество професори и беше на много високо ниво. След всяка една от тези конференции и събори впоследствие излиза книга с материалите и научните съобщения, които се оповестяват.

Така повдигаме нивото на запознаване на рицарите и дамите в Ордена по естествен начин, както и запознаваме обществото с нашите достижения.

Миналата година беше под знака на конвергенция между Велик Приорат – България и обществото. Конвергенцията е прехвърляне на информация от една група към друга, без да има сливане. Ние считаме, че 7-те рицарски добродетели, които са описани от Рамон Лул в далечната 1179 г. в неговата "Книга за Рицарския орден" - вяра, надежда, любов, справедливост, мъдрост, мъжество и въздържаност, са живи в езика на всички народи. Това показва, че са залегнали в основата на доброто и в съзнанието на всяка една нация. Затова трябва да използваме всичко, което Орденът е създал преди повече от 900 години, за да можем да правим обществото по-добро.


В категории: Бургас


Жестока трагедия на пътя
Жестока трагедия на пътя 28/05/2024, Вторник 17:19 0
България Всички новини
Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Сигналът е подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Предимства на предплатените пакети са, че няма такса при презареждане и включват мегабайти в роуминг за пътувания в чужбина Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Близо 140 деца изпълниха градинката до НЧ „Светлина 1939“ в квартал „Свети Георги“ Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти На родителите на непълнолетните лица са съставени актове за административно нарушение Жестока трагедия на пътя Жестока трагедия на пътя Товарен и лек автомобил са се сблъскали челно при разклона за село Ралево на пътя Плевен-Ловеч Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Форумът ще се проведе на 29 и 30 май в Конгресния център до Морска гара Два влака са се сблъскали на Централна гара в София, има пострадали Два влака са се сблъскали на Централна гара в София, има пострадали Две жени са ранени "Златните момчета" на българския стендъп идват в Бургас "Златните момчета" на българския стендъп идват в Бургас Стендъп комедиантите Димитър Иванов - Капитана, Георги Кючуков и Димитър Донски тръгват на лятно турне  На къмпинг "Якото място" използват имената на депутат и областен управител, за да спасят незаконните си обекти На къмпинг "Якото място" използват имената на депутат и областен управител, за да спасят незаконните си обекти Собственикът Явор Атанасов многократно спекулираше с познанството си с Пламен Янев и близка до Кирил Петков депутатка - Мирослава Петрова, не се поддадохме на натиска му, допълни Марин Киров Увеличава се броят на жертвите на трафик за трудова експлоатация Увеличава се броят на жертвите на трафик за трудова експлоатация На практика около 40 % от всички случаи на трафик на хора са свързани с това
Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida" Превърнаха резиденцията на президента в хотел Превърнаха резиденцията на президента в хотел Състои се от 6 просторни стаи, от които се разкрива зашеметяваща гледка към природата Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Въпреки натиска Будапеща ще продължава да блокира военната помощ за Украйна   Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Заедно трябва да изградим нова концепция за обща сигурност, каза той 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури  През уикенда лошото време отне живота на най-малко 23 души Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Израел веднага обяви, че отзовава своите пратеници в Дъблин и Осло Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия  Взривове разтърсиха контролирания от Москва Луганск Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра! Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра!  Хороскоп за деня – 28 май 2024, вторник Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията И двамата мъже са непопулярни, изборите ще бъдат референдум за това кой от тях според американците е по-малко лошият вариант
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня - Ех, колко е хубава пролетта, ама лошото е, че започват да излизат гадините. Днес например видях змия и гущер.
- Аз пък видях бившия си!
Виц на деня Виц на деня - Тате, може ли да гледам Евровизия?
- Не! Пусни си порно, като всички нормални деца!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори