×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Унгария блокира 6.9 млрд. евро военна помощ за Украйна
  • Силни бури в САЩ отнеха живота на 22 души
  • Папуа Нова Гвинея евакуира 7900 души заради заплаха от свлачище
  • Пожар пламна в сградата на Община Кресна
  • Китай блокира "екстравагантни" акаунти на инфлуенсъри
  • Откриха хероин за над 1 милион лева на „Капитан Андреево“
  • Софтуерен проблем на Централна гара в София е довел до отменяне и закъснение на влакове
  • Украйна и Белгия подписаха споразумение за сигурност
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация


16 Април 2024, Вторник, 12:07 ч.
Автор: Флагман.Бг

Innovation Center предлага специализирани курсове по химия и биология, ориентирани към ученици и кандидат-студенти за специалностите медицина, фармация и дентална медици

В началото на всяка мечта за кариера в медицината стои едно важно предизвикателство - успешното кандидатстване в университет по медицина. Изисква се не само страст и отдаденост, но и задълбочена подготовка. Ако сте решили да тръгнете по този път, в тази статия ще намерите информация за учебното заведение,  формата на кандидатстудентските изпити, както и оптималния за Вас начин на подготовка чрез курсове.

Кандидатстването в университетите за медицински специалности включва успешно полагане на кандидатстудентски изпити по химия и биология (резултати, различни от 2.00). Всеки университет в България има свои критерии и собствени изпити по химия и биология, които се различават от тези на другите университети. За Медицински университет в София са нужни оценките от изпита по химия и от изпита по биология, както и оценката от ДЗИ към момента. Но това предстои да бъде променено - след една година (2024/2025) ще влезе в сила нова реформа за следващите два випуска, която ще включва оценките от изпитите по химия и по биология отново, както и годишните оценки от 10 клас, но няма да бъде необходим резултат от ДЗИ по БЕЛ. А за кандидатстване в  Софийски университет  са необходими двете оценки от изпитите по химия и по биология и годишните оценки по химия и по биология от профилите (оценка от ДЗИ по химия или по биология не е нужна).

Формат на кандидатстудентския изпит за Софийски Университет

Кандидатстудентски изпит: Медицина
Изпитът по химия се състои от кратък тест, четири логически задачи (две от раздел органична химия и две от раздел неорганична химия), както и пет отворени въпроса, избрани на лотариен принцип, на които кандидат-студентът трябва да има оценка ДА.
Изпитът по биология представлява тест от 60 въпроса на материала от 8-ми до 10-ти клас, като са необходими кратки, точни и изчерпателни отговори на четири въпроса от учебния материал, които могат да съдържат освен отворен отговор и означаване на схема, попълване на таблица и др.
При оценка 2.00 на който и да е от двата изпита, кандидат-студентът не участва в класиранията за прием. Балът се образува по следната формула:
3 х химия (изпит) + 3 х биология (изпит) + ДЗИ по БЕЛ = максимален бал 42

Кандидатстудентски изпит: Фармация
Изпитът по химия се състои от тест на материала до 10-ти клас и четири логически задачи. Изпитът по биология се състои от тест на материала до 10-ти клас. Балът се изчислява по същата формула.
При явяване на предваритена сесия и на редовна сесия се взима по-високата оценка при балообразуването.

Документи, нужни за участие в класирането:
При възможност от страна на кандидат-студента, той/тя следва да си направи онлайн регистрация в портала на университета, където да бъдат подадени следните документи. Участие в класирането е възможно единствено с успешна регистрация (при невъзможност да бъдат подадени документите по електронен път, се свържете с Ректората или отидете в сектор “Прием на студенти”)
1.   Документ за самоличност;
2.  Оригинал и копие на дипломата за завършено средно образование;
3.  Квитанция за платена такса за участие в класирането;
Участници на национални кръгове от олимпиади следва да се обърнат към МОН или Декана на съответния факултет за прием във висшето учебно заведение.

Ако се чудите дали извънкласните дейности носят бонус точки при кандидатстването, отговорът е Не. Те започват да имат значение едва когато започнеш следването си и имаш желание да участваш в самите извънкласни дейности на университета, които изискват кандидатстване, а не тестват знанията по медицина. Тогава трябва да приложите CV и съответно колкото по-добро е CV-то, толкова по-голям е шансът да ви одобрят, финансират и спонсорират.  

Попитахме Никол Големанова, студент в Медицински университет в София, колко време изисква подготовката за кандидатстудентските изпити и дали един кандидат-студент би могъл да се справи сам с подготовката без да посещава частни уроци. Нейният отговор гласи: „Оптималната подготовка и ако ученикът има желание да се справи още от предварителната сесия (която протича от началото до средата на април) и да усвои качествено материала без да има никакви притеснения – 2 години, т.е. 11. и 12. клас. Разбира се има и едногодишна интензивна подготовка, която изисква много повече усилия. По-малко от една година според мен няма шанс за успех. Двугодишното обучение е подходящо за ученици, докато едногодишната интензивна подготовка е предназначена по-скоро за вече завършили, за хора, които нямат друг много сериозен ангажимент като училище или работа и могат да се посветят изцяло на подготовката. А без да се посещават частни уроци – категорично не. Аз съм на мнение, че няма как да кандидатстваш само с подготовка от училище или лични знания по темата. Всеки университет – не само Софийски и Медицински, а и тези в другите градове, си има строго определени критерии за изпита, начини за описване на задачите и учебници, с които се работи, което единствено се коментира в частните центрове, специализирани за кандидат-студенти по медицина. Особено по химия, тъй като задачите се теглят от определен сборник, който е издаден от Медицински университет, всяка задача има определен начин за решение, описание и тип уравнение. По биология също се използват конкретни учебници на конкретни издателства с определен тип съдържание и информация, която университетите искат да проверят, че знаеш.“

А на въпросът „Какво те мотивира да следваш медицина?“ Никол отговаря, че още от дълбока древност медицината преди да бъде наука, която се базира изцяло на доказателства, медицината е изкуство. В античните книги пише, че това е най-висшата форма на изкуство. Има девет музи, които покровителстват различните видове изкуства, а десетото изкуство е медицината и неин покровител е богът на медицината Аполон, в който всички се заклеват, когато полагат Хипократовата клетва. Медицината е комбинация между наука и изкуство, което го има в много малко професии. Мислеща професия, в която, имайки определен набор научни знания, измисляш лечение, което е строго индивидуално за всеки човек, което е висша форма на креативност. За мен това е една от най-благородните професии, защото в нея има страшно много мислене. Също е една от най-високоуважаваните професии сред обществото и това не е от 21. век, а така е било и винаги ще бъде, защото здравето е най-важно за хората.

Защо Innovation Center е Вашият Най-Добър Избор?
Innovation Center предлага специализирани курсове по химия и биология, ориентирани към ученици и кандидат-студенти за специалностите медицина, фармация и дентална медицина. Работим с малки групи, курсистът има възможност да присъства на нашите занятия и електронно, когато това се налага. Официалното записване става след първия урок в нашите курсове, без предварително заплащане и обвързване. Ние ви подготвяме не само за успешно представяне на изпитите, но и за предстоящите академични предизвикателства.

 


В категории: Просвета


Коментари
Жестока трагедия на пътя
Жестока трагедия на пътя 28/05/2024, Вторник 17:19 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Вижте още фрапиращи изцепки на зрелостниците  Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Сигналът е подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Предимства на предплатените пакети са, че няма такса при презареждане и включват мегабайти в роуминг за пътувания в чужбина Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Близо 140 деца изпълниха градинката до НЧ „Светлина 1939“ в квартал „Свети Георги“ Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти На родителите на непълнолетните лица са съставени актове за административно нарушение Жестока трагедия на пътя Жестока трагедия на пътя Товарен и лек автомобил са се сблъскали челно при разклона за село Ралево на пътя Плевен-Ловеч Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Форумът ще се проведе на 29 и 30 май в Конгресния център до Морска гара Два влака са се сблъскали на Централна гара в София, има пострадали Два влака са се сблъскали на Централна гара в София, има пострадали Две жени са ранени "Златните момчета" на българския стендъп идват в Бургас "Златните момчета" на българския стендъп идват в Бургас Стендъп комедиантите Димитър Иванов - Капитана, Георги Кючуков и Димитър Донски тръгват на лятно турне 
Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida" Превърнаха резиденцията на президента в хотел Превърнаха резиденцията на президента в хотел Състои се от 6 просторни стаи, от които се разкрива зашеметяваща гледка към природата Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Въпреки натиска Будапеща ще продължава да блокира военната помощ за Украйна   Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Заедно трябва да изградим нова концепция за обща сигурност, каза той 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури  През уикенда лошото време отне живота на най-малко 23 души Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Израел веднага обяви, че отзовава своите пратеници в Дъблин и Осло Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия  Взривове разтърсиха контролирания от Москва Луганск Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра! Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра!  Хороскоп за деня – 28 май 2024, вторник Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията И двамата мъже са непопулярни, изборите ще бъдат референдум за това кой от тях според американците е по-малко лошият вариант
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня - Ех, колко е хубава пролетта, ама лошото е, че започват да излизат гадините. Днес например видях змия и гущер.
- Аз пък видях бившия си!
Виц на деня Виц на деня - Тате, може ли да гледам Евровизия?
- Не! Пусни си порно, като всички нормални деца!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори