×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Длъжник с милиони дългове към НАП и банки от Варна завъртя бизнес авантюра с Карфур


15 Април 2024, Понеделник, 14:55 ч.
Автор: Флагман.бг

Варненският бизнесмен Добромир Андонов има амбицията да направи рестарт в България на мултинационалната корпорация за търговия на дребно чрез гръцкия посредник "Ритейл енд Мор"

Длъжник с милиони дългове към НАП и банки завъртя бизнес авантюра с френската верига „Карфур“. Варненският бизнесмен Добромир Андонов има амбицията да направи рестарт в България на мултинационалната корпорация за търговия на дребно чрез гръцкия посредник "Ритейл енд Мор", пише "Марица".

При това на фона на досегашните ​​му неуспешни проекти с хранителните вериги „Паркмарт“ и „Алдо“, както и с други негови начинания, за които говори фрапиращото му фирмено му досие. 

От него лъсват безброй еквилибристики, извършени напълно законно. Андонов е имал участие в 71 дружества, 23 от които вече нямат дейност. За повечето от тях, които имат различни по размер задължения, е обявен банкрут, търговецът е заличен или няма участие. Някои от фирмите са преобразувани и регистрирани във Великобритания, както и в офшорни страни с данъчен рай, като Кипър и Маршаловите острови. 

Локацията, която Андонов е избрал за "Карфур" в Пловдив, е бившата десета палата в Панаира, в която преди няколко години се канеше да настани „Паркмарт“. От близо година в изложбената зала, за която има договор от 2021 г., тече ремонт, а по план френският маркет трябва да се открие до края на тази година.

Добромир Андонов не пожела да коментира пред „Марица“ фирмената си биография. Относно милионите му борчове към НАП чакаме отговор от приходната агенция.

Тази информация, огласена от медията през 2021 г., е в пълна сила и към днешна дата.  На фона на компрометираното ​си фирмено досие и печалната слава на веригите си „Паркмарт“ и „Алдо“, сега Андонов се хвърля в нова бизнес авантюра. 

Чрез "Паркмарт холдинг" ЕАД, регистриран през януари 2023 г., той ще оперира с френския бранд "Карфур" у нас. Правата като подфранчайзинг са му предоставени чрез гръцкия посредник Retail&More ("Ритейл енд Мор"), част от групата AVE на Никос Вардиноянис, която основно държи франчайз правата на "Карфур".

Наскоро се откриха два от френските магазини в София - единият е в ЦУМ (нает от Георги Гергов), на мястото на бившия „Паркмарт“, а вторият - в „Младост 4". В Пловдив локацията ще е в бившата 10-а палата на Панаира.

Андонов е наел имота през 2021 г. чрез фирмата си "Глобал ритейл холдинг", регистрирана във Варна и в активите на  "Паркмарт холдинг". От няколко месеца изложбената зала с площ от близо 3000 кв. метра е изтърбушена, но ремонтът върви мудно.  По план магазинът трябва да заработи до края на 2024 г. Преди време Андонов имаше намерение точно там да отваря магазин „Паркмарт“, но идеята не се реализира. 

Корпоративното досие на Добромир Андонов е изключително богато, а фирмените му еквилибристики са впечатляващи. С действията си той може да е достоен конкурент на героя  на Джордан Белфорт от „Вълкът от Уолстрийт“.

Справка в ДАКСИ показва, че през годините варненецът е имал участие като собственик или съдружник в 71 компании с различен предмет на дейност - от търговия на дребно с хранителни стоки, таксиметрови услуги, недвижими имоти до хотелиерска и търговия с брикети, както и изграждане на соларни паркове. Към днешна дата той е излязъл от 23 фирми, под формата или на банкрут и спряно производство,  заличаване на търговеца, или вече няма участие.

„Алдо фреш“ ЕООД, едно от дружествата, чрез които се управляваха фалиралите супермаркети по Черноморието от веригата „Алдо“, е сред длъжниците на НАП със 182 204.76 лв. Фирмата с капитал от 100 лв. е заличена като търговец през 2023 г.

Предишната година е минала през процедурите спряно производство,  постановена обща възбрана и запор върху имуществото на длъжника, обявяване в несъстоятелност и прекратяване на търговската дейност. Заради борчове през 2016 г. данъчните във Варна проведоха безпрецедентна акция, като затвориха едновременно 15 магазина от веригата - 11 в курорта Златни пясъци и четири - в Албена.

„Алдо Златни пясъци“, което е под шапката на „Алдо холдинг“ (заличен като търговец през 2017 г.), е с публични задължения в размер на 334 692.91 лв. „Алдо холдинг“ се е преименувало два пъти от „Алдо груп“ - веднъж като ООД, а след това като ЕООД.

Запознати с фирмените гимнастики коментират, че у нас съществува порочна, но законово уредена практика длъжниците да прехвърлят фирми на новорегистрирани дружества, без борчове, но с едни и същи собственици, както и да продават дяловете си на други лица, добили популярност като "бушони".

Конците в „Алдо холдинг“ е дърпал собственикът на "Транскомерс S.A.", а Добромир Андонов е бил пълномощник, сочат фирмените регистри.  "Транскомерс S.A." е на територията на Маршаловите острови, които са популярна офшорна зона.

Тамошната фирма, основана през 2012 г., става собственик на „Алдо холдинг“, който преди това изкупува своите дялове в „Алдо Албена“ ЕООД, „Алдо Златни пясъци“ ЕООД, „Алдо Маркет“ ЕООД и „Алдо Лозенец“ ЕООД, става ясно от решение от 2015 г. на едноличния собственик на капитала Добромир Андонов.  

Припомняме, че варненският предприемач е бил част от борда на директорите на неуспешно приватизираната емблематична в миналото фабрика „Дунавска коприна“ в Русе, с пререгистрация във Варна. Дълговете на фалиралото предприятие са 1 810 397.01 лв.

Заради нищожен капитал от 2 лева, може би щеше да е смешно, ако не е жалко, как се активира и изразходва държавен фин​ансов и административен ресурс, но да се подходи законно, в случая към фирмата „Ню фууд ритейл“ ООД, в която съдружник на Андонов е Йордан Стефанов.

Същата дължи на НАП 1 038 145.29 лв., както и кредит към Инвестбанк. По съдебен път двете институции са направили запор на дяловете от 2 лв., като всяка е държала по лев, а след това пак по съдебен път запорите са вдигнати. Тези действия са по-оправдани, ако капиталът е за доста по-голяма сума. 

Първенец по данъчни задължения е едноличното дружество на Андонов „Алдо деливъри“, с капитал от 100 лв. При предишната справка в ДАКСИ, към ноември 2021 г., борчът към НАП бе в размер на 1 163 318 лв. Към днешна дата сумата е набъбнала с лихвите до 1 210 254.44 лв.

„Паркмарт ​холдинг“ ЕАД, което ще управлява „Карфур“ в България, е с адресна регистрация във Варна. Дружеството е с внушителен уставен капитал в размер на 18 581 425 лева. Негов собственик е "Паркмарт ​холдинг ЛТД" -Великобритания.

То е наследник на „Паркмарт холдинг“ ЕООД, което е сред заличените търговци. В документ от 30 декември 2022 г., удостоверяващ списъка на лицата, записали акции при учредяването, единственият посочен акционер със 100 процента участие, е Добромир Андонов. Седалището и адресът на управление на преобразуваната фирма е в Лондон. 

Колкото и да е странно, оказа се, че Андонов не фигурира в списъка на издирваните от НАП лица. При зададени параметри в сайта на приходната агенция - по ЕГН или юридическо лице, търсачката дава информация, че „лицето не се търси от НАП“.

Изданието задава пет въпроса към НАП 
Във връзка с фирменото досие на Добромир Андонов изпратихме до приходната агенция следните въпроси, а отговорите ще публикуваме веднага след получаване. 

1. Предприети ли са и какви законови действия от страна на НАП срещу посочения длъжник?

2. Защо същият не фигурира - нито като физическо, нито като юридическо лице, в списъка на НАП с длъжници за над 5 млн. лв., както и в публичния бюлетин или в списъка с издирвани лица? 

3. Какви полезни ходове има НАП, за да събере вземанията си от Добромир Андонов? Възможно ли е в неговия случай дълговете му или част от тях да бъдат опростени?

4. Принципно как се процедира при невъзможност да се приберат вземанията под каквато и да е форма от който и да е длъжник?

5. На какво законово основание се дава възможност на длъжник с компрометирана финансова биография да регистрира нова фирма или да прехвърли задлъжнялата фирма на друго лице (добило популярност като "бушон")? Това не е ли начин за "замитане на следи" на истинския длъжник?

Относно задълженията на фирми на Добромир Андонов го попитахме по Вайбър каква комуникация има с НАП и други органи​. Също - дали срещу него са предприети действия за принудително или под друга форма събиране на задълженията. Той обаче не отговори. Иначе преди това даде контакти на своя човек, на когото да се изпратят въпроси по имейл, но касаещи „Карфур“ в Пловдив.

Любопитно е как човек със задължения за милиони левове има милиони, за да ги вложи като уставен капитал във фирма, която ще дирижира „Карфур“ в България? Според запознати Андонов е подставено лице, а този, който дава парите, е скрит в сянка. 


В категории: Разследване


Ергенът Алек изчезна безследно
Ергенът Алек изчезна безследно 20/06/2024, Четвъртък 15:20 2
4
Коментара по темата
4.
До Иван
16.04.2024 08:15:00
0
4
Защото е бизсмислена лодкостоянката. Има си кей в Сарафово. Тук просто наши фирми наляха бетон и преправиха брега за пореден път. Без смисъл. Ааа и ще правим синя зона до бункера.....
3.
*********
16.04.2024 06:46:49
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
Иван
15.04.2024 18:09:48
0
7
Защо в статията за прословутата лодкостоянка няма коментари? Някой пак е "захлебил" от слънчевите лъчи (8(Слънцето)
1.
*********
15.04.2024 15:30:13
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бизнесът търси под дърво и камък такива работници у нас Бизнесът търси под дърво и камък такива работници у нас В същото време през месец май заявените в бюрата по труда свободни работни места са 11 400 при над 15 000 през април Изборите оголиха грозна истина - партия с 9 333 гласа блокира магистрала "Черно море" Изборите оголиха грозна истина - партия с 9 333 гласа блокира магистрала "Черно море" България трябва да отхвърли зеления рекет и да върне нормалния хармоничен баланс между човека и природата Въвеждат временна организация на движението за Черешова задушница в Бургас Въвеждат временна организация на движението за Черешова задушница в Бургас Ето какви са указанията за пътния трафик Внимавайте с дюнера, кетчупа и майонезата по морето Внимавайте с дюнера, кетчупа и майонезата по морето Притеснява ме нарастването на случаите на болни от варицела, каза инфекционистът Ивайло Диманов с концерт в Бургас, представя „Амфибрахий в До мажор“ Ивайло Диманов с концерт в Бургас, представя „Амфибрахий в До мажор“ Премиерата на новата книга в морския град на барда, пял с Ромина и Ал Бано, ще е в петък вечер  Водещи невролози: тромболитичната терапия е съвременно решение  при исхемичен мозъчен инсулт Водещи невролози: тромболитичната терапия е съвременно решение при исхемичен мозъчен инсулт Опитът на специалистите в ,Сърце и Мозък’ показва отлични резултати при избора на този подход Световното сопрано Анна Нетребко за първи път в България Ето го Златан Миланов – джигитът, който едва не уби полицай след гонка в Бургас Ето го Златан Миланов – джигитът, който едва не уби полицай след гонка в Бургас Той изоставил приятелката си в помляната кола и хукнал в неизвестна посока, сам се предал след 5 дни "Черноморец 1919" започна подготовка с амбиция за незабавна промоция "Черноморец 1919" започна подготовка с амбиция за незабавна промоция Целите на "акулите" са високи за предстоящия сезон Какво се случи с пияния полицай, блъснал майка с дете Какво се случи с пияния полицай, блъснал майка с дете Уволниха го от работа, предстои дело 
Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Има и трима ранени при атаката Летящи хлебарки превзеха Гърция Летящи хлебарки превзеха Гърция Местните власти правят всичко възможно да се справят с проблема И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище У нас отделни училища също започнаха да въвеждат ограничения Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Деца са били евакуирани от летни лагери в Източна Атика Путин пристигна във Виетнам Путин пристигна във Виетнам Съединените щати разкритикуваха властите в Ханой, не трябвало да дават платформа за насърчаване на неговата агресивна война Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей  Стоунхендж Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей Стоунхендж Лятното слънцестоене се отбелязва край Стоунхендж Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Паметникът в Южна Англия е част от световното наследство на ЮНЕСКО Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет При някои хора такава болка се появява след дълъг работен ден и изчезва след добра почивка
Георги БЛИЗНАШКИ Георги БЛИЗНАШКИ Рая Назарян да не е царицата, заради която започва Троянската война?

Виц на деня Виц на деня - Добър ден! Нямам интернет.
- С рутер ли сте?
- Не. С баджанака сме.
Виц на деня Виц на деня На сватба. Млад метълист към DJ:
- Пусни нещо за пого!
След минута.
- Специално за Пого и компания - Софи Маринова...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Масово сбиване на две враждуващи фамилии в циганската махала, ескалира в сватба.Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори