×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна националното външно оценяване за учениците от 4 клас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява


Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява
Само Драгалевският манастир притежава активи за стотици милиони, които се управляват по неясен начин
14 Април 2024, Неделя, 19:15 ч.
Автор: Флагман.бг

Църквата има привилегията да не декларира приходи от подобна търговия

Националната агенция за приходите (НАП) възложи данъчна проверка на Българската православна църква. Екип на bTV провери какво притежава църквата, какви са приходите ѝ и плаща ли данъци – тема от неизследваната земя или както казвали изследователите на непознатите места в древността: „тера инкогнита“.

Бутиците на ул. „Съборна“, силиконовите дами с джипове в заведенията на пл. „Света Неделя“ са клиенти на магазини и ресторанти, собственост на Българската православна църква.

Приходите от наеми на тези имоти са „тера инкогнита“ за българската държава и по-конкретно за НАП. Църквата има привилегията да не декларира приходи от подобна търговия. Преподавателят по църковно право доц. Делян Николчев разказва законно ли е това.

„Принцип на съвременното право е, че не може да има привилегии за никой. По отношение на наемите Светият синод твърди, че те всъщност не трябва да подлежат на независим финансов одит, тъй като те всъщност били дарение, забележете дарение от вярващи, а това не били наеми“, посочва доц. Делян Николчев.

За да правиш бизнес в имот на Българската православна църква е достатъчно да имаш вяра. Данъци за печалба от наеми държавата не търси от духовенството. Държавен контрол на приходите не се извършва.

Всъщност в края на миналата година проверка за дължими данъци от страна на църквата започна и то за периода назад, чак до 2017 г. Затова изпратихме запитване до НАП на какъв етап е проверката и какво е открила. Оттам обаче ни отговориха, че проверката е спряна с мотив – смъртта на патриарха, и ще бъде подновена, когато бъде избран нов патриарх.

Случайно ли – това е поредният неуспешен опит на държавата да осъществи контрол върху бизнеса на църквата.

„НАП изпрати и финансовото министерство, изпрати хора, които да направят проверка на Пловдивската митрополия. Тези хора, длъжностни лица всъщност бяха изгонени. Сериозно, да. Не бяха допуснати въобще“, казва доц. Николчев.

Колко големи са всъщност имуществото и бизнесът на Българската православна църква?

„Какво притежава църквата – този въпрос съм го задал на своите студенти. Пиша шестица на този, който ми даде отговор. Никой не можа да даде отговор на този въпрос“, казва доц. Николчев.За шестица нямаме амбиции и възможности, но екипът ни решава да опита да разбере с какви активи разполага един-единствен храм в Софийската митрополия – Драгалевският манастир „Успение Богородично“. Очаквахме, че манастирът притежава имоти за милиони, но нямаме фантазия да си представим, че той притежава имущество по-скоро за милиард.

В справката за собствеността на манастира са само имотите в имотния регистър, по чиито партиди има промени и движения след 1998 г. В справката откриваме, че манастирът е актувал внушителните над 150 декара в най-новия и най-агресивно застрояван квартал на София и на България „Манастирски ливади“.

Всъщност „Манастирски ливади“ се оказват бившите ливади именно на Драгалевския манастир. Оттам идва и името им. Там, където до 30-те години на ХХ век духовниците са пасли своите говеда и така са се издържали, днес земята струва на пазара между 1000 и 3000 лева на кв. м. Над 150 декара площ е достатъчна да се построят поне 100 блока.

И тук възниква въпросът защо години наред там нямаше детски градини, училища и даже улици? И защо църквата не е дарила поне малка част от земята си за децата на този най-нов квартал назад в годините?

„Да зададем въпроса къде е социалната дейност на Българската православна църква. Това е част от нейната обществена функция. Трябва ли държавата да налива пари в институция, която не изпълнява обществената си функция?“, пита отново Горан Благоев.

Над 150-те декара от ливадите на манастира са само част от имотите на Драгалевския манастир. Според регистъра храмът е собственик и на общо стотици декара земя в Драгалевци, над 40 декара парцели в „Кръстова вада“ около бул. „Черни връх“, а също и в кварталите „Витоша“ и „Симеоново“, както и още 60 декара в Киноцентъра.

Драгалевският манастир е собственик и на апартаменти на улица „Родопски извор“, включително мезонети. Проверяваме кой ли живее в апартаменти, собственост на църквата.

Дама, живееща във вход, в който има църковни апартаменти ни разказва какво знае, без да разкрива своята самоличност. „Манастирът е имал някакъв имот и този, който изгражда този блок, ги обезщетява. Те ги дават под наем. На какви хора, при какви условия – не е ясно“, казва тя.

Питаме един от наемателите колко се плаща, за да живееш в имот на църквата, но отговор той не желае да ни даде.

Пристигаме в Драгалевския манастир, за да питаме служителите там кой и как управлява имотите им. Посреща ни свещеник, който не желае да бъде сниман. Твърди, че не го интересуват материалните въпроси, а само духовните и ни разказва, че с имотите се занимава монахиня. Свързваме се с нея по телефона.

„За това репортажи правят ли се? Имотите на църквата… Там има такива неща, които не са за приказване. Защото аз не искам да си слагам главата в торбата. Това са сериозни работи, не е за всеки. Аз съм на среща сега и няма как да си говорим по тези въпроси“, отговаря ни монахинята.

Търсим и Светия синод с въпроса за имотите. Засега отговор на въпросите ни няма. Пазарните оценки на стотиците декари парцели манастирски имоти в „Лозенец“, „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Симеоново“ е между няколко стотин милиона и 1 милиард лева. За повечето е трудно да се установи кой и при какви условия ползва.

„Всичко под масата. Вероятно парите се разделят по епархиите. Не мога да знам това“, казва доц. Николчев.

Върху два имота, които са отбелязани като собственост на църквата през декември 2021 година, днес се строи огромен комплекс в квартал „Манастирски ливади“. От разрешенията за строеж разбираме, че върху единия терен ще се застроят 13 272 кв. метра разгъната застроена площ, а върху другия парцел – 1856 кв. м застроена площ.
 
„Много интересно е, че Светият синод, когато не му е изгодно казва: „Не, не, оставете ни, ние сме отделени от държавата по Конституция“, но в този случай на заплащане на заплати от страна на държавата, от държавния бюджет към свещенството, няма проблем. Всъщност това са пари на българския данъкоплатец, който плаща заплати на нещо, което е уж отделено от държавата“, допълва доц. Николчев.

Кой в Светия синод контролира тези приходи и разходи?

„Затова зададох въпроса защо синодът не въведе регистъра на своите имоти. Защо Българската православна църква не въведе практиката, която е съществувала до 9 септември 1944 г. да се публикуват годишните бюджетни отчети на Светия синод“, отбелязва Горан Благоев.

По думите му само за тази година бюджетът е отделил 38,4 милиона субсидия на Българската православна църква.
 
Ако регистърът на църковните имоти се въведе, денят в който това стане публично, вероятно ще осъзнаем, че няма корпорация на територията на нашата страна, която дори да се доближава по капитализация до Българската православна църква.

 


В категории: Разследване


Флагман.БГ Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна 27/05/2024, Понеделник 19:20 0
17
Коментара по темата
17.
до 16
16.04.2024 06:36:26
0
2
Пътят и Истината и Спасението !

Религията е пътят на вярващият човек към Бог.
Без другари по тази път той е обречен да не достигне, дори да се доближи до Бог.

Без нея вярващият ще остане самотен, затворен в себе си.
Без религията, вярващият човек ще придобие една празна вяра.

В Православната църква и само в нея се извършват, Тайнства !
Само там в специални ритуали се случва това.
Не възможно е тези тайнства да се извършат извън Църквата от необучен, сам човек.

Всички Религии предлагат Път.
Важното е Кой ще те чака в края на Пътя.
16.
123
15.04.2024 16:08:06
2
1
Правете разлика м/у вяра и религия!
Религията е средство за разединение и подчинение на масите, а църквата е най-голямата мафия в света!
15.
Да
15.04.2024 15:39:26
2
1
Заради тази пошлост, лицемерието и алчност на църквата като институция все повече хора се отдръпват от християнската вяра.
14.
до 13
15.04.2024 12:46:16
0
2
Какъв "отец" съм аз бре ?
ха ха ха
Аз съм грешник, по-голям от теб.
Нито смирение нито покаяние има в мен.

Но си прав за плодовете !
А плодовете на бтв са : Слави Трифонов и ИТН, Антон Хекимян и ГЕРБ, Светослав Иванов и Харвардските курсове, Мария Цънцарова и злобата.

Плодовете на бтв са : Ергенът и манипулативното "Господари на ефира", Иван и Андрей, Халваджияните.

Плодовете са ясни.
Време е за онзи с брадвата да отсече недъгавите клони и в огъня. /пак по Светото писание/
13.
До 11
15.04.2024 09:40:44
3
2
Отче,от писанието ти личи ,че си Божи служител,няма лошо. Дали божиите храмове не си служат с търговия, не съм компетентен да опредеря. Но леко ме притеснява не смирението,а квалификацията ти за една медия и още повече желанието ти за божествена мъст?!?
И не забравяй, "По плодовете им ще ги познаете" - Матей 7:16-18
12.
Нормално
15.04.2024 07:49:33
8
4
Тези, които работят върху църковни имоти си плащат данъците в НАП. Доходите от наеми не са тайна, всеки може да си направи сметка колко са реалните доходи според пазара. Тези доходи не стигат да се обслужват разходите по храмове, манастири и църковна дейност. Държавата събсидора дейността на Светата Църква, защото има полза от християните. Прфвославните християни, църковните прехожани не лъжат, не крадат, не безчинстват, добронамерени са и са достойни граждани на Република България. Затова държавата има полза от Църквата.
11.
Пропаганда
15.04.2024 06:25:32
9
6
Американската, българоезична тв, бТв се заела да оплюе (за пореден път) стожера на българщината БПЦ.

Изненадани има ли ?
Кой не е запознат с "творчеството" на Цънцарова, Хекимян и компания ?
Та са нарекли и това творчество, РАЗСЛЕДВАНЕ !?
Все едно са били под прикритие, подслушвали са и са ровшли.

Абре бтв, всеки от нас има някакъв недвижим имот.
КАКВО ОБЩО ИМА НАП с имотите ??

С търговската дейност на длужествата е друго но с имотите не НАП а Общините са гези които се занимават.

Второ БПЦ за разлика(съжаление) от болниците НЕ СА ТЪРГОВЦИ !
Те лекуват душата ни и затова също не трябва да имат нищо общо с НАП !

БТВ СА ПОДЛА, МАНИПУЛАТИВНА, НЕБЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ !
Да са живи и здрави и Бог да им даде каквото заслужават !
10.
потайностите на Клисурския манастир
14.04.2024 23:53:23
2
3
Как са прави бизнес
Бизнесмена Xблизък на бат Бойко му звъни и казва искам тоя парцел в Драгалевци или Чалинова долина ама е ва Поповете
Бат Бойко казва на бат Цецо и ДАТО да подслешат с цецомобила телефоните на 3-4 митрополита ,и техните подчинени.ХВАЩАТ НАЙ-слабото звено брънка което ще се пропека ХОМО-ГЕЙ връзка ,научават в КОЙ манастир сси правят любовна среща (Поповете и ТЕ са хора и те грешат) слагат му видео камера и после гледай КАК са продава ИМОТИ за МИЛИОНИ само за хиледи левове
Още на другия ден бизнесмена Х ралучава златен топ имот в Драгалевци,Бояна Манастирски ливади и просява 1500 € на м2 на зелуно
Бат БОЙКО НЕ си поплюва ,по стар ДСченгеджийдки тертип
прай компромат на ЕДРИ риби
Понякога е по лесно БОЙКО отива в Клисурския или Черногорския манастир край Банкя привиква някой дс отче и оня почва да пей КОЙ с КОГО и къде в коя келия в кой манастир а Цецо направо монтира скритата камер
9.
gradski
14.04.2024 22:17:49
0
4
До Свободния е дюнерджийница и вила за оргии... А по средтаа събират лев
8.
Един от Мадрид
14.04.2024 21:56:21
6
18
Тая църква май е на дявола, а не на господ. Нищо не са направили за хората. Католическата църква има приюти за бедни, раздават храна, има училища и университети и др. Изобщо мащабна благотворителна дейност. Българската ( вероятно и руската) алчна църква само знае -дай, дай дай. Само чакат някой да ги дари с нещо. Държавата да им плаща заплати, да им строи храмовете и да ги поддържа. Те само приемат дарения, продават свещи и за всяко богуслужение си имат ценоразпис. Назад са от западния свят с 500 години -Реформацията
7.
костов
14.04.2024 21:19:58
0
9
като във ТЪРГОВИЩЕ поп СЛАВЧО ПЕНСИОНИРАСЕ И ПРОДЪЛЖАВА ДА ДЪРЖИ ЦЪРКВАТА ,ИМАМЕ МЛАДИ ПОПЧЕТА ,НО ЛАКУМИЯТА НЯМА КРАИНОСТИ ,ПОП СЛАВЧО МНОГО ЗАБОГАТЯ ,ИМА АПАРТАМЕНТИ ВЪВ СОФИЯ ,ВАРНА ,И ТЪРГОВИЩЕ ,И Е ПРЕДЛОЖЕН ЗА ПОЧИТЕН НА ТЪРГОВИЩЕ
6.
5
14.04.2024 21:19:38
0
7
хората които прибират всичко са дс копейкаджии
5.
3
14.04.2024 21:17:14
2
5
3 безбожна путлерастка отрепка
4.
БТВ БосфорТВ
14.04.2024 21:15:51
2
14
Имотите на църквата са на ДС
А ДС е неприкосновени и НЕподлежи на проверка
ДС имотите са нещо като конграбандните канали на ДСген.Любен Гоцев ТЕ също като приходите на БПЦ НЕ се отчитат
на държавата
ТЕ са нещо като имонене и даловерите на ДПС агент Сава ДОГАН-Свещена крава коята се закриля от закона дори когато прави големи bullshits

Църковния "Паскал"на Сливенската Митрополия се нарича Вълкан Вълканав ченге от VI ДС и ВКР
3.
Z
14.04.2024 20:54:49
5
19
Писал съм многократно че религиите са най голямото зло съществувало някога. Вярата в Бога няма нищо с религиозните течения. Нали Бог е създал хората от пръст да живеят мирно и щастливо, да се радват на божиите благодати е кому са нужни религиите. Те са създадени от за облага на същите тези хора да разделят и настройват масата една срещу друга. Партиите работят по същия начин. Положително е че всяко начало си има и край, времето им отминава, просто ще се унищожат по простата причина че няма да има кой да ги храни. Една лъжа дълго време не може да съществува.
2.
*********
14.04.2024 20:09:34
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1.
Поморие
14.04.2024 19:49:55
3
28
Тези от църквата са абсолютно ОПГ. МАФИЯ . Пълна ревизия . Има и наистина вярващи но повечето са измамници
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Зловещата сцена с крясъци и счупени прозорци се разигра в апартамент в блок 87, грози го присъда до 12 г. 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка Ето кои са те  Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Ако сме сексуално активни, със сигурност ще усетим много разлики, ако попаднем в "сух" период Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Не съм безотговорен човек, обяви футболният специалист Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Ето кои са те  Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Идеален за закуска, пътуване или пикник 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване Ако не искате да се тормозите с тежки и ограничаващи диети, спазвайте тези правила Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Информацията е от изтекли данни от поземления и кадастрален план на емирството Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Полицейски служители буквално оглозгали дома на 51-годишната жена, арестувана е за срок до 24 часа   500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа 500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа Ограничението влиза в сила от официалното откриване на плажните ивици, когато те са обезпаразитени, почистени и подготвени за туристите
Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията И двамата мъже са непопулярни, изборите ще бъдат референдум за това кой от тях според американците е по-малко лошият вариант 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство Култова световна марка е пред фалит Култова световна марка е пред фалит Тя беше взела и от пазарния дял на Найк Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Тя го призовала да ремонтира къщата ѝ и да плати за почивките ѝ с публични средства Хари Кейн взе Златната обувка Хари Кейн взе Златната обувка Англичанинът вкара 36 гола в 32 мача за Байерн ГМО комари се включват в борбата срещу маларията ГМО комари се включват в борбата срещу маларията Комарите преносители представляват сериозна регионална заплаха Бунт в Палма де Майорка срещу туристите -  "Вървете си вкъщи!" Бунт в Палма де Майорка срещу туристите - "Вървете си вкъщи!" Над 10 000 души вдигнаха плакати "Вървете си вкъщи!" Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт В Швейцария на 15 юни се очаква среща на повече от 80 държави, където Русия нямало как да излъже 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция При кацането самолетът беше посрещнат от службите за спешна помощ Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Той ще се срещне с българския премиер Димитър Главчев
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Стюардесата влиза при пилота и казва:
- В салона имаме еврейски терорист с бомба.
- И какво иска?
- За сега нищо. Просто продава парашути.
Виц на деня Виц на деня - Защо спортуваш?
- Защото спорта ми дава усещането, че имам хубаво тяло като съм гол.
- На мене такова усещане ми дава алкохола...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Младоженецът разбра, че нещо не е както трябва, когато от странана булката дойдоха само тираджии и моряци...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори