×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще оберат ли ПП-ДБ негативния вот заради провала с ротацията? Увеличава се подкрепата за ГЕРБ


Ще оберат ли ПП-ДБ негативния вот заради провала с ротацията? Увеличава се подкрепата за  ГЕРБ
Разочарованието е това, което доминира сред българското общество от политическата класа и от нейните действия особено през последните месеци, коментира Добромир Живков
12 Април 2024, Петък, 08:52 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Партиите в люта битка за гласовете на 18% от българите, които още не са решили дали ще гласуват

Има известно нарастване в подкрепата за ГЕРБ-СДС, което излиза като следствие на поведението и от силните позиции, които успяват да изрази и да заяви Бойко Борисов, от цялата история около ротацията и всичките приказки и заявки, които бяха казали или направени. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ социологът Добромир Живков.

„Трудно е да кажем, че има негатив за ПП-ДБ. Отчита се минимален спад, който е в рамките на статистическото отклонение. Тепърва обаче ще следим там процесите накъде се развиват и дали има шанс те да успеят да мобилизират голяма част от колебаещите се и загубените през последната година избиратели или ще имаме по-сериозен спад“, добави той, след като водещият Златимир Йочев представи резултатите от национално проучване, което е финансирано и реализирано съвместно от бТВ и Маркет Линкс. То е проведено е сред 1046 лица на възраст над 18 години в страната в периода 30 март – 7 април 2024 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета. 

От представените резултати става ясно, че българите пишат на кабинета „Денков-Габриел“ тройка и то на „релси“.

„Оценките по шестобалната система, дадени от анкетираните на кабинета „Денков-Габриел“, никак не изглеждат добре. Под 3 е и тази за Народното събрание. Електоратът на ПП-ДБ обаче дава по-различна оценка – 4,2 на кабинета, т.е. възприема, че правителството е успяло да постигне определени цели и отношението към него е много по-различно“, заяви Живков. 

„Почти рекордни са нивата на спад в доверието в парламента. 44-ото Народно събрание през 2021 г. завърши също на 9%, т.е. неудовлетвореността на гражданите отново е много висока. Правителството пък финишира на 14%“, добави той.

„Развитието на ситуацията с провала на ротацията и с поредните предсрочни парламентарни избори отново води до повишаване на напрежението в обществото. Гражданите споделят, че вече държавата се развива отново в посока, в която не желаем, като това се отразява в очакванията за техните бъдещи доходи, т.е. в ситуация сме, в която има притеснение, страх и това променя цялата атмосфера. Отражението обаче идва от политическите сили и от тяхното тежко противопоставяне“, коментира социологът. 

„Обществото не искаше избори. 41% е декларираната избирателна активност“, добави той.

На въпроса дали тези 18%, които още не са решили за кого да гласуват, Живков отговори с „не“ и добави, че трудно може това да се случи. Голямата борба ще е кой ще спечели колебаещите се избиратели, подчерта той.

„Изглежда, че ядрата на политическите сили са втвърдени вече, но все пак има периферии около всяка от тях, които трябва да бъдат мобилизирани. Сходна би била картината след изборите от резултатите, които имаме настоящем. Не наблюдавам знаци, че ще имаме сериозни размествания. Това разбира се не е изключено“, коментира социологът. 

„Любопитен факт е мобилизацията при „Възраждане“ и при БСП. Немалка част от предишните гласували за тях отново казват, че ще ги подкрепят, но те са така разочаровани, че не е сигурно, че въобще ще отидат до урните, т.е. имаме висока степен на декларирана подкрепа за „Възраждане“, но значително по-ниска степен на мобилизация от тази при партийните електорати“, добави той.

Според него шансът ИТН да мине 4-процентната бариера засега е 50:50%. 

Разочарованието е това, което доминира сред българското общество от политическата класа и от нейните действия особено през последните месеци, каза още Добромир Живков. 

Преподавателят по политически комуникации проф. Росен Стоянов пък заяви, че каза в студиото на бТВ, че при подобни резултати може да се очаква по-различна конструция (б.а. от т.нар. сглобка). „Поради причината, че независимо от класирането, което може би ще е огледално на това, което видяхме на последните избори, вътрешната динамика в пропорцията, съотношението на резултата се вижда като тенденция, която ще предопредели съвсем други отношения. Те ще зависят от съотношенията“, обясни той.

„Виждаме един спад в ПП-ДБ“, който е драматичен, защото това не са само 7 процента от миналия резултат, а трябва да се екстраполира върху стоте. Когато намаляваш резултата си от 24, а вече са 17, тези 7 пункта са 30% спад“, изчисли професорът. 

„Не е изключено коалицията на „промяната“ да не е втора дори и тъй като е малка дистанцията с третия и четвъртия, може да се окажем в една динамична турбулентна ситуация“, подчерта той.

Добромир Живков обаче изтъкна, че този спад в електоралната тежест на ПП-ДБ е известен още момента, когато започнаха преговорите за формирането на кабинета „Денков-Габриел“ и стана ясно, че ще има такава политическа управленска конфигурация, т.е. това не е изненада. Не са обаче достатъчно убедителни именно за тези избиратели, които напуснаха „Продължаваме промяната“, разочаровани от това тяхно решение и от невъзможността да обяснят достатъчно добре защо този политически компромис трябваше да бъде направен. 

„Вече се вадят компроматите, които в сравнение с тези от 90-те години, са изключително демотивиращи и дори страховити. Някоя партийна книжка извадена пред телевизионния екран вече звучи като пионерска задачка в училищно упражнение. Сега има обвинение в такава корупция, в мафиотска дейност и то на държавно ниво, че ме е страх да си представя каква би била присъдата.“, каза пък професорът. 

Парламентът ще продължи да работи, но трибуната му ще се използва за безплатна предизборна кампания, добави той и призова депутатите да излязат в отпуска, защото не е коректно спрямо извънпарламентарните сили, с които ще се състезават за народната любов. 

„ГЕРБ има съществено предимство, което няма как да бъде наваксано от втория. В този смисъл стратегическата цел на първата политическа сила е да потиска своя опонент, но не и да го унищожи. Имайки в арсенала си значително по-широк обхват от възможности за действия, мисля че хората на Бойко Борисов в средата на кампанията ще смекчат тона, защото те ще искат да играят след това ролята на този партньор, който ще бъде държавнотворчески, който ще предлага преговори и ще търси подкрепа за широка коалиция. Това обаче ще е при други условия, а не като през април 2023 г.“, заяви Живков. 

След като водещият коментира, че прегръдката на вече бившия премиер акад. Николай Денков със заместничката му Мария Габриел е изглеждала спонтанна, професорът коментира, че те получават оценка Слаб (2) по отношение на цялостната комуникация на това правителство. „Що се отнася до невербалната комуникация една дама не би трябвало да прегръща никого другиго освен съпруга си по този начин“, добави той.


В категории: Политика


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 4
23
Коментара по темата
23.
Милен
16.04.2024 11:59:45
0
0
То и на децата е ясно, че ДБ и ПП ще погинат на тия избори
22.
Веско
13.04.2024 17:23:30
0
0
ПП и ДБ ще отнесат всички негативи, които натрупаха с безумията си
21.
Никола
13.04.2024 17:08:48
0
0
ПП и ДБ ще се радват ако хванат и 5% на тия избори
20.
Красимира
13.04.2024 17:02:58
0
0
Хайде пак почнаха да им се привиждат хотели и басейни. Заради тези така наречени измислени природозащитници, в България нищо не се случва и само разбойниците секат горите ни. Нито лев не влиза в бюджета, но пък харчим милиони по какви ли не кухи проекти от НПО-тата на зелените.
19.
Хахахаха
12.04.2024 12:04:38
3
5
Така им се пада на ПП-ДБ. И още много ще падат до Юни. Те си избраха това. Излъгаха брутално народа, който им вярваше. Наредиха се на хранилката нагло. Съюзиха се с Мафията и си мислиха, че ще си кадруват заедно с мафията. Само че мафията не обича да им се бърка в паничката и да им се отнема от плячката. Особенно да се арестува главатаря на мафията и то без доказателства. А хей така за реклама. Там няма прошка. Сега бавно ще излизат техните Кирливи ризи и бързо ще падат процентите. Народът ги мрази и мафията ги мрази. Довиждане измамници.
18.
Кико
12.04.2024 12:04:19
2
3
Фиаско за ППДБ
17.
Фондация"Искам БОНУС"
12.04.2024 11:07:46
4
6
М-у 800÷1200 лева БОНУС са взели отгоре в-у големите си заплати около 400.000 чиновници огромна част от СОФИЯ .
Тези 400.000 армия от чиновници ако преди е ГЛАСУВАЛА за шайката ГЕРБ и Бойко,
СЕГА на 9 юни ЩЕ гласува за ПП ДБ така КОКОРЧО и Асен ЩЕ онoдят с 200 Банкянския хитрец който е бесен и извън кожата си от хитрия ход на ППта
Тоес ако ГЕРБ/ДПС си купуваха НЕлегално ромско-цигански турски гласове
То Асен и Кирчо сега ЛЕГАЛНО си КУПИХА 400.000 гласа с по 1200 лева на човек
16.
до 15
12.04.2024 10:43:06
10
9
Кои са престъпници никои от тях не е осъден. Това е активно мероприятие понеже завидяха на успехите на ПП ДБ
15.
не
12.04.2024 10:38:20
9
10
Неискаме пак пачки и кюлчета в чекмежето.
14.
До 8
12.04.2024 10:36:00
12
15
При ПП ДБ се постигна тотална деградация на държавните институции. Главният секретар на МВР яде и пие с престъпници и се перчи с получените подаръци. Шефката на митниците участва в контрабандни канали. Министър-председателят Киро Тъпото се клеца върху парапета с началника на кабинета си и го има за нормално, а тя даже се фука с това. По-голямо падение на държавата и при комунистите не е имало.
13.
Пенсионер
12.04.2024 10:30:34
12
17
За 9 месеца ППДБ направиха толкова много неща колкото мафията не можа да направи не за 12, а за 24 години. И пенсии и заплати са най-малкото. Пак ще гласувам за тях.
12.
До 8 и 1
12.04.2024 10:25:27
16
15
Постигна се пълен разврат!Случайници,наркомани,джендъри.Записи,служби,кадруване,конрабанда,инфлация,мигранти по центъра на София,джендъри,кражби и още много.Това постигнаха за 9 месеца.Приключиха
11.
Кокорчо
12.04.2024 10:20:29
11
7
Искам Бойко да ма блъска с 200
10.
Манипулатори
12.04.2024 10:18:30
3
17
При заявена ИЗБОРНА АКТИВНОСТ ОТ 34.7%, какво точна анализирате бре ?

Нали 40-50 хил гласа извън тези може да преобърнат всичко.
А ако рищат 100хил от възмутените все пак да гласуват и от тази таблица нищо няма да остане.

Лъжи и манипулации започнаха !
9.
XX
12.04.2024 10:15:33
11
10
Не заради "провал" с ротацията, а заради евроинтеграцията, която неграмотните про'с'таци приписват на ПП.
8.
От редакцията
12.04.2024 10:03:18
0
19
Охааа, ще има кинти за манипулирани и фалшиви новини. Ората си плащат за медиен чадър.
7.
При ПП ДБ
12.04.2024 10:02:02
29
21
Се постигнаха :
-Средна заплата над 2100 лв.
-Средна пенсия над 950 лв.
-Спад на инфлолацията под 3,и%
-Спад на цената на горива и газ
Устойчиво увеличение на доходите
-Старт на съдебната реформа.
Всичко това за 9 месеца
6.
До 1
12.04.2024 10:00:20
16
24
При ПП се дигна пенсията и заплатите само като цифра,а покупателната стойност намаля.Файда няма.
5.
Интелигенцията ще подкрепи ПП ДБ
12.04.2024 09:57:29
7
24
Клиенгелата ще подкрепи герб-дпс
4.
До 1
12.04.2024 09:38:35
12
35
Спестеното отиваше в чекмеджета, къщи в барцилона, бутици и за мурвите на мафиота. Само, че лошия, прост мат'рял не можа да го разбере.
3.
Методиев Магнитски
12.04.2024 09:35:52
14
21
Педеругите пак ще са втори и пак ще сексят ОПГ-то на чекмеджето. Полуидиота от банкя пак ще им се моли за правителство. Айдееееее банкятаа, слагай наколенките и към леля Асен ходом марш! Историята се повтаря.
2.
Марсианец
12.04.2024 09:25:04
14
36
И от кой се увеличава подкрепата за ГЕРБ бе цървули платени от ГЕРБ?
1.
Много интересно
12.04.2024 09:24:19
22
34
При ПП-Дб пенсията се качи 2-3 пъти, при Греб 15 години беше 300 лева. Повсеместно други заплати скочиха рязко. при ГЕРБ пестихме за да не надвишим процент на дефицита, ни пак не напредвахме. Къде ли отиваше спестеното? Но айде пак си искаме старото явно
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори