×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ексминистър Йоловски: Кирил Петков и хората му ме притискаха кои фирми да печелят поръчки за милиони


10 Април 2024, Сряда, 17:34 ч.
Автор: Стефан Джендов, Гласове

Беше ми наредено да правя каквото ми кажат, включително да ми подават фирмите, които да печелят поръчки от министерството, твърди той

Това става ясно от разпита на бившия министър на електронното управление Александър Йоловски. Той разказва за натиска и заплахите срещу него от страна на съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, от депутата от „Да, България“ Божидар Божанов и от Васил Величков, приближен до съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, през годините съветник на множество министри, обявен за „бизнес ангел“ от „Капитал“ на Иво Прокопиев.
 
Заплахите, според Йоловски, идват от собственото му правителство и депутати от мнозинството, което го е излъчило за министър.
 
Затова той иска от държавата да бъде охраняван и разказва за заплахите към него на среща при председателя на парламента Росен Желязков. Поставянето на охрана на ексминистъра на електронното управление Александър Йоловски е решено от междуведомствен съвет по защита, в който влизат висши ръководители на МВР, ДАНС и НСО.
 
Прокуратурата води разследване, но за момента няма информация дали авторите на заплахите – все политически лица, са разпитани.  
 
Сайтът „Гласове“ публикува протокола от разпита на Александър Йоловски, проведен от прокурор от Софийска градска прокуратура на 29 октомври 2023 г. Той е започнал в 11.00 часа преди обед и приключва малко преди 22.00 часа, т.е. близо 11 часа.

Бившият министър разказва подробно, че е поканен на поста лично от бившия премиер Николай Денков, който имал добри впечатления от предходната му работа като заместник-министър на електронното управление в правителството „Петков“.
 
В показанията Йоловски подробно описва своите виждания за развитие на електронното управление у нас. От сведенията се разбира, че като министър е смятал за правилно да разчита основно на капацитета на държавното дружество „Информационно обслужване“ АД, където преди това е и работил. Водещият мотив за това е по-ниската стойност на офертите, с които дружеството кандидатства при търгове, опитът и наличието на нужните експерти.

Установих сериозни несъответствия в дейностите на Министерството на електронното управление /МЕУ/ и Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“, заявява пред разследващите Йоловски. Сред най-сериозните проблеми се оказва липсата на служители в Центъра за наблюдение на киберсигурността, чиято задача е да осигурява денонощна превенция и защита от хакерски атаки над информационната инфраструктура на ключови държавни институции.
 

Заради това Александър Йоловски решава, че може да използва услугите на държавната фирма „Информационно обслужване“, която също разполага с оперативен център за мониторинг.  
 
„Предвид необходимостта от решение на Министерския съвет трябваше да проведа разговор с Васил Величков, който предстоеше да бъде назначен за съветник на премиера Денков по въпроси, свързани с електронното управление, както и с Божидар Божанов, действащ народен представител и експерт в тази област. Бях насочен към тях от Иван Модев – началник на кабинета на министър-председателя“, заявява Йоловски, с което дава да се разбере, че бившият премиер е бил запознат със случващото се в ресора.  
 
Интересен детайл е, че срещата на министъра на електронното управление Александър Йоловски не се провежда в министерството, каквато е обичайната практика. Вместо това, министърът отива на крака в офиса на частната фирма на бъдещия съветник на премиера – Васил Величков, като там присъства и депутата Божидар Божанов.  
 
Йоловски посочва, че се познава Величков и Божанов от десет години, когато двамата са били съветници – Величков на Илияна Цанова (бивш вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки), както и на Румяна Бъчварова (бивш вътрешен министър). Божанов също е бил съветник на Румяна Бъчварова, в чиито ресор беше държавната администрация и електронното управление.  
 
Преди 15 години Величков е обявен за „бизнес ангел“ в имиджова статия на седмичника „Капитал“ на издателя Иво Прокопиев. Очевидно тази „визитка“ отваря много врати на властта, защото през годините Величков е назначаван като съветник в политическите кабинети освен на Цанова и Бъчварова, но и в тези на вицепремиера Калина Константинова, а както се разбира и в политическия кабинет на ротационния премиер Николай Денков. Общото между всичките властимащи, които Величков е съветвал, може да се открие в медиите на издателя Прокопиев, където работата им е отразявана все позитивно.  
 
И ако към края на първото десетилетие на века Васил Величков фалира, след като фирмите му остават без договори с Агенция по вписванията, то в края на 2014 г. и началото на 2015 г., т.нар. „бизнес-ангел“ се появява във Висшия съдебен съвет. Тогава чрез натиск от страна на Христо Иванов (в качеството му на правосъден министър) и на Калин Калпакчиев (в качеството му на член на съдебния съвет и бивш председател на Съюза на съдиите в България), Величков успява да смени системата за случайно разпределение на делата. Васил Величков препоръчва конкретна фирма, която внедрява изцяло нова система за случайното разпределение. Години наред има съмнения за работата на системата, но одит е възложен едва през 2020 г., когато е образувано и дело, по което на разпит са извикани Иванов и Величков.  
 
В мандата на кабинета на Кирил Петков (2021-2022 г.) името на Васил Величков отново се появява, този път при реализираната от тогавашните управляващи „рейдърска атака“ срещу „Български пощи“, при която е подменено ръководството на дружеството. Според медийни публикации целта е бързото усвояване на 100 млн. лв., които са предвидени за реформа на държавните пощи. Проектът е под шапката на вицепремиера Калина Константинова, но до изпълнението му не се стига, защото правителството пада след вот на недоверие.
 
Официално фирмата на Васил Величков се занимава с мониторинг на съдържание в интернет-пространството. Прави впечатление, че услугите му се ползват от изданията на Иво Прокопиев, както и от неправителствени организации, близки до партиите „Продължаваме промяната“, „Зелено движение“, „Да, България“ и „Демократи за силна България“. Според публикации Величков е имал проблем с удостоверяване на висшето си образование, но това изглежда не е пречило за назначаването му като съветник в политическите кабинети на трима вицепремиери и един министър-председател.
 
От показанията на главния секретар на МВР Живко Коцев се разбра, че като финансов министър Асен Василев изглежда е прилагал практиката - отказ от съгласуване на финансови обосновки на онези министри, които са му отказвали определени действия. Според Коцев - Василев е бойкотирал проекти на МВР, защото Калин Стоянов отказвал да назначи за директор на ОДМВР-Хасково протеже на контрабандистите Марин и Стефан Димитрови, задържани с бившата вече шефка на митниците Петя Банкова. Самата Банкова бе назначена за директор на агенция "Митници" през февруари от Асен Василев. През август 2023 г. Василев назначава Банкова за заместник-директор на митниците.
 
Александър Йоловски твърди, че на 21 юли 2023 г., докато провеждат срещата в офиса на частната фирма на Величков, той и Божидар Божанов посочват на действащия по това време министър на електронното управление името на конкретна фирма, която трябва да печели поръчките от МЕУ.
 
„В пряк текст ми се заяви от двамата, че занапред обществените поръчки трябва да бъдат печелени от „…“. Бяха категорични в това отношение. Величков беше категоричен, като каза, че не трябва „Информационно обслужване“ АД да доближава ДХЧО (Държавен хибриден частен облак)“, заявява бившият министър.
 
Пред прокуратурата Йоловски обръща внимание, че в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост е предвиден проект, по който за държавната администрация и за нуждите на националната сигурност, е предвидено разходването на сумата от 250 млн. лв. „В контекста на разговора останах с убеждението, че Божанов и Величков искаха от мен поръчките, свързани с този проект, да бъдат насочени към дружеството, което конкретно ми бяха посочили“, твърди още Александър Йоловски.

През септември той решава да предприеме конкретни действия за подобряване на мониторинга на киберсигурността на държавата. За целта събира оферти, като срещу тази на „Информационно обслужване“ АД, която е на стойност 180 хиляди лв. за период от три години, получава още две от частни фирми, съответно за 3,6 млн. лв. и за 1,2 млн. лв. Възлагането на проекта обаче започва да се бави от подчинената на министерството Агенция за информационна инфраструктура.
 

Подозренията на министъра са, че това се прави умишлено от директора, който Йоловски смята за приближен до депутата Божидар Божанов. Това го принуждава да стартира стандартна процедура за приемане на решение на ниво Министерски съвет, което изисква съгласуване с другите министерства.
 
„Неофициално разбрах, че по всяка вероятност документът е блокиран на ниво кабинет на министъра на финансите“, заявява Йоловски. На практика министърът на финансите Асен Василев блокира работата по проекта, защото не одобрява неговото финансиране. „Отказът от съгласуване си обясних с факта, че при стартирането на това междуведомствено съгласуване, вече бях освободил от длъжност изпълнителния директор Петров, поради секретен доклад, който съдържаше сериозни основания за освобождаването му“, сочи още Александър Йоловски и допълва: „Опасенията ми се оправдаха, тъй като след освобождаването на Петров, по телефона ми се обади Божидар Божанов и ми заяви, че дори и да имам основания, не би приел да освобождавам самоволно, без предварително съгласуване с него, хора, които той е назначил“.  
 
Следва нова среща, организирана отново от началника на кабинета на Николай Денков – Иван Модев. Този път във формат – Йоловски, Божанов и Асен Василев. На срещата министърът на електронното управление настоява да сключи договори с държавното дружество „Информационно обслужване“ АД, но среща категоричната съпротива на Божанов, а Василев дава да се разбере, че няма да съгласува финансовата обосновка на МЕУ. В тази част на разпита Йоловски изразява притеснение както за себе си, така и за децата и съпругата му. „Искам да се осигури физическа охрана на мен и семейството ми. Притеснен съм и в момента, като давам показания, а не знам какво се случва с тях“, заявява пред прокурор бившият министър. Даването на показания спира за около един час.  
 
Разпитът на Александър Йоловски продължава с показания за срещата му със съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков. Тя се провежда на 2 октомври в нощно заведение на метри от дома на Петков на централната софийска улица „Шишман“. На срещата отново присъства и Божидар Божанов. „С отчетливо ехидно агресивен тон, високомерно Кирил Петков ме попита как си позволявам да уволнявам хора, които са били назначени от Божидар Божанов. Кирил Петков ми каза, че ако искам да имам подкрепата на парламентарната група на двете партии – ПП и ДБ, трябва задължително да съгласувам с Божанов всичко, което правя като министър, включително важните стратегически въпроси, провеждането на обществени поръчки и всякакви процедури по възлагане“, заявява Йоловски и допълва: „Казаното от него беше идентично с това, което ми беше наредено от Величков и Божанов в предишните разговори, а именно – че трябва да правя каквото и както ми кажат, включително и да ми подават фирмите, които да печелят поръчки в МИЕ и ИАИЕУ“.
 
Бившият министър описва срещата си с Петков и Божанов като разпит, при който спрямо него е приложен метода на „тоягата и моркова“ – „ако слушам и изпълнявам това, което искат от мен, след като престана да бъда министър, ще имам високоплатена работа в международна компания, а ако не изпълнявам нареденото от тях, ще има негативни последици за мен в служебен и личен план, а както се оказа и за семейството ми“.
 
Йоловски твърди, че Кирил Петков в прав текст го е питал: „Какви са професионалните ти планове?“, на което тогавашния министър отговорил, че няма притеснения, можел да отиде на борсата и да си намери работа в рамките на година. „По този начин мислех, че ще дам да се разбере, че не могат да ме държат с това, че съм министър и им казах, че не ми е детската мечта да съм министър. След тези мои думи, тонът на разговора се промени, като Кирил Петков ме попита „Ти деца имаш ли?“
 
Половин година след като Йоловски е дал тези показания, не е ясно разпитани ли са вече Кирил Петков, Божидар Божанов, Васил Величков и останалите лица, посочени в показанията на бившия министър. Знае се, че прокуратурата води разследване за престъпление по чл. 143 от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода до 6 години, като има и утежняващи вината обстоятелства, ако се приеме, че заплахата е срещу длъжностно лице, в случая министър.  
 

 


В категории: Политика


1
Коментара
70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 3
1
Коментара по темата
1.
Толупчо
11.04.2024 07:31:09
0
1
Това не го ли правят всички управляващи в България?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори