×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаската търговско-промишлена палата представя своите членове - Кроношпан


05 Април 2024, Петък, 11:56 ч.
Автор: Пресцентър БсТПП

Компанията, която прави кръговата икономика реалност

България значително изостава спрямо останалите Европейски държави по отношение на управлението на отпадъците. През 2018 година в страната ни са образувани 129.7 милиона тона отпадъци, което я поставя на едно от първите места в Европейския съюз по образувани отпадъци на глава от населението и единица БВП.

Въпреки сравнително добре развитата рециклираща промишленост, страната отбелязва ниски нива на рециклиране на битови отпадъци (31.5%) в сравнение със средните за ЕС(47.4%) за 2018 г. А ако се разглежда общото равнище на рециклиране, с изкл. на отпадъци от добивната промишленост и от строителството, то през 2016 г. в България то е 27%, докато средното за ЕС е 57%.

В Закона за управление на отпадъците е въведена цел до 2035 год.  за подготовка за повторна употреба и рециклиране на най-малко до 65 на сто от битовите отпадъци и за намаляване до 10 на сто на депонираните битови отпадъци, а към настоящия момент в страната се депонират над 60 %.

Наличната и изграждаща се инфраструктура за третиране на битови отпадъци не биха могли да обезпечат постигането на тези цели за подготовка за повторна употреба и отклоняване на битовите отпадъци от депониране.

Необходими са координирани действия между общините, бизнеса, системите за разширена отговорност на производителите и гражданите за изграждане на удобни и икономически ефективни системи за разделно събиране на отпадъците от домакинствата.

Едни от най-разпространените отпадъци са дървесните - според проучване на Европейския пазар на дървесните отпадъци от 11.02.2020г, в България годишно се генерират между 500.000 и 1.000.000 тона дървесни отпадъци от бита, строителството, индустрията и опаковки. Ако се натоварят на камиони, ще покрият пътя от Синеморец до Видин; биха заели площта на 200 футболни игрища; ако се изгорят нерегламентирано ще образуват над 10 000 тона финни прахови частици; за депонирането им ще  бъдат похарчени 100 - 200 млн. лв.

Съгласно Закона  за управление на отпадъците и Европейската политика за управление на отпадъците всички лица, при чиято дейност се образуват, събират, транспортират и/или третират отпадъци се задължават да предприемат необходимите мерки за оползотворяване на отпадъците в съответствие с йерархията за управление на отпадъците – т.е. предотвратяване повторна употреба и рециклиране.

Една от белите лястовички в тази ситуация е дървообработващото предприятие Кроношпан България“ ЕООД - част от международния консорциум „Кроношпан“, който включва 40 завода в Европа и по един в САЩ и Китай. Всички те произвеждат плочести материали от дървесина, които след това се използват в строителството или за изработката на мебели. Компанията е основана през 1897 г. в Австрия като малка семейна фирма. В България „Кроношпан“ стъпва през 1997 г. в Бургас. През 2006 г.страртира дейност и заводът ни във Велико Търново, а през 2016 г. стартира една от най-големите инвестиции в страната – за над  600 млн. лв. във Велико Търново – в един от най-модерните заводи в Европа - най-новите технологии и машини в областта на дървообработването. Около 75% от производството е за износ, а оборотът за 2023 е 183 млн. евро. Специфичното за производството е, че използва най-вече дървесни отпадъци, както и дребноразмерна дървесина от добивана от отгледани и санитарни сечи при  устойчивото стопанисване на горите, а продуктите ни заместват изцяло масивната дървесина.

Голяма част от инвестицията е насочена към оползотворяването на дървесните суровини – в т.нар. почистваща кула. Тя представлява огромна сграда, която е с много различни нива на почистване и отделя всичко, което е недървесно, за да може да рециклираме дървесината. Рециклирането само по себе си е много трудоемко и скъпо, но за сметка на това се създава суровина, която замества дървесината от горите, която е възобновяем, но ограничен ресурс.

За изминалата 2023 г. сме рециклирали над 35 0000 тона, което е заместило дървесината на над 280 000 маломерни дървета. Ние сме единствените в страната, които имат сертификат FSC за проследяване на веригата на доставки и рециклиране на дървесни отпадъци.

Дружеството гледа в бъдещето, а именно в една нисковъглердона икономика с цел ограничено въздействие върху околната среда. Затова, навсякъде, където е възможно, сме заменили фосилните горива със зелена енергия, която произвеждаме сами. В двата завода има изградени фотоволтаични инсталации върху покривните конструкции, както и инсталации за производство на енергия от отпадна дървесна биомаса. На практика имаме действащо производство с нулев отпадък, което е целта на Европа до 2050 година.

За постигане на целите, през 2019 година Кроношпан в сътрудничество с Общините в България стартира програма „Нов живот за старите мебели“ за управление на дървесните отпадъци. В цялата страна към програмата вече са се присъединили над 45 общини

Т.е. бизнесът е готов за предизвикателствата на XXI век, наред са гражданите и институциите.


В категории: Бизнес , Бизнес ЮГ


Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 1
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
Русия връща корекомите
Русия връща корекомите 20/05/2024, Понеделник 18:01 4
България Всички новини
Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Екшънът се разиграл в Павликени Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Ваня Христова е на 53 години,  с две висши образования и по професия е социален педагог, отдала е себе си на децата чрез подкрепата на млади семейства с репродуктивни проблеми, но и работейки ежедневно с момчета и момичета със специални образователни потребности Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! До 30 май движението от 157 км до 162 км ще е двупосочно в платното за София, ограничението е 50 км/ч! Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Детето е било затворено от 24-годишната си майка си в клетка на ужасите в апартамента, в който живеели След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас В двуетажния палат на Садулата в кв.Победа ченгетата намериха голямо количество обработен и необработен друсан чай, предназначен за пазара
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори