×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трима министри са гласували против идея на Асен Василев за прехвърляне на звено от МФ в МС


Трима министри са гласували против идея на Асен Василев за прехвърляне на звено от МФ в МС
Стенограмата от правителственото заседание на 27 март разкрива необичайната ситуация
04 Април 2024, Четвъртък, 21:25 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка-архив: Авторът)

Към Мария Габриел изненадващо се присъединили Зарица Динкова и Галин Цоков

Мария Габриел и още двама министри не са подкрепили постановление на Министерския съвет (МС) на заседанието миналата седмица. Това показа справка на „Флагман“ със стенограмата и протокола от него. Ситуацията е необичайна, защото по правило решенията в МС се взимат с единодушие. Гласуването «против» или «въздържал се» е рядко изключение.

В случая конфликтната ситуация е заради идея на финансовия министър в оставка Асен Василев - съпредседател на партия «Продължаваме промяната». Тя касае функционални и структурни промени в Министерството на финансите (МФ) и администрацията на Министерския съвет.

Целта на нормативните промени е да се осигурят по-добри условия за ефективно изпълнение, да се подобри координацията на централизираното възлагане на обществени поръчки и да се повиши конкуренцията и ефективността на публичните разходи, съобщи миналата седмица правителственият пресцентър във връзка с казуса.

В случая се синхронизират вече предприети през Закона за държавния бюджет за 2024 г. промени.

Съгласно тях, считано от 1 февруари 2024 г., министър-председателят, в качеството си на Централен орган за покупки (ЦОП), ще бъде подпомаган от дирекция „Централизирано възлагане и обществени поръчки", която с целия си числен състав преминава от Министерството на финансите към администрацията на Министерския съвет.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел обаче е изразила отрицателно становище, сочи справка със стенограмата на МС от 27 март.

Асен Василев тогава е заявил: „Срокът за структурната промяна е краят на март месец. Така че, това са предложенията, те са чисто технически – прехвърля се една дирекция от Министерство на финансите в Министерски съвет.“

Мария Габриел, която е единственият официален представител на партия ГЕРБ в правителството в оставка, е възразила: „Припомням, че в рамките на междуведомственото съгласуване от страна на Министерство на външните работи и администрацията на Министерския съвет бяха дадени отрицателни становища. Мотивите, както и тогава, така и сега, остават едни и същи. Смятаме, че въвеждането на норма през Преходните и Заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет - § 25, във връзка с преминаването на ЦОП от министъра на финансите към министър-председателя създава паралелна и противоречива правна уредба на вече съществуващата в Закона за обществените поръчки – чл. 96, ал. 2. Разпоредбите в ЗОП не са отменени, същевременно е приета тази в Закона за държавния бюджет, това създава колизия между двете правни норми в специалния и в общия закон. При такъв тип колизия правилото е, че специалният закон – ЗОП дерогира общия закон. Тоест, докато не бъде преодоляна тази колизия между двете правни норми, не следва да се преминава и към промени в действащата подзаконова правна уредба.

Прехвърлянето на ЦОП, също така чрез нормата от Закона за държавния бюджет, вече нека кажат и специалистите, но според нас противоречи на Конституцията, на министър-председателя, който е орган с обща компетентност да възлага специална компетентност и тя е несъвместима с неговия конституционен статут и правна норма. Междувременно министрите са централни и еднолични органи на изпълнителната власт със специална компетентност.“

Асен Василев не се е съгласил с аргументите на Габриел: „По две от точките колизия няма, тъй като разпоредбите на ЗОП казват, че Министерският съвет може да определи която и да е институция да отговаря. Разпоредбата на Закона за държавния бюджет казва коя да е тази институция, тоест – то е в рамките на това, което специализираният закон позволява. Що се отнася до общата компетентност, има специализирани дирекции в Министерския съвет, тук е примерно дирекция „Концесии“, това е доста специализирана дейност. Така че, не виждам нещо различно спрямо това, което в Министерски съвет вече съществува и докато нямаме произнасяне на Конституционен съд или атакуване там, за да се отмени тази норма, ние трябва да я изпълним.“

След това премиерът Николай Денков е предложил проектопостановлението все пак да се гласува въпреки липсата на единодушие.

Аз бих предпочел в случая това решение да бъде взето и съответно, ако има възможни възражения, те да бъдат реализирани по съответния ред, е заявил акад. Денков.

Последвало е гласуване, при което „за“ са били 16 от членовете на МС, един е бил „против“, но е имало и двама „въздържал се“.

"Против" е била Мария Габриел. Кои обаче са били двамата "въздържал се"? Може да се предположи, че това са били вътрешният министър Калин Стоянов и министърът на електронното управление Александър Йоловски, които през последните месеци влязоха в остър конфликт с „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

За изненада обаче протоколът от заседанието на МС показва друго. Йоловски е бил „за“, а Стоянов е отсъствал от заседанието. „Въздържал се“ пък са били министърката на туризма Зарица Динкова и министърът на образованието Галин Цоков. Двамата не са изложили аргументи.

Зарица Динкова бе сред 11-те, които си направиха отвод, след като номинираната за премиер Мария Габриел на 19 март предложи несъгласуван с ПП-ДБ състав на правителство с първия проучвателен мандат на ГЕРБ. Динкова участва и в пресконференцията на „Продължаваме промяната – Демократична България“, когато от формацията се възмутиха от действията на Габриел.

 


В категории: Политика


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
1
Коментара по темата
1.
Дървобрад
04.04.2024 22:19:52
0
7
"Знаете ли на какво прилича един град, като му се изсекат дърветата?

На сакат прилича. На сакат човек с чуканчета.

От месеци мои съграждани се борят против изсичането на 45 здрави липи в центъра на Добрич. Е, утре ще се секат.

Миналата седмица майка ми разказа, че липите на моята улица вече ги няма. Със сигурност знам, че бяха силни и здрави дървета, защото ги оглеждам всеки път, с тях съм расла. Улицата миришеше божествено на липов цвят всяка година, листата обвиваха таванското балконче, на което обичах да чета, никое друго ухание не казва така ясно "дом".

Но да кажем, че не е работа на града да бъде дом.

Тогава може би да споменем за птиците, които гнездяха там? Беше пълно с гугутки, малко некадърни гнездостроячи, но пък самоотвержени майки, мътеха и в късен сняг даже.

Айде, оставете птиците. А какво става с температурите – през лятото, когато и без това правеният за манифестации централен площад е толкова свидлив на сянка?

Ами като няма и дървета? Знаете ли колко ще им трябва на новопосадените фиданки, за да почнат да дават сянка?

А за градски топлинен остров чували ли сте?

Да не говорим просто колко грозен и убог става един град без жива природа. Става тъжен. Лишава се, впрочем, от част от историята си, защото дърветата също са част от историята му, също като Люцкан, дето гори в червени пламъци, и неговите цветя.

Справка: площад Старият орех. Ореха отдавна го няма, нямаше го и когато бях малка, обаче мястото му се помни.

Не знам по коя програма трябва да се отчете финансиране, за да се сади на мястото на съществуващи дървета. Ама е грехота."
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори