×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Забраняват паленето на огън в Гърция
  • Баба хвърли през терасата торба с близо 50 бона на ало измамник
  • Гешев иска очна ставка с Борисов за атентата срещу него
  • Започна регистрацията в ЦИК на партии и коалиции за вота през юни
  • Алла Пугачова празнува рождения си ден в бункер в Израел
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лечението с кислород на проф. д-р Христо Бозов възроди обмена на студенти между държавния университет в Бургас и Тракийския в Одрин


Лечението с кислород на проф. д-р Христо Бозов възроди обмена на студенти между държавния университет в Бургас и Тракийския в Одрин
Проф. д-р Ерхан Табаколу, дм, и проф. д-р Христо Бозов, дм
02 Април 2024, Вторник, 09:59 ч.
Автор: Флагман.бг

В южната ни съседка отдавна развиват най-добрите медицински практики и сега логично са заинтересувани от лечението с кислород

Студентите на бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” имат невероятната възможност да осъществят обмен с Тракийския университет в турския град Одрин по 15 от всички 18 акредитирани  професионални направления. Това става благодарение на активната работа на ректора на бургаския ВУЗ проф. д-р Христо Бозов, дм, в посока разширяване на международното сътрудничество. Той бе избран на поста преди по-малко от година и успешно изпълнява програмата си, с която спечели доверието на своите колеги, и с която привлича все повече приятели на Бургас от чуждестранни университети.

На 26 март проф. Бозов и неговите заместници бяха на официално посещение в Турция, където подписаха меморандум за сътрудничество между двете висши учебни заведения. Пътят за всичко това бе отворен миналия месец след гостуването в Бургас  на ректора на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Ерхан Табаколу, дм. Също като проф. Бозов,  една от неговите медицински специалност е „Aнестезиология“, като и за двамата ректори е приоритет развитието на медицинските кадри. Проф. Табаколу е запознат с опита  на проф. Бозов, който е смятан за светило в хипербарната оксигенация или лечение на различни заболявания в барокамера. В южната ни съседка отдавна развиват най-добрите медицински практики и сега логично са заинтересувани от лечението с кислород. То има редица приложения освен стандартното - при дълбоководни водолази, страдащи  от декомпресия. Днес се използва от проблеми със слуха, през труднозарастващи рани до аутизъм. Така държавният университет в Бургас ще приема студенти на обмен от Турция, а ние ще изпращаме наши, които да трупат опит там. Това се случва 5 години след изтичане на предишния меморандум.

- Проф. Бозов, с какво е важно подписването на меморандума и влизането в Асоциацията на балканските университети за преподавателите и студентите Ви?

- Меморандумът, който подписахме с ректора проф. д-р Ерхан Табаколу, дм, е свързан с развитие на двата университета най-вече в посока обмен на студенти и преподаватели по програма „Еразъм+” и участие в съвместни проекти. Проф. Табаколу прие и една моя идея за организиране на съвместна научна конференция още тази година. Статиите, които ще бъдат представени на нея, ще се публикуват в списание, което ще издаваме, съвместно от двата университета. Това е първа стъпка към сближаване на студенти и преподаватели, която може да роди сериозна научна продукция и участие в „трансгранични“ проекти. Особено, предвид факта, че имаме много добър опит с Тракийския университет в Одрин. Участвахме заедно в проект, по време на който бяха оборудвани три лаборатории и в двата университета, които служат за мониторинг на жизнена среда, имат екологична насоченост, свързани са с химия и токсикохимия. Те дадоха тласък за развитие на млади изследователи и млади учени. Нашата цел е да продължим традициите в сближаването между двата големи държавни университета в тази част на Европа.

Включването на университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Асоциацията на балканските университети е поради факта, че ние сме един от учредителите ѝ. И е много важно да продължим свършеното от нашите предшественици и да се интегрираме с другите университети на Балканите.

- Колко са университетите в Асоциацията?

- В нея участват 19 университета от България,  най-много сред всички останали държави.  След нас са Турция с 14 висши учебни заведения. Така че университетите в България участваме активно в академичното сътрудничество на Балканите.

- По кои професионални направления ще обменяте студенти?

- Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” е един от водещите в нашата държава по брой професионални направления. Студенти ще обменяме по тези направления, по които имаме съвпадение с нашите партньори от Турция, а именно: Педагогика; Филология; Администрация и управление; Икономика; Химически науки; Машинно инженерство; Електротехника, електроника, автоматика; Компютърна и комуникационна техника; Химични технологии; Индустриален мениджмънт; Медицина; Обществено здраве; Здравни грижи.

- Вие сте автор на емблематичното издание „Морска медицина” и се ползвате с голямо уважение в лекарските среди. Успяхте да впечатлите дори ректора на Тракийския университет в Одрин с уменията си в хипербарната оксигенация. Как ще осъществявате обучението на турските студенти?  И кога очаквате първите от тях?

- В Тракийския университет в Одрин този начин на лечение не е развит. Затова и ректорът проф. Табаколу, който е лекар пулмолог и има още една специалност като моята – „Анестезиология и реанимация”, и неговите заместници проф. д-р Осман Нури Хатипоглу и проф. д-р Метин Айдогду проявиха интерес към хипербарната оксигенация. Макар че те имат една прекрасна база – собствена болница с 1 100 легла, в която работят над 3 000 университетски преподаватели, все още нямат барокамери и не прилагат този иновативен метод за лечение. Затова ме поканиха да ги запозная с него и да подпомогна обучението на студенти и лекари в тази област, което аз, разбира се, ще направя с голямо удоволствие. Може би тук е моментът да спомена, че днес (2 април) от 18:00 ч. в аулата на Медицинския факултет в Бургас ще водя лекция, свързана с влиянието на хипербарната оксигенация върху аутизма. Организатори на събитието са SCORP Бургас и  Асоциация на студентите медици  България – Бургас. Всеки, който е заинтересуван, е добре дошъл.

Относно споразумението - предполагам, че още през летния сезон ще се задейства в по-пълноценен мащаб. Сега ще направим работни групи, които да съставят план за действие по всички направления, по които може да си сътрудничим с Тракийския университет. В тях ще има преподаватели и студенти и от двете страни, които ще работят в посока провеждането научната конференция, която вероятно ще е през октомври. Колегите приеха моето предложение първата да бъде в Бургас при нас. Освен това ще се работи по обмен по „Еразъм +” и обучението на студенти и специалисти и по хипербарна оксигенация. Така че надявам се наесен да можем да започнем по проект обучението и на тези студенти и специализанти.

- Държавният университет в Бургас също има Медицински факултет и на всички е интересно да научим какво обучение в Турция ще получат бъдещите ни лекари? Има ли направление, което е особено важно?

- Първо ще уточним с колегите в какви направления може да се развива това сътрудничество. В Бургас имаме една основна университетска база – на УМБАЛ Бургас, но ние работим и с частните болници, където също има сериозен потенциал за развитието на медицинската наука и практика. И поради тази причина, този процес ще е двустранен. Турски студенти ще идват да се обучават в Бургас под егидата на нашия университет във всички болници в морския град, и съответно нашите студенти ще трупат опит в болницата на Тракийския университет. Тя има големи постижения в областта на хирургията, вътрешните болести, образната диагностика, нуклеарната медицина

- В каква посока  ще развивате международното сътрудничество между държавния университет в Бургас и другите висши учебни заведения? Вие работите по програмата на Европейския съюз „Еразъм+“. Планирате ли да я разширите?

- Ние сме страна от Европейския съюз и като такава нашата основна цел е да развиваме взаимодействие с университети от ЕС. Същевременно, тъй като има държави, които са близо до нас, съвсем естествено е да развиваме отношения и с нашите съседи, например Република Турция. Тракийският университет в Одрин е само първа стъпка, ние можем  да развием отношения и с университета и в Истанбул, който също не е далеч и е удобен за комуникация. Също така с университети от Гърция, Румъния, Северна Македония, Сърбия. Имаме традиции с нашите съседи. Освен тях, нашата основна цел са и всички страни от Европейския съюз. По силите ни е и създаваме устойчиви взаимоотношения и сътрудничество.

 


В категории: Просвета , Бургас


Само три съставки - Салата „Нищо“
Само три съставки - Салата „Нищо“ 15/04/2024, Понеделник 21:00 0
Как да се справим с мазната кожа
Как да се справим с мазната кожа 15/04/2024, Понеделник 20:40 0
България Всички новини
Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас 31-годишният Димитър Димов разби боксова круша и машина за топчета 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете Повечето от представителите на силния пол знаят, че "не е важно колко дълго е зарядното, а колко всъщност издържа батерията" С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват Силните жени са откровени и прями Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце С безупречното си чувство за баланс и хармония, Везните знаят точно как да накарат другите да се почувстват специални и оценени Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София На място веднага пристигнали медици, които установили смъртта на 44-годишния мъж Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Атаката на Техеран се провали, а отговорът на Йерусалим беше оставен, за когато му дойде времето Само три съставки - Салата „Нищо“ Само три съставки - Салата „Нищо“ Вижте рецептата Как да се справим с мазната кожа Как да се справим с мазната кожа Експерти дадоха ценни съвети как да предпазим кожата от прекомерно омазняване Разкарайте тези вещи от дома си, иначе ще останете стара мома Разкарайте тези вещи от дома си, иначе ще останете стара мома Те са езотерични вещици и плашат всеки ухажор, прекрачил прага на жилището ви Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие
Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Най-вероятно церемонията ще се състои на "Стад дьо Франс” Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Разследват се причините за смъртта на един човек и раняването на 17 Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си "С една пръчица колкото пръста ми може ли да се убие? Аз само ги шибнах малко и толкова беше. Исках да ударя майката, да се наплаши, защото ми изяде кокошката. Но, когато отидох, майката я нямаше”, казва Василева МВР с подробности за тази брутална катастрофа МВР с подробности за тази брутална катастрофа Лек автомобил навлязъл в насрещното и блъснал тир  Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Евгени се съобразява с капризите на  Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Продукциите са свързани с готвенето и с американския шампионат по поло Защо зрителите попиляха тази двойка от "Един за друг" Защо зрителите попиляха тази двойка от "Един за друг" За повечето хора Галена и Петър прекаляват с драмата и ако не плаче единият, то плаче другият Самсунг е най-купуваният телефон, измести Епъл от челното място по продажби Самсунг е най-купуваният телефон, измести Епъл от челното място по продажби Делът на корейската корейската фирма на световния пазар на смартфони е достигнал 20,8 на сто през първите три месеца на годината Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Има промяна на правилата на играта спрямо присъствието на Иран в Сирия, коментира  Мохамед Халаф Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Реакция при атаката срещу посолство в Дамаск нямаше, припомня постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори