×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Того си промениха Конституцията за повече демокрация, но се получи уродлива автокрация


В Того си промениха Конституцията за повече демокрация, но се получи уродлива автокрация
Президентът на Того Фор Гнасингбе може да стане премиер и да управлява вечно
31 Март 2024, Неделя, 21:18 ч.
Автор: Флагман.бг

Новата конституция бе одобрена по-малко от месец преди парламентарните избори в Того, насрочени за 20 април).

Депутатите в Того одобриха нова конституция в понеделник, се казва в материал, публикува в уебсайта на телевизия „Франс 24“. Целта на конституционната реформа е смяна на президентския режим на  управление в страната с парламентарен. Освен това парламентът ще разполага с правомощието да избира президента на малката страна в Западна Африка.

Президентът ще се избира „без дебати“ от депутатите, а не от всички граждани, „за срок от шест години“, се казва в новата конституция.

Новата конституция бе одобрена по-малко от месец преди парламентарните избори в Того, насрочени за 20 април).

АФП отбелязва, че все още не е ясно дали новият конституционен текст, който бе одобрен от депутатите с 89 гласа „за“ (срещу един глас „против“ и един „въздържал се“), ще влезе в сила.

Досега продължителността на мандата на президента на Того беше пет години.

Промяната в конституцията бе предложена от група депутати, по-голямата част от които са представители на управляващата партия „Съюз за Републиката“.

Опозицията в Того, която бойкотира последните парламентарни избори през 2018 г. и която заяви, че е имало нередности при преброяването на гласовете, е слабо представена в националния парламент.

Новата конституция предвижда създаването на поста „председател на министерския съвет“, който ще разполага с „пълни правомощия и власт да ръководи правителствените дела и да бъде държан отговорен за това“.

Председателят на министерския съвет ще е „лидерът на партията или лидерът на разполагащата с мнозинство коалиция от партии след парламентарните избори. Мандатът на премиера е шест години“, се казва в новата конституция.

„Правомощията на държавния глава на практика се изземат в полза на председателя на министерския съвет, който ще стане представителят на Того във външния свят и който ще управлява страната във всекидневните дела“, заяви Чичао Чалим, председател на парламентарната комисия по конституционните въпроси.

Франс прес отбелязва, че опозицията в Того е обезпокоена от възможността Фор Гнасингбе да стане премиер и да остане на власт за неопределено време, тъй като в новия конституционен текст не се казва нищо за това дали има ограничение за броя на премиерските мандати.

Последната голяма конституционна промяна в Того датира от 1992 г., отбелязва АФП.

Франс прес припомня, че през 2019 г. депутатите в Того внесоха корекции в конституцията, за да въведат ограничение за президентските мандати, а именно – че един и същи човек може да е само два мандата президент. Не бе обаче предвидено тези конституционни правила да се прилагат назад във времето и за държавния глава Фор Гнасингбе (който е на власт от 2005 г.) остана възможността да бъде още два мандата президент. През 2005 г. той стана приемник на президентския пост на баща си, генерал Гнасингбе Еядема, който взе властта с преврат преди повече от 50 години.

Агенция Ройтерс също обръща внимание на конституционната реформа в Того. Агенцията се фокусира върху факта, че новата конституция въвежда еднократен президентски мандат от шест години. Предвид факта, че догодина в Того се планира произвеждането на президентски избори, Ройтерс прогнозира, че конституционните промени могат да дадат възможност на Фор Гнасингбе да остане с една година повече на власт, ако бъде преизбран за президент, отколкото по досегашната конституция.

„Това е поредната подготовка на конституционен преврат от един монархически режим, който държи съдбата на страната за заложник почти 60 години“, заяви опозиционната партия „Демократични сили на Републиката“ във връзка с конституционната реформа.

Ройтерс отбелязва, че през последните години в няколко африкански страни, сред които Централноафриканската република, Руанда, Конго, Кот д‘Ивоар и Гвинея, са били прокарани конституционни и други законови реформи, с които е била дадена възможност на президентите на тези страни да останат повече време на власт.

Освен това, припомня агенцията, в района на Западна и Централна Африка бяха извършени осем военни преврата през последните три години.

Полицейското насилие срещу политически демонстранти е нещо характерно за управлението на Фор Гнасингбе, както беше и по времето на баща му, отбелязва Ройтерс.

Като неочакван обрат в ситуацията Гнасингбе нареди в петък обаче новата конституция, одобрена по-рано през седмицата да бъде подложена на ново гласуване от депутатите.

Франс прес отбелязва, че конституционната реформа е провокирала бурна реакция на опозицията в Того, която я възприема като опит на президента да остане по-дълго време на власт.

„Всяко нещо може да бъде усъвършенствано и, с оглед на интереса, провокиран у народа с приемането на този текст, президентът на републиката поиска днес от председателя на Националното събрани да бъде направено повторно разглеждане на приетото законодателство“, каза по държавната телевизия в петък вечер говорителят на правителството Яуа Куйган.

Изглежда, че връщането на новия конституционен текст в парламента за повторно разглеждане от депутатите е опит от страна на президента за туширане на негативната реакция в обществото по отношение на конституционните промени.


В категории: Политика


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 1
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 2
7
Коментара по темата
7.
419
01.04.2024 10:33:52
0
0
I GO CHOP YOUR DOLLAR!
It's just a game
6.
Толупа
01.04.2024 10:10:31
0
1
То и при нас е тъй, ма съм доволен
5.
август е септември
01.04.2024 07:11:11
0
3
Флегмани днес бургаският мост пак отплава.Защо не пишете
4.
XSsd
01.04.2024 00:40:46
2
6
Беше много важна тази новина. Че и дълга статия. Браво! Вече съм малко по-грамотен. Променихте ми живота. Само да го видя къде беше тва на картата.
3.
ghhg
01.04.2024 00:39:15
0
0
Къде?
2.
Брей
31.03.2024 23:12:34
0
11
Ние сме Того!
Като сравним как се отнемат правомощия от държавния глава и се дават н а премиера, който дефакто е лидерът на най-голямата политическа партия, излиза че Того преписват от нас.
1.
123
31.03.2024 22:06:29
1
10
Бедата е ,че няма вече профренски режими,както в Того така и в другите посочени държави. Затова статията е язвителна и най лесно е да се говори за липса на демократичност в избраното управление. А истината е, че африканските държави една по една се отърсват от френския колониализъм.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори