×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Забраняват паленето на огън в Гърция
  • Баба хвърли през терасата торба с близо 50 бона на ало измамник
  • Гешев иска очна ставка с Борисов за атентата срещу него
  • Започна регистрацията в ЦИК на партии и коалиции за вота през юни
  • Алла Пугачова празнува рождения си ден в бункер в Израел
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гърмят мините от написаните на колене и приети мълниеносно промени в Конституцията


Гърмят мините от написаните на колене и приети мълниеносно промени в Конституцията
Ситуацията е безумна - депутатите са в предизборна кампания, но ще получат заплати за цялото си работно време 
30 Март 2024, Събота, 22:00 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Толкова компрометирани лица в Народното събрание никога досега не сме имали, но точно те се изхвърлиха да правят генерални реформи, с което още повече подкопаха деморализирания парламентаризъм 

ПП нямало да участва в служебния кабинет на Димитър Главчев, защото той е "ярко политическо лице на ГЕРБ". Това заявиха както съпредседателят на ПП Кирил Петков, така и премиерът в оставка Николай Денков. Изявлението им дойде, след като президентът Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. 

Това решение на Радев беше в голяма степен предопределено заради промените в Конституцията (според които за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник), гласувани и приети и от ПП (ДБ).

Още повече, че президентът нямаше почти никаква друга възможност, при положение, че омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не може да е служебен премиер, защото е избрана за съдия в Съда по правата на човека в Страсбург, подуправителят на БНБ Петър Чобанов също не прояви интерес, другият подуправител Радослав Миленков, каза, че е банкер, а не политик, а преди два дни и зам.-омбудсманът Елена Чернева- Марчева подаде оставка и така максимално стесни избора на Радев за служебен премиер.

Още по-нелепото е, че Денков, на журналистически въпрос, който беше свързан точно с това защо сега ПП критикува Главчев, който само преди няколко месеца беше избран с тяхна подкрепа за председател на Сметната палата, подскочи, че питането към него било провокация.

Промените в Конституцията бяха окончателно приети с гласуването на 237 народни представители. „За“ бяха 165 от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС, „против“ - 71 от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, а Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с „въздържал се“.

Промените в Конституцията

Още преди да бъдат приети в края на декември, беше пределно ясно, че те са нож с две остриета. Проблемите, които породиха и тепърва ще пораждат, ще трябва да бъдат решавани – рано или късно. Една от основните им цели още в началото беше да се ограничат максимално правомощията на президента и да се контролира по-лесно прокуратурата.

Или е по-правилно да се каже, че бяха насочени персонално срещу Румен Радев - за да се намали политическото му влияние, и срещу опасността някога да се появи пак опърничава фигура на поста главен обвинител на държавата, която да обърква периодично плановете на политиците.

Промените бяха направени бързо, на крак, дори напук, без особено мисъл, поради което още в началото бяха атакувани от конституционалисти, които нееднократно предупреждаваха, че са бомба със закъснител и с тях се поставят множество мини, които периодично ще гърмят, хвърляйки в хаос и без това нестабилната ни политическа система.

Първата мина вече гръмна – изведнъж всички започнаха да се оплакват, че изборът за служебен премиер бил сведен до няколко човека. Заоплакваха се същите, които преди няколко месеца със зъби и нокти драпаха за „реформата” в Конституцията, базирана на реваншизъм.

Очакваме да видим кога ще избухнат и мините в прокуратурата, след като там промените са, че вече повечето членове на прокурорския съвет - 6 - ще са по избор на Парламента, а само трима ще се излъчват от прокурорите и следователите. Още тогава вносителите и приелите това оспорвано решение признаха какъв е мотивът им - когато повечето членове се избират от Народното събрание, в прокурорския съвет няма да може да има мнозинство под контрола на главния прокурор. Беше намален и мандатът на главния прокурор – от 7 на 5 години, като той вече няма да може да осъществява „надзор за законност“ върху работата на всички прокурори. Явно сянката на Гешев още ги преследва... Или казано най-простичко – така желаното от някои партии и лица политическо овладяване на прокуратурата, най-накрая се осъществи.

Промените, касаещи Парламента, са също толкова нелепи. Той вече няма да се разпуска, ако не избере правителство. А за още по-сигурно, депутатите гласуваха, че Народното събрание вече ще може да ограничава и правомощията на служебните кабинети. В момента наблюдаваме и безумната ситуация, че настоящите депутати са в предизборна кампания, но макар да са отсъствали почти през цялото време от работното си място – ще получат заплати като народни представители.

Не бива да пропускаме и една от най-скандалната промени – депутати и министри ще може да са хора с двойно гражданство, като единственото условие (за депутатите) е да са живели в България поне 18 месеца, преди да бъдат избрани. За министрите даже няма подобно условие. На тази промяна държаха основно от ПП/ДБ (защо ли), които се аргументираха, че е редно българите, които отдавна живеят в чужбина, да могат да участват по-активно в политическия живот в страната.

Депутатите толкова бързаха да приемат всички промени в Конституцията, че даже въобще не помислиха от реалната възможност чужденец, който живее у нас и получи българско гражданство, също да се кандидатира за депутат. А колко лоялен би могъл да е на България някой, роден в друга страна, е реторичен въпрос. Да не говорим за реалната опасност човек, който преди това се е заклел да защитава интересите на чужда държава, да разполага с опцията да гласува закони или да разписва документи (като министър), касаещи включително държавната ни сигурност.

Може логиката им да е била такава - така или иначе поне от 80 години сме винаги под нечие чуждо влияние, сега нека просто направим всичко съвсем официално.

Патова ситуация – да, ограничиха се правомощията на президента, но същите, които го направиха, сега са недоволни, че за служебен премиер е избрано лицето X, което било партийна фигура. Неуважаеми, то други варианти нямаше, благодарение на вашите действия.

Въртим се в омагьосан кръг

А за пореден път, вече и законово подплатено, необходимостта от реална съдебна реформа беше сведена до това да ограничим правомощията и мандата на главния прокурор, както и независимостта на прокуратурата, за да можем по-лесно да ги контролираме.

Фактът, че сред осъществилите тези промени липсваха имената на опитни конституционалисти, както и припряното приемане на всички изменения, без подлагането им на дебат, също ясно говори за нефелността им. Именно според експертите, Конституцията ни е (беше) добра и първо – нейната промяна не беше основен приоритет, второ – основният закон не може да се изменя според политическите интереси, трето – каквато и да е промяна на този закон, задължително означаваше продължителни и сериозни дебати с най-добрите специалисти по Конституционно право, каквито е ясно, че не са депутатите, предложили и приели промените.

Със сигурност толкова компроменитаран парламент, толкова компрометирани лица в Народното събрание не е имало отдавна, вероятно и никога дори, но за сметка на това въпросните се изхвърлиха да правят генерални реформи, касаещи бъдещето на страната ни, поради което неминуемо, не в толкова далечни дни, всички ще берем плодовете от експериментите им, а явното саботиране на политическата система няма как да не подкопае още повече и без това деморализирания парламентаризъм.


В категории: Политика


Само три съставки - Салата „Нищо“
Само три съставки - Салата „Нищо“ 15/04/2024, Понеделник 21:00 0
Как да се справим с мазната кожа
Как да се справим с мазната кожа 15/04/2024, Понеделник 20:40 0
15
Коментара по темата
15.
Шмиргел
31.03.2024 10:50:52
3
8
До 10
А когато ни управлява ГЕРБ не е ли диктатура? Имаме един човек който на върха на партията и държавата.Всички се опитват да му се харесат ,въртят опашки и му се кланят, защото Той кòли,Той беси . А Той си ги минава с 200. Всички славят Демокрацията живеейки в диктатура.
Дежавю...
14.
:)
31.03.2024 10:28:55
6
5
Ако има нови избори
38% - ГЕРБ
24% - Възраждане
14% - ДПС
11% - БСП
6% - ИТН
5% - МЕЧ
4% Пп Дб
13.
До 11
31.03.2024 09:50:14
3
7
Ти, вероятно мислиш, че не си про'с'так?
Силно си се объркал!
Простак си, драги, от най големите!
Тия дето обърнаха Света с краката нагоре.
Простаците бяха каймак на обществото, затова 4 пъти фалирахте България!
Добре, че Ковида силно ви редуцира. ;)
12.
До 5
31.03.2024 09:49:13
3
4
Ами да го направи този, Главчев, да си избере същите министри, а?!
Президента го остави да си избира сам!
И като пишеш нещо , мислиш ли?
Нали сегашното правителство подаде оставка?
Кое да остави- това с Денков или това с Габриел?
11.
XX
31.03.2024 09:42:21
2
7
До 2

"Всичко прието от педерастите е противоконституционно." - след като в Конституцията се разрешава промяната и и 85% са про'с'таците гласуващи за евроатлантизъм, що да няма евроатлантически промени?
10.
ХХ
31.03.2024 09:39:53
3
5
До 1

"Мисля, че е време за нов модел в управлението, различен от този" - диктатура ли? Или "експертни кабинети" в които никой не носи отговорност?
9.
XX
31.03.2024 09:37:24
1
6
До 3

""Гласът" на образования,умния и мислещ човек потъва сред гласовете на горното мнозинство. " - съдейки по положителните реакции, 100% се имат за образовани, си юни и мислещи, а всъщност 85% са неграмотни про'с'таци, на които все някой друг им е виновен, докато гласуват за ЕС в очакване да им се даде МРЗ. Елем пък в Бургас
8.
До 7
31.03.2024 09:36:48
6
8
Иска ти се, нали?
На промити мозъци, като твоя, Живков им трябва.
Айде да се опита смотаното ви поколение, че само пречи на прогреса.
Оставихте на децата си само бедност и разбити предприятия.
Крадливи и науки простаци!
7.
ХХ
31.03.2024 09:32:43
2
6
До 5

"Можеше да остави сегашното Правителство...":- можеше да оставим и правителството на Тодор Живков, а?
6.
XX
31.03.2024 09:30:33
4
12
Ми хората 1990та са били образовани и са мислели какво пишат за бъдещето на България, а не харвардския неграмотни мошеници!
5.
Може да избира
31.03.2024 09:27:48
6
9
е ключовото в случая.
Можеше да остави сегашното Правителство и да избегне смяна на министри само за 2 месеца.
Това би било надпартийно отношение, а не каквото направи пРезидента.
Сега е ясно, че е в уйдурма с боко и пееф, които са новата голяма коалиция.
Трийте ги, щом не ви трябват пари, трийте ги!
4.
Да
31.03.2024 08:18:28
8
12
Бате Бойко Тиквата ги мина с 200 даже с 300 голям играч ама и той ще изцапа гащите накрая
3.
Шмиргел
31.03.2024 07:07:22
1
22
Демокрацията е същата утопия (ако не и по-голяма),каквато е и комунизма!
За обикновения честен гражданин демокрацията е най несправедливата форма на управление. Когато масата се състои от 70-80% маргинали никак не е трудно да я водиш за носа."Гласът" на образования,умния и мислещ човек потъва сред гласовете на горното мнозинство. Ето това се случва в момента.
2.
ТБС
31.03.2024 01:26:53
6
33
Всичко прието от педерастите е противоконституционно. Само шибаните педерасти си позволяват да правят промени в Конституцията, без Велико народно Събрание, за не говорим, че педерастите да в парламента с алабала шашми и не са легитимно избрани, същото важи и за шибаните герберасти.
1.
Социолог
30.03.2024 22:45:05
6
43
Както казаха от ИТН: “Киро вече е ХараКиро”. Просто Герб и ДПС си изиграха картите перфектно. ПП бяха употребени по много елегантен начин. Мисля, че е време за нов модел в управлението, различен от този на гореупоменатите! Бог да пази България!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват Силните жени са откровени и прями Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце С безупречното си чувство за баланс и хармония, Везните знаят точно как да накарат другите да се почувстват специални и оценени Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София На място веднага пристигнали медици, които установили смъртта на 44-годишния мъж Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Атаката на Техеран се провали, а отговорът на Йерусалим беше оставен, за когато му дойде времето Само три съставки - Салата „Нищо“ Само три съставки - Салата „Нищо“ Вижте рецептата Как да се справим с мазната кожа Как да се справим с мазната кожа Експерти дадоха ценни съвети как да предпазим кожата от прекомерно омазняване Разкарайте тези вещи от дома си, иначе ще останете стара мома Разкарайте тези вещи от дома си, иначе ще останете стара мома Те са езотерични вещици и плашат всеки ухажор, прекрачил прага на жилището ви Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие Гвоздейков оглави правителствения щаб за изборите, както препоръча Борисов Гвоздейков оглави правителствения щаб за изборите, както препоръча Борисов Одобрено е решение на Министерския съвет, обяви премиерът Главчев Двама загинаха, а жена е в критично състояние след челен сблъсък край Пловдив Двама загинаха, а жена е в критично състояние след челен сблъсък край Пловдив Пожарникари режат ламарини, за да извадят труповете
Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Най-вероятно церемонията ще се състои на "Стад дьо Франс” Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Разследват се причините за смъртта на един човек и раняването на 17 Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си "С една пръчица колкото пръста ми може ли да се убие? Аз само ги шибнах малко и толкова беше. Исках да ударя майката, да се наплаши, защото ми изяде кокошката. Но, когато отидох, майката я нямаше”, казва Василева МВР с подробности за тази брутална катастрофа МВР с подробности за тази брутална катастрофа Лек автомобил навлязъл в насрещното и блъснал тир  Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Евгени се съобразява с капризите на  Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Продукциите са свързани с готвенето и с американския шампионат по поло Защо зрителите попиляха тази двойка от "Един за друг" Защо зрителите попиляха тази двойка от "Един за друг" За повечето хора Галена и Петър прекаляват с драмата и ако не плаче единият, то плаче другият Самсунг е най-купуваният телефон, измести Епъл от челното място по продажби Самсунг е най-купуваният телефон, измести Епъл от челното място по продажби Делът на корейската корейската фирма на световния пазар на смартфони е достигнал 20,8 на сто през първите три месеца на годината Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Има промяна на правилата на играта спрямо присъствието на Иран в Сирия, коментира  Мохамед Халаф Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Реакция при атаката срещу посолство в Дамаск нямаше, припомня постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори