×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гърмят мините от написаните на колене и приети мълниеносно промени в Конституцията


Гърмят мините от написаните на колене и приети мълниеносно промени в Конституцията
Ситуацията е безумна - депутатите са в предизборна кампания, но ще получат заплати за цялото си работно време 
30 Март 2024, Събота, 22:00 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Толкова компрометирани лица в Народното събрание никога досега не сме имали, но точно те се изхвърлиха да правят генерални реформи, с което още повече подкопаха деморализирания парламентаризъм 

ПП нямало да участва в служебния кабинет на Димитър Главчев, защото той е "ярко политическо лице на ГЕРБ". Това заявиха както съпредседателят на ПП Кирил Петков, така и премиерът в оставка Николай Денков. Изявлението им дойде, след като президентът Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. 

Това решение на Радев беше в голяма степен предопределено заради промените в Конституцията (според които за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник), гласувани и приети и от ПП (ДБ).

Още повече, че президентът нямаше почти никаква друга възможност, при положение, че омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не може да е служебен премиер, защото е избрана за съдия в Съда по правата на човека в Страсбург, подуправителят на БНБ Петър Чобанов също не прояви интерес, другият подуправител Радослав Миленков, каза, че е банкер, а не политик, а преди два дни и зам.-омбудсманът Елена Чернева- Марчева подаде оставка и така максимално стесни избора на Радев за служебен премиер.

Още по-нелепото е, че Денков, на журналистически въпрос, който беше свързан точно с това защо сега ПП критикува Главчев, който само преди няколко месеца беше избран с тяхна подкрепа за председател на Сметната палата, подскочи, че питането към него било провокация.

Промените в Конституцията бяха окончателно приети с гласуването на 237 народни представители. „За“ бяха 165 от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС, „против“ - 71 от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, а Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с „въздържал се“.

Промените в Конституцията

Още преди да бъдат приети в края на декември, беше пределно ясно, че те са нож с две остриета. Проблемите, които породиха и тепърва ще пораждат, ще трябва да бъдат решавани – рано или късно. Една от основните им цели още в началото беше да се ограничат максимално правомощията на президента и да се контролира по-лесно прокуратурата.

Или е по-правилно да се каже, че бяха насочени персонално срещу Румен Радев - за да се намали политическото му влияние, и срещу опасността някога да се появи пак опърничава фигура на поста главен обвинител на държавата, която да обърква периодично плановете на политиците.

Промените бяха направени бързо, на крак, дори напук, без особено мисъл, поради което още в началото бяха атакувани от конституционалисти, които нееднократно предупреждаваха, че са бомба със закъснител и с тях се поставят множество мини, които периодично ще гърмят, хвърляйки в хаос и без това нестабилната ни политическа система.

Първата мина вече гръмна – изведнъж всички започнаха да се оплакват, че изборът за служебен премиер бил сведен до няколко човека. Заоплакваха се същите, които преди няколко месеца със зъби и нокти драпаха за „реформата” в Конституцията, базирана на реваншизъм.

Очакваме да видим кога ще избухнат и мините в прокуратурата, след като там промените са, че вече повечето членове на прокурорския съвет - 6 - ще са по избор на Парламента, а само трима ще се излъчват от прокурорите и следователите. Още тогава вносителите и приелите това оспорвано решение признаха какъв е мотивът им - когато повечето членове се избират от Народното събрание, в прокурорския съвет няма да може да има мнозинство под контрола на главния прокурор. Беше намален и мандатът на главния прокурор – от 7 на 5 години, като той вече няма да може да осъществява „надзор за законност“ върху работата на всички прокурори. Явно сянката на Гешев още ги преследва... Или казано най-простичко – така желаното от някои партии и лица политическо овладяване на прокуратурата, най-накрая се осъществи.

Промените, касаещи Парламента, са също толкова нелепи. Той вече няма да се разпуска, ако не избере правителство. А за още по-сигурно, депутатите гласуваха, че Народното събрание вече ще може да ограничава и правомощията на служебните кабинети. В момента наблюдаваме и безумната ситуация, че настоящите депутати са в предизборна кампания, но макар да са отсъствали почти през цялото време от работното си място – ще получат заплати като народни представители.

Не бива да пропускаме и една от най-скандалната промени – депутати и министри ще може да са хора с двойно гражданство, като единственото условие (за депутатите) е да са живели в България поне 18 месеца, преди да бъдат избрани. За министрите даже няма подобно условие. На тази промяна държаха основно от ПП/ДБ (защо ли), които се аргументираха, че е редно българите, които отдавна живеят в чужбина, да могат да участват по-активно в политическия живот в страната.

Депутатите толкова бързаха да приемат всички промени в Конституцията, че даже въобще не помислиха от реалната възможност чужденец, който живее у нас и получи българско гражданство, също да се кандидатира за депутат. А колко лоялен би могъл да е на България някой, роден в друга страна, е реторичен въпрос. Да не говорим за реалната опасност човек, който преди това се е заклел да защитава интересите на чужда държава, да разполага с опцията да гласува закони или да разписва документи (като министър), касаещи включително държавната ни сигурност.

Може логиката им да е била такава - така или иначе поне от 80 години сме винаги под нечие чуждо влияние, сега нека просто направим всичко съвсем официално.

Патова ситуация – да, ограничиха се правомощията на президента, но същите, които го направиха, сега са недоволни, че за служебен премиер е избрано лицето X, което било партийна фигура. Неуважаеми, то други варианти нямаше, благодарение на вашите действия.

Въртим се в омагьосан кръг

А за пореден път, вече и законово подплатено, необходимостта от реална съдебна реформа беше сведена до това да ограничим правомощията и мандата на главния прокурор, както и независимостта на прокуратурата, за да можем по-лесно да ги контролираме.

Фактът, че сред осъществилите тези промени липсваха имената на опитни конституционалисти, както и припряното приемане на всички изменения, без подлагането им на дебат, също ясно говори за нефелността им. Именно според експертите, Конституцията ни е (беше) добра и първо – нейната промяна не беше основен приоритет, второ – основният закон не може да се изменя според политическите интереси, трето – каквато и да е промяна на този закон, задължително означаваше продължителни и сериозни дебати с най-добрите специалисти по Конституционно право, каквито е ясно, че не са депутатите, предложили и приели промените.

Със сигурност толкова компроменитаран парламент, толкова компрометирани лица в Народното събрание не е имало отдавна, вероятно и никога дори, но за сметка на това въпросните се изхвърлиха да правят генерални реформи, касаещи бъдещето на страната ни, поради което неминуемо, не в толкова далечни дни, всички ще берем плодовете от експериментите им, а явното саботиране на политическата система няма как да не подкопае още повече и без това деморализирания парламентаризъм.


В категории: Политика


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 2
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 2
15
Коментара по темата
15.
Шмиргел
31.03.2024 10:50:52
4
8
До 10
А когато ни управлява ГЕРБ не е ли диктатура? Имаме един човек който на върха на партията и държавата.Всички се опитват да му се харесат ,въртят опашки и му се кланят, защото Той кòли,Той беси . А Той си ги минава с 200. Всички славят Демокрацията живеейки в диктатура.
Дежавю...
14.
:)
31.03.2024 10:28:55
6
6
Ако има нови избори
38% - ГЕРБ
24% - Възраждане
14% - ДПС
11% - БСП
6% - ИТН
5% - МЕЧ
4% Пп Дб
13.
До 11
31.03.2024 09:50:14
3
8
Ти, вероятно мислиш, че не си про'с'так?
Силно си се объркал!
Простак си, драги, от най големите!
Тия дето обърнаха Света с краката нагоре.
Простаците бяха каймак на обществото, затова 4 пъти фалирахте България!
Добре, че Ковида силно ви редуцира. ;)
12.
До 5
31.03.2024 09:49:13
3
5
Ами да го направи този, Главчев, да си избере същите министри, а?!
Президента го остави да си избира сам!
И като пишеш нещо , мислиш ли?
Нали сегашното правителство подаде оставка?
Кое да остави- това с Денков или това с Габриел?
11.
XX
31.03.2024 09:42:21
2
8
До 2

"Всичко прието от педерастите е противоконституционно." - след като в Конституцията се разрешава промяната и и 85% са про'с'таците гласуващи за евроатлантизъм, що да няма евроатлантически промени?
10.
ХХ
31.03.2024 09:39:53
3
6
До 1

"Мисля, че е време за нов модел в управлението, различен от този" - диктатура ли? Или "експертни кабинети" в които никой не носи отговорност?
9.
XX
31.03.2024 09:37:24
1
7
До 3

""Гласът" на образования,умния и мислещ човек потъва сред гласовете на горното мнозинство. " - съдейки по положителните реакции, 100% се имат за образовани, си юни и мислещи, а всъщност 85% са неграмотни про'с'таци, на които все някой друг им е виновен, докато гласуват за ЕС в очакване да им се даде МРЗ. Елем пък в Бургас
8.
До 7
31.03.2024 09:36:48
6
9
Иска ти се, нали?
На промити мозъци, като твоя, Живков им трябва.
Айде да се опита смотаното ви поколение, че само пречи на прогреса.
Оставихте на децата си само бедност и разбити предприятия.
Крадливи и науки простаци!
7.
ХХ
31.03.2024 09:32:43
2
6
До 5

"Можеше да остави сегашното Правителство...":- можеше да оставим и правителството на Тодор Живков, а?
6.
XX
31.03.2024 09:30:33
4
13
Ми хората 1990та са били образовани и са мислели какво пишат за бъдещето на България, а не харвардския неграмотни мошеници!
5.
Може да избира
31.03.2024 09:27:48
6
9
е ключовото в случая.
Можеше да остави сегашното Правителство и да избегне смяна на министри само за 2 месеца.
Това би било надпартийно отношение, а не каквото направи пРезидента.
Сега е ясно, че е в уйдурма с боко и пееф, които са новата голяма коалиция.
Трийте ги, щом не ви трябват пари, трийте ги!
4.
Да
31.03.2024 08:18:28
8
12
Бате Бойко Тиквата ги мина с 200 даже с 300 голям играч ама и той ще изцапа гащите накрая
3.
Шмиргел
31.03.2024 07:07:22
1
22
Демокрацията е същата утопия (ако не и по-голяма),каквато е и комунизма!
За обикновения честен гражданин демокрацията е най несправедливата форма на управление. Когато масата се състои от 70-80% маргинали никак не е трудно да я водиш за носа."Гласът" на образования,умния и мислещ човек потъва сред гласовете на горното мнозинство. Ето това се случва в момента.
2.
ТБС
31.03.2024 01:26:53
6
34
Всичко прието от педерастите е противоконституционно. Само шибаните педерасти си позволяват да правят промени в Конституцията, без Велико народно Събрание, за не говорим, че педерастите да в парламента с алабала шашми и не са легитимно избрани, същото важи и за шибаните герберасти.
1.
Социолог
30.03.2024 22:45:05
6
43
Както казаха от ИТН: “Киро вече е ХараКиро”. Просто Герб и ДПС си изиграха картите перфектно. ПП бяха употребени по много елегантен начин. Мисля, че е време за нов модел в управлението, различен от този на гореупоменатите! Бог да пази България!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори