×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще сподели ли Радев отговорността за правителството „Главчев“, ключови са двама министри


Ще сподели ли Радев отговорността за правителството „Главчев“, ключови са двама министри
Димитър Главчев остана силно лоялен на Борисов дори и след като лидерът на ГЕРБ го притисна да подаде оставка като председател на парламента
30 Март 2024, Събота, 11:23 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Зад избрания за служебен премиер тегне сянката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Кои ще бъдат министрите на вътрешните работи и на електронното управление е една от първоначалните интриги за следващия служебен кабинет. Президентът вчера обяви, че ще назначи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен министър-председател.

Първите политически реакции дойдоха от „Продължаваме промяната“ (ПП), БСП и ГЕРБ.

“ГЕРБ все пак ще има министър-председател. Поздравления.” Така коментира зам.-председателят на парламента и на БСП Кристиан Вигенин пред БНТ новината, че президентът Румен Радев е избрал Главчев за служебен премиер.

„Чакам с нетърпение да видя кой ще е министърът на вътрешните работи, който трябва да осигури заслона за купуването на гласове. Това е резултатът от конституционната реформа на „Продължаваме промяната“ и на ГЕРБ и ДПС“, добави Вигенин.

Деница Сачева от ГЕРБ коментира от своя страна: „Внушенията, че Димитър Главчев е кандидат на ГЕРБ са абсолютно нерелевантни, защото от момента, в който той беше избран за председател на Сметната палата, той няма политически ангажименти.“

Сачева също акцентира върху предстоящия избор на министри от страна на Главчев.

Коментари направиха тази сутрин и Кирил Петков и Николай Денков от ПП. Днес партията събра в София най-висшия си форум – Общото събрание. Петков и Денков определиха Димитър Главчев като ярка политическа фигура на ГЕРБ. Главчев бе депутат от ГЕРБ и дори председател на 44-ото Народно събрание.

Главната задача на служебния кабинет е да имаме честни избори, посочи Кирил Петков.

„Така че следващите двама министъра на МВР и на електронното управление ще покажат в каква посока ще се движат – ще има ли много купен вот, дали пак ще бъдат изгорени 400 хиляди гласа на българските граждани. Така че следим внимателно. Изборът беше на президента“, каза Петков.

Той заяви, че ПП няма излъчва министри, ако бъдат поканени в служебното правителство.

Днес в 14.00 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Любопитно е дали Румен Радев ще прехвърли цялата отговорност за състава на кабинета на Главчев. Другият вариант е отговорността да е споделена.

Указът за назначението на министрите формално е на президента и той би могъл да заяви претенции към състава на правителството. Процедурата за назначение на служебен кабинет този път е по-различна заради приетите през декември конституционни промени. 

Важен освен вътрешният министър е и този на електронното управление, тъй като при него е отговорността за организирането на машинното гласуване. Припомняме, че то бе отменено на първия тур на местните избори през 2023 г. със спорни аргументи. 

Димитър Главчев подаде оставка преждевременно като председател на 44-ото Народното събрание през ноември 2017 г. след скандал с водачката на БСП Корнелия Нинова и след натиск на тогавашния премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Въпреки това Главчев остана силно лоялен на Борисов в месеците и годините след това. Неслучайно той бе издигнат и избран за председател на Сметната палата през 2023 г. по предложение на ГЕРБ.

 


В категории: Политика


7
Коментара по темата
7.
Дани
30.03.2024 19:16:01
0
1
Малоумни ли са тези? От президента нищо не зависи след като му промениха конституцията.
Нали всички от списъка с възможните са гербаджии. Имаше само една непартийна- знам.омбудсманка, и тя подаде оставка.
6.
До Киро Простото и компания гадове
30.03.2024 17:08:53
3
9
Сега ревете от служебния кабинет и обвинявате президента Радев, че е избрал шефа на Сметната палата, Димитър Главчев, за служебен премиер. Ами нали вие, Кириле, дадохте списък от десетина човека, всичките свързани с ГЕРБ на президента? Нали с гласовете на ППДБ, Димитър Главчев зае този пост преди няколко месеца? Защо сега ревеш? Като теглим една черта, излиза простия факт, че ти, Кириле, ти направи най-много през цялата история за Бойко Борисов. Ти не само го изпра, не само го върна във властта, но и промени конституцията така, че сега ГЕРБ да имат служебен кабинет.
5.
Изненада
30.03.2024 14:06:32
14
13
Колко къса памет имат хората!!!!
Колко бързо забравиха защо Главчев се принуди да подаде оставка като председател на Народното събрание и напусна позорно парламента.
Сега на същият този човек се възлага да спаси държавата.
Фанатичен бойковист Главчев ще защитава само тяснопартийни интереси. Нищо, че Борисов твърди, че не го е виждал от 10 години, което е очевидна лъжа. Главчев подаде оставка в края на 2017 г след дълъг разговор с Борисов. То ще си проличи от състава на правителството.
4.
Няма да има проблеми
30.03.2024 12:44:43
9
30
Ако се премахнат машините за гласуване!
Ала бал флашки кодове и всичките мушенгии на ПП-ДБ падат в канала, заедно с ненаситните променкаджии!
Ристю Йориста без юридически стаж ще си набута огромния нос в задния си двор :))))
3.
GABIMAN
30.03.2024 12:38:09
10
30
тия прости мисирки ПП-ДБ хак да им е, нагли и алчни до безобразие, сега искам поне 2 години да се управлява през служебни правителства и да изчезват
2.
XX
30.03.2024 12:18:09
10
20
БСП ПАК неадекватни.
1.
Дърт Гербераст
30.03.2024 12:09:54
19
31
“Деница Сачева от ГЕРБ коментира от своя страна: „Внушенията, че Димитър Главчев е кандидат на ГЕРБ са абсолютно нерелевантни, защото от момента, в който той беше избран за председател на Сметната палата, той няма политически ангажименти.“
——————————————
Главунчев не е ли целувал пръстена на цар Тиква, г-жо Пачаврова? Какво е това внушение което искаш да направиш?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори