×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

А. Василев и Денков обсъждат в МС „много тежък преход“ в просветата – „от зубрене към мислене“


А. Василев и Денков обсъждат в МС „много тежък преход“ в просветата – „от зубрене към мислене“
Изисква се радикална промяна в начина на преподаване, а това е комплексна задача, която не може да се случи от днес за утре, смята премиерът
24 Март 2024, Неделя, 09:26 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка-архив: Авторът

Българин след полет до Франкфурт става доста по-продуктивен, коментира финансовият министър

Сложен преход в системата на образованието – от зубрене към мислене. Такава визия има финансовият министър в оставка и съпредседател на партия „Продължаваме промяната“ Асен Василев, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет (МС) на 6 март.

Тогава е бил обсъден проект на решение за одобряване позицията на България за участие в съвместно заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси и на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) на 12 март.

„България, за да можем да станем нормална развита европейска държава, имаме няколко предизвикателства. Едното е това да въоръжим нашите работници с по-добра работна среда, машинен парк, инфраструктура. Другото е да им помогнем да си развият уменията“, казва Асен Василев при обсъждането на точката пред колегите си в правителството.

„И знаете, че последните няколко години икономическата политика, която следваме, е от една страна доходите да се движат доста по-бързо от инфлацията. От друга страна – да подпомагаме фирмите да могат да направят инвестициите, които са необходими, така че нашите работници да могат да имат същата производителност, която имат, когато емигрират в Западна Европа. Защото когато един човек се качи на самолета от България и кацне във Франкфурт, тези два часа не са му прелели допълнително умения, но е доста по-продуктивен и може да защити доста по-висока заплата точно защото работи в по-добра работна среда. Но подобряването на работната среда ще се изчерпи и тогава ще стане изключително ключово работниците всъщност да са наистина добре подготвени откъм умения и тъй като, за разлика от закупуването на машина, това не е процес, който може да се случи бързо, трябва още отсега и от още първите фази на училището да се мисли как нашите деца, които в момента са в първи клас, те трябва да са на пазара на труда 2080 г. с адекватни умения. Тоест, децата, които сега в първи клас, трябва да могат през 2080 г. да са на пазара на труда с адекватни умения.

Ако върнем лентата назад, когато са преподавали на хората от 1970 година, в първи клас е трябвало да ги научат на неща, които да им позволят все още да са на пазара на труда. Знаете какво се случи, като промяна на технологии, като промяна на работа, стил на работа и всичко останало. И всъщност е много важно да преориентираме не само социалната система, а и образователната система към това да изгражда компетенции и възможност за учене през живота, а не да заложи в главите на децата едни модели и след това да очакваме, че следващите 50-60 години тези модели ще останат непроменени. Или казано на по-прост език – трябва да минем от зубрене към мислене. Това ще е много тежък и сложен преход, и дълъг“, коментира още финансовият министър.

След това думата взима премиерът Николай Денков, който е и бивш министър на образованието: „Като един от хората, които са били в училище през 1971-1972 година, напълно се присъединявам към тази оценка. Добре осъзнат е проблемът, но се изисква радикална промяна в начина, по който преподават учителите, а това е комплексна задача, която изисква промени в програмите, методите за преподаване, тяхната подготовка, методите за оценяване и няколко други, свързани дейности, които не могат да се променят от днес за утре.“

 


В категории: Просвета , Политика


Почина известен футболен треньор
Почина известен футболен треньор 29/04/2024, Понеделник 13:52 0
Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 2
7
Коментара по темата
7.
до 1
24.03.2024 16:52:15
0
0
Виждаш сам колко малоумника ти цъкат минуси. Родителското тяло е отгледано така. Учителското тяло не иска да се променя. Народът няма никакво намерение да излезе от "оправданието" Преход!
6.
до 1
24.03.2024 16:51:38
0
0
Виждаш сам колко малоумника ти цъкат минуси. Родителското тяло е отгледано така. Учителското тяло не иска да се променя. Народът няма никакво намерение да излезе от "оправданието" Преход!
5.
Факт
24.03.2024 12:43:21
0
0
Компютърното в Меден Рудник е покрило тези критерии.
4.
Факт
24.03.2024 12:42:49
0
0
Компютърното в Меден Рудник е покрило тези критерии.
3.
Abe
24.03.2024 10:39:23
0
0
Разкарайте ги веднага тия двамата.Те 5 грама мозък нямат и сега говорят глупости.Разпускайте туй правителство.
2.
Me
24.03.2024 10:12:11
0
0
Тия където барнат трева не никне. Не ми се мисли какво унищожаване на образованието ни чака. В момента е зле, след тия ще е пълна трагедия.
1.
За 15-20 години се осраха в образованието
24.03.2024 09:36:05
0
0
Подходът „от зубрене към мислене“ е свързан с премахване на бележкарството, т.е. писане на оценки за щяло и нещяло. Може ли да пишеш двойка на ученик без домашна работа? Изпитай го и ако не знае е друго, но на всеки се случва да не е записал, че има домашна, да не е могъл да я направи и т.н. Учителите отвращават учениците от образованието. Вместо да са будители, повечето карат "ден да мине - друг да дойде"
Давайте на децата приекти, да рабитят в колектив, учителите да се стараят да запалят пламъка за знания на децата! Да погледнат как го правят японците, много може да научат от тях!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори