×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Робърт де Ниро открива два хотела у нас
  • Случващото се с Израел може да завърши със световна война, смята Доналд Тръмп
  • Бронз за ансамбъла в многобоя на световната купа в София
  • Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, обяви премиерът Димитър Главчев
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българският учител най обича да се обучава в руската база "Камчия"


19 Март 2024, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

В последните 11 г. там са се провели над 700 курсове и семинари, платени и с евросредства

Малко след началото на войната в Украйна държавите по света, вкл. България, масово въведоха безпрецедентни санкции срещу Русия - замразяване на активи и сметки, преустановяване на полети, забрана за търговия и т.н. Оказва се обаче, че руският комплекс "Камчия" минава между капките - квалификационните курсове на български учители там вървят с пълна пара, поддържайки базата и финансово, и оперативно. Завесата зад това бе открехната по настояване на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, който поиска данни от министерството на образованието какви обучения са провеждани там, от кого и за какви суми от 2013 г. до 2024 г. Справката на МОН е доста непълна, но показва прелюбопитни факти, пише вестник Сега.

И от София учителите ходят в "Камчия"

738 обучения на учители и директори са били проведени в руския санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" за последните 11 г., показва справката на МОН. Условно, това означава, че средно на година са правени по около 67 обучения, които са посещавани от наши учители от детски градини, основни и средни училища, професионални гимназии, регионални управления по образованието и др. Те са от почти всички градове в страната - от Плевен, Търново, Смолян, Ямбол, та чак от Видин. Обученията са на най-различни теми - като преодоляване на стреса при учителите, превенция на насилието, управление на дисциплината в класната стая, подходи за работа с деца с емоционални затруднения, извънкласни дейности, ековъзпитание и т.н. Те са провеждани от различни асоциации, издателства, НПО-та, министерството на образованието и др., включително и от Синдиката на българските учители. 

Поради обема на справката, а и поради липсата на данни за стойността на редица обучения, трудно може да се изчисли общата им стойност (грубо са за около 400 хил. лв.). Цената им варира от 30 лв. до над 15 000 лв., като те са заплащани най-често от бюджета на българските училища, чиито учителите са били на обучение. В други случаи средствата идват от дадена община, по национални програми, СБУ или пък по оперативна програма "Наука и образование". Има и обучения, финансирани от руското министерство на образованието - например за научно-методическите основи на преподаването по руски език, или пък от държавния институт по руски език "А. С. Пушкин" - Москва.

Най-скъпото обучение на тема "Съвременен модел на учебно занятие" например е на учители от СУ "Л. Каравелов" в Несебър - то е проведено през 2021 г. от издателство "РААБЕ България", като финансирането е по европроект "Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти" по оперативната програма - около 15 000 лв. По оперативната програма през 2014 г. са проведени близо 80 обучения на училища, градини и гимназии, предимно от Варна. Срещу въпросните обучения няма посочена стойност, което е особено скандално. "Няма как МОН да не знае колко пари е дало за обучение по оперативната програма - там се правят сериозни проверки и отчети. Тук са най-сериозните суми и те са скрити тенденциозно. Интересно е знае ли ЕС колко от европейските пари за квалификация са отишли за наем на руската база, т.е. за Москва", коментира пред "Сега" експерти, чудейки се свършиха ли се българските бази, в които могат да се правят обучения, че се ползва  собственост на чужда държава, обявена за агресор. 

Впрочем, само около 100 училища и градини от Варна, която е най-близо до базата, са се обучавали се в "Камчия". Софийските градини и училища, изпращали учители и директори там, са над 250, вместо всички те да отидат например в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти в Банкя, който е драстично по-близко, или в някоя по-близка база на МОН. Самият център в Банкя също е организирал две обучения в "Камчия", въпреки че си има собствена база. От Добрич, който също е близо до морето, има само 5 училища, ходили в "Камчия". По около 40 са учебните заведения от Плевен, Търговище и Сливен, ходили на квалификационни курсове на Северното Черноморие.

Топлата връзка на Янка Такева с руската страна

В справката изпъкват и многото обучения на Съюза на българските учители - близо 100 на брой, организирани за училища и детски градини от различни краища на България - Враца, Плевен, Пловдив, Смолян, София, Ловеч, Монтана, Габрово, Кюстендил, Пазарджик, Перник и др. Запознати си обясняват честите посещения на СБУ в базата с близостта на председателя му Янка Такева с руската страна, която е в Националния съвет на "Русофили" от 2020 г.

Темите на организираните от СБУ обучения не се отличават с особено разнообразие и оригиналност - най-често са за извънкласните и извънучилищните дейности и как те могат да се използват за устойчиво качествено обучение и възпитание. Има още и за гражданско и еко образование, хуманистична образователна среда, безопасна работна среда в училищата и т.н. Сред темите на организираните от СБУ курсове са "Формиране на ценностни нагласи на младите хора чрез обучението по гражданско образование", "Хуманистична образователна среда в образователните институции за формиране на нравствени и духовни качества у децата и учениците" и т.н. - все в този дух и доста встрани от реалните нужди на учителите. Забелязва се и че по-малко са училищата, които са ходили на обучение в "Камчия" само веднъж - по-скоро практиката е, че веднъж отишло, на следващата година въпросното училище или градина продължава да посещава базата през следващите години.

По време на война

Особено грозно впечатление прави, че дори след началото на войната на Русия в Украйна през февруари 2022 г., когато руската страна е подложена на сериозни санкции и най-малкото е неморално да се използва руска база за обучения, квалификационни курсове във въпросния комплекс, са провеждани десетки. През 2022 г. в "Камчия" е имало над 60 обучения на наши учители и директори, през 2023 г. - около 35, а през първите два месеца на 2024 г. - 7.

57-мо училище в столицата "Св. Наум Охридски" например всяка година от 2013 до 2022 е било на обучения в руската база, без 2020 г. През 2022 г. негови педагози участват в квалификационен семинар за правата на децата в цифровата среда, за което са платили 470 лв. на "Национал турс" ЕООД, който е организатор на семинара. През октомври 2022 г. следва обучение за работа с деца с хиперактивно поведение и дефицит на вниманието, организирано от сдружение "ОТО", чиято цена е 2405 лв. за близо 20 дни - от 20 октомври до 10 ноември 2022 г. През същия период е проведено и друго обучение - запознаване и акценти със закона за предучилищното и училищното образование с цена 770 лв. - нещо изключително странно, при положение, че въпросният закон бе приет през 2016 г. и до 2022 г. учителите няма как да не са се запознали с него. През декември 2022 г. 57-мо училище отива на пореден курс, организиран от същото сдружение - за изработване и актуализация на портфолио и отново за работа с деца с хиперактивно поведение. Този път обучението е за един ден, а цената му е 5128 лв., вероятно защото на него с отишли доста повече учители.

През 2023 г. 57-мо училище продължава да отделя значителни суми от бюджета си за квалификационни курсове в "Камчия". От 30 юни до 1 юли 2023 г. преподавателите му са били на обучение на тема "Комуникативни техники на учителя в педагогическия процес" с лектор доцент от СУ - за 6234 лв. От 26 юни до 3 юли м.г. са дадени 3000 лв. за обучение отново за комуникативни техники на учителя, но този път на друг обучител - сдружение "ОТО", а през декември - 8653 лв. за обучение за методическа подкрепа на класните ръководители относно предоставяне на обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие на учениците, проведено от училищен психолог.

На 1 август 2022 г. кюстендилската природо-математическа гимназия "Проф. Е. Йорданов" провежда обучение за проектно-базирания подход в извънкласните дейности в рамките на 9-тия международен конкурс за занимания по интереси. То е организирано от МОН и СБУ, като цена на обучението не е посочена. По същото време, но година по-късно - през 2023 г., следва още едно обучение в рамките на 10-тия международен конкурс за занимания по интереси - на тема "Единство на образователния и възпитателния процес за формиране на хуманна ценностна система и подкрепяща среда" (отново без да е посочено каква сума е дадена от СБУ и от училището за обучението). През август 2022 г. СБУ организира и заплаща обучение по проектно-базиран подход в извънучилищните дейности и на друга кюстендилска гимназия - професионалната гимназия по туризъм "Н. Й. Вапцаров". В рамките на въпросния конкурс през 2022 и 2023 г. Съюзът на българските учителите е поканил на обучения в "Камчия" и детска градина "Щастливо детство" в Плевен.

През август 2022 г. на обучение (на тема проектно-базирано обучение) в руската база са били и от детска градина "Боряна" в Пловдив - организатор е СБУ и фондация "Устойчиво развитие за България", като сумата, заплатена от градината, е 55 лв. На 1 март 2022 г. директорът на 130-то СУ "Ст. Караджа" в София посещава "Камчия" за "квалификационно обучение директор", за което от бюджета на школото са дадени 100 лв. На 1 ноември същата година следва сходно обучение - "квалификационен курс директор", този път за 495 лв., като и в двата случая няма данни за организатора. През декември 2022 г. пък 23 учители от 130-то училище са били във въпросната база за квалификационен курс, организиран от "Идеите" ЕООД (не става ясна темата му) за общо 1380 лв. През 2023 г. също има идентични обучения, както за директори, така и за учители.

През цялата 2022 г. от частно училище "Е. Линкълн" в София са били на 9 обучения в "Камчия" на най-различни теми, като едно от тях - за методите на оценяване на математическата грамотност в PISA - е организирано от Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти в Банкя, като финансирането е по национална програма на МОН. Друго обучение пък е организирано от РУО-София - то е на тема "Работа в екип. Екипни роли и взаимоотношения. Лидерство и организация на екип" и за него училището е платило 860 лв. Въпросното училище е чест посетител на базата в "Камчия" още от 2017 г., като през 2023 г. то е било на 5 обучения там, а през 2024 г. - на едно - за интерактивни методи на преподаване по български език, организирано от Департамента за повишаване на квалификацията на учителите в Стара Загора, за което е платило 280 лв.

Центърът за специална образователна подкрепа "Лозенец" в София е бил на обучение в руската база през май 2022 г., организирано от "Интеракта" - темата му е използването на помагащи технологии при работа с деца със СОП, като цената му е била 1286 лв. Година по-късно - през 2023 г. - центърът отива на друго обучение за 9300 лв. - темата е "мерки и действия при оказване на първа долекарска помощ" и "решаване на спорове и конфликти чрез медиактивни практики", а организатор - "Апис обучения" ООД и сдружение "ИПРИМ".

Чест посетител на базата е 117-то училище "Св. Св. Кирил и Методий" в София - през 2022 г. то е посетило 3 пъти "Камчия", което му е коствало над 5000 лв. от бюджета, а през 2023 г. - 5 пъти, отново срещу около 5000 лв. През т.г. засега оттам са имали едно обучение от "Школо ООД" на тема оценяване и самооценяване - за около 3000 лв., като през септември, според справката, му предстои поредно обучение за около 5 хил. лв. - на тема атестиране на педагогическите специалисти и планиране и организация на квалификационната дейност.

От Центъра за подкрепа на личностно развитие в Ихтиман (намиращ се близо до София) също са били в "Камчия" - през август 2022 г. на обучение за добри практики в извънкласните форми на работа, организирано от СБУ, за което общината е платила 450 лв. През май 2022 г. две детски градини от Бургас - "Пламъче" и "Звездица", са дали съответно 700 лв. и 2300 лв. за обучения от външни организации на тема "СТЕМ в детската градина".

През 2023 г. езикова гимназия "Проф. А. Златаров" във Велико Търново провежда обучение на тема "Дигитално училище" - то е организирано от "Център за чужди езици и мениджмънт гр. Плевен" и е на стойност около 1100 лв., заплатени по проект "Образование за утрешния ден", изпълняван от МОН по оперативна програма. На обучения през м.г. в руската база са ходили и от детска градина "Изгрев" от Видин и др.


В категории: Просвета


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
!
20.03.2024 08:19:02
4
8
Българското образование отдавна е оперирано от морал! Това е доказателство, че същата тази система е проядена от руската! Така е било и скоро няма да има промяна! МОН трябва да бъде затрит!
3.
Бургазлията
20.03.2024 07:04:29
7
9
Mekoтели чуек.
Само родоотстъпници
Промиват им мозъците и ги ашладисват по руски
2.
Николай Стоименов
20.03.2024 06:56:51
9
6
Тоя чобанин Мирчев защо не си ...
1.
Анонимен
20.03.2024 03:48:36
12
12
Въпросния депутат да потърси сметка и от Руската федерация защо е осъществявала търговия след забраната?Ами да върнат парите тогава!Едва ли ще му стиска.Много е лесно пак да се прехвърли вината на българското образование.Знае ли той, с каква уникална база и с какво училище на бъдещето разполага СОК Камчия?Нека българския учител да види и да се поучи от добрия пример.А в мизерните соц условия
на Банкя, които предлага нашата държава никой няма желание да се обучава!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината 7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината Иван, който закла 11-годишната Никол, защото му отказала целувка, бил ужасно тормозен в затворническото общежитие в Бойчиновци Диона разплака с личната си история Диона разплака с личната си история Певицата впечатли феновете си със сърцераздирателна балада, която носи заглавието “Ако те има”  Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Бях я окъсал и спукал гумите. Сърцето ми беше взело да отказва, но се оперирах, призна колоритът Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Оправдават се с инфлацията, която обаче не е чак толкова висока, колкото са новите цени на основни стоки Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Църквата има привилегията да не декларира приходи от подобна търговия Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Печалбата на концесионера е впечатляваща, а редица министри през годината са подписвали с анекст неизгодната за България концесия Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Вечно усмихнатата Галена от Генерал Тошево наруши правилата на екстремното предизвикателство няколко пъти и получи служебна загуба за нея и нейния съпруг Петър Жена му го заплаши да не помисля да си ляга с друг мъж, защото... Жена му го заплаши да не помисля да си ляга с друг мъж, защото... Ще остане без дом и семейство  Кирил Петков проговори за пачките и пуделите Кирил Петков проговори за пачките и пуделите По-сериозният проблем, според него, обаче бил разговорът на главния прокурор с главния секретар Влак удари 20-годишна жена край Благоевград Влак удари 20-годишна жена край Благоевград Тя е починала на място 
Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Любовта на Бога я подобрява в личен, родови, народен и общочовешки план, казва астрологът Филип Филипов Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Толкова много желаещи имало да правят секс с нея и колежката й, че тълпи от учащи се редовно се събирали близо до стаята им Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Между 70 и 85 на сто от плажните ивици трябва да бъдат свободни Знаете ли, че тази звезда бил зъболекар в миньорско селце Знаете ли, че тази звезда бил зъболекар в миньорско селце Изпълнителят участва във формата Хелс Китчън Нестор Ел Маестро вече не е треньор на ЦСКА Нестор Ел Маестро вече не е треньор на ЦСКА Негов заместник ще е Стамен Белчев Иран и Израел: От съюзници до заклети врагове Иран и Израел: От съюзници до заклети врагове Как настъпи промяната след Ислямската революция през 1979 Предупредих ПП-ДБ, че Борисов ще сложи скалпа им на колана си, каза Корнелия Нинова Предупредих ПП-ДБ, че Борисов ще сложи скалпа им на колана си, каза Корнелия Нинова ПП-ДБ опропастиха реформата. Те реставрираха модела ГЕРБ и върнаха Борисов във властта, смята лидерът на БСП Байдън казал на Нетаняху да не нанася ответен удар по Иран Байдън казал на Нетаняху да не нанася ответен удар по Иран Заявил също, че тъй като иранската атака е причинила минимални жертви и щети, Израел не трябва да отмъщава на Иран.  Симеон Втори погреба сина си Симеон Втори погреба сина си Сакскобургготски показа, че не се отказа от короната и я предава официално на своя внук Борис Търновски Защо гадните китайски пантофи вече струват 40 лева Защо гадните китайски пантофи вече струват 40 лева Купувачите са недоволни от факта, че както е тръгнало, съвсем скоро цената на чехлите ще се изравни с тази на обувките и намират това за изключително нелепо
Николай СТОИЛОВ, АКФ Николай СТОИЛОВ, АКФ Още преди пуделите бе ясно, че ПП-ДБ не са в МВР за реформи, а за нещо друго Виц на деня Виц на деня - Жена, изпей нещо за гостите.
- Но те вече почнаха да си тръгват.
- Струва ми се много бавно.
Виц на деня Виц на деня Квартирант към хазяин:
- Аз от три месеца живея тук, а Вие чак сега ми казвате че няма баня!?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-лесно е да съблечеш една жена, отколкото да я облечеш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори