×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Втората инициатива за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда се проведе на Поморийското езеро


14 Март 2024, Четвъртък, 10:50 ч.
Автор: Флагман.Бг

 

Проведе се втората от предвидените три инициативи за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда, като част от дейностите по проект BGENVIRONMENT-2.003-0006 „Намаляване на морските отпадъци от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие в едно с образовано и информирано общество спрямо замърсяването на морските води“, финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

На 14 декември 2023 г. се проведе първата инициатива за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда чрез почистване на първата целева локация по бреговете на Черно море – Рибарско пристанище Поморие и Пасажерско пристанище, попадащи в териториалния обхват на община Поморие.

Втората инициатива за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда се осъществи чрез почистване на Поморийското езеро, посредством закупените по проекта два високотехнологични водни дрона.

Един от основните проблеми на черноморската акватория, а и на Поморийското езеро e нивото на замърсяване, което води до редица проблеми, пряко рефлектиращи върху местната общност и отраслите на местната икономика, като туризъм и риболов. Чрез свързващия канал, отпадъците от земни източници, попаднали в езерото достигат до черноморските води. Замърсената морска среда довежда до понижаване на популацията на морските видове, обитатели на Черно море, както и до разрушаване на естествената среда на защитените видове на Поморийското езеро.

Илия Кусев, уредник в Музей на солта – Поморие, определя Поморийското езеро като минало, настояще и бъдеще. Минало – защото с езерото е бил свързан поминъкът на хората, а именно производството на сол в Поморие, настояще – чрез Поморийското езеро, Музеят на солта продължава да произвежда сол по древната анхиалска технология и бъдеще – защото непрекъснато се полагат усилия за опазване и подобряване състоянието както на езерото, така и на музея.  

„Поморийското езеро се свързва и с добиването на лечебната поморийска кал, използвана в балнеосанаториумите при лечение на множество заболявания. Езерото трябва да бъде съхранено, най-вече чрез ограничаване на замърсяването му с изхвърлени битови и други отпадъци. За да протичат нормално биохимичните процеси в него, то трябва да поддържа определена соленост. Затова е необходимо редовно почистване на езерната вода от отпадъците, които по един или друг начин през следващите години биха влошили качеството на лечебната кал“, каза още Илия Кусев.

Уредникът в Посетителски център „Поморийско езеро“ Зоя Колчева, изброявайки уникалните характеристики на Поморийското езеро, поставя акцент върху значението на системно полаганите усилия за неговото почистване и поддържане без отпадъци. Според нея благодарение на тези усилия имаме възможността да се радваме на присъствието на много птици, сред които екзотичното розово фламинго и други застрашени видове, които всяка година идват, за да гнездят в Поморийското езеро.

Изпълняваните в рамките на проекта инициативи допринасят за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда. Те включват почистване на Поморийското езеро, на бреговете на Черно море, попадащи в териториалния обхват на община Поморие, както и на река Ахелой, вливаща се в Черно море на територията на община Поморие.

Чрез закупените за целта и пуснати в експлоатация специални високотехнологични водни дронове се събират отпадъци, имащи способността да изплуват на повърхността на водата като полиетиленови торби, битови пластмаси, изоставени хрилни мрежи и др., както и чужда и вредна растителност. Дроновете са оборудвани допълнително със съответните сензори за събиране на информация и данни за целевата акватория по проекта. Снабдени са с ръчно управление от разстояние чрез дистанционно устройство, позволяващо да бъдат насочвани по определени маршрути при обхождане на целевата акватория по проекта и събиране на гео-позиционирани данни чрез GPS.

На база на събраната чрез дроновете информация ще бъдат изготвени анализи на състоянието на целевата акватория по проекта и влиянието й върху морската околна среда по бреговете на Черно море на територията на община Поморие и ще бъде разработена система за опазване на морската среда от земните източници на замърсяване от човешката дейност на целевата акватория по проекта.

Проектът включва сътрудничество с партньор от държавите донори - International Development Norway AS, притежаващ експертен опит в изпълнението на проекти в областта на кръговата икономика, опазването на околната среда, технологиите и устойчивото развитие.

Партньорите по проекта: бенефициентът - Община Поморие, Сдружение Местна инициативна рибарска група Поморие и International Development Norway AS, са специално селектирани с оглед общата им мисия, интереси, функциониране и цели в областта на опазването на черноморската среда.

Настоящият проект се явява естествено продължение на значимите постижения и усилия на Община Поморие, насочени към опазването на околната среда и в частност целевата територия и населяващите я защитени видове, в съответствие с Националната стратегия за опазване на биологичното разнообразие и Плана за управление на защитена територия и защитена зона „Поморийско езеро".

Тази публикация е реализирана в рамките на проект „Намаляване на морските отпадъци от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие в едно с образовано и информирано общество спрямо замърсяването на морските води“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“, чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Поморие и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Програмния оператор и/или Офиса на Финансовия механизъм.

www.eeagrants.bg
В категории: Поморие


България Всички новини
Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси, обяви Михаил Миков В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов
Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори