×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ротацията е заложник на Асен Василев, ГЕРБ не го искат, но ПП не отстъпват


Ротацията е заложник на Асен Василев, ГЕРБ не го искат, но ПП не отстъпват
Кирил Петков и ПП настояват Асен Василев да остане финансов министър и са готови да отидат на избори, ако това не се случи
10 Март 2024, Неделя, 21:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Преговорният екип на ПП-ДБ склонил пред дамския квартет от ГЕРБ-СДС в правителството “Габриел” министрите на външните работи, енергетиката, регионалното развитие, земеделието, спорта, туризма и икономиката да бъдат посочени от първата политическа сила

Настояването на ПП Асен Василев да продължи да е финансов министър се превърнало в основна пречка по време на многочасовите преговори за съставяне на кабинет и изнервило дори представителите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, твърди “Труд”, позовавайки се на източници от преговорните екипи на партиите от сглобката.

Пазарлъкът за състав на правителството зациклил на финансовото министерство, тъй като условието на ГЕРБ е то да не се управлява от Василев.

В същото време от ГЕРБ-СДС дали да се разбере, че няма да отстъпят Василев да продължи да е финансов министър и Мария Габриел е готова с проекто-кабинет на ГЕРБ-СДС, с доказани експерти като при кабинета “Габровски”.

В състава на проекто-правителството “Габриел” били изявените остриета на партията на Бойко Борисов от предишни правителства като Лъчезар Богданов (икономика), Теменужка Петкова (финанси), Красимир Вълчев (образование) и др.

Военният експерт Христо Гаджев сменя Тодор Тагарев в отбраната, а за иновациите Габриел предлага основател на една от водещите компании у нас в комуникационните технологии, коментираха неофициално от ГЕРБ-СДС.

Вторият тур от разговорите за кабинет след ротацията продължи над 7 часа в неделя, като първи в Партийния дом пристигнаха дамите от ГЕРБ-СДС Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

Към 10,00 часа в сградата на парламента влязоха и Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Повод за забуксуването на разговорите станали думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков пред националното събрание на ДБ, че Асен Василев задължително трябва да остане финансов министър.

От няколко дни от ПП-ДБ дадоха сигнали, че са склонни да преотстъпят министерства на ГЕРБ-СДС, като дори упорството на Николай Денков да стане външен министър бе пречупено с поста вицепремиер, отговарящ за европейската политика.

От ДБ пък обяснявали на своите, че в името на това да няма предсрочни избори, ПП трябва да отстъпят финансовото министерство. Още в събота късно вечерта в ПП-ДБ имали нагласа, че се разделят с част от ресурсните министерства след ротацията и министър-председател Мария Габриел.

Преговорният екип на ПП-ДБ склонил пред дамския квартет от ГЕРБ-СДС в правителството “Габриел” министрите на външните работи, енергетиката, регионалното развитие, земеделието, спорта, туризма и икономиката да бъдат посочени от първата политическа сила. Но министерството на финансите се превърнало към момента в неразрешим казус, след като от ПП поставили условието Василев да продължи да го управлява.

Кметовете на ГЕРБ твърдо против финансовия министър

Кметове на ГЕРБ са се обявили твърдо против оставането на Асен Василев на поста финансов министър пред лидера на партията Бойко Борисов.

По време на преговорите през уикенда лидерът на ГЕРБ е имал разговори с част от тях и кметовете са настояли от ГЕРБ-СДС да поставят ясното условие Василев да не е в правителството, тъй като нито едно от обещанията му към общините не е изпълнено.

Почти по същото време обаче Кирил Петков обяви пред форума на ДБ, че точно градоначалниците от ГЕРБ-СДС предпочитали бюджетите на Асен Василев, а не на бившия финансов министър Владислав Горанов.

Това стана повод от ГЕРБ да разпространят позиция на кметовете, в която те нарекоха твърденията на Петков “опитите за манипулации и неверни твърдения”.

“Финансовият министър вместо да си проси несъстоятелни комплименти от съпредседателя си, незабавно да предприеме действия за изпълнение на Закона за държавния бюджет в оставащите дни до края на мандата му”, заявиха кметовете от ГЕРБ.

“Алармираме, че близо 3 месеца след приемането на държавната план-сметка, отпуснатото финансиране за проекти от страна на Министерство на финансите е нищожно, въпреки гръмките обещания от страна на финансовия министър”, категорични са кметовете на ГЕРБ.

“Скъпи кметове, за момента пак сте жестоко подведени от финансовия ни министър.

МРРБ има лимит от само 400 млн. лв. за вашите проекти. Към този момент списъкът с 1625 проекта за 263 български общини, на стойност почти 4 млрд. лв., е само една пожелателна табличка”, обясни нагледно проблема с финансирането на проектите бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков (ГЕРБ).

Президентът пита партиите кога да връчи първия мандат

Президентът Румен Радев коментира започващите консултации с парламентарните партии и призна, че ще връчи първия мандат едва след като има някаква яснота по преговорите между ГЕРБ-СДС и ППДБ за ротацията.  

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат след разговорите с парламентарните партии, тъй като след тази процедура има 7 дни за представяне на правителство.

“Правя консултациите и по този важен въпрос също така кога да бъде връчен първия мандат, но нека да говоря първо с партиите”, заяви Румен Радев по повод на започващите на 11 март консултации на “Дондуков” 2.

“Надявам се с консултациите от понеделник да имаме повече яснота, но все пак да не забравяме, те имаха 9 месеца, 9 месеца, в които беше ясно кога ще бъде датата, на която ще се подаде оставката, 9 месеца, в които разпределяха и власт, и ресурси, и спояваха вътре сглобката”, каза Радев.

Държавният глава коментира и промените в Конституцията, според които той е ограничен в избора си за служебен премиер, ако се отиде на вариант предсрочни избори.

“Вие можете ли да ми кажете при това решение с поправките в Конституцията кой ще носи отговорност за това служебно правителство”, попита медиите Радев.

И продължи, че като президент той има ограничен избор от няколко варианта. “От тях да избера за министър-председател, той трябва по не знам по какви начини да избере министри. Аз трябва с моя подпис юридически да поема някаква отговорност за тях, без да съм ги избирал”, каза Радев.


В категории: Политика


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 5
18
Коментара по темата
18.
Климбо
11.03.2024 20:00:30
0
0
Смешници! За пред народа се правят на девственици...разбрали са се, и се дъркят за пред избирателите. Печели обаче Тиквата,Ококорените парапети повече няма да дишат властта,ако не се сглобят отново...
17.
аха
11.03.2024 16:57:29
1
12
ха добро утро, защо единственият политически лидер в правителството е Асенчо, ами без него няма ни партия , ни правителство
абсолютно всичко и всички зависят от негово нагло височество Асен велики дебелий
16.
ПП
11.03.2024 10:39:56
2
13
Асен може само да тегли заеми. ПП са тук за да си напълнят търбусите колкото могат в замяна на изпиране на Борисов. Някой ден ще четем колко стотици милиони имат Асен и Киро, както четем за юпитата на Крадеца от Мадрид.
15.
охо бохо
11.03.2024 10:38:50
0
2
какви отвратителни физиономии
14.
ХХ
11.03.2024 08:25:40
6
20
Кирил Петков е лъжец.
13.
Хаха
11.03.2024 08:18:41
12
10
Магнитски ще хване още едно орасе за ушите че много са ояде вече.
12.
Хо хо хо
11.03.2024 06:23:47
13
22
Харвардските курсисти, стажанти направиха така , че да се увеличат сметките на хората и инфлацията литна до небесата. Защото са измамници без образование, неграмотни швестери.
Имат видими психични проблеми като чалгарите, да бяха станали с тях коалиция поне си приличат по клоунските изпълнения. Много крадат, обещаха мостове над Дунав, тунели, завод за електрически автомобили, три години един инвеститор няма в България. Освен албанското чудо бавно загряващо дето Киро Психарчето представи пред обществото. Асен педала с лакираните нокти, само може да краде и да получава подкупи в особено големи размери.
11.
До 9
11.03.2024 02:01:18
17
10
Изборите са далече, тръмп още по-далече.
Всички копейки много му се радвате на дони, ама да не ми излезе сметката без кръчмаря.
путлер ви каза, че не иска тръмп, а Байдън.
Той знае какво говори!
Даже много добре.
10.
*********
10.03.2024 23:48:02
11
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
До №6 Дано,ама Не!Няма да я бъде мeчтата ти
10.03.2024 23:38:10
12
35
В Цял свят очакват изборите в САЩ.
Борисов, който има добри отношения с Тръмп, който позволи Турски поток, ако стане президент, това ще вдигне акциите на Борисов.
Тоест, всички фактори са в полза на Борисов и дилемата е – сега избори или да изчакам още малко за избори.
Самодоволството на ПП/ДБ е едно, а действителността – друго. ПП смятат политическото време в пари, в сделки, в схеми. Затова и ПП не могат да са опозиция, защото политиката дълбоко не ги интересува. Тя е просто декор за разгръщане на схемите им. ПП си приписаха качествата за поколенчески бунт, излъгаха, че водят войната на някаква нова генерация срещу системата, от която всички следва да са уморени. А всъщност са самозванци. Те кешират пари за разрушаване на цели системи от държавната структура, действайки според задачите на частни външни и вътрешни фактори, които нямат отговорност за общественото благоденствие.
8.
ПП/ДБ са за психиятрията
10.03.2024 23:30:35
15
24
ПП многократно са доказвали, че не са партия. Те са импулсивна клика, чийто решения зависят от опциите за развитие на схемите за източване на ресурси.ПП/ДБ винаги много грубо настояват за несиметричност в политическите си договорки. Видима несиметричност, облечена като фалшива равнопоставеност. Сигурна съм, че отново обмислят дали да не повторят номера си отпреди девет месеца. Да провалят първия мандат на ГЕРБ със системната грешка: "Вие сте неморалните, затова ние, моралните, трябва да управляваме, а вие неморалните имате право само да ни подкрепяте".
7.
Ass
10.03.2024 22:33:08
34
19
Гей Мей увеличи пенсиите и накара Лукойл да си плаща данъците. Факт
6.
Дано
10.03.2024 22:29:53
22
26
боко да го намагнитизират накрая на месеца.
С турски поток, приквиратурата му, мвр-то му и всичките му далавери, това заслужава.
Крайно време е да го занулят!
Освен.......
Той си знае!
5.
Тези
10.03.2024 22:25:38
4
31
В политиката само пияни муцуни, наркомани, курвета от парапета пълни измикяри. Турци ебани гъзове , дебели прасета ламтеят за власт, пари и постове. Разни чалгари, патриоти смешковци комплоти. Промяна отзад наебана. Реформаторски левичари , дебили българофоби.
4.
1
10.03.2024 22:06:45
13
7
капейкин капут родоотстъпник га ши управлява
3.
Ситуацията е променена
10.03.2024 21:59:00
10
46
Дори педалите не са толерира вече, защото се установи, че са много лакоми, крадливи и ебливи, но бец поколение, за това са опасни живеейки ден за ден, без да ги е грижа ца поколенията, които трябва да плащат натрупаните дългове!
Ще намагнитва лидерите на ПП-ДБ, защото са в съдебни преследвания от граждани на САЩ!
А специално Кокорко е съден в Лондон, сега и у нас, така че изпълнява всички изисквания да бъде намагнитен.
2.
Ние
10.03.2024 21:48:48
35
25
От герб - Магнитски предлагаме за министър на финансите влади педало. За по-честен мафиот не се сещам. Какво като е в магнитски?
1.
*********
10.03.2024 21:43:38
7
46
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори