×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Социалистите в Европа се чудят как да преборят възхода на крайната десница


Социалистите в Европа се чудят как да преборят възхода на крайната десница
Новоизбраният водещ кандидат на ПЕС за изборите за Европейски парламент Никола Шмит (в средата) произнася реч на конференцията на партията в Рим, 2 март 2024 година
06 Март 2024, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

ПЕС от десетилетия са в търсене на нови идеи, но така и не ги намират

Партията на европейските социалисти (ПЕС) в края на миналата седмица избра Никола Шмит за свой водещ кандидат за изборите за Европейски парламент на фона на опасенията, предизвикани от възхода на крайната десница, съобщи Евронюз.

Шмит, настоящ европейски комисар по работните места и социалните права, бе избран в събота следобед в края на конгреса на партията в Рим. Седемдесетгодишният политик от Люксембург спечели вътрешнопартийната надпревара безапелационно, тъй като беше единственият кандидат. В резултат на това Шмит ще се изправи на изборите срещу своята началничка Урсула фон дер Лайен, която е водещ кандидат на десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).

Предстоящата надпревара обаче ще бъде крайно неравностойна - Урсула фон дер Лайен е безспорният фаворит благодарение на силната репутация, която си изгради през първия си мандат начело на Комисията, отбелязва Евронюз. Тя оглави трансформиращи политики за справяне с изменението на климата, пандемията от КОВИД-19, нахлуването на Русия в Украйна и енергийната криза.

Шмит от своя страна не се е изявявал особено силно от пристигането си в Брюксел през 2019 г., когато фон дер Лайен му възложи ресора "работни места и социални права". Сред най-забележителните му проекти бяха стартирането на програма на стойност 100 милиарда евро за схеми за съкратено работно време по време на пандемията и директива, която да гарантира, че минималните заплати са определени на "адекватни нива". Предложението му за подобряване на условията на работа на служители на приложения като "Юбер" (Uber), "Деливъру" (Deliveroo) и "Глово" (Glovo) в момента е блокирано в етап на преговори между страните членки и изглежда все по-малко вероятно да бъде прието.

ПЕС стартира кампанията си за изборите за Европейски парламент с акцент върху основните постулати на политическата си философия - защита на правата на работниците, осигуряване на заплати и борба с изменението на климата, отбелязва сп. "Политико".

Социлогическите проучвания сочат, че както крайната десница, така и националистическата десница ще постигнат успехи на парламентарния вот през юни. За разлика от тях левоцентристката група на Социалистите и демократите се очаква да запази приблизително същия брой места в европейския законодателен орган. По-тревожно за левоцентристите е, че крайната десница се очаква да постигне силни резултати в някои от последните истински бастиони на социалистите в ЕС, а именно Германия, Португалия и Румъния.

"Трябва да отговорим на притесненията на нашите граждани", заяви пред "Политико" водещият кандидат на белгийската Социалистическа партия Елио ди Рупо, като отбеляза, че крайната десница има най-високи резултати във фламандския регион на страната му. "Първото притеснение е покупателната способност", посочи той и добави, че ЕС трябва да помогне за повишаване на минималните заплати. Другите две основни теми на кампанията трябва да бъдат сигурността и околната среда, смята той.

Друга стратегия е да се разширят съюзите, в които социалистите участват, коментира "Политико". В Нидерландия Партията на труда се бори на изборите в тандем със Зелените, докато сред евродепутатите от левицата в кулоарите на парламента се говори благосклонно за италианското Движение "5 звезди", което в някакъв момент ще заседава заедно с тях в Европейския парламент, независимо от въпросите около позицията на партията по отношение на Украйна.

Ларс Клингбайл, съпредседател на германските социалдемократи, пък заяви, че приоритетите на кампанията трябва да бъдат свързани с доходите на хората, достъпните жилища и пенсиите. "Ако направим това, тогава съм убеден, че ще си върнем хората, които в момента биха казали, че ще гласуват за десните популисти", смята той.

Загубила традиционната си база от гласоподаватели и бореща се да намери общ език, "европейската социалдемокрация днес е в криза", смята Жан-Мишел де Вале, политолог от Брюкселския университет, цитиран от "Юроактив".

Социалистите все още са една от най-важните сили в Европа, отбеляза Кристин Верже, вицепрезидент на мозъчния тръст Институт "Жак Делор". "Дългосрочните перспективи обаче не изглеждат толкова добри, тъй като те почти изчезнаха във Франция и изпитват затруднения в Италия", отбелязва тя.

Оставката на португалския премиер Антонио Коща бе особено тежък удар, тъй като "винаги се е предполагало, че той ще се превърне в знаменосец на социалистите в Европа", казва още Верже. "Сега им липсва такъв силен, неопетнен лидер", добавя тя.

Германският канцлер Олаф Шолц и испанският му колега Педро Санчес са единствените останали лидери на социалдемократите, които ръководят големи страни, коментира "Юроактив". И двамата лидери обаче са обсадени от проблеми. Непопулярното управление на Шолц доведе до това, че подкрепата за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се сви до едва 14% в социологическите проучвания, което означава, че тя е едва третата най-популярна партия в страната.

Междувременно Санчес успя да спечели изборите миналата година, но сега е подвластен на прищевките на каталунските сепаратисти, които изглежда са готови всеки момент да накарат правителството му на малцинството да се разпадне. Успехът му на изборите изглежда не е толкова свързан с някаква сплотена социалистическа идеология, колкото със способността му да се адаптира. 

"Санчес постигна успех благодарение на своя прагматизъм и способността си да се адаптира към желанията на испанския народ, подобно на хамелеон", коментира Де Вале.

Социалистите в Европа от десетилетия са в търсене на нови идеи, посочва "Юроактив". Една обещаваща идея дойде от бившия британски премиер Тони Блеър, който предложи центристки и либерален подход, често наричан "трети път", като нова визия за социалистическите партии след падането на желязната завеса. Възприемането на тази нова идентичност обаче имаше своята цена и мнозина от нейните привърженици, като бившия френски президент Франсоа Оланд и италианския Матео Ренци, изчезнаха в политическото небитие. 

Според експертите новият подход не се е харесал на традиционните избиратели на социалдемократите - работническата класа. "В днешно време много хора от [работническата класа] категорично не са съгласни с либералните възгледи на социалдемократите за миграцията. Това е основният проблем, с който те трябва да се справят", коментира Де Вале.  "Накратко, те се нуждаят от нова визия.", смята тя.

Притиснати от свиващата се подкрепа в социологическите проучвания, германските социалдемократи и испанските социалисти прибягват до екзистенциалния разказ "ние срещу тях", в който се представят като последна защита срещу крайната десница, посочва интернет изданието "ИЮ обзървър". 

Високопоставени социалисти обвиниха Фон дер Лайен, че е отишла твърде далеч в умиротворяването на крайната десница, като е позволила да бъдат пожертвани централни части от "Зелената сделка". Дали опитите да бъде засрамена Европейската народна партия за сключването на сделки с десницата ще я направи по-благосклонна към възстановяването на левоцентристка "проевропейска" коалиция след изборите, предстои да стане ясно, отбелязва изданието.

Опитите за прехвърляне на вината за слабото представяне на соцалистите към десните сили отвличат вниманието от вътрешни разногласия и биха могли да отклонят вниманието от основното икономическо послание, с което социалистите се надяват да привлекат избирателите, коментира "ИЮ обзървър".

Много от водещите фигури на европейската левица, включително Санчес, Шмит, Джентилони и председателят на групата на на социалистите в Европейския парламент Ираче Перес, този уикенд в Рим призоваха за създаване на наследник на фонда за възстановяване от пандемията. Фондът, подкрепен от страните членки на ЕС, би имал за цел да подкрепя социални каузи като намаляване на неравенството между държавите членки и инвестиции в общи цели като отбраната и екологичния преход.

Разногласията в икономическото мислене в политическото "семейство" на социалистите в Европейския парламент обаче могат да се окажат пречка тук, посочва "И Ю обзървър". Шолц, за когото е известно, че не е склонен да се съгласи на съвместно поемане на дълг от ЕС, не се присъедини към призивите на другите социалистически лидери за съвместно финансиране от ЕС. Това навежда на мисълта, че едно от основните предизвикателства пред опитите на левоцентристите в Европа за намиране на общи послания, в крайна сметка може да дойде от влиятелни членове в редиците на самата партия.

Източник: БТА


В категории: Политика


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 2
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
5
Коментара по темата
5.
XX
07.03.2024 13:42:30
0
1
До 4

Абсолютно си прав, но мисля, че едни 30% неграмотни глу'п'аци още вярват, че партиите на олигарсите като Луканов (било у нас или навън) мислят за тях.
Действителността е, че колкото повече бедни (и неграмотни) има, толкова повече ще гласуват за тяхната реторика... и всъщност за това се борят.
4.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
07.03.2024 07:31:55
1
6
Кво социалисти? Какво е социалното в политиката им. Само лъжете простолюдието. Обаче Ганьо е прост и вярва
3.
ХХ
07.03.2024 06:13:14
3
7
Инак не е нужно много място за чудене за европейските социалисти.
Отиват си вкъщи, здрава греда, въже, столче... ипосле 2х2х1...
2.
оффф...
06.03.2024 21:52:31
5
7
Социалистите и националистите са двете страни на една и съща диктаторска монета
1.
ХХ
06.03.2024 21:16:11
2
16
Десните са по-социални от мошениците в ПЕС ли беше, ПСЕ ли...
Да припомня как Станишев лъжеше дни преди да замине за Брюксел да им стане шеф.
Да не почвам да говоря за пси'х'опата Тимерманс!
Факт!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори