×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

БТР-ите най-сетне тръгват за Украйна


БТР-ите най-сетне тръгват за Украйна
Сред бронираната техника има и БРДМ 2
05 Март 2024, Вторник, 12:10 ч.
Автор: Флагман.бг

Техниката, сред която има и БРДМ 2, се товари на гарата в Нови Искър

Малко повече от месец след като военният министър Тагарев обяви, че "Операцията е в ход", българската бронирана техника е на път наистина да потегли за Украйна. На жп гарата в Нови Искър е започнало товарене на БТР-ите на жп превоз за страната, на която техниката бе обещана преди половин година, твърди "Сега".

Сред бронираната техника има и машини БРДМ 2. Бронетранспортьорите бяха събрани, но очакваха румънска фирма, която осигурява железопътния транспорт. Забавената помощ за фронта бе една от конфликтните точки между ГЕРБ и ПП-ДБ, като в последните дни военният министър Тодор Тагарев бе многократно обвиняван, че не е направил нищо да изпълни решенията на правителството и парламента.

"България много е помогнала. Знаете, че повечето от решенията за конкретно оказаната помощ са класифицирани, но България е една от страните, които помага най-много", заяви в отговор на нападките министър Тагарев.

В края на ноември миналата година депутатите решиха да приемат законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г. Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".

След гласуването на решението за одобряване на споразумението с Украйна, президентът Румен Радев му наложи вето, но депутатите го отхвърлиха. Седмици по-късно министърът на отбраната коментира, че машините все още са у нас, тъй като транспортирането им до Украйна ще струва доста скъпо на държавния бюджет.

“Три министерства работят заедно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е една много сериозна логистична операция”, уточни той, след което коментира, че сумата за транспорт е голяма, но все пак тя би била поносима за нашата страна. “От министерството обаче ще търсим възможност транспортът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата Ramstein-(контактната група по отбрана на Украйна, т.нар. формат Ramstein), каза още Тагарев през януари т.г. Веднага след поста на Тагарев се появи критичен пост на шефа на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ.

"Близо 2 месеца след ратификацията на споразумението между България и Украйна за БТР-те и близо 6 месеца след решението на НС за изпращането им, те най-накрая могат да тръгнат. Близо 2 месеца правителството беше неспособно да осигури логистиката и да финансира операцията", написа Гаджев.

От него става ясно, че е имало помощ от Великобритания". "Добре че, Великобритания им помогна тази седмица, та да тръгнат нещата. Надявам се превозването да не отнеме нови 2 месеца", казва още Гаджев. Следва и заканителна част: "А как се изпълняват решенията на парламента, ще подлежи на анализ през февруари".

Снимки: Стилиян Русев


В категории: Войната в Украйна


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 6
12
Коментара по темата
12.
*********
09.03.2024 15:35:06
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11.
Наско от БТР
07.03.2024 15:43:54
1
1
Импресариото не ми е казал бущо
10.
юрий подоляка насран
05.03.2024 14:55:49
2
6
Царьград": Военният кореспондент Александър Коц съобщи за атаката на "Сергей Котов": "История без хепи енд"
alt
"Въоръжените сили на Украйна целенасочено и минимум четири пъти предприемаха атаки срещу патрулния кораб на Черноморския флот "Сергей Котов", пише в авторския си телеграм-канал военният кореспондент на "Комсомолская правда" Александър Коц, съобщава "Царьград" (Коц обаче не пише в "Комсомолская правда" заради военната цензура на Кремъл - бел.ред.).

Коц напомня, че "Сергей Котов" успешно е отразявал три масирани атаки с използването на надводни дронове през юли, август и септември 2023 г. Военнитя кораб е въоръжен с два противодиверсиинни гранатометни комплекси, артилерийска установка и две зенитни системи.

"Но за съжаление и противникът се развива. Съобщават, че миналата нощ той отново се е отбранявал от безекипажните катери. Екипажът героично е водил бой до последно. Това се вижда от публикуваното видео. Но този път историята е без хепи енд", пише Коц.

Нито една официална руска медиа не съобщи за потопяването на "Сергей Котов" освен сайта на RTVI, който информира - "Руският патрулен кораб на Черноморсикя флот "Сергей Котов" е бил поразен от безекипажни катери, съобщиха военни кореспонденти на 5 март".

"Информацията за гибелта на кораба потвърди в своя телеграм-канал и писателят Захар Прилепин", пише в сайта на RTVI.

"Сирски празнува своето встъпване в длъжност. Все пак да се надсмиваме над (като че ли) неудачните противници трябва да започнем след победата над тях. А не до. Слава Богу, всички наши са живи. "Шапкозакидателството" обаче у нас е в повече. И ни струва чудовищно скъпо", пише Захар Прилепин, цитиран от сайта на RTVI.

Блогърът Юрий Подоляка отбелязва, цитиран от сайта на RTVI, че руското Министерство на отбраната "традиционно няма какво да каже по този повод". Военната цензура се критикува дори от прокремълски блогъри
9.
подарък
05.03.2024 14:49:58
3
0
това подаръци ли са?
т.е. ще ни дават ли пари или само ние ще сме лудите дето даваме без пари.
то Мама на тати не дава вече без пари?
8.
BTR
05.03.2024 14:43:23
2
6
Заедно с тях засилвайте и русоробите натам, че много утайка да ева.
7.
7
05.03.2024 14:22:31
2
4
Корабът "Сергей Котов", който украинците така успешно бомбардираха с дронове, беше построен от самите тях и се присъедини към флота на 22 юли, след началото на инвазията. Изглеждаше доста съвременен, но имаше много проблеми, основните от които бяха мизерните мореходни качества и ниската скорост за такъв клас. Но въпреки това още един военен кораб беше потънал. Или пък толкова силно повреден, че няма да може да се върне в строя още дълги години. За екипажа е обичайното - "продължава да изпълнява бойно дежурство". Те глупаво пренебрегват загубите.

Някак си в един от моите видеоклипове предположих, че до края на годината украинците окончателно ще се отърват от Черноморския флот. Сега погледнах картата на Черно море и си помислих, че в тази локва няма къде да се скрият корабите - радиусът на действие на украинските морски дронове се е увеличил толкова много, че е по-лесно да се изтегли флотът някъде в Мурманск или Владивосток. Ако турците го позволят, разбира се

https://t.me/voinasordoy ДНЕС УКРАЙНА ВЗРИВИ ДРОН НАЙ-НОВИЯ КОРАБ ОРКИ 2022
6.
Марк Твен
05.03.2024 14:14:00
6
2
Лека им пръст.
5.
До 4
05.03.2024 14:04:37
5
6
И с изути гащи....
4.
До 3
05.03.2024 13:56:33
5
7
Тук почти няма да има съпротива.
Дебилите ни ще чакат орките на границата с хляб и сол.
3.
offff
05.03.2024 13:22:41
3
10
Това не вещае нищо хубаво. Украйна поне имат голяма територия и са с голямо население, могат да мобилизират много хора, които да се съпротивят. А ние? Ние сме с 15 000 армия, направо ще ни превземат за две минути.
2.
Е СЕГА
05.03.2024 12:36:36
13
15
Кремълския гном да ни запука и нас,като неприятелска държава,да ви видим и вас,дето много милеете за Раzzия къде ще се денете....лъвовете с миши сърца....
1.
паткан
05.03.2024 12:26:28
5
10
Добре, че са им направили последни снимки за спомен :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота
Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори