Откакто бях в Турция, не мога да спра да мисля за тази вкусотия! Откраднах рецептата от готвач и я правя редовно!
Лесна и бърза рецепта за обичаното гюзлеме
Както има десетки различни варианти на нашия родопски пататник, така е и с гьозлемето в турската кухня. В различните части на Турция приготвят гьозлемето по различен начин, като ние ще ви предложим една от най-лесните рецепти.
Ето я:
Продукти за тестото:
2 ч. чаши брашно
1 ч. лъжица сол
хладка вода
Продукти за плънката:
300 гр. спанак – може и пресен, може и замразен
1 ч. чаша натрошено сирене – ние ви препоръчваме да използвате овче сирене
2 с.л. зехтин
сол
черен пипер
лют червен пипер
За намазване:
масло
Начин на приготвяне:
Смесете брашното и солта и добавете около 1 непълна ч. чаша хладка вода. Месете в продължение на 10-15 минути, за да получите еластично тесто. Завийте тестото с мокра кърпа и го оставете за половин час, за да се отпусне.
През това време можете да приготвите плънката. Измийте спанака и го задушете със зехтина. Можете да сложите и съвсем малко вода. Имайте предвид, че спанакът трябва да се задуши, но не и да стане прекалено мек. Свалете от котлона и отцедете. Добавете всички подправки.
Разделете тестото на 8 топки. Поръсете с малко брашно работния плот и разточете кръгли и тънки кори. Върху половината от кората сложете спанак и сирене. Завийте половинката с плънка с непокритата половина. Притиснете ръба.
Тайните на индийките за трайно отслабване
Най-дългият директен полет ще свързва Китай с Аржентина
28-годишен футболист загина при мистериозни обстоятелства
Кейт Уинслет: Жените стават по-секси с възрастта
Орбан ще се срещне с Путин в Москва
Зографски влезе в Топ 30 във Фалун
17-годишен е задържан за убийство в "Студентски град"
Пуснаха под домашен арест Никола Барбутов
Затварят родилно отделение
Жечо Станков: Няма недостиг на горива в България
Голям скандал: "Най-силната жена" в света се оказа мъж
Колко масло трябва да има в двигателя?
