×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой реши? 196 590 лв. за 167 дни кеф в министерството на Шалапатова и раздаване на милиони за неграмотност


Кой реши? 196 590 лв. за 167 дни кеф в министерството на Шалапатова и раздаване на милиони за неграмотност
Защо ромите са обвързани с децата със СОП и защо от 36 години си отглеждаме привилегирована прослойка
26 Февруари 2024, Понеделник, 11:49 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Докога тоягата отново е само за редовия данъкоплатец

Последните промени на условията за социално подпомагане на семейства с деца, направени от 1.06.2023 г., касаеха предимно базата за достъп до помощи и размера им. Запазиха се санкциите за неизвинени отсъствия на дете от училище и за деца, които не посещават въобще училище. Още 2019 г. пък беше прието, че социалните помощи ще се спират за една година, ако децата не ходят редовно на детска градина или училище.

Сега обаче ни се готви поредното неприятно и крайноляво безумие по линия на сглобката, като идеята е въпросните помощи, които родителите получават за отглеждането на деца, които не посещават редовно училище, да се спират само за 1 месец. Тоест, целта е да отпадне основният стимул, който единствен успяваше да накара една определена общност да образова децата си. Нововъведението, най-простичко казано, цели всъщност да остане само морковът, а тоягата да отпадне.

Не е лъжа, че дори и с мярката, която действаше до момента, липсваше заинтересованост към учебния процес у децата, като вината е, разбира се, на родителите им, но майките и бащите поне се чувстваха задължени от държавата да се напъват и да обучават наследниците си. Сега идеята е това повече да не им се налага.

Какво се оказва –  детските надбавки, чиято цел е да подпомогнат семействата в по-лесното отглеждане на децата им, да могат да им осигурят необходимите дрехи и помагала за училище, поради което съвсем логично бяха обвързани с присъствие на децата в училище, вече ще се дават и без това изискване да е основно. По този начин те няма да са детски надбавки, а средства за родителски нужди – за задоволяване на едно или друго тяхно желание, което по никакъв начин няма да е свързано с развитието на детето.

Посещението на училищните занятия, отлично знаем, никога не е било приоритетно за една малцинствената група, но и отлично знаем, че единствено чрез съчетаването на условия и финансови стимули, криво-ляво, те изпращаха децата си да се учат, свиквайки с правилата и нормите на поведение. По този начин, макар и отново криво-ляво, се осъществяваше някаква форма на интеграция.

Дискриминация спрямо всички останали

Освен това тази безумна идея е и явна дискриминация спрямо всички останали родители и деца. За тях ще остане старото правило - за над 5 неизвинени отсъствия до края на учебната година помощта се намалява осезаемо, почти отпада, а пък за жителите от махалата наказанието ще е само за 1 месец. Тоест ще си ползват всички привилегии, които иначе би трябвало да им се полагат, само ако се обучават. По какъв начин тази идея кореспондира с основния ни закон – Конституцията, в който е посочено, че образованието до 16 години в България е задължително, не е ясно. Тоест би трябвало принципът да е обратен – нарушава се Конституцията, санкционират те, а не те стимулират допълнително, насърчавайки те да си престъпник.

Паралелно с това не спират и различните привилегии, които въпросният етнос има, не спира и наливането на милиони, дори и милиарди за тях. От една страна са държавните пари – тоест нашите данъци, от друга са стотиците НПО-та, които също в мнозинството си разпределят едни крупни суми, предназначени уж за интеграция на ромите, а които в действителност потъват в бездънните джобове на този или онзи активист, на тази или онази организация, а дори и за малкото, които достигат до предназначението си, липсва стриктен контрол как се изразходват и какво дават от себе си т.нар. нуждаещи се, за да ги получат.

Министерствата са щедри

Паралелно с това не спират и разните правителствени инициативи, които отново залагат предимно на неработещия и откровено вреден принцип – дайте да (раз)дадем (едни милиони). Преди броени дни, по време на среща на дипломатически мисии на страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство в България по покана на посланиците на Ирландия и на Швейцария, заедно с министъра на труда и социалната политики д-р Иванка Шалапатова, отново бяха обсъдени: „Възможностите за интегрирането и подкрепата на ромската общност в България”, като беше подчертано, че „приоритет на правителството е инвестицията в хората още от ранна детска възраст, с акцент върху подкрепата на семействата и осигуряването на интегрирани услуги”, тоест т.нар. равен старт на уязвимите групи. Не беше пропусната и темата за „подобряването на жилищната среда на ромската общност” (?!).

Споменавайки Шалапатова и подопечното ѝ министерство, трябва да припомним, че според наскоро изнесени данни от парламентарната трибуна, за 167 работни дни политическият кабинет на дамата, състоящ се от скромните 6 човека, е изхарчил не толкова скромната сума от 196 590 лева. С тези пари са закупени таблет, телефон и сервиз, 17 000 лева са заминали за протоколни срещи, 60 000 лева за командировки. 14 са международните визити на Шалапатова, 9 са тези в страната, а депутатът Тошко Йорданов от ИТН пресметна, че явно тя поне по два пъти на месец е пътувала към някаква дестинация.

Съвсем наскоро се разбра и че над 105 000 000 лв. дава МОН за деца със специални образователни потребности /СОП/ и... ромите в детските градини.

Защо ромите са обвързани с децата със СОП?

Важно е да почертаем, че през учебната 2022/2023 г., децата и учениците със СОП, които се обучават в детски градини, общообразователни и професионални училища, са 24 036. Общо. Тоест тези в градините са, и то в най-добрия случай, около половината.

Тук възникват няколко въпроса – откъде накъде децата със СОП се обвързват с маргинализирана прослойка? Защо (отново) конкретно ромите? Ами турците? Ами българчетата? Това е явна дискриминация спрямо всички останали. Как и откъде-накъде децата, които са със специални образователни потребности и родителите им често наистина се затрудняват да им осигурят добро образование и въобще нормален живот, са приравнени с тези от махалите, чиито родители често въобще не се вълнуват за образователните потребности на отрочетата си, а ги използват, за да увеличават семейния бюджет – било чрез просия, било чрез кражби, било чрез източване на социалната система?

Не е трудно да се досетим за възможния отговор. Обвързването на ромите с наистина нуждаеща се група, ще парира гласовете против и всеки, който въобще си позволи да възрази, ще бъде заклеймен като хомофоб и расист.

От 36 години си отглеждаме привилегирована прослойка

Докога ще продължава привилегирована позиция на въпросния етнос, която позиция през годините е глътнала милиарди – било държавни, било пари на ЕС, било на разни НПО-та, е реторичен въпрос. Ефектът – почти нулев. Интеграцията – имагинерно понятие. Задълженията – намаляващи. Претенциите – нарастващи.

Нека припомним, че през 2019 г., на съвсем официален въпрос, зададен му от парламентарната трибуна, съвсем официалният писмен отговор на Томислав Дончев (тогава вицепремиер) гласеше, че 819 744 793 лв. са отделени за интеграция на ромите в периода 2007-2020 г. Средствата от държавния бюджет са 200 900 000 лв., по европейски и други програми са останалите 618 844 793 лв. Същата година другият вицепремиер - Красимир Каракачанов, разкрива, че сумата е усвоена от около 500 НПО-та, част от които са регистрирани само и единствено, за да реализират дадена програма. По думите му, немалка част от НПО-тата са заличавани и съдебно след получаване на средствата. Просто факти...

И да подчертаем, че това е един съвсем кратък период от 2007 до 2020 – тринадесет години. Около 2019 г., заради присъствието на коалицията „Обединени патриоти” във властта, тъмната завеса, касаеща т.нар. интеграция на ромите, както и милионите, заделени за тях, малко се повдигна. Разбира се, каква е цялата сума – от 1989 г. до 2024 г., никой вероятно не би могъл да каже, защото достъпът до тази информация става все по-съзнателно затрудняван и също напълно съзнателно данните не са оповестявани официално, даже са крити.

До какво води тази държавна политика на вечна стимулация и непрекъснато отпадане на изискванията, сме свидетели от 36 години.


В категории: Политика


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
15
Коментара по темата
15.
Куку
27.02.2024 18:11:21
0
4
Другарката Шалапатова да попита някой дали има църни ченгенета в Швейцария и Ирландия.
14.
Д.Димитров
27.02.2024 14:10:54
0
12
Тъжно наистина! За 35+ години думата "демокрация" се превърна в синоним на пошлост и лъжи! Тя дори стана по грозна от комунизма и фашизма взети заедно! Навъдиха се какви ли не НПОта които под прикритието на "демокрацията" усвояват (крадат) държавни пари уж за подпомагане а то най вече за личните нужди на активистите! Време е на НПОтата да им се сложи край!
13.
davidof
27.02.2024 03:31:26
4
1
Предложение за финансиране на вашите проекти
Ние сме офшорна банка, която предоставя финансиране за развитието на малък и среден бизнес във всички сектори на дейност, селско стопанство, индустрия, дистрибуция и др.
Нашите предложения са валидни за всеки от сума от 10 000 евро до сума от 800 000 евро при годишна лихва от 2% на година.
свържете се с нас по имейл за повече подробности
Имейл: [email protected]
12.
иван
27.02.2024 01:02:03
0
11
ТАЯ МИНИСТЪРКА ЗА НИЩО НЕ СТАВА !ОСТАВИ МОРАТА С ПСИХИЧНИ НЕДЪЗИ В ЗАТВОРИ ИЗВЪН НАСЕЛЕНИ МЕСТА?ПРИМЕР:МАЛКО ШАРКОВО ЛУДНИЦАТА !?
11.
До номер 5
26.02.2024 19:41:22
2
40
Не авторката, а ти нищо не си разбрал. Тя пита защо циганетата ще се приравняват с деца със СОП.
10.
НРВ
26.02.2024 18:32:07
1
30
Трябва да се смени директора на труда и социалната политика и тоя е недосегаем
9.
МРМ
26.02.2024 18:27:19
2
43
Тая министърка си прави каквото си поиска назначава си директори на бюра по труда от нейната прослойка от НПОта от който нищо не става пълни неграмотници ротация и за нея
8.
Ася
26.02.2024 17:43:13
0
57
Трябва да се махнат всякакви НПО ,които смучат парите ни. Държавата да поеме задълженията си и да няма дискриминация към нашите деца.
7.
Пенсионер
26.02.2024 14:16:48
2
50
Тая си ходи по екскурзии и не и дреме.
6.
Вие
26.02.2024 14:07:40
4
62
Вие сега ли го разбрахте? Всичко в България и в Европа е борба за пари и постове! Как Марк Рюте премиер на Нидерландия, който толкова години не ни пусна в Шенген и изведнъж, като му трябва глас за пост в НАТО ни пусна след толкова години чакане за Шенген. Същото е и тук. НПО-тата, дават гласове за теб и после искат пари да им пускат без резултати. Това е най-модерното нещо сега. Регистрираш едно НПО и нищо не правиш. Получават кинти от небето и ако тръгне да пада властта в някоя Западна държава, вадят флаговете с цветовете на дъгата и започват да крещят истерично.
5.
Да...
26.02.2024 13:17:20
74
12
Авторката или не познава тематиката, или нарочно я преиначава. Деца със СОП са деца с интелектуален дефицит, и няма нищо общо с етническия произход. Ето ти отговорът защо е акцентирано да се работи с деца със СОП и деца в риск, от отпадане от училище. Тоест, ако едно дете е със специални образователни потребности- то може да бъде и българче, и турче и друго...там поставената диагноза е от специалисти- психиатър, психолог и други. ключови специалисти, определени по закон. Тъй че " евтината статийка' и пиара, който се цели е " осезаем" и очеваден. Да се настроят едни срещу други и да изкараме една определена етнос за всичко виновно, случващо се по света.
4.
Ротация
26.02.2024 12:39:48
6
41
ШалаЛопатова я ротираха и нея.Соц.мин. ще е на ГЕРБ
3.
шок
26.02.2024 12:26:04
3
48
В САЩ , неща тип НПО се регистрират по закона за чуждестранни агенти. Съвсем официално.
2.
Елисавета багряна
26.02.2024 12:13:54
3
24
Тази новина за застрахователния лидер, искам да попитам от къде се пръкнаха такива големи уроди на снимките, ужасно е!
1.
БоБо
26.02.2024 12:04:28
52
19
за над 5 неизвинени отсъствия до края на учебната година помощта се намалява осезаемо, почти отпада, а пък за жителите от махалата наказанието ще е само за 1 месец

Тоест според аФторката, в закона е записано "За роми от махалата ...." ... или това са Ваши свободни съчинения за еФтина пропаганда.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори