×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Робърт де Ниро открива два хотела у нас
  • Случващото се с Израел може да завърши със световна война, смята Доналд Тръмп
  • Бронз за ансамбъла в многобоя на световната купа в София
  • Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, обяви премиерът Димитър Главчев
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой реши? 196 590 лв. за 167 дни кеф в министерството на Шалапатова и раздаване на милиони за неграмотност


Кой реши? 196 590 лв. за 167 дни кеф в министерството на Шалапатова и раздаване на милиони за неграмотност
Защо ромите са обвързани с децата със СОП и защо от 36 години си отглеждаме привилегирована прослойка
26 Февруари 2024, Понеделник, 11:49 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Докога тоягата отново е само за редовия данъкоплатец

Последните промени на условията за социално подпомагане на семейства с деца, направени от 1.06.2023 г., касаеха предимно базата за достъп до помощи и размера им. Запазиха се санкциите за неизвинени отсъствия на дете от училище и за деца, които не посещават въобще училище. Още 2019 г. пък беше прието, че социалните помощи ще се спират за една година, ако децата не ходят редовно на детска градина или училище.

Сега обаче ни се готви поредното неприятно и крайноляво безумие по линия на сглобката, като идеята е въпросните помощи, които родителите получават за отглеждането на деца, които не посещават редовно училище, да се спират само за 1 месец. Тоест, целта е да отпадне основният стимул, който единствен успяваше да накара една определена общност да образова децата си. Нововъведението, най-простичко казано, цели всъщност да остане само морковът, а тоягата да отпадне.

Не е лъжа, че дори и с мярката, която действаше до момента, липсваше заинтересованост към учебния процес у децата, като вината е, разбира се, на родителите им, но майките и бащите поне се чувстваха задължени от държавата да се напъват и да обучават наследниците си. Сега идеята е това повече да не им се налага.

Какво се оказва –  детските надбавки, чиято цел е да подпомогнат семействата в по-лесното отглеждане на децата им, да могат да им осигурят необходимите дрехи и помагала за училище, поради което съвсем логично бяха обвързани с присъствие на децата в училище, вече ще се дават и без това изискване да е основно. По този начин те няма да са детски надбавки, а средства за родителски нужди – за задоволяване на едно или друго тяхно желание, което по никакъв начин няма да е свързано с развитието на детето.

Посещението на училищните занятия, отлично знаем, никога не е било приоритетно за една малцинствената група, но и отлично знаем, че единствено чрез съчетаването на условия и финансови стимули, криво-ляво, те изпращаха децата си да се учат, свиквайки с правилата и нормите на поведение. По този начин, макар и отново криво-ляво, се осъществяваше някаква форма на интеграция.

Дискриминация спрямо всички останали

Освен това тази безумна идея е и явна дискриминация спрямо всички останали родители и деца. За тях ще остане старото правило - за над 5 неизвинени отсъствия до края на учебната година помощта се намалява осезаемо, почти отпада, а пък за жителите от махалата наказанието ще е само за 1 месец. Тоест ще си ползват всички привилегии, които иначе би трябвало да им се полагат, само ако се обучават. По какъв начин тази идея кореспондира с основния ни закон – Конституцията, в който е посочено, че образованието до 16 години в България е задължително, не е ясно. Тоест би трябвало принципът да е обратен – нарушава се Конституцията, санкционират те, а не те стимулират допълнително, насърчавайки те да си престъпник.

Паралелно с това не спират и различните привилегии, които въпросният етнос има, не спира и наливането на милиони, дори и милиарди за тях. От една страна са държавните пари – тоест нашите данъци, от друга са стотиците НПО-та, които също в мнозинството си разпределят едни крупни суми, предназначени уж за интеграция на ромите, а които в действителност потъват в бездънните джобове на този или онзи активист, на тази или онази организация, а дори и за малкото, които достигат до предназначението си, липсва стриктен контрол как се изразходват и какво дават от себе си т.нар. нуждаещи се, за да ги получат.

Министерствата са щедри

Паралелно с това не спират и разните правителствени инициативи, които отново залагат предимно на неработещия и откровено вреден принцип – дайте да (раз)дадем (едни милиони). Преди броени дни, по време на среща на дипломатически мисии на страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство в България по покана на посланиците на Ирландия и на Швейцария, заедно с министъра на труда и социалната политики д-р Иванка Шалапатова, отново бяха обсъдени: „Възможностите за интегрирането и подкрепата на ромската общност в България”, като беше подчертано, че „приоритет на правителството е инвестицията в хората още от ранна детска възраст, с акцент върху подкрепата на семействата и осигуряването на интегрирани услуги”, тоест т.нар. равен старт на уязвимите групи. Не беше пропусната и темата за „подобряването на жилищната среда на ромската общност” (?!).

Споменавайки Шалапатова и подопечното ѝ министерство, трябва да припомним, че според наскоро изнесени данни от парламентарната трибуна, за 167 работни дни политическият кабинет на дамата, състоящ се от скромните 6 човека, е изхарчил не толкова скромната сума от 196 590 лева. С тези пари са закупени таблет, телефон и сервиз, 17 000 лева са заминали за протоколни срещи, 60 000 лева за командировки. 14 са международните визити на Шалапатова, 9 са тези в страната, а депутатът Тошко Йорданов от ИТН пресметна, че явно тя поне по два пъти на месец е пътувала към някаква дестинация.

Съвсем наскоро се разбра и че над 105 000 000 лв. дава МОН за деца със специални образователни потребности /СОП/ и... ромите в детските градини.

Защо ромите са обвързани с децата със СОП?

Важно е да почертаем, че през учебната 2022/2023 г., децата и учениците със СОП, които се обучават в детски градини, общообразователни и професионални училища, са 24 036. Общо. Тоест тези в градините са, и то в най-добрия случай, около половината.

Тук възникват няколко въпроса – откъде накъде децата със СОП се обвързват с маргинализирана прослойка? Защо (отново) конкретно ромите? Ами турците? Ами българчетата? Това е явна дискриминация спрямо всички останали. Как и откъде-накъде децата, които са със специални образователни потребности и родителите им често наистина се затрудняват да им осигурят добро образование и въобще нормален живот, са приравнени с тези от махалите, чиито родители често въобще не се вълнуват за образователните потребности на отрочетата си, а ги използват, за да увеличават семейния бюджет – било чрез просия, било чрез кражби, било чрез източване на социалната система?

Не е трудно да се досетим за възможния отговор. Обвързването на ромите с наистина нуждаеща се група, ще парира гласовете против и всеки, който въобще си позволи да възрази, ще бъде заклеймен като хомофоб и расист.

От 36 години си отглеждаме привилегирована прослойка

Докога ще продължава привилегирована позиция на въпросния етнос, която позиция през годините е глътнала милиарди – било държавни, било пари на ЕС, било на разни НПО-та, е реторичен въпрос. Ефектът – почти нулев. Интеграцията – имагинерно понятие. Задълженията – намаляващи. Претенциите – нарастващи.

Нека припомним, че през 2019 г., на съвсем официален въпрос, зададен му от парламентарната трибуна, съвсем официалният писмен отговор на Томислав Дончев (тогава вицепремиер) гласеше, че 819 744 793 лв. са отделени за интеграция на ромите в периода 2007-2020 г. Средствата от държавния бюджет са 200 900 000 лв., по европейски и други програми са останалите 618 844 793 лв. Същата година другият вицепремиер - Красимир Каракачанов, разкрива, че сумата е усвоена от около 500 НПО-та, част от които са регистрирани само и единствено, за да реализират дадена програма. По думите му, немалка част от НПО-тата са заличавани и съдебно след получаване на средствата. Просто факти...

И да подчертаем, че това е един съвсем кратък период от 2007 до 2020 – тринадесет години. Около 2019 г., заради присъствието на коалицията „Обединени патриоти” във властта, тъмната завеса, касаеща т.нар. интеграция на ромите, както и милионите, заделени за тях, малко се повдигна. Разбира се, каква е цялата сума – от 1989 г. до 2024 г., никой вероятно не би могъл да каже, защото достъпът до тази информация става все по-съзнателно затрудняван и също напълно съзнателно данните не са оповестявани официално, даже са крити.

До какво води тази държавна политика на вечна стимулация и непрекъснато отпадане на изискванията, сме свидетели от 36 години.


В категории: Политика


15
Коментара по темата
15.
Куку
27.02.2024 18:11:21
0
4
Другарката Шалапатова да попита някой дали има църни ченгенета в Швейцария и Ирландия.
14.
Д.Димитров
27.02.2024 14:10:54
0
12
Тъжно наистина! За 35+ години думата "демокрация" се превърна в синоним на пошлост и лъжи! Тя дори стана по грозна от комунизма и фашизма взети заедно! Навъдиха се какви ли не НПОта които под прикритието на "демокрацията" усвояват (крадат) държавни пари уж за подпомагане а то най вече за личните нужди на активистите! Време е на НПОтата да им се сложи край!
13.
davidof
27.02.2024 03:31:26
4
1
Предложение за финансиране на вашите проекти
Ние сме офшорна банка, която предоставя финансиране за развитието на малък и среден бизнес във всички сектори на дейност, селско стопанство, индустрия, дистрибуция и др.
Нашите предложения са валидни за всеки от сума от 10 000 евро до сума от 800 000 евро при годишна лихва от 2% на година.
свържете се с нас по имейл за повече подробности
Имейл: [email protected]
12.
иван
27.02.2024 01:02:03
0
11
ТАЯ МИНИСТЪРКА ЗА НИЩО НЕ СТАВА !ОСТАВИ МОРАТА С ПСИХИЧНИ НЕДЪЗИ В ЗАТВОРИ ИЗВЪН НАСЕЛЕНИ МЕСТА?ПРИМЕР:МАЛКО ШАРКОВО ЛУДНИЦАТА !?
11.
До номер 5
26.02.2024 19:41:22
2
40
Не авторката, а ти нищо не си разбрал. Тя пита защо циганетата ще се приравняват с деца със СОП.
10.
НРВ
26.02.2024 18:32:07
1
30
Трябва да се смени директора на труда и социалната политика и тоя е недосегаем
9.
МРМ
26.02.2024 18:27:19
2
43
Тая министърка си прави каквото си поиска назначава си директори на бюра по труда от нейната прослойка от НПОта от който нищо не става пълни неграмотници ротация и за нея
8.
Ася
26.02.2024 17:43:13
0
57
Трябва да се махнат всякакви НПО ,които смучат парите ни. Държавата да поеме задълженията си и да няма дискриминация към нашите деца.
7.
Пенсионер
26.02.2024 14:16:48
2
50
Тая си ходи по екскурзии и не и дреме.
6.
Вие
26.02.2024 14:07:40
4
62
Вие сега ли го разбрахте? Всичко в България и в Европа е борба за пари и постове! Как Марк Рюте премиер на Нидерландия, който толкова години не ни пусна в Шенген и изведнъж, като му трябва глас за пост в НАТО ни пусна след толкова години чакане за Шенген. Същото е и тук. НПО-тата, дават гласове за теб и после искат пари да им пускат без резултати. Това е най-модерното нещо сега. Регистрираш едно НПО и нищо не правиш. Получават кинти от небето и ако тръгне да пада властта в някоя Западна държава, вадят флаговете с цветовете на дъгата и започват да крещят истерично.
5.
Да...
26.02.2024 13:17:20
74
12
Авторката или не познава тематиката, или нарочно я преиначава. Деца със СОП са деца с интелектуален дефицит, и няма нищо общо с етническия произход. Ето ти отговорът защо е акцентирано да се работи с деца със СОП и деца в риск, от отпадане от училище. Тоест, ако едно дете е със специални образователни потребности- то може да бъде и българче, и турче и друго...там поставената диагноза е от специалисти- психиатър, психолог и други. ключови специалисти, определени по закон. Тъй че " евтината статийка' и пиара, който се цели е " осезаем" и очеваден. Да се настроят едни срещу други и да изкараме една определена етнос за всичко виновно, случващо се по света.
4.
Ротация
26.02.2024 12:39:48
6
41
ШалаЛопатова я ротираха и нея.Соц.мин. ще е на ГЕРБ
3.
шок
26.02.2024 12:26:04
3
48
В САЩ , неща тип НПО се регистрират по закона за чуждестранни агенти. Съвсем официално.
2.
Елисавета багряна
26.02.2024 12:13:54
3
24
Тази новина за застрахователния лидер, искам да попитам от къде се пръкнаха такива големи уроди на снимките, ужасно е!
1.
БоБо
26.02.2024 12:04:28
52
19
за над 5 неизвинени отсъствия до края на учебната година помощта се намалява осезаемо, почти отпада, а пък за жителите от махалата наказанието ще е само за 1 месец

Тоест според аФторката, в закона е записано "За роми от махалата ...." ... или това са Ваши свободни съчинения за еФтина пропаганда.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината 7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината Иван, който закла 11-годишната Никол, защото му отказала целувка, бил ужасно тормозен в затворническото общежитие в Бойчиновци Диона разплака с личната си история Диона разплака с личната си история Певицата впечатли феновете си със сърцераздирателна балада, която носи заглавието “Ако те има”  Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Бях я окъсал и спукал гумите. Сърцето ми беше взело да отказва, но се оперирах, призна колоритът Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Оправдават се с инфлацията, която обаче не е чак толкова висока, колкото са новите цени на основни стоки Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Църквата има привилегията да не декларира приходи от подобна търговия Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Печалбата на концесионера е впечатляваща, а редица министри през годината са подписвали с анекст неизгодната за България концесия Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Вечно усмихнатата Галена от Генерал Тошево наруши правилата на екстремното предизвикателство няколко пъти и получи служебна загуба за нея и нейния съпруг Петър Жена му го заплаши да не помисля да си ляга с друг мъж, защото... Жена му го заплаши да не помисля да си ляга с друг мъж, защото... Ще остане без дом и семейство  Кирил Петков проговори за пачките и пуделите Кирил Петков проговори за пачките и пуделите По-сериозният проблем, според него, обаче бил разговорът на главния прокурор с главния секретар Влак удари 20-годишна жена край Благоевград Влак удари 20-годишна жена край Благоевград Тя е починала на място 
Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Любовта на Бога я подобрява в личен, родови, народен и общочовешки план, казва астрологът Филип Филипов Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Толкова много желаещи имало да правят секс с нея и колежката й, че тълпи от учащи се редовно се събирали близо до стаята им Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Между 70 и 85 на сто от плажните ивици трябва да бъдат свободни Знаете ли, че тази звезда бил зъболекар в миньорско селце Знаете ли, че тази звезда бил зъболекар в миньорско селце Изпълнителят участва във формата Хелс Китчън Нестор Ел Маестро вече не е треньор на ЦСКА Нестор Ел Маестро вече не е треньор на ЦСКА Негов заместник ще е Стамен Белчев Иран и Израел: От съюзници до заклети врагове Иран и Израел: От съюзници до заклети врагове Как настъпи промяната след Ислямската революция през 1979 Предупредих ПП-ДБ, че Борисов ще сложи скалпа им на колана си, каза Корнелия Нинова Предупредих ПП-ДБ, че Борисов ще сложи скалпа им на колана си, каза Корнелия Нинова ПП-ДБ опропастиха реформата. Те реставрираха модела ГЕРБ и върнаха Борисов във властта, смята лидерът на БСП Байдън казал на Нетаняху да не нанася ответен удар по Иран Байдън казал на Нетаняху да не нанася ответен удар по Иран Заявил също, че тъй като иранската атака е причинила минимални жертви и щети, Израел не трябва да отмъщава на Иран.  Симеон Втори погреба сина си Симеон Втори погреба сина си Сакскобургготски показа, че не се отказа от короната и я предава официално на своя внук Борис Търновски Защо гадните китайски пантофи вече струват 40 лева Защо гадните китайски пантофи вече струват 40 лева Купувачите са недоволни от факта, че както е тръгнало, съвсем скоро цената на чехлите ще се изравни с тази на обувките и намират това за изключително нелепо
Николай СТОИЛОВ, АКФ Николай СТОИЛОВ, АКФ Още преди пуделите бе ясно, че ПП-ДБ не са в МВР за реформи, а за нещо друго Виц на деня Виц на деня - Жена, изпей нещо за гостите.
- Но те вече почнаха да си тръгват.
- Струва ми се много бавно.
Виц на деня Виц на деня Квартирант към хазяин:
- Аз от три месеца живея тук, а Вие чак сега ми казвате че няма баня!?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-лесно е да съблечеш една жена, отколкото да я облечеш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори