×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коя е Юлия Навалная - тя не искаше да е политик, но става символ на съпротивата срещу тиранията в Русия


Коя е Юлия Навалная - тя не искаше да е политик, но става символ на съпротивата срещу тиранията в Русия
Вдовицата на опозиционера призова Запада да не спазва правилата в битката срещу Путин
25 Февруари 2024, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Макар че бе неотлъчно до опозиционера в неговите битки, тя вижда себе си като съпруга и майка

"Скъпа, с теб всичко е като песен. Между нас има градове, летящи светлини на летищата, сини виелици и хиляди километри. Но чувствам, че си близо всяка секунда и те обичам все повече и повече".  Това е последната публикация на Алексей Навални в социалната мрежа Telegram, направена в сряда (14 февруари - Деня на влюбените) и посветена на съпругата му Юлия.

Два дни по-късно бе съобщено, че опозиционният лидер на Русия е починал в наказателната колония в Северна Арктика ИК-3 "Полярен вълк". Според официалната информация на Федералната служба за изпълнение на наказанията, на 16 февруари Алексей Навални се почувствал зле след разходка и загубил съзнание. "Необходимите реанимационни мерки" не дали положителен резултат, а лекарите от спешна помощ констатирали смъртта му. От тогава тялото му е в неизвесност и майка му напразно моли да й бъде предадено, "за да го погребе по човешки". 

Близките не вярват и на официалната версия за смъртта на най-изявения критик на Путин. Още същия ден съпругата му Юлия Навалная направи специално изявление на Мюнхенската конференция по сигурността. "Не знам дали да вярвам, или не на тези ужасни новини, които получаваме само от руски правителствени източници. От много години не можем да вярваме на Путин и правителството му. Те винаги лъжат. Но ако това е вярно, искам Путин и всички около него да знаят, че ще отговарят за всичко, което причиниха на страната ни, на семейството ми. И този ден ще настъпи много скоро", заяви Навалная и призова Владимир Путин да бъде подведен под "лична отговорност за всички извършени зверства", предава Radio Free Europe. Тя призова руснаците и цялата световна общност да се "обединят, за да победят това зло". С изявлението си, направено часове след ужасната й лична трагедия, Навалная обяви началото на своята политическа кариера, отбелязаха наблюдатели. Три дни по-късно Юлия обяви, че ще поеме управлението на Фонда за борба с корупцията, основан от съпруга й. Нейният силен образ може да сплоти опозицията - както в чужбина, така и в самата Русия, посочват анализаторите. 

Юлия винаги е казвала, че не иска да става политик. Макар че бе неотлъчно до опозиционера в неговите битки, тя вижда себе си като съпруга и майка.

Юлия Амбросимова е родена в Москва през 1976 г. Дъщеря е на уважаван учен. Завършва Факултета по международни икономически отношения в университета "Плеханов", а след това е стажувала и в Дания. С Алексей се запознават през 1998 година по време на почивка в Турция, женят се след две години, а през 2001 г. се ражда дъщеря им Дария. Имат и син Захар. 

От първите стъпки на Алексей в политиката тя споделя неговата идеология и го подкрепя. И двамата са членували в либералната партия "Яблоко". "Бях невидим помощник", споделя Навалная пред списание "Афиша" през 2014 г. Убедена е, че съюзът ? с Алексей, въпреки всички рискове, е дал сили и на двамата - тя допринася с идеи за речите му, а той е човекът, на когото винаги може да се опре. 

"Не се омъжих за обещаващ адвокат или опозиционен лидер. Омъжих се за млад мъж на име Алексей", разказва тя пред руския седмичник "Собеседник" през 2020 г.

През 2013 г. излиза на политическата сцена като "първата дама на опозицията", когато съпругът ? се кандидатира за кмет на Москва и получава около 27% от гласовете. В предизборната кампания съпругата на Навални почти винаги е до него. Опозиционерът иска да внесе прозрачност в политиката и не крие доходите, имуществото и семейството си.

"Най-драматичният ден", както по-късно ще признае Юлия, за нея е бил денят, в който бе обявена присъдата на съпруга ? през 2013 г. Тогава Навални е осъден на пет години затвор по делото "Кировлес". На кадрите от съдебната зала се вижда как Юлия навежда глава и се подготвя за най-лошото. Но след широк обществен отзвук съдът променя присъдата от ефективна на условна. По-късно Юлия казва, че е приела рисковете от политическата кариера на нейния съпруг: "Хората вярват в него, очите им горят и са готови да излязат на улицата, независимо че са заплашвани с арест. Това е страхотно!"

Голямото изпитание идва през лятото на 2020 г., когато критикът на Путин е отровен в Омск и изпада в кома. Тогава Юлия Навалная прояви силен характер, казва в интервю за Дойче веле лекарят от реанимацията Александър Полупан.  Тя се обръща директно към Путин и го призовава да разреши лечението на съпруга ? в Германия. "Знаех, че трябва да го измъкна", казва Юлия пред руския документалист Юрий Дуд.

Навални напуска Русия с помощта на базирана в Германия благотворителна организация и постъпва за лечение в Берлин. След възстановяването си решава отново да се върне в Москва. Хиляди поддръжници на Алексей го посрещат на летището. Руските власти обаче го арестуват пред очите на съпругата му. Остатъка от живота си той прекарва зад решетките.

"Семейството на Навални се готвеше за най-лошото още когато Алексей реши да се върне от Германия в Русия", разказва разследващият журналист Христо Грозев, който заедно с Навални открива през 2020 г. преките извършители на атентата с отравянето, съобщи "Медуза". "Помня, че в навечерието на неговото завръщане попитах Юлия дали разбира, че в Русия ще го арестуват. Тя просто се усмихна и каза: "Христо, толкова си наивен. Не само ще го арестуват, но и с години ще го държат в затвора. А може и да го убият", спомня си Грозев. 

И тези страшни пророчески думи се сбъдват. "Убивайки Алексей, Путин уби половината от мен, половината от сърцето ми и половината от душата ми. Другата половина е изпълнена с ярост, гняв и ненавист", казва Юлия. Тя е решена да ги използва, за да изпълни мечтата на съпруга си за страна, "изпълнена с достойнство, справедливост и любов". 

Навалная може да се превърне в морален компас за руснаците, отбелязват наблюдателите. 

"Умна, ярка, красива жена, която няма какво да губи" 

- така политологът Дмитрий Орешкин описва Юлия. Според него тя може да стане символ в съпротивата срещу "мъжката" тирания в Русия. Докато голяма част от мъжете продължава да вярва, че Русия е нападната от НАТО, руските жени са изправени пред съвсем други предизвикателства: "Мъжете им са убивани, братята им призовавани в армията, синовете им изпратени на смърт в Украйна. Мислите на жените са изпразнени от идеологии, те просто искат да върнат близките си. Образът на Навалная може да се окаже консолидиращ фактор за опозицията - както в страната, така и извън нея", заключава Орешкин, пише "Дойче веле".

А тя продължава с призивите си. На 19 февруари вдовицата се обърна към Съвета за външните работи на ЕС и прикани Съюза да не признава изборите в Русия. "Путин уби мъжа ми точно месец преди т.нар. избори. Тези избори са фалшиви, но Путин се нуждае от тях. За пропаганда. Той иска целият свят да повярва, че всички в Русия го подкрепят и му се възхищават. Не вярвайте на тази пропаганда. Не признавайте тези избори. Президент, който убива главния си политически опонент, по правило не е легитимен. Въведете санкции. Накажете т.нар. "доверени лица" - те са към 500. Знаменитости, певци и актьори, които агитират за Путин, подкрепят го и помагат на убийствения му режим да оцелее. Щом толкова обичат Путин, защо имат къщи и вили в Европа? Жените и децата им са в Европа", казва Навалная. И продължава: "Да, вие въведохте санкции, но милиардерите не пострадаха особено. Те наеха най-добрите адвокати и прехвърлиха всичко, което владеят, на членове на семействата си и на приятели. И те вече нямат никакво имущество, т.е. няма какво да бъде конфискувано. Не е ли така? Вилата на бившата съпруга на Владимир Путин Людмила в Биариц, купена с корупционни пари, и до днес не е кофискувана! Приятелите на Путин ви се присмиват", каза Навалная. Според вдовицата на убития руски опозиционер "Путин е най-богатият човек на света и всичките му приятели са милиардери. "Всички те се възползват от обстоятелството, че Европа смята за своя силна страна върховнеството закона. Но ако законът не позволява да бъдат осъдени престъпниците и убийците, значи нещо не е наред", каза  Навалная. "Путин доказа, че няма за какво да се преговаря. Той не разбира езика на дипломацията и не признава никакви правила на играта. Така че може би трябва да спрем да играем по правилата?", попита реторично съпругата на Навални.

Тя предлага колегите на съпруга й от Фонда за борба с корупцията да помогнат на Запада в разследването на "кражбата на милиарди от руския народ", както и да бъде създаден специален орган, който "да разследва неформалните връзки, движението на парите и техните реални собственици". Друго нейно предложение е да се разработи механизъм за подпомагане на руснаци, които са избягали в ЕС заради заплахите от политическо преследване и мобилизация.

По-късно стана ясно, че акаунтът на Юлия в платформата Х е спрян, след което бе разблокиран почти веднага. Фондацията за борба с корупцията тагна Илон Мъск в публикация, за да попита "кои точно правила на платформата са били нарушени" от Навалная. Отговор обаче няма.




36
Коментара
36
Коментара по темата
36.
xx
27.02.2024 09:51:59
0
1
Тази ти реакция доказа тезата ми.
35.
До 33
26.02.2024 13:25:41
2
4
За какво ниво говориш, гноясали неприятелю? На вас джендърите като ви дадоха малко политически чадър и се мислите за големите светски персони. Ниво и то по-ниско от тревата показваш ти и подобията ти, педераст непоръбен недоносен
34.
Дневални
26.02.2024 13:24:37
3
4
Тази е родена за порно актриса и съм сигурен, че ще се реализира много добре.
33.
xx
26.02.2024 13:00:20
5
4
Много ниско ниво демонстрират копейкаджийските тролове!
32.
Хе хе
26.02.2024 12:13:22
2
5
Да ти пожелаем добър път и да бъдете заедно с Навални завинаги! Любовта иска жертви! Курва!
31.
До Моника
26.02.2024 11:05:14
2
8
ТИ ДА НЕ СИ ЛЮИНСКИ МА,БОКЛУК ???
СЪЩАТА МИНЕТЧИЙКА СИ.....
ГНУСНА,ДОЛНОПРОБНА И ПРАЗНОГЛАВА
МАСТИЯ ПРОДАЖНА
30.
Моника
26.02.2024 11:00:58
11
3
Всички които обичат и тачат Путин да изгорят в адски мъки !Тъпи български БОКЛУЦИ !ВИЕ НЕ СТЕ ЧОВЕЦИ ,А УРОДИ !
29.
Въййй
26.02.2024 10:55:11
3
9
Що ни занимавате с миндили???
28.
Аксел троен
26.02.2024 10:48:05
1
4
Час по скоро да бъде назначена от свободния свят за президент на Русия. Вече имаме опит с Гуайдо във Венецуела и Тихановская в Белорусия. Руснаците са тъпи а значи избори не им трябват. Президента им трябва да се назначава във Вашингтон. То Юлия отиде там ама Байдън пак забрави за какво е отишла при недо.И министри и правителство и свита да и се назначи. Тъй и тъй плащаме като попове още няколко милиона няма да ги осетим.
27.
Ама
26.02.2024 10:46:44
3
8
Само във "Флагман" ли още не сте разбрали коя е - агентка на ЦРУ, по съвместителство любовница на Христо Грозев, а отскоро и Веселата вдовица.
26.
До 17 ХХ
26.02.2024 10:20:44
1
4
Живея в Германия.Не се е чуло да е изгонен.Даже Шолц по новините каза,че се е учудил на смелостта му да се върне.
25.
False Flag Black Ops
26.02.2024 10:05:34
1
3
Джендърите са в Европа и САЩ. Целият свят го знае, така че няма смисъл. По добре мислете кой път ще хващате, че не ви остана много време.
24.
До тук кометрарите
26.02.2024 09:18:06
7
2
Са излъчени със съдействието "Русофил-джендър продукшън" и "Без-анал-огов - хомо бандит" продуцент. В.Путин .
23.
еха
26.02.2024 09:17:40
4
20
Какъв символ пък е тая Руска пача?Живее си в Германия ли , в Щатите ли не я знам къде е, Детето и учи в Щатите, финансирана пак от Щатите за да се прави на интересна ...символ била. Толкова като е символ, да отиде в Раша да предвожда там опозицията.
22.
Родолюбец
26.02.2024 08:34:31
4
18
Медиите и запада вият на омряло заради един бандеровец шпионин Навални един помяр по малко
21.
Българин
26.02.2024 08:29:50
3
12
Навални беше вербуван ми6 и ФБР тегло създадоха шпионин сега Навални ще вземе неговото място и ще свърши като Навални
20.
Пастрока
26.02.2024 08:20:23
3
13
Отиди при мъжа си, юле. Може отново да бъдете заедно, знам че за теб все едно кой те ръга, но правилното, доброто дело е да се присъединиш към него по най-бързия начин. Подохни, сука!
19.
Xxx
26.02.2024 07:48:33
5
12
Агент на ми6,любовница на Христо Грозев :)
18.
Ще глътне
26.02.2024 07:37:07
2
2
Вода
17.
XX
26.02.2024 06:49:33
3
11
До 7
"И какъв е смисълът да се връща" - немците го изгониха, защото изкритикува САЩ.
16.
Гачо
26.02.2024 06:20:08
1
17
Има една поговорка.Орел мухи не лови! Та толкова за Путин и Навални.
15.
ТБС
26.02.2024 01:42:22
7
31
Тая може да има само една професия, онази древната. Кой ще я вземе насериозно, освен имбецилите от еврогейският съюз и слугите им, да сложим и няколко чекиджии.
14.
Това е ново!
25.02.2024 23:54:25
4
30
Това е последната публикация на Алексей Навални в социалната мрежа Telegram, направена в сряда (14 февруари - Деня на влюбените) и посветена на съпругата му Юлия.
----
Нелегални е имал достъп до Телеграм в затвора ли?
13.
агроном
25.02.2024 23:44:08
10
36
Този "символ" е употребен многократно от агента на Ми 6, Христо Грозев.
Не случайно свекърва и не ще и да я чуе.
Не случайно дъщеря и е активистка лесбийка а сина с отнесена от наркотици глава.

Темата Навални е отвратителна пропаганда не вирееща в българската почва.
12.
До 9
25.02.2024 23:40:44
9
22
ОЩЕ ЕДИН ИЗПЕДЕРАСТЕН евроГЕЙ
ЕДИН КАЧЕСТВЕН ЛИЗАЧ НА ОСРАНИ КРАВАРСКИ ГЪЗОВЕ.........БОКЛУК
11.
Дядо Байдън джендъра
25.02.2024 23:04:12
20
3
Предпочитам Путин и педерастията им пред европедерастията.
https://youtu.be/g0_Pg5S5z9Y?si=RIrTS4AX0lUnBW_G
Предпочитам да съм един от войните на този руски командир,който се жалва че кадировците изнасилват войниците му.
10.
Дядо Байдън джендъра
25.02.2024 22:50:40
15
28
Предпочитам Путин и тиранията му пред европедерастията. В Гърция признаха геи браковете ние с това про педераско американско правителство сме следващата държава която ще признае геи бракове. Смърт за евроамериканския джендъри ъм. Да живее Русия, Китай и всички други който се борят против мръсните англосакси.
9.
всеобщо мнение
25.02.2024 22:34:41
16
8
И да добавя към коментара си по-долу.
Все за майка ми ми напомня.
Отиде да бачка на Запад и така западна че се подкара с един трикрак суринамец.. Тате русифила се почуства като употребен от кадировци, руски солдат и..... на въжето.
Пропадналия Запад развали и мама.
А такава свястна беше, нищо че тука и викаха "трудовашката количка".
Тъй чи стиа сти на занимавали с пропаднейшън мамашки алкашки.
https://youtu.be/8GxqkHZbiJM?si=UzdIVGAPh6ErsjvV
Затуй им викат белите джипсита или бушмени.
8.
всеобщо мнение
25.02.2024 22:25:39
17
36
Юлия Навалная е долнопробна мастия
Евтина курва......олицитворение на западащия Запад
7.
Хм
25.02.2024 22:10:52
10
35
И какъв е смисълът да се връща като е знаел,че ще го арестуват или убият.Човек,имащ нужда от специални грижи,режим,наблюдение след отравяне защо прави това?На какво са разчитали- бунт,сваляне на Путин,какво?!Било му е платено да се прибере ли,не разбирам.
6.
XX
25.02.2024 22:08:06
6
15
Христинке, кажи на всички кой е твоя съпруг.
5.
000
25.02.2024 21:46:30
17
37
Ай стига вече с тези, българите гладуват а те ядат на целия свят парите включително и нашите!!! Писна ми от тях!!!
4.
Цв
25.02.2024 21:45:16
16
40
Защо ни занимавате с личности, които изобщо не касаят живота в България? Много може да се пише за тая госпожа, също и за съпруга и. Сайтовете гърмят от новини в двете крайности. Ние тук сме цъфнали и вързали, много ме интересува тая...
3.
Еми
25.02.2024 21:33:14
13
48
Сега неин ред да плещи простотии и да получава грантове.А нашите денковеци и тагаревци да и пляскат.
2.
ХХ
25.02.2024 21:30:36
13
39
Верно ли е, че майката на Навални не е бройкала тази за съпруга?!
1.
Хахаха
25.02.2024 21:07:44
12
18
Чао!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори