×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето как модернизират панелките в Германия


25 Февруари 2024, Неделя, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Масово жилищно строителство може да се открие също в кварталите Лихтенберг и Хелерсдорф

Панелните сгради, познати на всеки жител на бившия Източен блок, могат да се видят и в много германски градове. По времето на ГДР берлинският квартал Марцан е застроен именно по този начин - с еднотипни високи сгради и за рекордно кратко време, разказва Deutsche Welle.

Масово жилищно строителство може да се открие също в кварталите Лихтенберг и Хелерсдорф. По своята архитектура тези берлински квартали приличат на Москва или Минск. През последните десетилетия обаче много панелни сгради и цели квартали бяха модернизирани. Как изглеждат те сега?

Репутацията на панелните квартали в Берлин

След края на ГДР панелните сгради станаха нарицателно за неуспехите на социалистическия режим. По това време много от блоковете бяха вече в окаяно състояние, а имиджът им - лош.

"Съществуват много предразсъдъци относно панелните квартали, но хората, които живеят тук, знаят, че нивото на престъпност в района на Марцан-Хелерсдорф е по-ниско, отколкото в други райони. Това, че хората имат по-малко пари, не означава, че всеки ден разбиват нечия глава", казва Ролф Проц, ръководител на сдружение с идеална цел, което помага на жилищни и строителни фирми, местните власти и жителите да обменят опит в областта на модернизацията.

Местните власти работят за промяна на облика на панелните сгради. В допълнение към архитектурната монотонност, сградите от епохата на ГДР са критикувани за пустеещите площи между блоковете и неефективното използване на пространството. Често липсват зеленина, училища и детски площадки, което урбанистите сега се опитват да поправят.

Блоковете могат да бъдат санирани

Експерти постепенно извършиха технически анализи на панелните сгради и бе установено, че всички блокове могат да бъдат реконструирани - процес, който е по-евтин от разрушаването и изграждането наново. Хората могат да останат в своите квартали и да не се местят другаде.

Друг аргумент на привържениците на модернизацията вместо събарянето на панелните жилища е екологичността. Модернизацията се стреми да вземе предвид и новите технически изисквания за енергийна ефективност и намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

Специалистите изтъкват и предимствата на панелните апартаменти: например разположението им. "Днес, когато разходите за жилище се увеличават, особено за отопление, които ще продължат да нарастват, все по-често се говори, че размерът от 60 или 62 кв.м е идеален: за трима души не е никак лошо, а и най-вече не е толкова скъпо", казва Проц. Отоплението на такъв апартамент е по-евтино, отколкото на жилище с триметрови тавани.

Модернизацията е различна в отделните райони. Кварталът в Лихтенберг, например, е преобразен доста забележимо. Там вече е изградено най-голямото училище в Берлин - планира се там да учат около 1600 ученици. "Това е чудесен пример за развитие на квартала, при който не само се санират сградите, но се мисли и за общността", казва архитектът Адел Бикулов.

Сложността на модернизацията

В Германия решението за модернизиране на сграда се взема от собственика, който може да е частник или голямо общинско дружество. Много сгради в източната част на Берлин са собственост на фирми, а живущите са наематели. Но тяхното съгласие също е необходимо. Жителите получават информация за това какви дейности ще се извършват и кога - както в сградите, така и в социалната инфраструктура.

В рамките на програмата се ремонтират или изграждат младежки клубове, детски градини и училища. Взема се предвид и демографското развитие на квартала: изграждат се асансьори и се осигурява достъпна за всички среда. Планове за модернизация съдържат информация за всички конкретни строителни дейности, тяхното времетраене и разходи.

Финансирането на тези мерки се разпределя между държавата, която отпуска субсидии и различни видове кредити, собствениците на сгради и наемателите - под формата на малко по-високи наеми. Прозрачността на процеса играе важна роля, казва архитектът Адел Бикулов и обяснява, че работата се възлага на определена фирма след открит конкурс, в който може да кандидатства всяко архитектурно бюро.

Не е нужно сгради да се разрушават

От 90-те години на миналия век в Германия съществува система за финансова подкрепа на проекти за модернизация на жилища; собствениците могат да получат изгодни заеми и субсидии, подчертава специалистката по градско планиране Мария Мелникова. За да се отговори на въпроса дали е възможна модернизацията на панелния жилищен фонд на ГДР, колко ще струва тя и как може да се извърши, първоначално от бюджета са финансирани пилотни проекти за модернизация: сгради от различни серии са били селективно инспектирани и реконструирани. Въз основа на този опит по-късно е взето решение за масова модернизация на сградите.

Водопроводните тръби, отоплителните системи, прозорците и други остарели елементи се подменят изцяло, но съвсем не е необходимо сградите да бъдат разрушавани, подчертава Ралф Проц. "В Европа има много стари сгради и замъци, които са оцелели до днес, защото хората се грижат за тях. Париж не се застроява на всеки 80 години наново", казва Проц.

 


В категории: Животът


9
Коментара
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
9
Коментара по темата
9.
Travera
26.02.2024 07:26:33
4
8
Оправихме България та почнахме да мислим германците!хаха щеше да е смешно ако не бе тъй тъжно!м/у другото в Германия легализираха тревата,тук флагман те дебне да те изтапоса в цял Бургас ако те хванат с фасче мара...мда,тъжна е картинката в страната ни!
8.
Пак до 6
25.02.2024 23:22:50
4
14
Баце,панелките вече са преживели 3-4 "добри" заметресения,но виж т.нар. нжск все още не,тъй че ти се моли.А снадките са си наред,заварката е с живота на метала,щото и тя е метал.Въпроса е достъпа на кислород заради корозията,амс то същото важи и за нжск-то,и тама е жилезу с бетон.Кат гледам вече 15-20 годишни кооперации на нищо не мязат,инак чистак новоъо винаги е крадиво,ама дали е качествено,съмнявам се пр тоз никакакъв строителен контрол,я жилезуто икономисано,я бетоня!
7.
До 6
25.02.2024 23:16:47
2
12
В Бургас в Зорница има една нжск залепена на калкан за панален блок.Та се чудих как е възможно това,все пак се очаква,че новото ще надживее старото панелно.Да,ама не.Питах архитект,който ми каза,че не е баш така,т.е. очаква се двете сгради да са с еднакъв живот,безависимо,че панела е с 40 години по-стар!!
6.
До 5
25.02.2024 21:07:56
19
6
Баце ясно е че си тъп, но панелките имат едно слабо място и това е желязото или снадките, така че духай го и се моли да няма земетресение, че бая народ ще измре
5.
Рихтер стр.инж.
25.02.2024 21:01:50
4
15
Старите панелки над 60 години в България имат живот минимум 350 години. Проверено от Рихтер Седма степен. Качествен бетон не се затрива лесно. В анадола строиха със некачествени материали върху калпава основа и резултата е ясен. А #4 ДГД.
4.
Въх
25.02.2024 20:17:50
8
16
Какво общо има санирането в Германия и това нелепо слагане на измислена изолация..а на коментар 2 ще ву кажа да го дух. 300 години ама само в неговата фантазия
3.
Делиормана
25.02.2024 19:13:07
4
9
Шайзе! Шайзе
2.
Архитект
25.02.2024 18:35:38
4
21
В България панелките които санирахме безплатно са по хубави от новите блокове. При нормална поддръжка панелката има живот над 300 години. Да. Това е железобетон. Акведуктите в Испания и Франция са на 2000 години и са от бетон. Освен това над 60-годишните панелки са проверени от Рихтер 7-ма степен.
1.
Dgd
25.02.2024 18:16:56
5
6
Deutsche scheise personnen.
Frau comm!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори