×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Световната банка предупреди България за проблеми с дълга, ако не вземе мерки


24 Февруари 2024, Събота, 17:00 ч.

Правителството трябва да работи за консолидация на разходите и за повишаване на събираемостта на ДДС и „здравните“ данъци

България може да увеличи събираемостта на ДДС и т. нар. „здравни“ данъци – акцизите върху тютюневите и алкохолните изделия. Това са обобщенията в доклада на Световната банка за България по отношение на публичните финанси на държавата, предава economic.bg.

Според него са налице възможности за увеличаване на постъпленията от ДДС чрез подобряване на одитния процес и други дейности по събираемостта. Здравните данъци пък са друг източник на приходи в България, който не се използва оптимално.

Ако правителството не успее да повиши събираемостта на приходите, бюджетът ще се сблъска с нарастващи дефицити и хронично недофинансирани публични системи, което от своя страна ще доведе до влошаване на достъпа до публични услуги.
Данъци

Данък добавена стойност (ДДС) е основният приходоизточник за държавната хазна. Той представлява близо 10% от БВП на България, докато в Европейския съюз е под 8%. Според доклада на Световната банка, предвид важността на налога за държавния бюджет на България могат да се вземат мерки, които да подобрят събираемостта му.

Данъчни измами и укриване на данъци, практики за избягване и намаляване на данъчни задължения, фалити и финансова несъстоятелност, както и неправилни изчисления и административни грешки са основните причини за несъбираемостта.

За да се справят с проблема, приходните органи биха могли да оптимизират програмите си. Според Световната банка съществуват потенциални начини за усъвършенстване на програмите за ревизии, тъй като НАП използва автоматизирани периодични оценки на риска, които насочват ресурсите на агенцията към области с висок риск сред искащите възстановяване, но не и сред тези, отчитащи дължим данък.

Предвид сравнително високите нива на несъответствие в популацията на данъкоплатците с дължим данък, изглежда полезно да се проучат начини за разработване на подходящи оценки на риска и за тази група данъкоплатци“, посочва институцията в доклада си.

Според анализа здравните данъци имат сравнително голям принос към данъчните приходи в България – 2.3% от БВП и 7.1% от общите данъчни приходи. България обаче се нарежда на последно място в Европейския съюз по отношение на акцизните ставки върху тютюневите изделия, спиртните напитки, бирата и виното. Световната банка посочва, че освен това ръстът на реалните доходи на населението и малкото промени в акцизните ставки са довели до повишаване достъпността на тези продукти.

Разработените сценарии на международната институция показват, че при амбициозна реформа и значително повишаване на здравните данъци (увеличаване на данъка върху цигарите с 25%, удвояване акциза върху спиртните напитки и бирата и въвеждане на такъв върху виното) може да донесе повече приходи в размер на 0.3% от БВП, като същевременно намалят потреблението на алкохол и тютюневи изделия.

Разхищение

Световната банка посочва, че един от значимите източници на разхищение на публични ресурси са неконкурентните практики при обществените поръчки. Според анализа на институцията държавата е можела да спести 5.3% от общата стойност на договорите за обществени поръчки или 1.3 млрд. лв. при засилване на конкуренцията с мерки като увеличаване броя на кандидатите, премахване на кратките срокове на обявяване, оптимизиране на сроковете за вземане на решения и разширяване на пула от потенциални доставчици чрез разбиване на пазарната концентрация.

Симулации на Световната банка показват, че ако броят на търговете, в които участват само един или двама оференти, бъде намален с 60% и вместо това при симулациите се включат поне трима (до 6-ма оференти), могат да бъдат постигнати икономии в размер на около 580 млн. лв.

Фискална консолидация

Световната банка предупреждава България, че ѝ е нужна фискална консолидация предвид желанието за влизане на страната в еврозоната, забавянето на икономиката и демографската криза, която ще оставя все по-малко работещо население, което да издържа пенсионната система.

По тази причина Световната банка посочва, че трябва да се взимат решения за фискална консолидация с

    политическа решителност и непопулярни политики“.

Институцията описва приходите от данъци в България като „ниски“, в дъното на Европейския съюз. Това намалява способността на правителството да преразпределя доходите, което допринася за неравенството в България и с оглед на демографската криза създава рискове от силен фискален натиск занапред.

Институцията изтъква нуждата от мерки, като изместване на тежестта на публичните разходи от скъпите болнични услуги към превенцията, както и мерки за намаляване на укриването на данъци върху доходите.

Симулираните сценарии на Световната банка показват, че при увеличаване на разходите, свързани със застаряване на населението, и без реформи, които да ги компенсират, до 2050 г. икономическият растеж ще се забави до около 1.25%, а публичният дълг ще надхвърли 70% от БВП.

Риск се заформя и от факта, че вече над 60% от разходите в бюджета на държавата не са гъвкави и при кризи управляващите трудно могат да ги насочат към други пера или да ги свият, ако се налага.

Световната банка изтъква още, че една подновена политическа нестабилност може да отслаби програмата за реформи и да намали способността на страната да усвоява изцяло средствата от ЕС.

 


В категории: Бизнес


19
Коментара
19
Коментара по темата
19.
abe s 2 dumi
26.02.2024 14:51:37
0
1
очаквайте до няколко години лихвата да се вдигни до толкова на ипотеките ви, че банките ще си земат всичко а вие оставате на улицата, а другия вариант е да изплащате над 100 години ч апартамент, виждате в щатите какво става с лихвите и колко хора изгубиха домовете си, това идва и при нас сега
18.
:)
26.02.2024 14:41:15
0
1
време е ипотекарите да започнат да го духат и да връщат обратно апартаментите на банките, защото на такива клошари да имат имоти не им отива
17.
Явор Андреев
26.02.2024 08:13:26
0
7
След всичко това за къв чеп ни е еврото и евро съюза!!!?
16.
51
25.02.2024 15:52:58
0
12
А, САЩ предупредиха ли?
15.
Ах
25.02.2024 07:39:22
3
22
Как няма да сме зле.Външен дълг от 46 милиарда,педала Кокорчо финансов министър,съден и осъден за фин.измами.Защо не се погледне дейноста на тоя хасковски пе..л?Заеми и само заеми!!!Тоя тъпунг.р назначи един некадърник за шеф на НАП и както се говори негов....да не казвам какъв.Тия разсипници знаят само как да харчат спестени пари.Кокорчо и Тъпото,с добавка Пинокио са вредни за България.Трябва публично да ги разстрелят за назидание.Тия харвардски пуцаджии са просто тотално некомпетентни.Киро тъпото може само да пише разни меморандуми ,за нищо не става освен да крадат.Цялата политическа сган трябва да е в затвора.Крайно време е да се разбере това от народа.
14.
Мони
25.02.2024 07:19:09
2
24
Не знам друга държава да е избрала за финансов министър човек съден за финансови измами. Ако приберат парите от офшорните фирми на новите ни политици(и някои депутати) от последните няколко години ще сме си платили всички дългове. Те скоро ще надминат и ЦарО по лапане.
13.
НАСА
25.02.2024 00:01:47
2
14
В курсовете на Харвард не са ли ги учили за инфлация, БВП, приходи, разходи, дефицит, дълг и т.н.?
Асенката нали беше на семинар в националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство .
НАСА е правителствена агенция, отговорна за националната програма за космически изследвания. Там може да е получил знания, умения и компетенции за инфлацията как лети до небесата. На 20 юли 1969 г. Аполо 11 каца на Луната Асен Армстронг и Киро Тъпиро стават първите хора, който стъпва на повърхността й. Съществуват различни легенди за кацането на Луната, че е холивудска продукция и е изработена в студио за игрални филми и сериали. Може и херцогът на Единбург принц Радев сивият кардинал на промяната за 800 дни да е кацнал на Марс , няма точни сведения за тази програма.
12.
4та национална катастрофа
24.02.2024 23:55:56
3
16
Нещата се докарват до невъзможност, всичко е планирано хладнокръвно и методично. Демонтират старата Икономика. Не би трябвало да "вържете" положението, а да бъдете нулирани ... след товаж "вързани" по нов , по иновативен начин. Бурята тепърва предстои...и Голямата Тупордия. 12 без 5 на ръба
11.
Абориген Балкански
24.02.2024 20:47:42
0
16
М/у редовете чака ни ''светло бъдеще'' през този 34/100 год преход / дано се събудим от тази будна кома
10.
*********
24.02.2024 20:33:08
2
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
9.
*********
24.02.2024 20:27:51
2
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
Бургазлията
24.02.2024 19:41:03
2
8
Kakъв е тоя скалъпен материал ве?
7.
Николайчо
24.02.2024 19:34:42
0
9
Ако доклада наистина започва първо със - гърчете и малтретирате повече бизнеса и след това дава препоръки за обществените поръчки(които в България са си частни поръчки), значи е явно че тук не живеем в същия свят на Кристалина и колегите ѝ.
6.
---
24.02.2024 19:28:29
0
14
До 4 всеки втори е с кредит. ДДС трябва да се премахне изцяло за образованието и здравеопазването. Само че трябва да се дефинира какво е образование и здравеопазване. Защото те не са частни курсове или вегански диети. Ама не искат, а иначе плямпат за демография и грамотност. И в един момент се оказва че кадри от държавна поръчка изтичат навън, а внасят чужденци.
5.
---
24.02.2024 19:19:47
1
17
До 3 Когато харчиш два пъти повече отколкото можеш да произведеш проблемът е точно там. Нарича се корупция. В щатите лобизмът или политическата корупция е легална. Япония има такъв дълг защото щатите я задължават да купува техния. Китайците затова се запасиха със злато. Ако американеца откаже да плаща или манипулира борсата, китаеца има злато и долара отива на кино. Ще се сетиш и защо България е бедна и кой плаща дълговете на американците и не само.
4.
Голди
24.02.2024 18:13:15
18
4
В България има пари. Няма бедни , гладни, жадни. Никой не умира от глад. Повечето българи са собственици без заеми. Уискито е скъпо , но не е отровно за разлика от смеските на бай мангал. България има малък външен дълг и това кара световната банка и подобните да умират.
3.
До 1
24.02.2024 17:44:45
1
11
Проблемът не са %-те от БВП(между другото нашият е само 29%,докато например Япония е с 280% от бвп),а за какво са използвани,а именно за пълнене на шкафчета на определеби властимащи и преателите им(бизнеспартньори),а не се използват за по предназначение както в САЩ,Япония,прочее
2.
Хах
24.02.2024 17:32:15
1
14
Първо да си погледнат НАП как едни крадци освояват едно ДДС, което е от едни фалшиви фирми с едни фалшиви фактури и тогава да тръгнат да го събират, а този коментир 1 да ки е.е майката за ресторантите и ддс, идиот смотан
1.
Шашнат
24.02.2024 17:20:54
3
26
Ами като първа мярка да вземем да намалим ДДС-то на ресторантьорите на 2 % или по-добре изобщо да го махнем !Иначе колко му е да направим бутилка обикновено уйски 40 лв , а литър ракия 20 лв ?!
Така и народа ще бъде по-здрав !
Но тази банка първо трябваше да изпрати едно писъмце на Асен Василев , защото той ни приспива с приказки, че проблем с дълга на България няма !
Пък и странна работа -България с външен дълг 60% от БВП има проблем, а САЩ с дълг 120% спрямо БВП -няма такъв проблем !
Нещо аршина ли е различен или критериите са "хава-газа работа"?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори