×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Капалъ чаршъ вече не е на мода! Това са най-добрите места за пазар в Турция!


Капалъ чаршъ вече не е на мода! Това са най-добрите места за пазар в Турция!
За дрехи и храна - отидете в Истанбул. Одрин и Лозенград предлагат изобилие от килими, а Люлебургас е градът за керамиката
20 Февруари 2024, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте полезни съвети - къде и кога са пазарните дни, какво да си купим и как да плащаме

Турция е любима дестинация за хиляди българи, които при всяка възможност посещават южната ни съседка за шопинг, разходка или екскурзия. Страната съчетава богата история, красиви пейзажи, както и културен живот. От вълнуващия свят на ориенталската държава може би най-атрактивни и привличащи внимание са пазарите, известни с изобилието от традиционни стоки и съвременни артикули.

Истанбул е идеалната дестинация за всеки, който обича шопинга. Градът предлага уникално съчетание от традиция и модерност, което го прави едно от най-изключителните места за пазаруване в света. Ето кои са интересните места за шопинг в мегаполиса: 

Капалъ чаршъ
Разположен е на огромна територия и съдържа над 4 000 търговски обекта. Този огромен базар има световноизвестна слава и е притегателна сила за много посетители. Те идват, за да се потопят в уникалната атмосфера на източните пазари, където пазаренето е ключов елемент от търговията. Освен богат избор на бижута, килими и кожени изделия, тук има и изобилие от кафенета и ресторанти, където туристите могат да се насладят на автентични турски ястия.

Въпреки че Капалъ чаршъ е една от най-големите световноизвестни туристически дестинации за шопинг в Турция, има и други места, по-малко популярни, но сравнително по-евтини и по нищо не отстъпват на закрития пазар.

Истиние Парк
Истиние Парк, разположен в европейската част на Истанбул, е един от най-луксозните и модерни търговски центрове в града, който предлага отлична възможност за шопинг. Съчетавайки се с архитектурния стил на Истанбул, той предлага микс от история и съвременност. В Истиние Парк посетителите могат да открият последните тенденции в модата, представени от световни марки, бутикови магазини, а също така и редица заведения и развлекателни обекти. Търговският център е оборудван с модерни кинозали, игрални кътове за деца и голяма зона за хранене, която предлага разнообразие от ястия на международни и местни кухни.

Египетският пазар (Пазарът на подправките) – тук може да намерите всякакви сувенири, чай, сладки и много други;

Улица “Багдад” – разположена е в азиатската част на града и е известна с луксозните си магазини, ресторанти и кафенета;

Нишанташъ – това е районът за луксозно пазаруване в Истанбул, където може да откриете множество бутикови магазини и представителства на световни модни марки.

Освен Истанбук, Турция предлага още много дестинации за пазар, които са близо до България. Такива са любимият град на нашенци - Одрин, Лозенград, Люлебургас, Чорлу, Текирдаг и др. 

В Одрин всеки ден е подходящ за шопинг, но популярни са петъчният Улус пазар, както и Синият пазар в събота.

Одринският петъчен пазар е един от най-големите пазари в града. Улус пазар е в края на търговската улица на Одрин Сарачлар, където свършва пешеходната част. Точният адрес на пазара е Dilaverbey, Tabakhane Cd. 89-81, Edirne Merkez/Edirne, Турция. Синият пазар е с нов адрес от края на миналата година - до магазин Мигрос в района на Марги аутлет, тъй като в момента се изгражда ново закрито пространство на старото място. 

Една от най-вълнуващите спирки в Люзенград, чието турско име е Къркларели, е огромният покрит пазар на града. Пазарът е новоустроен и ви дава възможност лесно и удобно, необезспокоявани от атмосферните условия, да разгледате стотици сергии на готови за пазарлък търговци. Пазарът в Лозенград е отворен само в сряда. Там се предлагат свежи плодове и зеленчуци, ядки, маслини, баклави, локуми, и други месни и рибни деликатеси. В другата част на пазара можете да си накупите дрехи – дамски, мъжки, детски – и техника.

Пазарът Люлебургаз се намира в центъра на града, в близост до автогарата. Адресът на пазара е Tahir Mahallesi, Ordu Caddesi No:48, 39700 Lüleburgaz/Kırklareli, Турция. Той работи всяка сряда от ранна сутрин до късен следобед. Ще намерите всичко – от дрехи и аксесоари до битови предмети, електроника и сувенири.

Пазаруване в Чорлу е вълнуващ начин да си направим еднодневна шопинг екскурзия до Турция. Град Чорлу, още известен като Града на текстила, привлича интерес от край време със своите фабрики, но освен тях има нови магазини и аутлети за изгодно пазаруване.

Текстилната фабрика ТАЧ е най-известната фабрика в града и една от главните причини Чорлу да е привлекателна дестинация за шопинг туризъм. От фабрика ТАЧ можем да си купим спално бельо, детско и бебешко, хавлии, халати, покривки и пердета с много високо качество и на много изгодни цени.

В града има още много фабрики и както и молове и аутлет център, от които може да си обновите гардероба на сносни цени. 
Има много пазари в Чорлу, но местните ходят основно на следните – „Понеделник“ пазар, Покрит пазар Атакент „Вторник“ пазар, „Четвъртък“ пазар, и неделен пазар. Пазарите на Чорлу са доста претъпкани, така че бъдете особено бдителни към личните си вещи. Пазарният ден в Чорлу е понеделник, когато улицата около градския парк се изпълва с всевъзможни сергии за плодове, зеленчуци, риба и разнообразни хранителни стоки. Друг много популярен пазарен ден в Чорлу е четвъртък или петък, когато е другият голям пазар за хранителни продукти (в четвъртък) или дрехи (в петък) в центъра на Чорлу.

Текирдаг, който се намира на около 150 км от българската граница, е оживен град и шопинг дестинация, който освен всичко останало, е известен с богатата си история, красивата морска алея, пикантните кюфтенца и специална ракия. Освен интересен за разглеждане град, Текирдаг е и вълнуваща дестинация за пазаруване. В града има ежеседмичен градски пазар, огромен мол, и редица хранителни магазини. Първата задължителна шопинг спирка е ежеседмичният пазар. Той е организиран на улицата срещу мола и продължава в права линия почти до морската алея.

Пазарът в Текирдаг e отворен всяка седмица в понеделник и четвъртък. „Понеделник“ пазарът е с по-малко сергии, а „Четвъртък“ пазарът е големият пазар в града. С други думи, ако пътувате към Тегирдаг за шопинг, стремете се да го направите в четвъртък, когато е същинският пазарен ден. 

В Текирдаг има и търговски център. Със своите внушителни пет етажа, мол Текира е по-голям от познатите ни Ераста в Одрин и Орион в Чорлу.

Най-хубавото на турските пазари е това, че цената на етикета никога не е крайната. Договарянето е традиция и част от културата. Началните цени често са завишени, а от клиента се очаква да предложи по-ниска цена.

Ето и традиционни турски продукти - какво и откъде да ги купите: 

Килими
Турският килим е символ на културата и историята на страната. Килимите от Лозенград и Одрин са особено ценени заради уникалните си дизайни и високото качество на изработка. Те често се използват като декорация за дома или офиса, но са и перфектен подарък или спомен от Турция.

В Лозенград и Одрин може да намерите множество магазини и пазари, които са специализирани в продажбата на килими. Разнообразието там е впечатляващо. Цените варират в зависимост от размера, материала и допълнителните детайли.

Локум
Локумът е сладко изкушение, което никой турист не бива да пропуска по време на шопинг. Чорлу е един от градовете, където може да намерите някои от най-качествените и вкусни локуми в страната. Той е изработен от захар, вода, нишесте и лимонена киселина, а понякога се добавят и ядки или розова вода.

Традиционният локум се предлага в различни форми и вкусове – от класическия с роза до вариации с мента, канела или дори портокал. Пакетите локум са чудесна идея за подарък или за хапка удоволствие у дома.

Керамика
Турция е известна с традиционната си керамика, която датира от древни времена. Люлебургас е град с богата история в производството на керамика и се гордее с висококачествените продукти, които предлага.

В Люлебургас може да откриете всичко – от семпла керамика за ежедневна употреба до изискани ръчно изработени артикули. Цветовете, дизайните и декорациите варират, като често са вдъхновени от исторически или природни мотиви. Керамичните изделия са чудесен начин да добавите автентичен турски декор към дома си или да направите специален подарък.

Как да плащаме: 

Въпреки че плащанията с кредитни карти са широко разпространени в Турция, в някои малки магазини или пазари може да се наложи плащане само в брой в турска валута. Ето защо е хубаво винаги да имате в себе си някаква сума в турски лири. 


В категории: Животът


Автор
6
Коментара
Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
6
Коментара по темата
6.
Visit Dubai souk
21.02.2024 07:30:19
1
1
Дубайски парфюми цени на улицата шишенце 100 ml -8 AED(4 лема)
100 ml-16 AED (8лева)
1лев=2 AED
Избора от асортимент огромен качество става ,е НЕ е като парфюмите на световните марки които са на 50% по ниски цени от колкото на ЕС летища
5.
Bai sol i zlatnata parjola za 40€ =1500€ po cenor
21.02.2024 00:02:03
2
1
Salt bai namal da otvarq dюнержийник покрай флагман
Или солта му и скъпа в БГ
4.
Истанбул новото cool ;-([]
20.02.2024 22:35:26
1
5
За кво да ходиш до Истанбул в МОЛ Галерия има мно
го по хубави и европейски дизайн дрехи и обувки (шити в Пакистан,Бангладеш,Камбоджа но ПО критерии за качество на ЕU и USA стандарт)а в LC Waikiki е по ЕВТШНО от турския и
и на ДЪЩИТЕ цени а в New Yorker,Zara ,Bershka в МОЛ Галерия е рая на евтинията осабено сега скучните месеци януари и февруари където има мега намаления и ИМА етикети с цени ва всички артикули
В Истанбул има хубави работи особено МЕБЕЛИ обаче НЯМА ЦЕНИ на стоките и си слагат цени квито им хрумне особено ако НЕ говориш турски
Ако говариш турски и си турчин цените ПАДАТ от 50% и повече което е НЕ сериозно
Същото е в рестарантите МЕНЮ с ЦЕНИ ЙОК ,искаш менюто и са почва идно суетене цупене ама как така ма защо и редавно се опетват да ти НАДпишат и донесат нещо което НЕ ди поръчал
Даже миналия месец Турската държава ПРИЕ закон ресторанти и заведения за хране задължително да СЛАГАТ огромни черни дъски с ЦЕНОРАЗПИС на предлаганите ястия в TRL зарада хиледите оплаквания на гости и чужденци от ЛИПСА на меню с цени и масови измами с надписани високи сметки на чужденци туристи

Но липса на ЦЕНИ е масова практика в магазини за дрехи ,обувки особено в курортите Авталия,Кемер Олудениз,Фетие За ментета на прочути марки са почва с едни втрещяващи цени по високо от истински такива за да се стигне до дълъг пазарлък и в крайна сметка да ти продаде ментето с 10% по СКЪПО СЪЩАТА блуза или дреха като на пазара със серги със СЪЩИТЕ ТУРСКИ ментета на Boss Monclier,Super Dry,Nike,Lacoste ,Nprth Gace
Adidas на сергиите в Сл.Бряг
Ми за кво да ходя на пазара м Истанбул,Антялия като ей го на ва 38км е Слънчака и от Май зо Октомври мога да си КУПЯ евтини и качествени супер турски ментета на ниски цени
Истанбул е яко да ходиш на музейте ,евтини без пари градски транспорт корабчета по Босфора,ТВ кулата Камлиджа с мега яките гледки или да си правиш селфита в красиви паркове на високо с изглед към Босфора
Например музея Dolmabachce saray е наистина нещо уникално 4 ТОНА СРЕБРО и 2 ТОНА ЗЛАТО са разтопени и сложени като ОРНАМЕНТИ по огрoмни тавани свoдове и стени на Сарая ПАЛАТ
Огромна част от тия ТОНОВЕ сребро и злато Ататюрк и неговите аскури са ги взели от ушите и гърдите ня нашти баби и прабаби тракийски българи и от дюканите на гърци и арменци от квартал Фенер на пъпа на Босфора ма кво да правиш гледаш цъкаш дхецик и тайно снимаш(не дават много да са снима сякаш си Дордж Клуни и Брад Пит от" Бандата на Оушън "и ши дойдеш вечер да човъркаш за малко злато .Целия сарай са охранява от пет сурии гавази от спец части на Tурция
3.
Бургазлия
20.02.2024 21:30:30
11
15
Преди 2 месеца ходих и аз в прехвалената Турция и Истанбул. Мнението ми е негативно - мръсно е, много хора струпани гъсто на едно място(нехигиенично), локум, халва и захарни боклуци, лъжат масово в ресторантите с ограничено и еднообразно меню, като снимките не отговарят на това, което ти предлагат...навсякъде джамии и ходжи, които вият през 2 часа....и прочее еднообразие. Вие си ходете, аз няма да повторя, не ми хареса!
2.
Шок! Бонба! Хипотенуза!
20.02.2024 21:26:31
8
8
Ходил съм много пъти на мол в Иснтабул, включително и в Истиние Парк и да ви кажа честно, в Трията е по-хубаво. Има и корнер на световно известни брандове с последни тенденции в модата на изключително атрактивни цени.
1.
*********
20.02.2024 21:10:13
3
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори