×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тези съдове за готвене са токсични и опасни! Незабавно ги изхвърлете!


20 Февруари 2024, Вторник, 13:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Тефлонът вероятно е най-големият нарушител в този списък

Повечето хора са наясно с важността на здравословното хранене. Все пак не всеки знае, че съдовете, използвани за приготвяне на храната, са почти толкова важни, колкото и самата храна. Дори и най-здравословното хранене може да доведе до здравни усложнения, ако съдовете Ви са токсични. Ето кои са:

1. Тефлонови съдове за готвене

Тефлонът вероятно е най-големият нарушител в този списък - много хора избират този незалепващ материал, защото това е удобно, но се оказва много опасен.

Свойствата на тефлонови съдове се постигат с покритие от PTFE (политетрафлуороетилен), което е пластмасов полимер, който започва да изпуска токсини при нагряване над 572 градуса по Фаренхайт. Тези токсични изпарения водят до грипоподобни симптоми, наречени полимерна димяща треска , неофициално известна като тефлонов грип. Те не само са опасни за хората, но и са фатални за домашни любимци, като папагали.

Друго химическо съединение, намерено в тефлонови съдове за готвене, е PFOA (перфлуорооктанова киселина), което е свързано с няколко вида рак, включително рак на гърдата, простатата и яйчниците. Вярва се, че PFOA присъства в продукти от тефлон, но в толкова малки количества, че не представлява риск за хората. Заслужава да се отбележи, че това се открива и в много други ежедневни неща.

Вместо тефлона опитайте тази безопасна алтернатива: кухненски съдове от истински чугун. Това е безопасна опция за готвене, която наистина издържа теста на времето. Той се затопля добре и много равномерно. Не изпуска нищо токсично във вашата храна и всъщност е добър естествен начин да увеличите нивата на желязото. Ако вашите нива на желязо са добре, можете да опитате емайлирани съдове за чугун, което е също толкова безопасно и удобно за използване.

2. Алуминиеви съдове и алуминиево фолио

Не е изненадващо, че употребата на алуминий е толкова широко разпространена - освен че е най-богатият метал, той също е много силен, лек, универсален и рециклируем. Това обаче не е без скрити опасности.

Алуминият е невротоксичен метал . Повишените нива на алуминий са свързани с няколко заболявания на централната нервна система, включително Алцхаймер и ALS. Макар че алуминиевите съдове обикновено се покриват, покритието е склонно да се отчупи, освобождавайки токсичния метал във вашата храна.

Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: Съдове от стъкло. Това е друга безопасна възможност, която си струва да разгледате. Те никога няма да отделя нищо токсично при нагряване, издръжливи са, екологични и не задържат никакви стари вкусове и миризми. 

3. Медни съдове за готвене

Вероятно сте виждали медни съдове за готвене в магазините и сте забелязали колко са хубави. Може да сте чували и за техните проводими свойства, които позволяват бързо и равномерно нагряване. Но знаете ли, че медта всъщност може да бъде опасна, когато се използва в съдове за готвене?

Подобно на някои други тежки метали, медта е много важна за човешкото здраве в малки количества. Но прекомерното му количество в тялото може да доведе до отравяне с тежки метали . Когато медните съдове не са покрити, те могат да отделят мед при готвене на киселинни храни . Покритието им често съдържа никел, който е друг токсичен елемент.

Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: съдове от неръждаема стомана. Това е чудесен вариант - сравнително лек и устойчив на драскотини! Просто се уверете, че купувате неръждаема стомана за хранителни цели - този тип не съдържа никел или хром.

4. Кухненски съдове с керамично покритие

Кухненските прибори с керамично покритие изглеждат добре и дават вид на безопасен вариант. В крайна сметка 100% керамика е напълно безопасна за готвене. Обаче покритието от керамика обикновено крие лоши материали.

Мекото керамично покритие не е най-издръжливото и започва да се отрязва след няколко месеца при ежедневна употреба. Когато това се случи, оловото и кадмият, които понякога се намират в покритието, ще се окажат в храната ви и по-късно във вашето тяло. Отравяне с олово е един от най-опасните видове метално отравяне и може да доведе до болки в корема, главоболие, безплодие и други здравни усложнения (а в тежки случаи - кома и смърт ). Дори когато покритието е без олово, кухненски съдове все още могат да представляват опасност - обикновено е невротоксичен алуминий, който е под керамичното покритие./jenite.blitz.bg


В категории: Животът


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
11
Коментара по темата
11.
Бай Ганьо
25.02.2024 10:52:30
0
0
Някой сега има глинени съдове за продаване и почват да сапунисват народа ха ха ха
10.
Иван
23.02.2024 20:52:58
0
2
Само да попитам авторът на статията : Той какви съдове ползва ?
Само да му предам ,че полимерите нямат обратима реакция и те няма как да излъчват изпарения. Тефлонът е опасен при механично въздействие, а полиуретанови покрития се ползват сравнително от скоро.
9.
едно време
22.02.2024 15:33:19
0
7
медните съдове ги покриваха с калай/калайдисваха ги/,защото на въздуха медта дава токсични съединения.Малко е спорно френските тигани на коментар 1 да са напълно безопасни.
8.
Еееееехееее
22.02.2024 14:58:45
3
15
Ми то в шепи трябва да готвим, щото всичко е отровно
7.
Общо
22.02.2024 10:52:34
0
16
Взето си се самоотравяме с тези тигани!!!ИМА ДОСТА СТОКИ КОИТО УБИВАТ ХОРАТА ОТ РАК ВЪПРЕКИ,ЧЕ ЕЛИТА ГО ЗНАЯТ!!ОЩЕ ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО,ЧЕ ХОРА НЕ ИМ ТРЯБВАТ!
6.
Бърбън Брадърс
22.02.2024 10:10:32
0
25
Старите,доказали се,проверени от времето "ЕМАЙЛИРАНИ" съдове ,къде са в класацията!Емайлът по същество е стъкло,и ако не се нагрява "насухо" практически е вечен.Имаме в къщи съдове от 50-тте години-изправни!
5.
do 2
22.02.2024 09:21:11
2
21
за да може след като се пенсионираш ако въобще доживееш до пенсия да имаш 100 болести и всичките ти пари да отиват за лекарства и чакане пред докторските кабинети, да получаваш максимум 2 години пенсия и да омреш за да може псоле да не си в тежаст да държавата, тя вече няма да има полза от такива като теб
4.
Кулинар
22.02.2024 08:47:52
3
30
Алуминият "освен, че е най-богатия метал"... Най-богатия на какво бе? Като превеждате, опитайте се поне да е грамотно.
3.
НикогаПовечеСДС-Чума
22.02.2024 07:27:50
11
31
Англо- краварете и евео-гейските ни партньори се грижат за вашето( нашето) здраве ,та за това ни продават не комунистическите си изделия, продукти,храни.Те ни определят освен цените и диетата,както и боклуците, които са произвели или са им хартисали, които трябва да консумираме: замразено месо на 30г., йогурт вместо истинско кисело мляко, (даже приятелят им Асфалт паша се възмущаваше по едно време!), натъпкани с антибиотици всякакви меса(по едно време даже ни хранеха и с месо от кенгуру за кратко), тъпкани с пестициди всякакви плодове и зеленчуци.
До тук ни докара СДС-Шайката.
На мислите ли ?
2.
Tuta
21.02.2024 11:41:59
5
50
Тогава защо ги произвеждат и продават след като са вредни?
1.
Хахахахахаха
20.02.2024 13:54:06
17
25
Киселко ви е гроздето? Има една френска марка, която произвежда медни съдове за готвена. Едно мизерно тиганче струва между 600 лв. и 700 лв. Когато поготвите в тях елате и пак пишете идиотии! Да, явно изпозлвате евтинджоски имитации на големи марки и за това имате подобно мнение. Купете си един WMF тиган пък макар и покритие.... Поредна статия н аписана... колкото да е написана!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори