×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има ли нова космическа заплаха, идваща от Русия?


Има ли нова космическа заплаха, идваща от Русия?
Според експерти Москва разработва или вече има оръжие, което има потенциала да промени геостратегическата игра
15 Февруари 2024, Четвъртък, 11:09 ч.

Експерти предупреждават, че е възможно детонирането на ядрено оръжие в космоса

 

Представители на властите алармират за нова "космическа заплаха", идваща от Русия, пише в. "Вашингтон пост".

Русия разработва космическа военна технология, която според конгресмени и други представители на американските власти може да се превърне в сериозна заплаха за САЩ и съюзниците им, отбелязва американското издание, като пояснява, че според източници, запознати с темата, става дума за ядрено оръжие, което ще може да унищожава разузнавателни и комуникационни сателити.

"Вашингтон пост" пише, че за момента не е ясно какво точно ще представлява новата оръжейна система. Един източник я нарича "нов руски потенциал за космическа заплаха". Някои представители на властите бяха разтревожени, след като се запознаха вчера с класифицирани разузнавателни данни и предупредиха, че последиците може да са сериозни. Един конгресмен каза, че става дума за оръжие, което има потенциала да промени геостратегическата игра. Няколко конгресмени подчертаха, че заплахата не е непосредствена, но призоваха правителството на президента Джо Байдън бързо да предприеме насрещни мерки.

"Вашингтон пост" се позовава на анонимен американски представител, според когото руското правителство провежда експерименти с ядрени експлозии и насочена енергия с цел изваждане на сателити от строя. Експерти предупреждават, че е възможно детонирането на ядрено оръжие в космоса с цел смущаване на работата на сателити посредством излъчването на радиация.

До трескавите спекулации за новите оръжейни разработки на Русия се стигна след необичайно и мистериозно изявление за "сериозна заплаха за националната сигурност", направено вчера от председателя на комисията по въпросите на разузнаването в Камарата на представителите Майкъл Търнър.

"Вашингтон пост" обръща внимание на факта, че според източници, запознати с темата, информацията за новите руски разработки е била събрана по силата на правомощия, предоставени на разузнавателните служби съгласно параграф 702 на ключов закон за електронното наблюдение, който е обект на разгорещени дебати в Конгреса.

Търнър, който е силен поддръжник на правомощията за наблюдение, изглежда иска да използва информацията за руските разработки, за убеди колегите си скептици, че 702 е критичен разузнавателен инструмент, изразява предположенията си един американски представител.

Според изданието призива на председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън да бъде запазено спокойствие е важен.

"Искам да уверя американския народ, че няма нужда от обществена паника. Ще работим, за да се справим с този въпрос, както правим с всички чувствителни въпроси, които са класифицирани", каза той пред репортери.

Американският всекидневник отбелязва още, че президентът Джо Байдън е бил информиран за новата заплаха по-рано и че е инструктирал съветника на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан да проведе среща по този въпрос с високопоставени конгресмени в четвъртък (днес). Самият Съливан изрази недоумение от решението на Търнър да оповести информацията за новата заплаха в сряда (вчера), като се вземе предвид, че Търнър е знаел, че предстои такава среща. Същевременно обаче Съливан отказа да потвърди дали срещата му с конгресмените ще е посветена на същата заплаха, за която говори Търнър.

Войната в Украйна демонстрира военното приложение на "Старлинк" и на други комуникационни и разузнавателни системи, базирани в космоса. Сега изглежда, че Русия разработва оръжия, с които да изважда от строя такива системи, пише за в. "Вашингтон пост" журналистът Дейвид Игнейшъс.

Според източници от Конгреса разработването на космическа оръжейна технология заема централно място в "сериозната заплаха за националната сигурност", за която информира вчера Майкъл Търнър, отбелязва Игнейшъс.

Въпреки че американски представители, ангажирани с националната сигурност, заявиха, че руските разработки не са непосредствена заплаха за САЩ, хвърлянето на светлина от Търнър върху агресивните планове на Москва може да се отрази върху нагласите в Конгреса за отпускането на допълнителна военна помощ за Украйна, пише журналистът.

Има ирония в това, че именно конфликтът в Украйна и ролята, която изиграха космическите системи за оцеляването на Киев при първоначалната руска атака през 2022 г., вероятно са тласнали Русия към ускорено разработване на нови космически тактики, смята Игнейшъс.

 


В категории: Политика


27
Коментара
27
Коментара по темата
27.
едно обосновано предположение
15.02.2024 22:57:22
1
1
Да си спомним датата 16 януари 2024 когато чужди СМИ бяха изненадани:
"Руска атака за електронна война": Почти половината от Полша и коридора Сувалски останаха без GPS вчера
Вчера Русия тества работата на своите системи за електронна война от Калининград, в резултат на което почти половината от Полша и коридорът Сувалски останаха без GPS".
Този коридор към НАТО се смята за най-уязвимата част от границите на алианса и потенциална "цел на руската агресия, която би искала да свърже Беларус с Калининградска област", а превземането на коридора Сувалски на практика би откъснало балтийските държави (Естония, Латвия и Литва) от НАТО.
Това беше картинката от тази дата: 16 януари 2024
https://gpsjam.org/?date=2024-01-16
Погледнете сега картинката от вчера: 14 февруари 2024
https://gpsjam.org/?date=2024-02-14
Това беше коментара от 3 февруари от чужди СМИ:
"Тайно руско оръжие за електронна война прекъсва GPS на кораби и изтребители"
https://cutt.ly/wwVKTef5
Западното разузнаване предполага, че Русия е разположила голяма, фиксирана система за заглушаване, наречена Тобол, във военния си ексклав Калининград, разположен между Литва и Полша.
Усилията за заглушаване на сигналите вероятно ще създадат нещо като невидим щит над Калининград, за да разсеят опасенията на Русия относно арсенала на НАТО от сателитно насочвани ракети, добави той.
Очаква се руското заглушаване да има по-голямо социално-икономическо въздействие върху страните, които са най-близо до Калининград.
Може да доведе до „срив в логистиката“
Всяко продължително прекъсване на GPS сигналите може да доведе до логистичен срив, оставяйки доставчиците без навигационни системи.
Sott.net коментира: Ако е така, тогава НАТО трябва да спре своите военни игри близо до руската граница.
26.
*********
15.02.2024 22:27:58
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
25.
нищо официално по "новината"
15.02.2024 22:18:16
1
1
✔️ Според Хал Търнър:
"Русия ОТРИЧА твърдението за "космически базирани оръжия"; Казва "Трик" за получаване на финансиране от Украйна"
https://cutt.ly/uwVKxJpQ
✔️ Все пак нека да си спомним за една новина от декември 2023 на warnews247.gr:
"Руснаците заслепиха сателитите и самолетите на НАТО за първи път: Киевстар не работи - Киев няма картина на руските движения
Инфраструктурата на най-голямата украинска компания за мобилни телефони беше унищожена"
https://cutt.ly/dwSd76Fy
Руснаците „заслепиха“ сателитите на НАТО, които предоставяха информация на украинската армия, като същевременно започнаха най-голямата кибератака досега срещу украинския мобилен оператор Киевстар, както и други украински компании и услуги.
Според съобщенията руснаците са заглушили радарите на самолетите на НАТО, сканиращи за движение на руски войски в Азовския и Черноморския регион.
Сателитите на НАТО бяха заслепени
В същото време сателитите на някои компании са блокирани:
финландската ICEYE (през август 2022 г. продаде сателит за нуждите на въоръжените сили на Украйна), както и американските Ursa Space Systems и Capella Space.
Действията на Руската федерация все още не са засегнали европейските спътници Sentinel-1A/1B и Cosmo-SkyMed, тъй като те са разположени на по-висока орбита.
Същите източници говорят за много мощно радиоелектронно противодействие, идващо от системи за радиоелектронна борба „Красуха-4“ от територията на Крим.
В момента Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна не може да събира сателитни изображения по LBS.
Украйна: Голяма кибератака срещу компания за мобилни телефони и банки – „Инфраструктурата е частично унищожена“
Най-големият украински мобилен оператор Киевстар осъди акт на "война" от Русия, след като голяма кибератака днес парализира мрежата му и "частично унищожи" ИТ инфраструктурата.
Силни хакерски атаки удариха украинските Vodafone, Monobank, PrivatBank и Oschadbank
24.
Хайзенберг
15.02.2024 19:35:05
2
0
Тва верно има още дебилчета, които вярват, че Русия ще загуби в Украйна без преди това заедно с нея да си замине цялото човечество.
23.
ТБС
15.02.2024 17:36:50
2
2
Неофашистите и неолибералите сте на кофти дрога, да ви е сладко. Но реално, най-голямата заплаха идваща от космоса е говната, които ще ви залеят.
22.
Капитан Морган
15.02.2024 16:26:33
0
10
Явно "Вашингтон пост" има раздел "Хумор, забава и майтапи", където са поместени бъзици и бурлески за коМическите сили и заплахи на русийката. Какво стана, просия успя ли да произведе пирони или все още чакат да пристигне технологията от Еритрея?
21.
Гошко тъпото
15.02.2024 16:01:17
0
8
Ши видити вий,е ся закъсахте и ний с мама ши дочакаме кадировците.
https://youtu.be/FQPXYtBhtg4?si=X0SLMoxh4gynJqgV
Начииии това е най-съвременна РЕБ система Ястреб у моята Роспия на стойност 250 милиона долара. Начииии бори всичко що е електронно и спътниково,обаче е влюбена в кадировец и е разсеяна. И затуй разузнавателен укро дрон за 500 долара я откри,локализира и зададе координатите и после като всичко роспийско,пое тоягата и зе да пуши отзад.
Тъй чи сичко русоробско и ватенково,го поема отзад,понеже е аналоГовнет
Тъй чииии що да няами ракета у космоса и празната ми картуна произведена в Москвич..
20.
До 11
15.02.2024 15:34:34
3
12
Драги Гошко,незнам откъде да те почна...
Ама нямам твоето свободно време да словоблудствам тук.За задоволство и радост ли ни говориш? Няма радост,Гошко,мъка голяма е,че два братски народа се трепет заради голямото его на малкият човек, с големите токчета от Кремъл.
19.
От русия и Северна Корея
15.02.2024 15:27:22
1
8
Само заплахи и глад очакваме.
18.
17
15.02.2024 15:19:59
3
13
Не позна! :) Нямам баба, а и доходите ми са доста над средните. Убеден съм обаче, че ти си от закъсалите милинкаджии, разчитащи на баба. Но пожеланията се отнасят и за теб!
17.
До 16
15.02.2024 15:09:00
17
8
А ти като живееш в рая на евроатлантизма, защо баба ти ти дава пари за милинка сутрин?
16.
До 4 и 5
15.02.2024 14:56:09
5
14
Искрено пожелавам децата ви да емигрират в Матушката! А също и да си получавате заплатите в рубли! И до края на живота си да карате САМО руски автомобили!!!
15.
Р. Р.
15.02.2024 14:36:08
9
10
Руснаците и украинците се трепят за кефа на краварите, да си продават оръжията гнусните американци.
Рускини и украинки се шибат с богати чалми арабухи в Дубай и хич не им дреме на дундите какво се случва между тези държави.
14.
Бургазлия
15.02.2024 14:01:28
2
15
Вселената трепери от свръхзвуковите въглещни извънорбитални ракети на Руската велика империя!
13.
Ико Шиямас?
15.02.2024 13:27:30
8
9
Ами айдеде време е САЩ да нападнат Русия и да се приключва стига са се занимавали с Сирия, Афганистан и......др.даржавички давайте да видим кой е по най в военната технология и да се приключва време е рестарт на човечеството
12.
Каква космическа заплаха?
15.02.2024 13:11:08
4
19
Космическите ракети носители с които руснаците извеждат в космоса своите кораби и сателити са Союз изобретени 1960 г., Протон 1965 г. и Енергия 1987 г. в СССР. От тогава до сега не са направили нищо ново освен Ангара, която е замислена 1995 г, но до 2014 не успяват да я подкарат. И сега нищо не върви с тази ракета, а за излагацията на Луната миналата година да не говорим. Иначе в интернет редовно пускат клипчета (анимации) на страхотни бъдещи проекти.
11.
Гошко до 8
15.02.2024 12:57:51
21
12
Знам всичките ви опорки!!
По време на война има термин "ограничаване на щетите"!!
Зеленски въобще не е в позиция в момента да поставя каквито и да е условия, а единствено за което трябва да мисли е за съществуването на държавата Украйна като цяло!!
Ако украинците бяха на мнение, че трябва да се бият до последния човек, нямаше да има милиони избягали от страната си!
Нагласата на тези, които се бият на фронта е почти същата, не виждат никакъв смисъл да продължават!
Да се сражаваш почти насила, без никаква надежда че ще спечелиш е равносилно на самоубийство!! Истината е, че украинците са потомствени воини и въобще не са за подценяване, но просто нямат никакви шансове срещу руснаците, които всъщност са също такива!
Камерън заяви със задоволство тук, че в конфликта няма нито един загинал войник от НАТО. Демек, нека се трепят там, важното е Русия да бъде отслабена! От това по-ярък пример за неприкрит цинизъм, здраве му кажи!
Така, че когато ни управляват дебили, нормално е все пак и да и се радват дебили!!
10.
Гошко
15.02.2024 12:57:43
8
16
Флагман,моля предайте на тези комедианти от белия дом и от американската преса,да не претоплят едни и същи кремълски манджи от годинии насам!
https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/10556462
Тази Кремълска опашата лъжа е стара колкото светът,много преди кремълските да станат за смях в Украйна.
9.
Леле леле
15.02.2024 12:56:22
15
13
Еб@х тез настани хамериканци,параноята яко ги тресе
8.
До 4
15.02.2024 12:34:50
11
20
Гошко,като ярък представител на дебилната общност,не си ли представяш,че Президент Зеленски ще седне на масата на преговори,когато окупационната рашистка армия освободи завзетите с насилие територии на Украйна. Включително Крим.
7.
руснак
15.02.2024 12:34:07
4
18
От Космоса до Киев е по-близко, вместо за 3 дни, ще сме в Киев за два.
6.
Хахахаха
15.02.2024 12:17:38
8
16
Психушката Белия Дом тези измамници,след като 100 предупредиха че путлерчу ще удари с ядерка и "познаха",след като "познаха" че Китай ще нападне Тайван а Сърбия ще нападне Косово,,точно когато трябва да се гласува помощта за Украйна"изключително секретна информация" вчера попаднала у журналистите ХАХАХАХАХА.
Путлерчу с откраднатите пари за новия космодрум който трябваше да е готов 2016г пулерчу който се оказа без спътникова програма та опря до иранските спътници и Старлингъ на Мъск,извел ядерка в Космоса Хахахаха
Интересното че след като снощи разпространи този боламач под тази новина на рускоезичното пространство коментарите от самите рускоезични са на 100% приколни подигравки и анекдоти.
ХАХАХАХАХАХА. След като плашиха Европа и съюзните в НАТО,дойде време да изплашат и собственото си население,че да пълнят хазната за военни разходи.
Изманиците Байдън,Съливан и шефа на ЦРУ в действие.ХАХАХА.
На тези измамници отдавна никой не вярва,само някои слабоумни индивиди.
5.
задклавиатурни бели мишки
15.02.2024 12:02:29
42
24
Тези пък 1 и 2, само като чуят Русия и пълнят памперсите, иначе тука анонимно много църкат.
4.
Гошко
15.02.2024 11:49:30
42
29
Вече и на дебилите е ясно че "цивилизования свят" ще ръчка Украйна да се бие до последния човек!! Вече и дебилите е ясно, че Украйна не може и никога няма да спечели този конфликт!! Само още дебилите не виждат, че за продължаване на всяка цена на конфликта говори само "цивилизования свят ", докато Русия многократно повтаря, че е готова за мирни преговори! Само още дебилите си мислят, че Русия може да бъде унищожена и света да остане непокътнат!
Ако не вярвате, попитайте дебил #1 и дебил# 2 в коментарите!
3.
Бай....до 1,2
15.02.2024 11:43:50
39
22
Aбе, малоумници, пак ще посрещате с хляб и сол ! Нещастници !
2.
Аман от заплахи
15.02.2024 11:30:49
30
47
Не разбрахте ли че никой не го е страх от уродливите русокретени?
1.
Чимодан Вокзалоф
15.02.2024 11:25:27
31
48
Хаххахаха, кви са тея фантасмагории ве?
Ватенките, още не могат да направят една пералня, камо ли да развиват космически технологии. Въздухарите под налягане пак плашат гаргите с роZкото плашило, хахахахахаах!

роZпия КОНЕЦ!
пУтлер МЪРТВЕЦ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори