×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На елита не му е нужен изкуствен интелект за холограма на извънземно нашествие


На елита не му е нужен изкуствен интелект за холограма на извънземно нашествие
Ангел Хаджипопгеоргиев използва изкуствения интелект като преводач и като илюстратор. Заради Флагман.БГ PC разумът го изкарал автор на „Войната на буквите“
15 Февруари 2024, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Компютърният разум може да се използва за престъпления, но е толкова невинен, колкото и пушката, която убива, казва бохемът, чиито книги се предлагат в 40 страни по света 

Изкуственият интелект е инструмент, който може да донесе както огромна полза на човечеството, така и голяма вреда, но отговорен за това е този, който си служи с него. Престъпници може да го използват като оръжие, но ИИ е толкова невинен, колкото и пушката, която убива. Това каза пред репортер на Флагман.БГ писателят и музикант Ангел Хаджипопгеоргиев. 

Благодарение на компютърния разум неговите книги вече се разпространяват на шест езика в 40 държави по света. „Хората трябва да осъзнаят, че ИИ не мисли, а изпълнява. Той комбинира каквото намери в Интернета, т.е. не е творец. Някои хора се плашат, а не трябва. Дори има сериозна съпротива срещу новите информационни технологии. На мен това ми напомня времето преди 200 години, когато са чупели машините и са палели фабриките в Англия“, казва писателят. 

Той потвърждава, че изкуственият интелект може да служи на телефонните измамници, тъй като умее перфектно да имитира гласовете на близките на жертвата. Чрез ИИ може дори да бъде „съблечен“ виртуално всеки и да се направят компрометиращи снимки с цел изнудване и дискредитиране, което вече се прави. 

-Писателите в България имат една мечта – да си видят романа напечатан, но заради монопола и алчността на собствениците на разпространителските вериги, са принудени да си продават книгите сами. Вашите обаче вече се продават в 39 страни по света. Как постигнахте това? 

-В България имам вече 3 книги, от която едната е двутомник в онлайн-книжарница, за което изказвам публична благодарност на Фаст Принт и персонално на Георги Лилицов. У нас обаче почти никой не чете, а и темите, по които пиша, се оказаха елитарни. Не всеки е Георги Господинов да се редят хората на опашка за книгите му. Въпрос на снобизъм. За мен е по-важно да оставя по-дълбока следа след себе си, защото животът си има както начало, така и финал. Точно поради тази идея се заех да направя своите писания достъпни на максимално голям брой читатели. И в интерес на истината се оказа, че самият процес на книгоиздаване по този иновационен начин доставя същото удоволствие като самото писане... 

Роб ли е изкуственият интелект?

-Т.е. използвате изкуствен интелект за илюстрации, за преводи, а също издателски платформи в Интернет за разпространение на готовия продукт? 

-Да. Някои хора може да кажат, че съм графоман и нарцистичен тип, но това не може да ме разтревожи. Повече от 40 години пиша, но едва преди няколко се започна сериозното и правилно издаване на книгите, които чакаха много време реда си да стигнат до читателя. Отначало се отнасях с изкуствения интелект като към приятел. Правех му комплименти или го ругаех, когато ме ядосваше, но сега просто му казвам, когато не съм доволен, за да направи нов опит, докато се получи желаният резултат. Преди няколко дни пробвах да направя аудио-драматизация на мои разкази и един друг интелект се справи донякъде със задачата. Казвам „донякъде“, защото на български звучи много зле, докато на английски и дори на руски нещата са много по-добре. Все пак направих едно клипче на български и второ на английски, като ги сложих в YouTube. Някой ден може пък да реша да издам аудио-книга, но засега не ми е приоритет. 

-Голям робовладелец сте станал? 

-(смее се) Робът е човек без права, а изкуственият интелект не е живо същество. Все едно да кажеш, че компютърът ти е роб или колата. Искал съм от него дори да напише литературна критика по мои стихове. Много е забавно. Преди, като го питах кой е Ангел Хаджипопгеоргиев той ме изкара роден през 1893 и автор на „Под игото“, Сега вече знае две мои книги, но смята, че аз съм написал "Войната на буквите". Голям майтап. Явно чете интервюто във Флагман.БГ от миналата пролет.

Впрочем сега се сетих, че в издателската платформа KDP няма кирилица, както няма и китайски. Заради омразата към Русия, аз не мога да си направя тука книгите на български и да си реша проблема с издаването им на майчин език. 

-А на колко книги вече сте автор? 

-Благодарение на платформите за онлайн-издаване направих четири свои книги достъпни в 39 държави, като две от тях са преведени на 6 езика, докато другите две са само на английски. Интересното в случая е това, че някои от книгите ми, които ги има на български, ги няма на други езици. Имам и такива, които вече се разпространяват на 6 езика, но ги няма на нашия роден. Замислям се дали изобщо си струва да ги издавам в България. 

-Защо? 

-Защото положението е безнадеждно. Дори приятели от 50 години не си ги купуват, а когато им ги подаря, не ги отварят за да видят какво пише в тях. Затова и продължавам да издавам в чужбина. В момента редактирам една своя вече преведена за руския пазар, където също имам 3 книги. Така че държавите, в които се разпространяват, станаха 40. Но ако някой си мисли, че е много лесно това, то жестоко се лъже. Претенциите на издателите са доста сериозни и се изисква огромен труд, за да се изпълни всичко перфектно. Да не говоря за преводи, редакция и корекция, които си правя сам, защото нямам излишни средства, за да си угаждам на хобитата. 

Това са две от новите книги, преведени и илюстрирани от изкуствения интелект

-Съществува ли риск изкуственият интелект, който сега ви служи като покорен слуга, да обяви бойкот или дори да си присвои самоличността ви и да започне да издава свои книги, да ги рекламира от ваше име в Интернет?

-Никаква опасност няма. Това го заявявам отговорно, имайки зад гърба си сериозен опит в общуването с ИИ. Това просто е един инструмент, създаден в помощ на Човека и без нас е безпомощен като пеленаче. Още повече за какво му е да ми издава книгите и да си присвоява самоличността ми? Първо, аз не съм кой знае кой и второ - той самият не е личност, с чувства и его, което да ламти за слава, почести, пари и прочие благинки. Колкото до бойкота, то няма как да го направи, защото е 24/7 на разположение и изпълнява като новобранец всяка команда. 

-Навярно изкуственият интелект не може да си подбира господарите. Може ли да служи и на хора, които искат да източат нечия банкова сметка, или да измамят някоя баба, като компютърният разум разговаря с нея по телефона с гласа на нейния син или внук? 

-Да, той може да изпълнява всякакви команди и ако му се подадат правилно, би участвал в престъпления, както вече го прави. Но по принцип има заложени блокировки и отказва някои заповеди. Примерно не пожела да направи картинка по смъртния грях Блудство, защото тази дума го блокира. Или, когато превеждах книгата си „Малката троянска война“, не пожела да преведе една сцена с изнасилване, защото текстът противоречал на неговата програма. Да се обвинява обаче ИИ в съучастие е нелепо и смешно. Това е все едно да изкараш пушката, с която някой стреля, убиец. Важно е кой дърпа спусъка или кой стои пред клавиатурата, за да издава заповедите. 

-Изкуственият интелект и онлайн платформите за разпространение на книги няма ли да стимулират пиратите? Какво гарантира спазването на авторските права? 

-Ето това е много добър въпрос, както е модерно да се реагира. Принципно издателските платформи задават подобни въпроси априори, но същевременно си имат методи за проверка. Дори всеки може да си изтегли от Интернет програма за проверка на авторството. Тоест пиратите нямат шанс да издадат от свое име нещо, което не е тяхно. Също така има програми, които да тестват дали дадена творба не е правена от изкуствен интелект. Различни организатори на конкурси заявяват, че ще отхвърлят от участие неща, написани от или с помощ на ИИ. Руснаците са още по-стриктни и държат, ако има съавтор, то да бъде упоменат и дори да се представи документ, който упълномощава автора за представянето на творбата. Същото се отнася за илюстрации, корици и прочие. Тъй като ИИ ми прави илюстрациите и обложките на предната корица, то аз съм длъжен да го упомена в представителната страница на всяка своя книга. Впрочем за мен лично е огромно удоволствие да участвам в създаването на тези визуални неща, защото независимо от това, че ги рисува ИИ, идеите за сюжетите са си мои. Да не коментирам какво шоу се получава в самия процес на работа, когато му казвам едно, а той прави съвсем друго. Ето тук се иска рутина и умение да се намери правилната команда. Също така се оказа много важно на какъв език се подават командите. С две думи - партньорството с ИИ изисква определени умения, за да се постигат добри резултати. 

-Тези дни попаднах на някакви фантасмагории за това как с новите технологии елитът, чиято цел била хората да живеят в страх, щял да ни побърка с някакви холограми. Целта била хората да повярват, че започва нашествие на извънземни. Възможно ли е това? 

-Всичко е възможно, защото повечето хора изобщо не си използват мисловните агрегати, а слушат телевизора какво им говори. Медиите са в състояние да побъркат Човечеството и за това не им е нужен дори този прословут Интелект. Доколкото има сведения и то не от вчера - отдавна съществуват инсталации, които влияят на климата и на психиката на хората. Темата е много дълга, но мога дори от собствен опит да кажа, че както съм влиял чрез определени техники на чуждата психика положително (б.р. като хипнотерапевт), така някой може да го направи с другата полярност. Аз съм го осъществявал с желанието и съгласието на другата страна, но това със сигурност може да се направи и без дори знанието на човек, но с противоположна идея. И както са се правили групови сеанси за подобряване на психиката и физиката, така може също да се въздейства групово на цели маси хора, с користна цел. Преди 33 години Кашпировски го показа нагледно. Мен обаче не ме е страх от тези неща, защото те въздействат на тези, които вярват в тях и са отворили енергийната си защита заради притеснението си. 

-Кои са новите идеи, над които работите? 

-Започнах да пиша повест за Ада на Боговете. Грабна ме изневиделица тази идея, която всъщност е свързана с мое стихотворение, написано преди повече от 20 години. Иначе имам още три книги, които съм започнал и две само като идеен проект. Заех се и с един много амбициозен, дори патриотичен проект на тема Йосиф Втори Българина (б.р. най-великият вселенски патриарх, обединителят на Християнска Европа), за когото се оказа, че дори професори, доценти и доктори на науките изобщо не бяха чували, докато не ги осветлих по темата. Но сега съм решил да довърша последните задачи и тогава да се върна към изоставените или незапочнатите. Отделно имам идея за фантастичен роман, който да повтори подвизите на Херакъл, но в космически вариант. Вече са написани три глави. Остават още само десет. Характер, какво да се прави. Дано Оня дето контролира всичко, ми е драснал още някоя годинка, че да свърша поне тези, но постоянно се генерират нови идеи. Ако някой няма теми за писане, да ми се обади! Ще му дам напълно безвъзмездно някоя иновативна идея, тъй като имам в излишък. Не знам дали притежавам талант за писане, ама за акумулиране на нови сюжети определено се намира. Впрочем един Талант представлява 26 килограма злато и то не 14 карата.


В категории: IT и технологии


5
Коментара по темата
5.
Иван Атанасов
16.02.2024 01:10:42
2
3
Изключително интересна тема, поднесена оригинално от автора Ангел Хаджипопгеоргиев! Той е жива енциклопедия на новите идеи и реализации!
4.
Фекрет Стораро
15.02.2024 23:00:47
0
4
трябва изкуствен интелект в такситата че яко брулят на летището
3.
Пусть всегда будет Солнце
15.02.2024 22:59:11
0
6
В Китай,Израел и САЩ AI е влядал в градските СЪДилища и ИЗДАВА бързи справедливи присъди и вкярва в затвора провинеле се
Така AI измества и иземва ролята на КОРУМПИРАНИ СЪДи/си
AI НЕ взема 200.000 $ за да отсъди в полза на виновникй,
АI НЕ си купува имоти в центъра ва Дофия и вили във Халкидики ,Барселона ,НЕ кара мощни джипове НЕ парчи ца служебни коли НЕ харчи гариво и НЕ взума 13 и 15 заплата НЕ дава златни паспжрти на руски мафиоти НЕ обсебва бизнеса от типа 8те джуджета
2.
Бай....
15.02.2024 21:34:50
3
3
"Активен от Бургас търси пасивен".
1.
Тахи ню орк естър
15.02.2024 21:04:52
0
3
Кат кацнат при таксижийте
И кат чуят кви са им исканията
И ше отлетят набързо
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев Главчев поиска смяната и на земеделския министър Главчев поиска смяната и на земеделския министър Кирил Вътев не се справял със служебните задължения Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Депутатът от ПП-ДБ бламирал провеждането на дългоочакван конкурс за 52-ма нови нотариуси, подготвил прекратяването му в края на мандата си в МП Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г. Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Отишъл в Черна гора и си изключил роуминга, защото му бил твърде скъп Главчев с нова порция смени на заместник-министри Главчев с нова порция смени на заместник-министри Александър Йоловски става зам.-министър на електронното управление Правят бързи печалби от имоти Правят бързи печалби от имоти Строителните предприемачи предлагат различни схеми на плащане Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Трябва да си пълен идиот, за да си съчиниш история и се оказваш с охрана и пореден враг на Петков, Василев, Иванов и сие Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса Според него Мартин Божанов бил един дребен измамник Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба 36-годишната бургазлийка, с виетнамски корени, и нейният избраник Стоян са заедно от 4 години
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори