×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Със сериозна подкрепа приеха бюджета на Бургас за 2024 година


Със сериозна подкрепа приеха бюджета на Бургас за 2024 година
Това е първият бюджет от няколко години чрез които може да реализираме определени политики, отбеляза Димитър Николов
14 Февруари 2024, Сряда, 16:45 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Това е бюджетът на новото поколение – строителство на детски болници, градини, училища, социални центрове, отбеляза кметът Димитър Николов

Общинският съвет на Бургас току-що прие Бюджет 2024 с 37 „за“, 7 „против“ ("Възраждане" и БСП) и 3 „въздържал се“ (от групата на СЕК). Макрорамката е в размер на 506 млн.лева и е рекордна за Бургас, Капиталовата програма е за над 180 млн.лева.

Кметът на Бургас Димитър Николов отбеляза, че в последните 3 години Общината е работила в трудни условия – на ковид пандемия, инфлация, служебни кабинети. Едва сега може да се приеме редовен бюджет, в който е помислено за всички, каза градоначалникът.

„Бюджет 2024 е за новото поколение на Бургас – строителство на детска болница, детски градини, училища, социални центрове, стимулиране на талантливи деца. 65 % от капиталовите активности са насочени към новото поколение на Бургас. Призивът ми към вас е подкрепете утрешния ден. Убеден съм, че с този бюджет ние ще дадем възможност на много повече деца да се чувстват щастливи и ще дадем пример на други семейства да дойдат тук“, заяви Димитър Николов.

Красимир Калудов от ПП-ДБ настоя да се завиши субсидията за световното първенство по спортни танци, за което се очаква в Бургас да пристигнат над 1000 човека от цял свят от 50 на 80 хил.лева.

Стоян Грозев от групата на "Български възход" е доволен, че в бюджета присъства сериозно темата с екологията

Стоян Грозев от „Български възход“ отбеляза, че администрацията се е справила отлично с макрорамката и отличи персонално зам.-кметът по бюджет и финанси Станимир Апостолов и директорът на дирекция „Бюджет и финанси“ Златина Караиванова. Грозев маркира, че има сериозни средства за екологични програми, както и повече средства за спорт. „Бюджет 2024 е на бургазлии, а не партийни централи. Ако все пак някой реши да не го подкрепи ще даде ясен сигнал на избирателите си, че не желае в Бургас да се изгради детска болница, против е мерките, решаващи демографската криза и екологичните политики“, заяви Грозев от трибуната на ОбС.

Д-р Лидия Стефанова от ГЕРБ бе категорична, че бюджетът е предизвикателство и заради това го подкрепя с голямо удоволствие. Във функция „Здравеопазване“ се реализират безпрецедентни за България проекти, пример е детската болница „Света Анастасия“, каза д-р Лидия Стефанова, която е един от най-добрите експерти в този сектор в страната.

Д-р Лидия Стефанова посочи, че Бургас реализира сериозна програма в сектор "Здравеопазване"

„Средствата, които са заложени дават възможност един град да се развива. Радвам се, че възприехте нашето искане за увеличаването на бюджета за програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“. Ще подкрепя бюджета и заради това, че се работи усилено по тема „демография“. Населението на града намалява, това показват данните от Националния статистически институт (НСИ). Сега виждам, че се прави всичко възможно, за да се реши този проблем. Това няма как да не ме радва. В сектор “Здравеопазване” се изгражда детска болница, започва работата по студентския кампус, строителната програма е впечатляваща”, каза Даниел Иванов от групата на гражданските организации.

Мариела Кирова от “Български възход” заяви, че ще подкрепи бюджета, защото той значително ще подобри качеството на живот в общината. Общинският съветник подчерта, че за 2024 година има предвидени доста средства за образование и социални политики. „Инвестициите в развитието на висшето образование са в най-ценния ресурс – човешкият. С този бюджет Община Бургас прави сериозна заявка за лидер в социалната политика. Към този момент действат 72 социални услуги, а съвсем скоро ще започне още една – „Грижовник““, каза Кирова.

Мариан Иванов от ПП „Възраждане“ обяви, че няма да подкрепи бюджета, защото не е съгласен с някои от политиките и разходите в него. Той посочи, че макрорамката е добре изготвена, но нямало достатъчно насоченост в борба с демографската криза и малките населени места, а някои разходи били силно завишени. Един от тези примери е субсидията за ФК „Черноморец 1919“, която щяла да стигне близо половин милион.

Според Тодор Йосифов Бургас се нуждае от малко по-сериозна подкрепа от държавата. Подкрепата от националния бюджет е твърде малка, категоричен е той. Тодор Йосифов отбеляза, че е нужно отново да се повдигне темата за децентрализацията, защото на всеки 100 лева данък на бургазлия тук отново се връщали едва 8 лева и с парите на местните данъкоплатци се издържали други общини.

Тодор Йосифов от ГЕРБ смята, че държавната подкрепа към Бургас трябва да бъде по-сериозна

Дилян Георгиев от ПП-ДБ отговори на Йосифов, че държавното финансиране за Бургас не е никак малко – детската болница, инфраструктурни проекти, ремонт на социални центрове и здравни заведения.

Павел Чепов от ГЕРБ също изрази подкрепата си за бюджета и отбеляза, че бургаското образование е на много високо ниво, а това се дължало основно на работата на екипа на Димитър Николов в последните 4 мандата.

Мадлен Мутафян от БСП също повдигна темата с парите за ФК "Черноморец 1919". Според нея това не било редно, а трябвало да се помага и на другия клуб - "Нефтохимик", който играе в областната група. Мутафян поиска да се отпуснат още 50 хил.лева за "Нефтохимик" като праите да се вземат от средствата за кръвния им враг. Красимир Калудов от ПП-ДБ припомни, че през миналите мандати нееднократно ОбС е помагал при това доста по-сериозно на "Нефтохимик", който е минал през различни върхове и спадове. Калудов уточни, че "Черноморец 1919" играе в професионалния футбол и със сравнително скромен бюджет се справя много добре, а освен това клубът е инвестирал над половин милион в базата в кв."Долно Езерово".

Георги Кузманов от „Български възход“ направи три конкретни предложения за бюджета – ограда на гробищния парк в кв.“Крайморие, ремонт на две улици във вилна зона „Боровете“ и обособяването на съблекалня в Равнец.

Иво Баев от ГЕРБ подчерта, че средствата за образование са колосални и за него ще е чест да гласува за този бюджет. Той изрази единствено разочарования за средствата за култура, които били два пъти по-малко от тези за спорт.

Бенчо Бенчев от групата на гражданските организцации също изрази подкрепата си за бюджета и припомни, че градът се е променил много през годините, а средствата в капиталовата програма са гаранция за развитието на общината.

Доайенът на ОбС Бенчо Бенчев обяви подкрепата си за макрорамката

"Бюджетът е амбициозен като нашия кмет и постижим. Той е рекорден, защото администрацията е активна - и по европейски програми, и по Плана за възстановяване. Поздравявам администрацията на г-н Николов, защото това е важно за развитието на града. От гледна точка на здравеопазването детската болница е амбициозен проект и вярвам, че ще го реализираме", обяви от своя страна Дилян Георгиев от ПП-ДБ.

Дилян Георгиев, общински съветник от ПП-ДБ е едно от откритията в този мандат

„Бургас през последните години прави възходящи стъпки в културата. Превърнахме се в културна столица на България, подобри се материалната база, но задълженията ни към културата на града е огромна. За всеки един град като нашия като говорим за неговите емблеми това са хората, които са свързани с хората и изкуството“, каза Веселин Пренеров от ГЕРБ.

Живко Табаков от групата на гражданските организации смята, че "чашата е пълна наполовина". Бюджетът не бил съвършен, защото нямало достатъчно пари за малките населени места и периферията. Той призова да се отделят още средства за регионална реклама на Бургас.

Зам.-председателят на ОбС Бургас Димчо Грудев с председателя адв. Михаил Хаджиянев

 


В категории: Спорт


Флагман.БГ Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие 15/04/2024, Понеделник 08:13 4
25
Коментара по темата
25.
Сияна
15.02.2024 17:27:13
0
0
Много хубаво за инвестициите. Аз имам един въпрос. Къде в Бургас човек може да излезе петък или събота вечер ако не слуша чалга? Няма значение жанра - може да е хаус, диско, ретро, хип-хоп каквото и да е, само да не е гадна, мазна, долна чалга. Но и все пак да не е някоя клош дупка с пълна утрепки. Просто нормално място, където да разпуснеш уикенда. Има ли такъв бар / клуб / дискотека?
24.
Гост
15.02.2024 11:04:55
0
4
Първо да се провери какво са изпълнили от предните години и тогава да продължат обещанията от този бюджет
23.
Мони
15.02.2024 09:45:38
2
4
Подкрепата за талантливи деа - нека тях да подкрепим поне морално. Нека техните снимки стоят по спирки и табла из града, не само културни "величия" някои със спорна слава. Омръзнаха на хората като ухилената физиономия на Стоичков, която те дебне зад всеки ъгъл в страната и Кауфланд.
22.
е как
15.02.2024 08:40:55
2
5
чичо Митко няма да е доволен . Голямо лапане ще пада.
А какъв чудесен тандем са Хаджиянев и Грудев - взаимно се допълват.
21.
2200
15.02.2024 08:28:10
2
5
Заплати по 2200...?
Верно, ли е ❓
20.
*********
14.02.2024 22:27:42
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
мале мале
14.02.2024 22:23:11
3
15
Какви идеоти ще решават бюджети за 50м
милиона лева,е не няма така държава
18.
Рефер
14.02.2024 20:45:17
4
25
В бюджета да се предвидят средства за икономическото развитие на града ,а не за спортни танци и футболни отбори. Никой клуб в А група не се издържа основно от общината.
17.
fragal
14.02.2024 20:36:50
32
6
Браво на нашия Кмет г-с Николов винаги верен Иноватор ..Градът стана символ на новото и модерно Бургас = Николов = ГЕРБ ...Модерен и Проспериращ !!!!
16.
Кмете
14.02.2024 20:01:29
1
32
Защо не прескочиш до Меден рудник в 17.30. И си спомниш какво обеща и кога!!!
15.
Кольо М.Р.
14.02.2024 19:31:28
0
18
“…. каза д-р Лидия Стефанова, която е един от най-добрите експерти в този сектор в страната…”
Мдааа… кой друг, ако не тя !
14.
Здрасти
14.02.2024 19:19:31
5
36
Оф малеее 500 милки, какво усвояване пак ще пада, какво строителство ще има и какви милиони ще потъват и изчезват насам-натам в шкембета, чекмеджета, долари и офшорки!!!
13.
seahorse
14.02.2024 18:56:44
1
41
Чудя се модераторите как са пропуснали да изтрият коментарите срещу кмета .Не вярвам да сте премахнали цензурата ,типична за това сайче . И внимавайте да не разсърдите чичо кмет !
12.
*********
14.02.2024 18:08:16
4
29
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
Разбирач
14.02.2024 17:59:11
0
31
Въй братчета Тошко Йосифов колко побелял ...остаря туй мумче , ама не можа да пробие на национално ниво . Верен до край на партията ...дано му са отвори парашута и да изгрей някъде по надалечи от Бургас!
10.
Пф
14.02.2024 17:52:07
2
43
Ще повярвам,че се оправяме,като видя ,че го разследват,изземват имущество и вкарват в затвора,тоя наглец,дето и Бойко не можа са бутне
9.
Бургазлия
14.02.2024 17:52:04
0
13
Това е първият бюджет от няколко години чрез "които" може да реализираме
8.
До 7
14.02.2024 17:48:00
9
4
Днес хората празнуват-кой деня на любовта, кой на виното! Въобще недоумявам на празник какви ги пишете! През делник сигурно още по зли неща. Хваща окото, а ти кой знае какъв шкембак си на 30 години, я ги имаш, я не.
7.
*********
14.02.2024 17:35:46
1
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
Чичо
14.02.2024 17:27:14
2
49
Интересно ми е Димчо Грудев каква експертиза може да предложи. Страшна мушитрънка е. Който го може, го може. Оправете тротоарите в града, че сме за резил.
5.
култургрегер
14.02.2024 17:19:23
3
53
Превэрнахме се в КУЛТУЛНА столица на държавата......!!!!!!
Да ама НЕ,Бургас е столица на пико наркоманите,батките с адидас анцузи,безроботните шматки и пенсионери самоубийци
Бургас е на първа място в крими хрониките и ня първо по самоубийствя сред възрасгните хoра,
4.
Ойт
14.02.2024 17:16:33
1
35
Община Бургас с бюджет 500 милиона, Община Несебър с 120 милиона, хахаха.
3.
123
14.02.2024 17:13:14
1
57
Евала на снимката в края на статията. Най компетентния по лапане Димчо Грудев и шкембето Хаджиянев,солташаците на чичо Митко.
2.
Слънцето
14.02.2024 16:59:15
2
27
Щастлив съм и ми личи
1.
*********
14.02.2024 16:50:07
1
17
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Простреляха мъж с въздушна пушка в Плевенско Простреляха мъж с въздушна пушка в Плевенско Стрелецът е задържан за 24 часа Има ли бум Бургас на конфискувани автомобили от пияни и дрогирани? Ще бъде ли отнемането отнемането Има ли бум Бургас на конфискувани автомобили от пияни и дрогирани? Ще бъде ли отнемането отнемането Ако Конституционният съд отмени спорните поправки в НК, вече отнетите няма да бъдат върнати, обясни Силвия Петкова Абсурд! Конфискуваха кола от българин, за да я дадат на измамници в Германия? Абсурд! Конфискуваха кола от българин, за да я дадат на измамници в Германия? Милен Димовски преговаря с уж собственика, за да я купи отново, но властите в Бремен обясняват, че за да му дадат документи, трябва да дойде притежателя й от България 7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината 7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината Иван, който закла 11-годишната Никол, защото му отказала целувка, бил ужасно тормозен в затворническото общежитие в Бойчиновци Диона разплака с личната си история Диона разплака с личната си история Певицата впечатли феновете си със сърцераздирателна балада, която носи заглавието “Ако те има”  Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Бях я окъсал и спукал гумите. Сърцето ми беше взело да отказва, но се оперирах, призна колоритът Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Оправдават се с инфлацията, която обаче не е чак толкова висока, колкото са новите цени на основни стоки Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Църквата има привилегията да не декларира приходи от подобна търговия Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Печалбата на концесионера е впечатляваща, а редица министри през годината са подписвали с анекст неизгодната за България концесия Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Вечно усмихнатата Галена от Генерал Тошево наруши правилата на екстремното предизвикателство няколко пъти и получи служебна загуба за нея и нейния съпруг Петър
Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Има промяна на правилата на играта спрямо присъствието на Иран в Сирия, коментира  Мохамед Халаф Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Реакция при атаката срещу посолство в Дамаск нямаше, припомня постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя Близкият изток е на ръба, призна Антониу Гутериш Близкият изток е на ръба, призна Антониу Гутериш Силовите актове на отмъщение са забранени от международното право, добави той US дипломат с предупреждение към Техеран да не предприема действия срещу САЩ и Ерусалим US дипломат с предупреждение към Техеран да не предприема действия срещу САЩ и Ерусалим Съветът за сигурност на ООН е длъжен да не оставя действията на Иран без отговор, каза представителят на САЩ Робърт Ууд Великобритания ще продължи да помага на Израел, обяви Барбара Удуърд в ООН Великобритания ще продължи да помага на Израел, обяви Барбара Удуърд в ООН Действаме по спешност, за да не ескалира напрежението, обяви постоянната представителка на кралството Армията на Израел с няколко кървави сценария за отговор на атаката с дронове и ракети от Иран Армията на Израел с няколко кървави сценария за отговор на атаката с дронове и ракети от Иран Представителят на Иран в ООН обяви, че ще "отговори пропорциално" на американски военни операции Близнаците да оставят интуицията да ги води, очакват ги приятни изненади Близнаците да оставят интуицията да ги води, очакват ги приятни изненади Хороскоп за деня – 15 април 2024, понеделник Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Любовта на Бога я подобрява в личен, родови, народен и общочовешки план, казва астрологът Филип Филипов Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Толкова много желаещи имало да правят секс с нея и колежката й, че тълпи от учащи се редовно се събирали близо до стаята им Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Между 70 и 85 на сто от плажните ивици трябва да бъдат свободни
Николай СТОИЛОВ, АКФ Николай СТОИЛОВ, АКФ Още преди пуделите бе ясно, че ПП-ДБ не са в МВР за реформи, а за нещо друго Виц на деня Виц на деня - Жена, изпей нещо за гостите.
- Но те вече почнаха да си тръгват.
- Струва ми се много бавно.
Виц на деня Виц на деня Квартирант към хазяин:
- Аз от три месеца живея тук, а Вие чак сега ми казвате че няма баня!?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-лесно е да съблечеш една жена, отколкото да я облечеш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори