×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Педофилски скандал предизвика невиждан политически трус в Унгария, президентът подаде оставка


Педофилски скандал предизвика невиждан политически трус в Унгария, президентът подаде оставка
Каталин Новак обяви, че напуска, след като стана ясно, че е помилвала осъден за прикриване на сексуално насилие над деца
13 Февруари 2024, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

От ФИДЕС заявиха, че оставките им са "доказателство, че в десницата грешките носят последствия, каквито в левицата липсват дори за престъпления"

Политически трусове разтърсиха Унгария през изминалия уикенд. Президентката Каталин Новак, близък съюзник на Виктор Орбан, подаде оставка в събота в отговор на общественото възмущение, предизвикано от решението ѝ да помилва осъден за прикриване на сексуално насилие над деца.

Почти по същото време Юдит Варга, друг съюзник на министър-председателя, обяви "оттеглянето си от обществения живот" заради това, че е дала одобрението си за същото помилване като министър на правосъдието - пост, който тя напусна миналото лято, за да води кампанията за европейските избори. Подобен сценарий би бил немислим само преди няколко дни, отбелязва АФП.

"Направих грешка ... Днес е последният ден, в който се обръщам към вас като президент", каза Новак в събота вечерта в обръщение към сънародниците си, излъчено по държавната телевизия. Тя заяви, че се извинява "на всички, които съм обидила, и на всяка жертва, която е почувствала, че не я подкрепям".

"Помилването на този човек и липсата на обяснение може да са породили съмнения у хората относно нулевата толерантност към педофилията. По този въпрос обаче не може да има никакви съмнения", каза 46-годишната президентка, визирайки казуса с помилването, който коства поста й.

Скандалът е свързан със случай от април миналата година, когато Новак реши да помилва над 20 души преди посещението на папа Франциск в страната, сред които беше и заместник-директор на дом за деца, който помогнал на бившия директор да укрие престъпленията си. Директорът беше осъден на 8 години затвор за сексуално насилие над непълнолетни момчета в периода 2004-2016 г., а заместникът му получи присъда от над 3 години.

Миналата седмица новинарският сайт "444" съобщи първи за това помилване и страната беше обхваната от обществено недоволство. В петък вечерта пред президентския дворец се събраха демонстранти в отговор на призива на опозицията, а трима от съветниците на президентката Новак подадоха оставка от постовете си и се обявиха срещу нея, като някои от тях също призоваха тогава за нейната оставка, посочва в. „Файненшъл таймс“.

Унгарските опозиционни партии настояха също за оставката на Новак, която е близък съюзник на консервативния премиер Виктор Орбан и беше министър на семейните въпроси в кабинета му, посочва Ройтерс.

След избухването на скандала Каталин Новак, която бе в Катар, за да присъства на мача на Унгария срещу Казахстан на Световното първенство по водна топка, побърза да се върне в Будапеща.

Едва пристигнала със самолета си в Будапеща, тя обяви, че подава оставка от поста си, който зае през март 2022 г.

"Нещата се случиха много бързо: първо се оттегли Новак, а после Варга. Ние обаче знаем, че в Унгария не може да се вземе нито едно важно решение, без то да е било одобрено от Виктор Орбан", коментира във „Фейсбук“ евродепутатката Анна Донат от малката либерална партия "Импулс". "Той трябва да поеме отговорност и да обясни какво се е случило ..., това е неговата система", добави тя.

Осъзнавайки потенциално опустошителното въздействие на скандала, който засяга самата същност на заявената от него политика за "защита на децата", премиерът Орбан обяви в четвъртък, че иска да преразгледа Конституцията, за да изключи възможността за помилване на престъпници педофили.

Оттеглянето на Новак и Варга лишава управляващата партия ФИДЕС от две от най-видните ѝ политически фигури, посочва „Файненшъл таймс“.

От ФИДЕС заявиха, че оставките им са "доказателство, че в десницата грешките носят последствия, каквито в левицата липсват дори за престъпления".

Орбан е на власт от 2010 г. насам, като спечели четири последователни мандата. Той разшири контрола си върху повечето сфери на живота в Унгария по пътя към формирането на така наречената "нелиберална демокрация".

Най-голямата опозиционна партия в Унгария, Демократичната коалиция, призова за преки избори за излъчване на заместник на Новак. При сегашния изборен процес на непреки избори обаче Орбан може да използва голямото си парламентарно мнозинство, за да повлияе на избора на нов президент, отбелязва „Файненшъл таймс“.

Каталин Новак, временно заместена след оставката си от председателя на парламента Ласло Ковер, беше обявена миналата година от сп. „Форбс“ за най-влиятелната жена в унгарския обществен живот, посочва АФП.

Родена в южния град Сегед, Новак е завършила икономика и право. Учила е последователно в Института за политически науки  в Париж и в бившото Националното училище по администрация също във Франция. Тя владее свободно френски език и през 2019 г. бе обявена за кавалер на френския Орден на почетния легион.

Назначена за държавен секретар по въпросите на семейството и младежта през 2014 г., Новак, която има три деца, за първи път оглави министерство през 2020 г. Задачата на Новак като министър на семейните въпроси беше да спре демографския спад в страната чрез  политики, насърчаващи демографския растеж, а самата тя заяви, че Унгария не иска "нито имиграция, нито подмяна на населението".

С нейното оттегляне от президентския пост унгарският политически пейзаж вече е доминиран главно от мъже, като се има предвид, че от средата на 2023 г. в 16-членния кабинет на Виктор Орбан няма нито една жена, отбелязва АФП.


В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
Селянин
14.02.2024 08:08:46
2
14
Затова Унгария върви напред. За едно помолване маса народ на високи постове с оставки. Тука за една година две знакови убийства, отводи на всички съдии, неосъдени с десетки години и за капак един магнитски е на чело на третата партия и кове конституцията. Открийте десетте разлики.
7.
Що бре
14.02.2024 02:56:29
5
11
Бати Пути нъл цаливаше дяца по коремчетата и ги цомбеше и обарваше докато майките им кяичаха от възторг.
Русофилски политици руский мир
6.
Пусть всегда будет Солнце
14.02.2024 02:26:59
4
11
Унгария и нейната столица БУДАПЕЩА на РУСОфила Орбан от 30 и повече години е световна столица мека на ПОРНО индустрията заснемане на филми за възрастни за XXL,Hustler,Pink,Xhamster,Brazzees
НАЙ-доходната женскя хрофесия във Унгария порно видео актрида с доходи ат 2500€-50.000 € на месец (според дадености и професионални к-ва)
Бизнеса със жрици се контролира от боса на Руската Мафия Шимон Могилевич-Япончик(украински хазар ) бос на НАЙ-могъщия руски крими сендикат "Солнцевскоя братва" като Япончик има чадър от ФДБ и Унгарските служби
Във порно видео бизнеса има и доста малолетни акгриси(унгарки,словачки,украинки,рускини)
Орбан и Руските ХСБ правят мелиарди от ПОРНО во за простите русоФили те са "Защитници на ХРистиянските цености",морала семейство-Лъжливи лицемери
5.
оффф...
13.02.2024 22:07:53
1
5
Това го пишете за втори път
4.
До 2
13.02.2024 22:04:49
4
5
Подценяваш човешката глупост, а тя е стихия, 5тия елемент- земя, въздух, вода, огън и МЪКА. Ако беше толкова просто да проумеят, щеше реципрочно да е толкова лесно да се гасят пожари- с плюнка или чаша вода.
Да те предупредя за следващият удар, който някой от безбройните олигофрени тук биха сервирали-
президентката е сготвена поради други причини и всъщност Унгария е някакъв таен рай за педераст/педофили, но тя е жертвана за показност, за да види светът, че в Унгария се гледа строго на тези неща не само от народа, но и от властта, както в това отношение в Русия и Иран всъщност е много по-зле отколкото в Англия, Сащ, Франция, Германия, Белгия. .... от говедата хора не става, скоро ще дойде време разделно и всеки сам да оцелява, ако срещнеш такива говеда не им помагай, не си хаби времето, нервите и ресурсите.
Дано повече ме разберат...
3.
До 2
13.02.2024 21:41:26
2
8
Дейба, мейба - главният антилибераст, ХХ , бе привлечен от младото лейтенатче , и стана белата ,айде по-скромно .
2.
Деиба таз крива нива
13.02.2024 21:30:39
5
14
Ако се чудите какво е либерастко лицемерие ето ви го в пълния блясък.Значи кавалите,които се опитват да подменят определението педофил,с човек привлечен от малолетни,защото ще накърним чувствата на тези изроди искат оставки,затова че освободили предсрочно техен човек.
Орбане,мятай им белите ризи и ги въдворявай където трябва.А освен изброените оставки е хубаво да хвърлят оставки и съдии и прокурори,заради скандално ниските присъди.
Също така интересно да се разбере дали този списък не по давление на главата на педофилската църква ситуирана във Ватикана.
1.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
13.02.2024 21:13:01
5
21
за това Маджарите ще се оправят , ние с това елементартно мислене на австролопитеци , НЕ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори